Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-04-2009, 09:53
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

0 nil değildir.
Alt 12-04-2009, 10:37
qw19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
qw19 qw19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Vikipedi'den alıntıdır.
Sonsuz/Sonsuz belirsizliği

Bunu anlamak için sonsuzla ilgili bir örnek verelim.sayı doğrusunda 0 ile 1 arasında sonsuz reel sayı vardır.Peki, 0 ile 2 arasında da sonsuz adet reel sayı vardır.Bu iki sonsuz eşit midir? Yoksa biri diğer sonsuzun iki katı mıdır?Sonsuzun iki katı yine sonsuz değil midir? Buradaki iki sonsuzun eşit olmadığı açıkça belli.Bunun için Sonsuz bölü sonsuz veya sonsuz-sonsuz belirsizdir.
Başka bir örnek; boyutları 1 cm x 1 cm olan bir kâğıtta sonsuz adet nokta vardır.Boyutları 100x100 cm olan bir kâğıtta da sonsuz adet nokta vardır.

0'ı 0'a Bölmek

Herhangi bir sayıyı kendisine böldüğümüzde sonuç genellikle 1 olur.Ama 0 bölü 0 ne sıfırdır, ne de 1'dir.Bunu daha iyi bölme işleminin tanımını bilmek gerekir.Bölme işlemi demek bir sayıdan başka bir sayıyı 0 kalana kadar kaç kere çıkarabileceğimizi bulmaktır. 0/0 ı deneyelim.0'dan sonsuza kadar 0'ı çıkarsak hep kendisi kalır.Bu durumda işlemin sonucunu sonsuz diyebiliriz.Ama her 0 çıkartığımızda 0 kalır.Yani hiç çıkartamayız.İşlemin sonucu 0'dır diyebiliriz.Burada açıkça bir çelişki oluşur. Bu işlemin sonucuna 1 dersek ne olur?: bütün sayıların 0'a eşit olduğunu, 2+2'nin 5 olduğunu ve en korkuncu her şeyin yok olduğunu ispatlayabiliriz.Tabi bütün sayılar sıfıra eşit değil ve evren hala yerinde duruyor.

Bir Sayının Sonsuza'a Bölümü

Harhangi bir sayıyı sonsuza bölmeden önce 1'i başka sayılara bölelim.Aşağıda görüldüğü gibi bölen sayı büyüdükçe sayı küçülüyor, yani 0'a yaklaşıyor.Peki ya bölen sonsuz olursa? o zaman sonuç 0 olur. Sadece 1'i değil bütün sayıları(sonsuz, bir sayı değil) sonsuza bölersek sonuç 0 olur. Yani "sonsuz x 0" hem 1'e hem 2'ye... bütün sayılara eşit olabilir.Eğer bir işlemin sonucu 1'den fazla ise o işlem tanımsız veya belirsiz olur.
Alt 12-04-2009, 18:56
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger qw19;

Felsefede ki,"hic" kavraminin ifadesi; matematikteki gibi degildir. Matematikte o bir degerdir ve kullanimbilimi olarak-pragmatik-kullanima aciktir. Felsefe de ise; hersey varsayim ile basladigi ve pozitif baslangic oldugu icin; "annihilation" ki nil, kokenidir, "yok etmek, yok saymak, yok kilmak" anlamini verir.

Mesela ateistler, tanriyi yok sayarlar, yok ederler, yok kilarlar. "Yok" un da iki anlami vardir. Birincisi "absent" yani o anda, o yerde bulunmamama var olmama temellidir. Aslinda vardir, fakat o an orda yoktur."Ali burda yok" gibi. Birde "nonexist" temelli "yok" vardir. Bu da "o hic olmadi, hicbir zaman var degildi" anlamini tasir. Deger konusunda ise, yok; "degersiz" anlamina gelir, ki "degerli" karsitidir. Ya da "degere sahip degildir, deger tasimaz" anlamina gelir ki; bu da "deger sahibi degildir" anlamini tasir.

