Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Yahudilik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 07-09-2015, 23:00
world world isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Standart Çeviri/ Yahudiler Neden İsa'yı Mesih Olarak Kabul Etmez?

Aish.com'da bizlere yaygın olarak en çok sorulan sorulardan biri ''Neden Yahudiler İsa'yı Mesih olarak kabul etmez?''Hadi nedenini inceleyelim.

Not: Diğer inançlar kötülenmemiş,bilakis bu konudaki Yahudi bakış açısı ortaya konmuştur...

Yahudiler İsa'yı Mesih olarak kabul etmez çünkü:

1.İsa Kristolojik yani Mesihsel kehanetleri tamamlamadı
2.İsa Mesih'in niteliklerine sahip değildi.
3.İsa'ya atfedilen Tanach ayetleri yanlış tercüme edildi.(kasıtlı)
4.Yahudi inancı ulusal vahyi temel alır.

Hepsinden önce konuyu zemine oturtalım.Mesih tam olarak nedir?

''Mesih'' kelimesi İbranice'deki ''Mashiach'' kelimesinin İngilice karşılığıdır ki anlamı meshedilmiştir.Bu kelime genellikle Tanrı'nın hizmetçiliğine yağ ile meshedilerek kabul edilmiş kişileri ifade eder.(Mısır'dan Çıkış 29:7 , 1.Krallar 1:39 , 2.Krallar 9:3)

Varan 1 / İsa Kristolojik(Mesihsel) Kehanetleri Tamamlamadı

Mesih'in yerine getireceği varsayılan şeyler nedir? Kutsal Kitap'a ait kehanetlerin en asıl olanlarından biri, ahir zaman için söz verilmiş evrensel barış ve Tanrı'nın tanınmasının,bu kehanetler içinde mükemmel bir ayırt edici özellik olmasıdır.
(Yeşeya 2:1-4, 32:15-18 , 60:15-18; Sefanya 3:9, Hoşea 2:20-22, Amos 9:13-15 , Zekeriya 8:23 ,14:9; Yeremya 31:33-34 )

Spesifik olarak Tanach'ın Mesih'in yapacağı söylediği şeyler:

A. 3. Tapınağı yapacak. (İlk 2'si pert zaten biliyorsunuz.)

B.Tüm Yahudileri toplayarak ''Vaad edilmiş '' topraklara geri döndürecek.

C.Dünya'da barış çağının gözcüsü olacak, tüm kini, zulmü,çileyi ve hastalıkları bitirecek. Yeşeya 2:4'te söylendiği gibi:
''Millet millete kılıç kaldırmayacak, savaş eğitimlerine gerek duyulmayacak''

D.İsrail'in Tanrı'sını Dünya'da yayarak,insanları tek vucüt yapacak. Zekeriya 14:9 ne güzel söylemiş :
''RAB(Hashem) bütün dünyanın kralı olacak. O gün onun ve yalnız onun adı kalacak''

Bu şartlardan bir tekinde dahi başarısız olunursa , Mesih olduğu iddia edilen kişi Mesih olamaz

Çünkü şu ana kadar kimse Tanach'ta tarif edilen Kral Mesih'e ait bu kehanetleri yerine getiremedi, bu yüzden Yahudiler hala Kral Mesih'in gelişini bekliyor.Geçmişteki tüm Mesih'lik iddiaları -ki bunlara Nasıralı İsa, Şimon Bar Kohba ve Sabatay Sevi de dahil- hepsi reddedildi.

Hristiyanlar buna karşılık olarak İsa'nın bunları 2. Geliş'inde tamamlayacağını Yahudi kaynakları ise (Tanach ve sözlü Tevrat) Kral Mesih'in tüm kehanetleri tek seferde yerine getireceğini,Kutsal Kitap'ta 2. Geliş Fikri olmadığını gösterir.

Varan 2: İsa, Mesih'e Atfedilen Niteliklere Sahip Değildi.

A. Peygamber Olarak Mesih

''Mesih tarihteki Musa'dan sonra en büyük 2. Peygamber olacak.''
[Targum(Aramice Tanach) -Yeşeya 11:2 , Musa İbn Meymun -Tövbe 9:2]

Kehanet yalnızca Yahudilerin büyük çoğunluğunun İsrail'de yaşadığı topraklarda gerçekleşebilir, ki bu durum Millat'tan önce 300'e dek yaşanmadı . Ezra'nın zamanı boyunca Yahudilerin büyük çoğunluğu Babil'de kaldı kehanet Hagay, Zekeriya ve Malaki peygamberlerin ölümü üzerine sona erdi.

İsa ise bu kehanet sona edikten yaklaşık olarak 350 yıl sonra ortaya çıktı, bu nedenle o bir peygamber olamaz.

B. Davut'un Soyundan

Birçok peygamberlik pasajı, Altın Çağ'da Kral Davut soyunun İsrail'i yöneteceğini söyler.
(Yeşeya 11:1-9 , Yeremya 23:5-6, 30:7-10, 33:14-16 ; Hezekiel 34:11-31 , 37:21-28 ; Hoşea 3:4-5 )

Mesih baba tarafından Davutun soyundan olmalı ...
(bunu Yaratılış 49:10,Yeşeya 11:1, Yeremya 23:5,33:17 ; Hezekiel 34:23-24'te görüyoruz)

Hristiyanların iddasına göre İsa bakire doğumuyla dünyaya geldi, fiziksel babası yoktu- ve bu yüzden baba tarafının Davut'un soyundan olmaması sebebiyle Kristolojik kehanetleri tamamlaması mümkün değil. (1)

Yahudi kaynaklarına göre, Mesih diğer insanlar gibi normal bir aileden doğacak ve herkes gibi normal fiziksel niteliklere sahip olacak. Yarı Tanrı olmayacak (2) doğa üstü nitelikleri de olmayacak.

Çevirenin Dip Notu:Meryem'in soyu Davut'a bağlansa dahi bu İsa'nın Mesih olmasına olanak sağlamaz. Çünkü Tanach'ta da görüldüğü üzere soya bağlılık anne yoluyla olur. Ayrıca İncil'de Meryem'in Davut soyundan olduğuna delil de yoktur.Ayrıca tüm bunlara rağmen Meryem Davut soyundan olsa bile hatta soya bağlılık anne yoluyla olsa bile Mesih'in aynı zamanda Süleyman soyundan da olması gerekir. Luka 3. bölümde İsa'nın soyunun Meryem tarafından da Davut'un oğlu Natan'a bağlandığını görüyoruz Süleyman'a değil.Bu yüzden İsa yine ve yine ve yine Mesih olamaz.Süleyman soyundan olma şartı için :
(2. Samuel 7:13 , 1. Tarihler 17:11-14 ,22:9-10,28:4-6)

C. Tevrat Geleneği

Mesih Yahudilere tamamen Tevrat geleneğiyle hükmedecek. Tevrat'ın 613 Mitzva'sına sonsuza dek bağlı kalınır ve bu kuralları değiştirmeye çalışan biri hemen sahte Peygamber olarak tespit edilir.

Hristiyanların Kutsal Kitabı olan İncil boyunca, İsa Tevrat ve emirlerinin uygulanabilir olduğunun aksini iddaa etmektedir. Örneğin, Yuhanna 9:14'te İsa'nın çamur yaparak adamın gözlerini açtığı , Şabat'ı ihlal ettiği söylenir ki Ferisiler bundan sonra İsa'ya (16. ayette ) ''Şabat Günü'ne uymuyor'' derler.

Çevirenin Dipnotu: Tanach'a göre Tanrı insan bedeni almaz, zamana bağlı yaşamaz, ölmez ve dirilmeye ihtiyaç duymaz.Tanach'a göre Yahudiler yerde veya gökyüzündekilerin hiçbirine Tanrı vasfı yükleyemez. Onlardan put yapamaz onlara Tanrı diyemez. Bu yüzden İsa'ya Tanrı vasfı yüklemek Tanach'a göre putlara tapmakla eşdeğerdir.

Varan 3: İsa'ya Atfedilen Tanach Ayetleri Yanlış Tercüme Edildi

Tanach ayetleri yalnızca orjinal İbranice metniyle anlaşılabilir ki Hristiyan tercümesinde birçok tutarsızlıklar vardır.

A. Bakire Doğum

Hristiyanların ''Bakire Doğum'' fikri Yeşeya 7:14'teki ''alma'' kelimesinin doğum yapma manasında tanımlanmasına dayanır. ''Alma'' kelimesi (עלמה) her zaman '''genç bayan'' demektir fakat Hristiyan teologlar yüzyıllar sonra gelip bu kelimeyi ''bakire'' diye tercüme etti.Bu şekilde İsa'nın doğumu , ilk yüzyıl Pagan fikrindeki , Tanrı'dan hamile kalan insanlar fikrine uyuyor.

B. Acılar Adamı(Kulu)

Hristiyanlığın iddiası Yeşeya 53'teki ''Acılar adamı''nın İsa'yı ifade ettiği şeklindedir.

