Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-07-2015, 08:08
blackwater - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
blackwater blackwater isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Edip Yüksel vs Şaner Atik (İkna Odası - Hulki Cevizoğlu)

Merhaba,

Yıllardır merakla beklediğim müslüman ile ateist'in fikir tartışması maalesef Şaner Atik'in yetersizliği nedeniyle beni hayalkırıklığına uğrattı.
Programı izlerken keşke Turan Dursun hayatta olsaydı dedim içimden. Ama biliyordum ki Turan Dursun bunun gibi programlara katılamasın diye katledilmişti.

Bir müslüman ile fikir tartışması yapacak ateistin kuran'ı en az müslüman kadar iyi bilmesi ve kurandaki saçmalıklara, alıntılara, çelişkilere hakim olması gerekiyor. Şaner Bey gösterdi ki kuran'ı ele veren bu eksiklikler konusunda bilgisizdi.

Ateizm Derneği Real Madrid'in karşısına Tokatspor'u göndererek baştan yenilgiyi kabul etmişti. Bu önemli fırsat çöpe gitti.

Alt 27-07-2015, 11:43
bakkalmahmud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bakkalmahmud bakkalmahmud isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu tartisma falan deyildi daha cok danisikli dövüse benziyordu,ulusal kanalda edip yükseli topluma kabullendirme gibi bir durum seziyorum,onunla ilgili olabilir ama genede türk tv lerde böyle seyler hic görülmediyi icin ilgimi cekmisdi ama üc saatde bosa gitdi.Böyle adamlar kendi adina cikip tartissin ama ateistleri temsilen cikmasi büyük haksizlikdi cünkü en bigisiz ateist bile ondan daha iyi tartisabilirdi.Ben sok oldum.saygilar
Alt 27-07-2015, 15:42
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili blackwater,
blackwater´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir müslüman ile fikir tartışması yapacak ateistin kuran'ı en az müslüman kadar iyi bilmesi ve kurandaki saçmalıklara, alıntılara, çelişkilere hakim olması gerekiyor. Şaner Bey gösterdi ki kuran'ı ele veren bu eksiklikler konusunda bilgisizdi.
Ben, altı çizili cümlenize katılmıyorum.

Kuran'da bir çok çelişki olduğu doğrudur. Bu çelişkilere değinecek olsanız "yanlış meal" derler, "o kelimenin 533. anlamı budur" derler, "imam abuzittinin yorumu budur" derler, derler de derler. Bana göre bir Müslümana Kuran'ı baz alarak "anlamsızlığını, hatalı oluşunu, çelişkiler içerdiğini" ispatlamak imkansız gibi bir şeydir. 100'e yakın mezhebe, meale, binlerce tefsire sahip Kuran'la ilgili işine gelen yoruma sarılıp kendisini kurtaracaktır.

Ben olsam günümüzdeki algılarla peygamberlik, vahiy, evrensel öğüt, evrensel dil mekanizmalarını sorardım.

Örneğin, günümüzde;
- Mağarada vahiy aldığını iddia eden bir kişiye inanılır mıydı?
- Vahiy sanılan sanrıların Tanrı'dan geldiğinin kanıtı nedir?
- Tanrı neden peygamber/kitap gönderir?
- Bir öğreti evrensel olabilir mi, çağlar geçse bile evrensel kalabilir mi?
- Bir dil (kutsal olduğu iddia edilen kitaplardaki dil) evrensel olabilir mi, çağlar geçse bile evrensel kalabilir mi?
- Açık bir öğreti nasıl 100'den fazla mezhebe, meale, binlerce tefsire bölünebilir? Bu mezhepler nasıl birbirlerini katledecek kadar düşmanlaşabilir?
- Semavi olarak adlandırılan dinler ortaya katliamdan/yağmadan/talandan/işgalden/baskıdan başka ne koymuştur?
- Dinleri şirin gösteren kişilerin dini doğru anladığının kanıtı nedir? Dinler şirinse, yüzyıllarca din adına sürdürülen zulümün temsilcileri cehenneme gidecekse, cennete bir avuç kişi gidecekse, bu "açık öğreti" ne işe yaramıştır? Tanrı beceriksiz midir?

Sorular çoğaltılabilir elbette.

