Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 07-10-2014, 20:56
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

gordion´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
teseadüf nedir, onu size sormak lazım, hiçbir şey yokken bu kadar fiziksel ve kimyasal madelerin oluşması ve bir plana oturup zincir halkası gibi peş peşe oluşmasına tesadüf denemez, o yüzden tesadüfün tanımını öncelikle sizin yapmanız gerek. Mars ile güneş arasındaki mesafe de yine ip gibi dizilmiş bir düzenekte bir denge. Siz önce bi şu hayatın planındaki zilyonlarca hesabın hesabını verin, mars lle dünya arasındaki uzaklık kolay.
Madem tasadüfün anlamını bilmiyorsunuz neden kullanıyorsunuz?
Hiç bir şey yokken mi? Hiç bir şey yokken diye bir şey yok. Sırayla yazayım sonrada tesadüfün anlamını açıklarım.

1.) Neden-sonuç -> varlığın(ortada olan-lar-ın, her ne olursa olsun) ilişkisi, hareketi ve yol açtığı değişimden açığa çıkar.
2.) Başlangıç, bitiş ortada olanın hareketi ve değişiminden açığa çıkar. (yani hiç bir şey yoksa diye bir cümle kurmanızın zerre anlamı yok.)
3.) Zaman, önce, sonra ortada olanın hareketi ve değişiminden açığa çıkar(örneğin zaman geçtiği için demir paslanmaz, peynir küflenmez, onlar paslandığı ya da küflendiği için biz zaman kavramını soyutlar, üretiriz. Test etmeniz kolay, buzdolabına peynir koyun bir dilimde dışarı, bakın hangisi küflenecek. Demek ki buz dolabı zamanı yavaşlatmıyor, peynirin diğer madde ve ortamla(ısı, ışık, gaz, enerji, bakteri, kedi, fare .... ilişkisi). Ya da bir demiri alırsınız balkona bırakır, bir parçasını da odanıza bakın hangisi paslanacak? Bu kadar basit yazmama rağmen yine hiç bir bilgi, veri, anlam içermeyen ezber ve şartlı anlamsız 3 cümle ile itiraz edeceksiniz, bende size işte gördünüz mü sebep-sonuç, başlangıç-bitiş, önce-sonra ortada olanın(demir, peynir, hava, civa, su, toprak, taş kaya, yıldız, gezegen..... farketmez) harekti, ve değişiminden ibaret, bizde bu farkları baz alıp önce, sonra, başlangıç-bitiş(demir paslanmadan önce, paslandıktan sonra), demir neden paslandı(oksijen ile temas, içten yanma(içsel çelişki) vs) -> neden-sonuç....... Yani ortada olan zamana entegre-bağlı değil(örn:önce hiç bir şey yoktu demek zerre anlam taşımaz, o zaman önceden bahsedemezsiniz zaten, hatta yokluktan bile), zaman onun hareket ve değişimiyle açığa çıkar, neden, sonuç, başlangıç, bitiş... Bunlardan ancak ve ancak varlık(ortada olan) dahilinde söz edebilirsiniz!

Siz dönüp bana hiç bir şey yokken bir başlatandan, başlangıç gibi mantıksız söylemlerden bahsederseniz, anlamlandırma şansım yok, bu benden değil, söyleminize anlam katma şansımızın olmayışındandır. Zira bakınız yukarıda özetledim madde, madde ve örneklerle açıkaldım.

Gelelim tesadüfe;
Dünya ile güneşin arasındaki mesafe, aynen Mars, Venüs, Jüpiter gibi, gelişigüzel bir mesafedir.

Tesadüf
Zilyon dediğiniz galaksimiz açısından çok küçük bir rakamdır.
Şimdi 5 milyon kişi sayısal loto oynuyor. Ve size göre 5 milyon kişinin oynamışlığının hiç bir değeri, anlamı yok(aynen küçücük bir göz açımızla dahi baktığımız gökte, trilyonlarca gök cismini kapsayan hareketin hiç bir anlamı olmadığı gibi.)

Ve siz 5 milyonda bir kişiye sayısal loto çıktığında TÖVBE BU ZEUS'UN işi olabilir, nasıl olurda bu kadar para 1 KİŞİYE(!!!) ÇIKAR diyorsunuz, bu tesadüf olamaz!

