Stepal Kepton´isimli üyeden Alıntı
Dönüşler için enerji salınımı konusunu aslında düşündüm ama şöyle bir detay var. Her büyük gezegen küçüğüne göre daha hızlı dönmeli! Fakat öyle olmayan gezegenler gözlemliyoruz. Sebebi yoğunluğu ve enerji miktarı ise bu ayarı gezegenler nasıl paylaşmış olabilir? Ben fındık veya atom zerresinden bir doğuş, başlangıç veya ne olduğunu bilmediğim ama devamı dediğiniz olayın olabileceğine oldum olası ihtimal vermiyorum.
|
İlk yazımda dediğim gibi boşlukta enerji salınımı yapan her kütle döner. Bu gezegenmiş, yıldızmış, büyükmüş, küçükmüş farketmez. Büyükler daha hızlı dönmeliydi derseniz de böyle bir kural/kaide koyamayız, zira kütle, tutulan ve salınan enerji miktarları değişkendir, gelişigüzeldir.
Yinede, kabacası;
Evet, kütle ne kadar artarsa salınacak enerjide o derecede artacaktır, haliyle dönüş küçüğe oranla daha uzun süreçle ivmelenecektir, fakat eksenel çap, salınım yüzeyi ve kat edilecek mesafe artacaktır. yani bunu bir akarsu debisine bezetebilirsiniz, örneğin debi yüksekliği saniyede aktarılan suyu yüksek tutacaktır diye düşünülebilir, ama debisi çok düşük geniş
satıh, çok yüksek debi değerlerindeki bir akıntıyla bir birimde aynı, hatta daha fazla miktarlarda su taşımış olabilir(yani mantık yürütürken, tüm etkenleri ve etkiyenleri, etkileşenleri kapsayacak düzeyde açımızı geniş tutmalıyız). Yani büyük gezegen büyük, ama enerji salınım yüzeyide büyük, kısaca küçük dediğiniz dar bir satıhta akan bir akarsu gibi, itme/çekme etkisi yüksek, enerjisi az kabul ama ivmelemesi yüksek, geniş satıhlı gezegenlerde de süreç daha uzun kabul evet, ama ivmelenme oranı diğerine göre düşük....
spartacus´isimli üyeden Alıntı
Uzayda her şey hareket halinde, bu genişleme olabilir, yine de her şey birbirinden uzaklaşıyor değil. Örneğin Andromeda ile Samanyolu aksine birbirine yakınlaşmaktadır...
|
Nana Buluku´isimli üyeden Alıntı
Galaksilerin çarpışmasından Evren'in genişlemediği sonucu çıkmaz.
|
Kızıla kaymadan da tek başına bir yargı olarak evrenin genişlediği sonucu çıkmasa da, yine de ben Big Bang teorisine sadık kaldım, yani genişliyor diye illa her şey biribirinden uzaklaşacak demek değildir demişim. Yani anladığınız gibi evrenin genişlemediği sonucunu çıkartmış değilim, bu sonucu siz çıkartmışsınız orada
Yok çok fazla detaya inersek, Big Bang'in ya sınırları çöker ya da kapsamı aşırı genişletilmek zorunda kalınır, o nedenle girmiyorum, konuda Big Bang teorisin
e göre yorumlar yapılmış haliyle bende teoriyie göre değerlendirip, yorumluyorum.