Aslında, 53. Bölüm doğrudan doğruya Yeşeya 52'nin konusunu izler, sürgünde yaşayanları ve Yahudilerin kurtarılmasını anlatır. Kehanet ''tekil kişi'' biçimiyle (o) yazılır çünkü Yahudiler(İsrail) bir bütün olarak kabul edilir.Yahudi metni boyunca , İsrail defalarca tekil olarak ''Tanrı'nın kulu'' diye çağrılır.
(Yeşeya 43:8'de gördüğümüz gibi)

Doğrusu, Yeşeya 53'ten önce İsrail'den ''Tanrı'nın Kulu'' olarak 11 kereden fazla bahsedilir.

Doğru okunduğunda, Yeşeya 53 Yahudi insanlarını açık ve ironik bir şekilde diğer ulusların elindeyken , ''yaralanmış,ezilmiş ve kesime götürülen bir koyun gibi'' tasvir eder. Bu tasvirler, Yahudi metni boyunca (Tanach) Yahudi insanlarının acılarının resmedilmişini,betimlenişini anlatır.

(Mezmurlar 44'te gördüğümüz gibi)

Yeşeya 53'ün sonunda ise , Yahudi insanları kurtulduğu zaman , dünya uluslarının ,kendilerinin neden oldukları, Yahudiler'in çile çekerek ölümünün sorumluluğunu fark edip kabul etmeleri anlatılır.Bölüm böyle sonuçlandırılır.

Varan 4: Yahudi İnanışı Yalnızca Ulusal Vahye Dayanır

Tarih boyunca, insanları , Tanrı'nın gerçek peygamberi olduğuna ikna etme iddiasında bulunan kişiler ve bunların başlattığı binlerce din var oldu, fakat kişisel vahiy bir din için zayıf temellidir çünkü kimse bunun gerçekten doğruluğunu bilemez.Diğer insanlar o kişinin Tanrıyla konuştuğunu duymadığı için, o kişinin söylediklerini doğru kabul etmek zorundaydılar. Hatta vahiy iddiasında bulunan kişi mucizeler yapsa da bunlar onun gerçek peygamber olduğunu kanıtlamaz. tüm bu mucizeler- gerçek olduğunu varsayarsak- onun belli bir gücü olduğunu gösterir. Bunun peygamberlik ididasıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Yahudilik, diğer büyük dünya dinlerinin aksine mucize iddialarına bel bağlamaz bunu inancın temeli yapmaz. Gerçekte , Kutsal Kitap bize Yahudiler'in Tanach'a sadakatini test etmek için şartalanlara Tanrı tarafından sırayla bazı mucizeler verildiğini söyler.
(Yasanın Tekrarı 13:4- bizdeki çevirisinde 13:3)

İnsanlık tarihindeki binlerce inançta yalnızca Yahudilik ulusal vahyi temel alır. Diğer bir deyişle , Tanrı bütün ulusa konuşur . Tanrı bir din başlatacaksa akla uygun olarak bu vahyi herkese yapar yalnızca bir kişiye değil.

Musa İbn Meymun'un söylemleri (Tevrat'ın Temelleri, Bölüm 8)

''Yahudiler Musa'ya yani öğretmenimize mucizeler gösterdiği için inanmazlar. Ne zaman birileri inancını görülen mucizelere dayandırsa, şüpheden kurtulamaz çünkü bunun sihir veya büyücülük olarak yapılması mümkündür.Musa tarafından çölde yapılan tüm mucizeler gerekli olduğu için yapıldı, onun peygamber olduğuna asla bir kanıt değildi.

Peki inancın Yahudi inancının bel kemiği neydi? Sina Dağı'nda başkalarının tanıklıklarına muhtaç olmadan gözlerimizle görüp,kulaklarımızla duyduğumuz ''Vahiy''di. Kutsal Kitap'ta dendiği gibi : Tanrı sizinle, yüz yüze konuştu.'' Tevrat ayrıca şunu söyler:

''Tanrı bu antlaşmayı bizim babalarımızla yapmadı bugün yaşayan bizlerle yaptı.''
(Yasanın Tekrarı 5:3)

Yahudilik mucizeler demek değildir.Yahudilik ,3300 yıl önce Sina Dağı'nda bulunan kadın ve çocuk da da dahil herkesin deneyimlediği kişisel bir görgü tanıklığıdır...

ÇEVİRİ TAMAMEN BANA AİTTİR...

Kaynaklar :http://www.aish.com/jw/s/48892792.html
http://kutsal-kitap.net/index.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Musa_ibn_Meymun
https://tr.wikipedia.org/wiki/Simon_bar_Kohba

Konu Neva tarafından (17-09-2015 Saat 16:26 ) değiştirilmiştir. Sebep: uye istegi uzerine duzenleme.
Alt 07-09-2015, 23:31
bakkalmahmud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
bakkalmahmud bakkalmahmud isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Eski ahidi cok yillar önce okumusdum,,,yahudilerde bir mesih beklentisi varmi?

"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
Alt 07-09-2015, 23:32
Yasaklandı

anti-ka´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Eski ahidi cok yillar önce okumusdum,,,yahudilerde bir mesih beklentisi varmi?
Var hocam yazıda belirtiliyor var ama o İsa ya da Sabatay Sevi değil.
Alt 07-09-2015, 23:44
Kıdemli Üye

world´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Var hocam yazıda belirtiliyor var ama o İsa ya da Sabatay Sevi değil.
Emeyinin karsisinda saygiyla eyiliyorum world kardesim,,,hata bende,ben önce konusdum sonra okudum,,bu bir hataydi,,,öysa cocuklarima herzaman,önce dinleyin sonra konusun diye nasihat veririm,,simdi kendim hataya düsdüm..simdi ceza olarak üc defa okumadan birsey sormicam..saygilar sunar selamlar ederim...

"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
Alt 07-09-2015, 23:49
Yasaklandı

anti-ka´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeyinin karsisinda saygiyla eyiliyorum world kardesim,,,hata bende,ben önce konusdum sonra okudum,,bu bir hataydi,,,öysa cocuklarima herzaman,önce dinleyin sonra konusun diye nasihat veririm,,simdi kendim hataya düsdüm..simdi ceza olarak üc defa okumadan birsey sormicam..saygilar sunar selamlar ederim...
3 saat uğraştım kardeşim çevirmek için yemek yiyeceğim şimdi. İngilizcem de o kadar iyi değil hata yaptıysam belirtin çeviride. orjinal kaynağı verdim, teşekkür ederim eğilmeye gerek yok
Alt 08-09-2015, 00:01
Yasaklandı

Bu arada İsa Mesih olamayacağı için Kuran'ın kendi ifadesi olan '' Mesih İsa'' da yanlışlanır ve bu da hatalı bir yorum olduğundan İslam inancının da kabul edilmesi mantıksızdır.
Alt 08-09-2015, 00:37
Kıdemli Üye

3 saat uğraştım kardeşim çevirmek için yemek yiyeceğim şimdi. İngilizcem de o kadar iyi değil hata yaptıysam belirtin çeviride. orjinal kaynağı verdim, teşekkür ederim eğilmeye gerek yok
World 21,07 de aleph in sayfasi severek dinlediyiniz sarkilara zaten yazdim,,,ufak ufak demleniyorum diye,,ordan dolayi önce yazdim sonra okudum,,bu hatayi kabul ediyorum ve kusura tekrar bakma diyorum,,saygilar selamlar

Alt 08-09-2015, 02:03
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Bu arada İsa Mesih olamayacağı için Kuran'ın kendi ifadesi olan '' Mesih İsa'' da yanlışlanır ve bu da hatalı bir yorum olduğundan İslam inancının da kabul edilmesi mantıksızdır.
Ceviriniz ve emeginiz icin tesekkurler.

Kuran acisindan yanlislanmaz, zira muslumanlik zaten hristiyanligin alt ve o doneme iliskin heretik sayilan kolu olan Nasturilik'ten koklenerek yapilanmistir. O yuzden bu sekilde anilmasi normal.
Alt 08-09-2015, 02:09
Yasaklandı

Neva´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ceviriniz ve emeginiz icin tesekkurler.

Kuran acisindan yanlislanmaz, zira muslumanlik zaten hristiyanligin alt ve o doneme iliskin heretik sayilan kolu olan Nasturilik'ten koklenerek yapilanmistir. O yuzden bu sekilde anilmasi normal.
Nasturilik'ten türediyse neden Meryem'e İmran'ın kızı Harun'un kızkardeşi demek gibi saçma sapan bir hata yapıyor biz burdaki ifadenin Tevrat'taki Peygamber Miriam'e ait olduğunu biliyoruz.
Alt 08-09-2015, 03:05
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

Nasturilik'ten türediyse neden Meryem'e İmran'ın kızı Harun'un kızkardeşi demek gibi saçma sapan bir hata yapıyor biz burdaki ifadenin Tevrat'taki Peygamber Miriam'e ait olduğunu biliyoruz.
Cok normal, onlar da iman/inanc bakimindan Isevi cunku.

Önerilen Siteler