Efenim 1 kişiye çıkıyorsa, 5 milyonda oynayan var değil mi? Samanyolunda kaç yıldız var bilir misiniz? Ya Andromeda'da, ve bunlar sadece 2 tane galaksi, gözünüzün gördüğü ufukta kaç milyar galaksi ve kaç zilyon yıldız, gök cismi var hiç düşündünüz mü?

Kısaca sizin 1 dünyanız ve bir güneşiniz varsa, evrende zilyon yıldız ve zilyon gezegen, uydu, gök cismi var, yani her türlü mesafenin olasılığı durumu var... Kısaca 1 sayısal loto oyuncusuna çıktıysa, efendim 5 milyonda oynayan vardı, hatta bazen 4 kişiye çıkabiliyor değil mi? Önemli olan o bir kişi değil, toplamda oynayan sayısıdır, olasılık-teasadüf ancak böyle anlam kazanır...

Bu halde sizin ve o zilyon yıldız, gezegen ortamında dünyanızın ayrıcalığı nedir de günümüz yaratılışçılarının akıl oyunu ile insanları kandırdığı tesadüften(tesadüfsüzlükten) bahsediyorsunuz, üstelikte sıfır mantık ve sıfır akıl durumuna düşen bakış açısı ile?

Efendim olasılık 5 milyonda 1 mi? Ve bu devingen mi(yani farklı rakamlarla, tekrar ediyor mu?) gerçekleşecek, evrende her salise zilyon hareket, zilyon madde var, dilersen zilyon da bir olasılık olsun, gerçekleşecek, zira zilyon da bir olasılık varsa, devingen(sürekli) zilyon hareket değişimler var. Yani diyelim ki zilyon kişi sayısal loto oynadı, her saniye de çekiliş var? Ne diyorsunuz şimdi, tövbe bu işe Allah el atmalı mı diyorsunuz?

Sonuç size göre sayısal lotoya Allah müdahale ediyor! Çünkü bu tesadüf olamaz, çünkü 1 sadece 1 kişiye çıkıyor!(??? 5 milyon oynayan ise size göre anlamsız, sadece o 1 kişi önemli, böyle bakınca da değil tesadüf olasılıktan dahi söz edemezsiniz, kısaca kendi, kendinizi, mantığınızı, aklınızı basit akıl oyunlarıyla işlevsiz hale getirmiş oluyorsunuz, mantığın olmadığı yerde de ne yazık ki kurgular, masallar, inançlar devreye giriyor.)
Farklı ne söylediniz? (Daha basit yazamayadığım için -ki böyle yazmak benim için ciddi anlamda zor, akıcılıkbile sağlamak çok zor, ne bileyim hayatında ilk defa uçak görmüş birisine uçağı tarif etmek-anlatmak gibi zor- kusura bakmayın, daha basit ifade etme şansı bulamıyorum, gerçi bu ifadelerimi de anlamazdan geleceksiniz ve hala bize hiç bir bilgi vermeyen, Allah ol dedi oldu, yok ol dedi yok oldu, uç dedi uçtu gibi küçükken masallarda dinlediğimiz ve kahramanlar açısından sınırsız imkan ve üfürebilme özelliği payesi biçtiğiniz sözleri tekrar edeceksiniz ya neyse)

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 07-10-2014, 21:11
gordion gordion isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

RainFall´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Tanriya dolayisiyla bir zihne goturdu bu bizi degilmi bay gordion erkekseniz eger.
Nereden biliyorsunuz tanrinin bir kup cevresinde insanlari 7 tur donderecegini veya bir tasa secde ettirecegini veya 1 ay ac susuz birakacagini?Bunlarin cevaplarini vermistim ben insan urunu niye oldugunu orucun neyi amacladigini namazin haccin neyi amacladigini sonucta insan urunu.
Benim klavyemden ne oruç çıktı, ne hac, ne namaz.

Hac namaz oruç vs ..bu konuları konuşmak hoşunuza gidiyor biliyorum, dünya ve evren ile ilgili konuları konuşmak istemediğiniz de biliyorum, çünkü bu evren ve ainat sizi muhakka bir yaratıcıya götürüyor da ondan. Siz oruçla namazla kafa yormaya devamededurun ben konu ile ilgili devam edeyim.

Ben sadece animasyonu yapılmış bir dünyanın milyonlarca yıl önce henüz yok iken, nasıl oluşup, hangi aşamalardan geçtiğini, yüzlerce olay bir olayı tetikleyerek binlerce madde oluşup, kimyasal ve fiziksel tepkimeler girip nasıl bir hayat oluştuğunu gösteriyorum ve buna tesadüf denemez diyorum, bunun sence si bencesi yok, böyle bir şeye tesadüf denilemez, net.
Alt 07-10-2014, 21:35
Yasaklandı

spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Madem tasadüfün anlamını bilmiyorsunuz neden kullanıyorsunuz?
Ben tesadüf ne demek bilmiyorum demedim ki, tesadüfün tanımını siz yapın dedim, bakalım aynı şeylerden mi bahsediyoruz.

Kısmen aynı şeylerden bahsediyoruz, yani tesadüf tanımımız aynı.

Fakat örneğiniz oldukça cılız...Tutmuşsunuz sayısal loto'dan örnek vermişsiniz, daha ortada sayısal loto bile yok dikkatinizi çekerim daha ortada sayısal loto bile yokken siz insanlara sayısal loto oynatmaya çalışmışsınız, yani örnek tutmamış, örnek en baştan sakat.

Senin sayısal lotoyu çekmen için senin önce en temelde rakamları oluşturman, matematiği oluşturman gerekir güzel kardeşim, sayısal lotuyu çekeceğin düzeneği ve yerçekimini de oluşturman lazım ki o toplar düşsün, hatta toplara rakam yazacağın mürekkebi oluştur, tabi bunların oluşma ihtimalini de hesaplaman gerek, çünkü patlamadan önce ne su vardı, lav, ne oksijen, ne güneş, ne azot, ne karbondioksit, ne ozon tabakası, ne tarak, ne kürek.. hiç birşey..

Sen önce sayısal lotoyu çektirmeden önce yukarıda saydığım şeylerin yani zincirlerin halkalarını oluşma ihtimalini hesapla sonra sayısal lotoyu çektirirsin olur mu?
Alt 07-10-2014, 22:21
istatistik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
istatistik istatistik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Olasılık hesapları yaratılışçıların kullanmayı en sevdikleri argümandır. Tabi bunu kullanmayı sevmeleri bunu anlamalarını gerektirmediği için anlamsız matematiksel hesaplamalara ya da biyolojik ilerlemenin tersine varsayımlara yönelmeleri de gayet normal.

Öncelikle anlaşılması gereken, başlangıçta hesaplamaları bol sıfırlı, bol basamaklı sonuçlara götürecek kadar protein ve protein dizilimi yoktu. Var olan 3-5 tane protein sınırlı sayıda kombinasyon ile şekilleniyordu. Canlıların sayısının artmasına paralel olarak, mutasyon sayısı ve dolayısı ile ortaya çıkan protein sayısı da arttı. Sonuç olarak bunların toplamı da canlı çeşitliliğinin günümüzdeki seviyeye ulaşmasına yol açtı.

Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)

SERBEST KALEM
Alt 08-10-2014, 00:36
gur91 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
gur91 gur91 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bir yaratıcıyı reddeden aklına hakaret ediyor bana göre koyu dinciyle koyu ateist aynı kefede bir ilerleme katedemez insanlar neden tanrı arayışı içinde onu düşünün onlar mı yanlış yoksa az bir kesim olan siz mi mikro incele makro incele nerede incelersen incele insanların aklı almıyor işte böyle bir şeyi bir yaratıcı kesinlikle var bence ama pek bişey ifade etmiyor belki de kendi içimizde aramalıyız onu insanlar teknolojide nasıl ilerliyorsa sürekli veya başka bir şeyde dinlerde de aynen öyle bir gelişme olmuş tek tanrı çok mantıklı bence daha önce dediğim gibi insanlar belkide ilerleye ilerleye gelişe gelişe ilahına kavuşacak sonunda
Alt 08-10-2014, 01:17
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

gur91´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir yaratıcıyı reddeden aklına hakaret ediyor bana göre koyu dinciyle koyu ateist aynı kefede bir ilerleme katedemez insanlar neden tanrı arayışı içinde onu düşünün onlar mı yanlış yoksa az bir kesim olan siz mi mikro incele makro incele nerede incelersen incele insanların aklı almıyor işte böyle bir şeyi bir yaratıcı kesinlikle var bence ama pek bişey ifade etmiyor belki de kendi içimizde aramalıyız onu insanlar teknolojide nasıl ilerliyorsa sürekli veya başka bir şeyde dinlerde de aynen öyle bir gelişme olmuş tek tanrı çok mantıklı bence daha önce dediğim gibi insanlar belkide ilerleye ilerleye gelişe gelişe ilahına kavuşacak sonunda
Yaratici "reddi" basta onyargi olarak yaratici "kabulu" nu icerir.