Konuşma sırasında konudan kopmadan, sorulan sorunun net cevabı alınmadan, alınan cevabı tek cümlede özetlemek, insanların aklında kalıcı olması bakımından iyi olur.
Örneğin,
- Dinleri şirin gösteren kişilerin dini doğru anladığının kanıtı nedir? Dinler şirinse, yüzyıllarca din adına sürdürülen zulümün temsilcileri cehenneme gidecekse, cennete bir avuç kişi gidecekse, bu "açık öğreti" ne işe yaramıştır? Tanrı beceriksiz midir?
sorusuna verilen cevap bıdı bıdı şeklinde olacaktır muhtemelen.
Efendim, onlar İslamı yanlış anladılar, şehvetlerine yenik düştüler, ah o şeyhülislamlar yok mu? Onlar cehennemde kumpir olcaklar vesaire vesaire
Siz son cümle olarak aşağıdakine benzer bir söz ederseniz;
"Demekki dinler pek işe yaramamış. Demekki tiranlar dinleri çıkarına göre kullanabilmiş, milyonlarca insanı da kendi çıkarı doğrultusunda kullanabilmişler. Demekki açık/evrensel/iyiye yönlendiren bir öğreti değil, iktidarlar için kullanışlı bir öğreti."
Muhtemelen Edip Yüksel fevri davranıp saçmalardı, siz de amacınıza ulaşmış olurdunuz.

Sevgiler

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 27-07-2015, 16:29
inferno inferno isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Verceksin bunun karşısına Yasin CEYLAN'ı iki dakikada ağlatsın onu.

Ben içimdeki vicdanımın bana söylediklerini yaparım. Bunu bana Tanrı yasaklamış olsa bile.
Alt 27-07-2015, 16:32
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Biraz göz gezdirdim de hep Edip Yüksel konuşmuş, ateist arkadaş pasif kalmış. Bu bir ateist-teist tartışması sayılamaz.

Ben çıksam çok şey söylerdim, hem bilimsel-felsefi hem de Kuran'dan açıklamalarla.

Buna rağmen programa çıkan ateist arkadaşı cesaretinden dolayı tebrik etmek lazım. Türk tv.lerinde din karşıtı söylemlerde bulunmak cesaret işi. Bana teklif gelse çıkmazdım açıkçası. Bilgisizliğimden değil, ateist kimliğimi ortaya koyma cesaretimin olmayışından.

Konu Yıldıztozu tarafından (27-07-2015 Saat 16:48 ) değiştirilmiştir.
Alt 27-07-2015, 16:43
Boolean Boolean isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yıldıztozu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Biraz göz gezdirdim de hep Edip Yüksel konuşmuş, ateist arkadaş pasif kalmış. Bu bir ateist-teist tartışması sayılamaz.

Ben çıksam çok şey söylerdim, hem bilimsel-felsefi hem de Kuran'dan açıklamalarla.
Yahu sen agnostik değil misin? Çıksan oraya evet Tanrı'nın olabilme ihtimali var diyeceksin.
Alt 27-07-2015, 16:50
Üye

Boolean´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yahu sen agnostik değil misin? Çıksan oraya evet Tanrı'nın olabilme ihtimali var diyeceksin.
Agnostisizmi yanlış anlıyorsun
Yanlış algılandığı için ateistim derdim, şuan birçok bilimci-felsefeci de bu yüzden kendilerini ateist olarak tanımlıyorlar. Agnostisizmin yanlış anlaşılmasından dolayı.
Alt 27-07-2015, 16:53
Boolean Boolean isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Agnostisizmi yanlış anlıyorsun
Tabi canım,

"Agnostisizm'i yanlış anlıyorlar, o gerçek Agnostisizm değil"

Alt 27-07-2015, 17:03
blackwater - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
blackwater blackwater isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Müslümanların sıkıştıkları anlarda :

1- Allahın hikmetinden sual olunmaz
2- O durum bir istisnadır
3- Biz bunu anlayamayız

gibi kaçamak cevaplarını bilirsiniz.

Dün Edip Yüksel Peygamberin eşleri konusunda kendisine sorulunca : "Hep dul kadınlarla evlendi" dedi.
Hulki Cevizoğlu Zeyd'e ne olmuştu ölmüşmüydü de karısı Muhammed ile evlendi deyince "O bir istisnadır" diyerek konuyu unutturma çabasına girdi.
Hulki Cevizoğlu o noktada Edip Yüksel'in bu saçmasapan cevabını eleştirse de konu konuşulmaya devam etmedi ve Edip Yüksel amacına ulaştı.
Alt 27-07-2015, 17:14
Üye

Boolean´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Tabi canım,

"Agnostisizm'i yanlış anlıyorlar, o gerçek Agnostisizm değil"

Tanrı kesinlikle yoktur diyen birisi saplantılı haldedir ve ateizmi inanç haline getirmiştir.

Hâlâ az sayıda da olsa bilimci-felsefeci deist insanlar var.

Ben tanrının var olduğunu zannetmiyorum. Allah kesin yok ama tanrı kesin yok diyemem.

Konu Yıldıztozu tarafından (27-07-2015 Saat 17:57 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler