Kendim herhangi bir eserini okumamış olmakla beraber özellikle "collective unconscious" - kolektif bilinçaltı teorisini başarılı buluyorum.
Jung'un teorisinin biraz daha değişik bir versiyonu var aslında... İddia o ki insanlık sahip olduğu toplam düşünce eğilimi ile gezegende bulunan Noosphere denilen bir kolektif zekaya şekil veriyor. İnsanlık genel olarak negatif olduğunda, bu noosphere negatifleşiyor, pozitif düşündüğünde ise pozitifleşiyor.
250 tane bilimsel deney ile ispatlanmış bir durum da var: bir popülasyonun sadece %1'i meditasyon yapmaya başladığında o popülasyondaki suç oranları artış eğilimini bırakıp, düşüşe geçiyor...
İlham denilen şey kolektif bilinçaltı ile ilgili kanımca... İlham geldi diyen mucitler, yazarlar, sanatkârlar, bilim adamları vs. bir şekilde ortalama bir insanın yapabileceğinden çok daha fazla bu kolektif bilinçaltına erişebiliyorlar.
Einstein mesela bunun bariz örneklerinden. Teorilerini nasıl bulduğunu açıklarken bu "ilham" mekanizmasını çağrıştıran bir açıklama yapıyor. Fikirlerin bir anda kendiliklerinden beyninde çaktığını söylüyor.
Mesela düşünen, sorgulayan beyinler mutlaka şu durumla karşılaşmıştır: diyelim ki bir şeyler düşünüyorsunuz ve bununla ilgili bir fikir oluşturuyorsunuz, bir takım bilgiler ediniyorsunuz ama derken aklınıza bambaşka bir soru geliyor o konu ile ilgili ve o an ne kadar düşünsenizde üzerinizde mantıklı bir cevap geliştiremiyorsunuz. Derken 2 gün sonra, 3 gün sonra belki de 1 hafta sonra çok alakasız bir esnada, çok alakasız bir işle uğraşırken misal bir anda o sorunuzun cevabı aklınızda beliriveriyor.... Yani özetle benim teorim o ki kolektif bilinçaltına erişebilmek için:
1. Sorgulamanız lazım
2. Bu erişim süreci de zamana tabii.
Bizler dünyanın şarkı söyleyip dans eden çöpleriyiz.
|