Yani bilimsel olarak yaradilissal bir bakis acisi olmadigi icin, yaraticinin "kabulu/reddi" soz konusu degil.

Insanoglu gelise gelise ilahina degil; kendi varliginin bilincine kavusacak.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 08-10-2014, 01:38
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Ben tesadüf ne demek bilmiyorum demedim ki, tesadüfün tanımını siz yapın dedim, bakalım aynı şeylerden mi bahsediyoruz.

Kısmen aynı şeylerden bahsediyoruz, yani tesadüf tanımımız aynı.

Fakat örneğiniz oldukça cılız...Tutmuşsunuz sayısal loto'dan örnek vermişsiniz, daha ortada sayısal loto bile yok dikkatinizi çekerim daha ortada sayısal loto bile yokken siz insanlara sayısal loto oynatmaya çalışmışsınız, yani örnek tutmamış, örnek en baştan sakat.

Senin sayısal lotoyu çekmen için senin önce en temelde rakamları oluşturman, matematiği oluşturman gerekir güzel kardeşim, sayısal lotuyu çekeceğin düzeneği ve yerçekimini de oluşturman lazım ki o toplar düşsün, hatta toplara rakam yazacağın mürekkebi oluştur, tabi bunların oluşma ihtimalini de hesaplaman gerek, çünkü patlamadan önce ne su vardı, lav, ne oksijen, ne güneş, ne azot, ne karbondioksit, ne ozon tabakası, ne tarak, ne kürek.. hiç birşey..

Sen önce sayısal lotoyu çektirmeden önce yukarıda saydığım şeylerin yani zincirlerin halkalarını oluşma ihtimalini hesapla sonra sayısal lotoyu çektirirsin olur mu?
Daha da basite inilmez ki.

Yağmur nasıl yağar?. Yani her damlayı bir melek indiriyor inancında mısınız sizde?
O da ne bir ağustos günü, hemde ağustos, 2 hafta önceden plan yaptın, denize gidelim dedin, sabah kalktın ki yağmur yağıyor...

İşte tesadüf buna denir... Yazımda demedim mi, siz belirli şeyleri baz alır, referans edinirsiniz. Bu size göre tesadüftür, ancak yağmur açısından böylesi iradi bir şeyin zerre anlamı yok, o sadece bir devinim, buharlaştı, ortama, ilişkisine girdi, tekrar değişime uğradı ve düştü hepsi bu kadar, zerre iradi bir etken yok... Ancak senin açından ise bir etki yaratıyor, dilersen tesadüf dersin(o gün yağması!), dilersen kötü şans ne dersen de, sadece seni bağlar ve altında iyi de neden bu gün, denize gideceğim gün diye, diye bir neden, anlam araman saçma olur Aynı anlam aramayı dünya-güneş ilişkisinde yapıyorsun, halbuki o da yağmur kadar doğal, dilersen bilimsel sitelerden izleyebilirsin(yıldız oluşumları vs)...

Şimdi bana diyorsun ki, hayır benim denize gidecem gün yağmurun yağması tesadüf olamaz, bunu bir planlayan olmalı! Allah o gün denize gitmemi istemiyor deyip çıkıyorsun, sonra da bana diyorsun ki hadi bana anlat madem bir planlayan yoktu, o halde yağmur nasıl yağdı...

Hala ilk dediğinden bir dirhem ileri gitmediğin gibi, söylemiş olmayı da aşmış değilsin.

O planlayanı kim planladı sen bana bunu söyle o halde? Bak bu benim bakış açım değil, mantıklıda görmüyorum, tamamen anlamsız bulduğum ol dedi oldu, uç dedi uçtu anlayışına mecburen sormak zorunda kalıyorum, sroumun bile zere anlamı mantığı yok aslında, ama sormak zorundayım zira senin için anlamlı...

Zincirlerin halkası mı? 3 Madde olarak ifade ettim. Size düşen denemek, peynirin yok mu dene, buzdolabına ayrı, dışarıya ayrı koy bak, aralarındaki farkı oluşturan ne??? Bir tanrı mı? Demek ki buzdolabı tam bir tanrısavar! Sonra da başlarsın peynir küflenmeden önce, peynir küflendikten sonra, iyi de dersin acaba standart olarak ne kadar zaman geçti? Hımmm bunu da güneşin, ya da ayın ya da dilersen başka bir şeyin haraketini referans alarak tik-tak, tik-tak say,işte şimdi şunu dedin, peynir 48 saatte küflendi, 72 saat ya da her neyse...