Birde "falsification" temeli vardir. Bu da benim yaptigimdir. "dogrulugunu, yanlislama" anlamina gelir. Yani dogrulugu curutulur, dogrulugu hiclenir, yani dogrulugu hice indirgenir. Kisaca, matematikte, bir denge unsuru olan 0; felsefede tamamen; herturlu negatifin ifadesidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 17-02-2012, 01:10
yucemanitu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
yucemanitu yucemanitu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Dur şu başlığı hortlatiim bakim noolcak. Şimdi efennim adamın biri kalkmış matematiksel yöntemlerle matematiğin hiçbir şeyi ispatlayamayacağını ispatlamış. Kappapi keşke sen sitedeyken bu mesajını görüp "HA? Ney?" diyebilseydim. Belkim açıklardın ben de bu kadar şaşırmazdım.
Ayrıca sayının sıfıra bölümü neden sonsuz değil de tanımsız sonsuzu sıfırla çarparsan yine sıfır olmaz mı? Bütün bunlar bir yana 0!=1 nasıl oluyor ortaokulda Matematik hocası anlattığında 0!'in 0 olması lazım diye düşündüm. Sonra herhalde büyüyünce anlarım, dedim ama laf aramızda halen 0!=0 olmalı diye düşünüyorum. Düşünüyorum o halde var olabilirim. Belki de düşünmüyorumdur, o zaman yok muyum? Belki de yokum, belki varım bilemiycem...

SAPERE AUDE!
"Cehennemliklerin en hafifi azaplısı ayaklarına ateşten iki nalın giydirilmiş olan kimsedir. Bu nalınlar o kimsenin beynini tıpkı bir kazan gibi kaynatırlar. Kulakları kor, azı dişleri kor ve kirpikleri yalazdır. Karın boşluğundaki iç organları eriyip ayaklarından akar. Bu kişi en hafif azaplı cehennemliklerden biri olduğu halde en ağır cehennem azabını çekenlerden biri olduğunu zanneder." (Müttefekün Aleyh)
"Onların derileri pişip yandıkça azabı duymaları için onlara yeni cilt giydiririz." (Nisa; 56) Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Onların derileri günde yetmiş bin kere yanar ve yenilenir."
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ehlinin alt çeneleri göğüsleri üzerine iner, üst çeneleri de alınlarına kadar çıkar. Bundan sonra sırıtan bir kelle halinde kalırlar." (Tirmizi)

Allah işkence edenlerin en hayırlısıdır.
http://kloroben.blogspot.com/

http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/malumat-i-siddik
Alt 17-02-2012, 01:39
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şuanda  online konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

10 ya da 100 de sıfır zaten yoktur

10, 10 adet birden, 2 adet 5 den olmadı 5 adet 2 den meydana gelmiştir. Sıfır semboliktir. İşte tanrı da insan kural ve hayallerinin öne sürdüğü biçimiyle semboliktir. 100 içerisinde aslında sıfır yoktur, böyle bir değerde yoktur, dolayısıyla tanrıda. Düşünüyorum o halde varım, düşünmüyor o halde var, yoksa var olmayan bir şey için düşünemiyor demekde absürd olurdu. Hem düşünemiyor diyeceğiz hem de var olmadığını iddia edeceğiz, akıl oyunları. idealizm değil mi, işkembei kübra

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 17-02-2012, 03:20
yucemanitu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
yucemanitu yucemanitu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Aha başlığa birileri icabet etti ama ben şunu hâlâ çözemedim 0!=1 nasıl yani 0!=0 olsa daha mantıklı olmaz mı?

SAPERE AUDE!
"Cehennemliklerin en hafifi azaplısı ayaklarına ateşten iki nalın giydirilmiş olan kimsedir. Bu nalınlar o kimsenin beynini tıpkı bir kazan gibi kaynatırlar. Kulakları kor, azı dişleri kor ve kirpikleri yalazdır. Karın boşluğundaki iç organları eriyip ayaklarından akar. Bu kişi en hafif azaplı cehennemliklerden biri olduğu halde en ağır cehennem azabını çekenlerden biri olduğunu zanneder." (Müttefekün Aleyh)
"Onların derileri pişip yandıkça azabı duymaları için onlara yeni cilt giydiririz." (Nisa; 56) Hasan-ı Basri şöyle demiştir: "Onların derileri günde yetmiş bin kere yanar ve yenilenir."
Hz. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ehlinin alt çeneleri göğüsleri üzerine iner, üst çeneleri de alınlarına kadar çıkar. Bundan sonra sırıtan bir kelle halinde kalırlar." (Tirmizi)

Allah işkence edenlerin en hayırlısıdır.
http://kloroben.blogspot.com/

http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/malumat-i-siddik
Alt 30-03-2014, 06:45
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

yucemanitu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Aha başlığa birileri icabet etti ama ben şunu hâlâ çözemedim 0!=1 nasıl yani 0!=0 olsa daha mantıklı olmaz mı?
Faktöriyel Konu Anlatımı
Faktöriyel (! ), 1' den n' ye kadar olan doğal sayıların çarpımıdır. n, bir doğal sayı olmak üzere, n faktöriyel

n! = 1.2.3.4.5.6. . .(n-2).(n-1).n
veya

n! = n.(n-1).(n-2).(n-3).(n-4). . .5.4.3.2.1 şeklinde tanımlanır.

0! ile 1! ' in 1 olduğu varsayılacaktır. Yani, 0! = 1 ve 1! = 1 dir.

1' den büyük doğal sayıların faktöriyelleri ise şöyle hesaplanacaktır:

• 2! = 2.1 = 2
• 3! = 3.2.1 = 3.2! = 3.2 = 6
• 4! = 4.3.2.1 = 4.3! = 4.3.2! = 4.3.2 = 24
• 5! = 5.4.3.2.1 = 5.4! = 5.4.3! = 5.4.6 = 20.6 = 120
• 6! = 6.5.4.3.2.1 = 6.5! = 6.120 = 720
• 7! = 7.6.5.4.3.2.1 = 7.6! = 7.720 = 5040

Yani sifirin faktoriyeli, 1'e esittir.

Faktöriyel, matematikte, sağına ünlem işareti konulmuş sayıya verilen isim, 1'den başlayarak belirli bir sayma sayısına kadar olan sayıların çarpımına o sayının faktöriyeli denir.

Iste 0!=1 olmasinin nedeni, belirli bir sayma sayisi 1 den baslar. O yuzden de ve 0 da sayi oldugundan, 0!=1 olur.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 30-03-2014, 09:22
mrdragon mrdragon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bu şekilde -1 de sayıdır ama -1! yok.

Bu ön kabüllenimin nedeni nedir aslında araştırmak gerekiyor.

Yani sayma sayıları 1'den başlar kabul ama Sıfır bir sayma sayısı değildir. Faktöriyel denkleminde 0'a neden ihtiyaç duyuluyor aslında cevap orada yatmalı.

3 kişi mesela yanyana kaç farklı resim çektirir. Cevap 3!=6

1 kişi kaç yanyana kaç farklı resim çektirir? Cevap 1!=1

Peki 0 kişi yanyana kaç farklı resim çektirir?

İşte burası ince nokta, Sadece bir boş resim çekebilirsiniz.

Yokluğun matematikteki sayılara dökümü, ona nerede nasıl ihtiyaç duyulduğuna bakıyor.

Aynı zamanda A={1,2}

Alt küme sayılarını bulalım. Bu kümenin sıfır elemanlı alt kümesi de var. O da Boş kümedir. { } Kombinasyon hesabında C(6,0)'lısı gerekecektir. Bu durumda yine sıfır faktöriyele ihtiyaç duyuluyor. 0!=0 olsaydı. Ortada bir tanımsız denklemimiz olacaktı.
Alt 30-03-2014, 12:09
Selmet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Selmet Selmet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bir insanın kafasının matematiğe yatkınlığı genetikmidir arkadaşlar?? mesela oldum olası kafam matematiğe çalışmaz benim.. okulda hep zorlanırdım matematik derslerinden..
Alt 30-03-2014, 12:21
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Selmet´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bir insanın kafasının matematiğe yatkınlığı genetikmidir arkadaşlar?? mesela oldum olası kafam matematiğe çalışmaz benim.. okulda hep zorlanırdım matematik derslerinden..
Ben de aynı dertten muzdaribim.
Matematıkte her kavram zihnimizde şekilenmeden, kavramlar arasındaki benzerlik-farklılık ve mantıksal bağlantılar bilinmeden, sâdece formül ezberlemekle olmuyor.

Hele hele; ilkokulda verilen temel bilgiler sağlam alınmamışsa, sınıf geçmek bir şekilde oluyor fakat; orta seviyede bir başarı bile gel(e)miyor.

Önerilen Siteler