Şimdi tersin geri döndün, kendine ait soyutladığın zaman kavramını, önceleri, sonraları, başlangıç ve bitişleri, neden ve sonuçları(zincirinin halkası) her şeyi amuda kaldırıp ters çevirdin, zaman geçti peynir o yüzden küflendi, bir tanrı iradesi müdahale etti, böyle planladı dedin, yani her şey tepe taklak. Peynirin ortamla girdiği ilişkide değişime uğradığını ret ettin!Sayısal loto tesadüf ve olasılık gibi kavramlarda hangi açıdan bakman gerektiği üzerine, bir dünyanın güneş ile olan mesafesinin olasılığı, size göre tesadüfü milyarlarca yıldız ve gezegeni göz önünde bulundurmanız suretiyle ancak anlam kazanır! Güneş bir yıldız dünya bir gezegen, sadece bir, zilyon yıldız var! Kaç kere daha ifade etmek gerekir(tesadüf ve olasılığın açısı için verdiğim örnek sayısal loto olduğu gibi, konuyla ilgili de zilyon yıldızdan bahsetmiştim değil mi? Zilyon gezegen, göktaşı ve tümüde ve her şey sürekli hareket ediyor! Bu hareketler bir sürü değişime yol açıyor, senin için anlamlı bir şey ararsan -örneğin güneş-dünya mesafesi bunun dahi olasılığını rahatlıkla yapabilirsin! Evrensel anlamda, tesadüf diye bir şey yok, tesadüf öznel bir kavram, kime görelik arzeder yani bir öznesi olur! Bizim öznemiz güneş ve dünya, sizce 120 milyar civarı galaksi(incelenebilir evren sınırlarında bu rakam da!)), örneğin 300 milyar yıldız samanyolunda, 400 milyar civarı Andromeda da sadece 2 galaksiden bahsettim, sizce dünya ve güneş arası mesafede herhangi bir başka gezegenin olma olasılığı yok mu? Yani bu zilyon da bir mi, hayır bu mesafenin bile önemi yok, gezegenin atmosferi önemli, yıldızın duurmu vs

Sana diyeceğim, varlığın(ortada olan her ne ise), hareketli, devingen, değişebilir, tüm nesnelerin, ortamın birbiriyle ilişkisinden bir dolu değişimlerin açığa çıkabileceğini, sizin ve biz insanların önce, sonra, başlangıç, bitiş, neden, sonuç gibi varlığa bağlı kavramlar ve bunları esas alıp varlığı bunlarla kıyaslayamayacağın kavramlardır, zira tüm bu kavramlar varlığın hareket ve değişimlerinden açığa çıkan kavramlar!.

Kısaca baştan dediğim gibi bana varlığın devinimi ile ancak ifade edip, kavramlaştıracağımız söylemlerle gelme, anlamı yok... Tesadüf için ise dediğin gibi değil, seninle aynı düşüncede değilim, olasılık nedir cidden bilimsel verilerden bir araştırma yapın, neye göredir, açısı nedir vs....

Neyse ben benim düşüncemin soru şaretlerini bir biçimde açıklamaya çalışıyorum, akıl, mantık düzleminde şimdi sıra sizde;

Allah tesadüf olabilir mi? Size göre, O'nu böylesine muzazzam, hayal alemleri kuvvetinde, tam bir büyücü gibi, ol dedimi oldurur, uç dedi mi uçar, püfff dedi mi yok olur, yani daha ne diyeyim! böylesine hayali şeylerle bezediğiniz yapıda bir şeyi planlayan kim?

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu

Konu spartacus tarafından (08-10-2014 Saat 01:45 ) değiştirilmiştir.
Alt 08-10-2014, 11:11
Yasaklandı

Daha da basite inilmez ki.

Yağmur nasıl yağar?. Yani her damlayı bir melek indiriyor inancında mısınız sizde?
O da ne bir ağustos günü, hemde ağustos, 2 hafta önceden plan yaptın, denize gidelim dedin, sabah kalktın ki yağmur yağıyor...

İşte tesadüf buna denir...
tesadüf kavramından bir nebze haberdar oladuğunu sanmıştım diğer mesajınızda, fakat görüyorum ki tesadüf kelimesinin tanımın bilmiyorsun, ağustos ayında yağmur yağabilir,buna yaz yağmuru denir, sen ağustos ayında 2 hafta önceden plan yapmışsan, 2 hafta sonra yağmur yağabileceği ihtimalini kestirebilmen gerekir çünkü YAZ YAĞMURU denen bir olay var,

Yani Ağustos ayında yağmurun yağması bir tesadüf değil olabilmesi ihtimal dahilinde olan bir olaydır.

işte tesadüf tanımını bilmediğin için, bu muazzam evrenin ve sözkonusu dünyadaki hayatın oluşmasını da "tesadüf" diyerek bilmediğin bir kelimenin tanımını kullanıyorsun ve bu ifadelerde açıklayacı olmuyor sizin açınızdan.

bak güzel kardeşim ben sana tesadüf'ün tanımını yapayım, tesadüf'te bir plan - program ve daha önce öngörülebilecek bir durum yoktur ve olasılığın imkansıza yakın bir kısmını ifade eder.

tesadüf bu'dur.

istersen biraz da örnek vereyim anlaman için;

Askerlik arkadaşını İngiltere'de Picadilly'deki bir otelin erkekler tuvaletinde görmendir tesadüf.

veya..

Harran Üniversite'sinde Su Ürünleri Bölümündeki bir üniversite arkadaşına Çin'deki bir cafe'de rastamandır.

Yazımda demedim mi, siz belirli şeyleri baz alır, referans edinirsiniz. Bu size göre tesadüftür, ancak yağmur açısından böylesi iradi bir şeyin zerre anlamı yok, o sadece bir devinim, buharlaştı, ortama, ilişkisine girdi, tekrar değişime uğradı ve düştü hepsi bu kadar, zerre iradi bir etken yok...
Diğer mesajlarımda anlattım ama anlamamışsınız, yağmur size göre buharlaştı, ortama, ilişkisine girdi ve değişime uğradı hepsi bu" denecek kadar basit değil'diri anlattım ama aynı tas aynı hamam.

O yağmurun yağması için sıcaklık olması lazım, o suyun buharının yerden yükselebilmesi içni yerçekiminin belli bir orantıda olması lazım ki buhar yerçekimine karşı gelip yükselebilsin, sonra o buharın soğuması lazım, soğuması için de dünyanın güneşten yeterli olduğu miktarda uzak olması lazım, sonra o buharın bulut olması lazım ve tekrar o buharın yağmur olup düşmesi için yine orantılı oranda yerçekim olması lazım. (Yerçekiminin, buharın yükseltmesine izin verirken, buharın yağmur olduktan sonra yere düşmesine izin veren oranını da hesaba kat dememe gerek yok sanırım.)

Bak senin "buharlaştı, etkileşime gitti yağmur yağdı, nerede irade" dediğin bu hayatın oluşmasındaki bir argümanın bile onlarca sebebi ve bu sebeplerin oluşması için de tesadüf'ün tanımına uymayacak şekilde bir araya gelmesi durumu var.

İşte ben bunlara tesadüf denilemez, derken bunlardan bahsediyorum. Bir hayatın oluşması için kilometrelerce uzunluktaki bir zincir halkasının bir planlı ve programlı oalrak sıralanıp hayat oluşturmasına tesadüf denmez, sence de denemez, bencede denemez.

Konu gordion tarafından (08-10-2014 Saat 11:21 ) değiştirilmiştir.
Alt 08-10-2014, 13:09
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

bak güzel kardeşim ben sana tesadüf'ün tanımını yapayım, tesadüf'te bir plan - program ve daha önce öngörülebilecek bir durum yoktur ve olasılığın imkansıza yakın bir kısmını ifade eder.

tesadüf bu'dur.
Yalnızca bu değildir, yani imkansız kelimesiyle tesadüf ifade edilmez, tesadüf, olasılık ile ifade edilir. Önceki yazımda da detay, detay açıkladım, 99% da bir olasılıktır, 1% de bir olasılıktır, siz kafanıza ve işinize göre referanslar alıp, tesadüf üzerine yazamazsınız. 120 milyar galaksiden bahsediyoruz, siz ise hala ben diyorsunuz, kişi diyorsun, açısı, ebadı aşırı dar örnekleri seçiyorsunuz
Askerlik arkadaşını İngiltere'de Picadilly'deki bir otelin erkekler tuvaletinde görmendir tesadüf.
Peki bir milyon askerliğini yapmış kişi o üniversiteyi ziyaret ediyorsa, sizin dışınızdakilerinde karşılaşma olasılığı var değil mi? peki ya 1 milyar insan ziyaret ederse, ya tüm insanlar ziyaret ederse! Siz hayır sadece ben askerlik arkadaşımla karşılacağım diyosunuz! Ya da güneş-dünya uzaklığı 120 milyar galakside imkansızdır!!!! demektesiniz halbuki dünya da güneşte bu evrenin parçası, görüneni kadarıyla 120 milyar galaksili evrenin!? yani açınız güneş-dünya değil, tüm evren açısı olmalı ki tesadüfün-olasılığın anlamını kavramış olasınız! sadece sen değil benimde askerlik arkadaşlarımı görmem mümkün, heleki tüm insanlar orada ise!(tüm insanlar orada(dikkat-1) ise, dünya-güneş tümüyle evrenin bir parçası ve evrendeki tüm diğer katrilyonlarca yıldız, gezegende orada(dikkat-2)(evrende ise!)... imkan-imkansızlık diye bir belirleyicilik yok burada olasılık var ve olasılığı daha önce en basit haliyle açıkladım, olasılığın AÇISI vardır, evvela bu açıyı esas almanız gerekir, siz bu açıya sahip değilsiniz o nedenle de salt kendinize indirgiyorsunuz, ya da ne bileyim dünya ve güneş'e, halbuki biz tesadüf derken açımız 120 milyar galaksiyi kapsıyor! yani insanların tümünün o üniversiteyi ziyaret etmesi gibi bir duruma benziyor!)

Yani senin örneklediğin gibi bir tesadüfün burada zerre anlamı, değeri yok!

Hala soruma yanıt vermedin, Allah neyin nesi? Yani böylesine olağanüstü bir şeyin, senin hayal gücüne göre bakarsak evrenmiş, yok dünya-güneş mesafesiymiş, yok kompleks canlılarmış hepsi, devede kulağı bırak, hayali kahramanınız ya da büyücünüz Allah'ın yanında sıfatlar açısından, sistem açısından okyanusta damla bile değillerken, Allah'ı planlayanı kim?

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
------

Konu spartacus tarafından (08-10-2014 Saat 13:29 ) değiştirilmiştir.
Alt 14-10-2014, 11:53
martin martin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sorunun açmazı zihnin,okuma sistemini düalizme göre şekillendirmesidir,
Düalizm nedir? bir illüzyondur,akıl tutulmasıdır,zihnin (algının) ikiye bölünmesidir,
işte biz bu kusurlu algıya göre kavramlar oluşturuyor,onları kodluyor ve onlar üzerinden fikir yürütüyoruz;
Tanrı kavramının Ne'liği bile paradoxluyken biz kalkmış onun gerçekliğini tartışıyoruz,
sadece tanrı da değil buraya ne yazarsak yazalım zihinde bir karşılık bulacağı için paradoxlu olması kaçınılmazdır,hatta paradox kavramının kendisi bile tek başına paradoxludur çünkü düalitik okuma yapan zihnin tasarımıdır ve mantık kavramından bağımsız ele alınamaz,
düalitik okuma yapan bir zihnin ortaya atacağı her önermenin lehinde ve aleyhinde eşit sayıda görüş belirtilebilir,yani tanrı var mı gibi bir sorunun her iki cevabıda kısmen doğru kısmen yanlıştır.
Zihin tüm belirli nesne ve imgelerden arındığı vakit tanrı var mı gibi bir soru sormaz,cevabını bulduğu için değil zihnin bir kurmacası olduğunu bildiği için sormaz,
tüm kavramlar zihnin kurmacasıdır onlar olmazsa zihin kendi boşluğuyla sefaletiyle yüzleşmek zorunda kalır ve bunu göze alamayacağını bildiği içinde savunma mekanizmasını yani kurmacalarını devreye sokar,bunlar o kadar çokturki bizim günlük hayatımızda yaptığımız herşey kurmacadır,kamuflajdır,maskedir,
gerçek olan ise sadece boşluktur,boşluk bir kavram değildir,dolu olan zihnin boşalması demektir,dolu bir zihinle boşluk tarifi yapılamaz zihin boşalır ve geriye boşluk kalır işte tek gerçek budur.

Önerilen Siteler