Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam > Kadın & İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 08-03-2017, 00:37
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Zeka göreceli bir kavram. Önce onu tanımlamak gerekir. Tanımlamalar ise keyfidir. Zeka anlayışımın kriteri matematiksel ve felsefi becerilerdir. Matematik ve felsefe özünde aynı şeydir zaten. İkisi de mantığa dayalıdır.

Kadının zeka potansiyelinin erkeğin zeka potansiyelinden aşağıda olduğunu söylemek, aşağılayıcı bir söylem değildir. Bu, erkeklerin memelerinin kadınlarınkinden küçük olduğunu söylemek kadar doğaldır.

Bu söylemi 2 şeye dayandırıyorum:

1- Sonuçlara bakarak. Matematikçiler ve filozoflar çoğunlukla erkektir sonucunu görüyorum. Hadi bu maddeyi ataerkil toplum yapısına bağladık diyelim.

2- Gerekçelere bakarak. Biyolojik açıdan kadın ve erkek aklı kıyaslanabilir. Evrimsel biyolojiden yaklaşırsak, canlıların karşı cins tercihlerinde bazı kriterleri vardır. Erkekler için kadının doğurganlık ve dişilik özellikleri önemliyken, kadınlar için erkeğin güçlü olması önemlidir. İşte tam bu noktada erkeğin aklının da güçle ilişkili olduğunu görebiliriz. Akıllı erkek güçlü erkektir ve dolayısıyla kadınlar tarafından eş olarak seçilebilir. Ama erkekler kadınları seçerken akıl gücüne bakmaz, dişiliğine bakar. Doğadaki canlılığın genel işleyişinde bunu gözlemleyebiliriz.

Cinsel seçilimdeki bu baskı, erkeği daha akıllı olmaya zorlamıştır.

Zaten ataerkil toplumun varlığı da erkeğin daha güçlü ve akıllı olmasının bir sonucudur. Nedeni değil.

Kadınları aşağılamıyorum, tam tersi kadın haklarını savunurum. Erkek ve kadına eşit haklar verilmelidir. İslamdaki veya dinlerdeki gibi bir ayrımcılığı kesinlikle savunmuyorum.

Doğa bizi farklı tasarlamış olsa bile biz eşit yaklaşabiliriz. Doğa bilinçsizdi ama biz bilinçliyiz.
Alt 08-03-2017, 00:46
Malta Erigi Malta Erigi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Yıldıztozu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Zaten ataerkil toplumun varlığı da erkeğin daha güçlü ve akıllı olmasının bir sonucudur. Nedeni değil.
Yanlis. Tamamen fiziksel gucle alakali. Soyledigin gibi olsaydi, zekanin etkisini diger memeli turlerinde de gorurduk. Tum memeli populasyonlarinda liderlik fiziksel gucle geliyor.

No Gods! No Masters!
Alt 08-03-2017, 00:52
Üye

Malta Erigi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yanlis. Tamamen fiziksel gucle alakali. Soyledigin gibi olsaydi, zekanin etkisini diger memeli turlerinde de gorurduk. Tum memeli populasyonlarinda liderlik fiziksel gucle geliyor.
Liderlik güçle geliyor, doğru. Ama güç sadece fiziksel bir şey değil. Akıl da güçtür.

Zeka yanlışlıkla ortaya çıkmış bir evrim ürünüdür. Bazı memelilerde de böyle bir evrim gerçekleşse gücün aracı olarak kullanılırdı.

Sonuçta dişi erkeği seçerken 'benim yavruma bakacak mı' derdinde veya böyle bir bilinçaltına sahip.
Akıllı olan erkeğin, yavruya bakabilme gücü daha fazladır. Bu yüzden akıllı olmak erkek için seçilime uğrayabilir.
Alt 08-03-2017, 01:07
Üye

Liderlik güçle geliyor, doğru. Ama güç sadece fiziksel bir şey değil. Akıl da güçtür.

Zeka yanlışlıkla ortaya çıkmış bir evrim ürünüdür. Bazı memelilerde de böyle bir evrim gerçekleşse gücün aracı olarak kullanılırdı.

Sonuçta dişi erkeği seçerken 'benim yavruma bakacak mı' derdinde veya böyle bir bilinçaltına sahip.
Akıllı olan erkeğin, yavruya bakabilme gücü daha fazladır. Bu yüzden akıllı olmak erkek için seçilime uğrayabilir.
İste ben de yok diyorum. Bu iddianin altini dolduramazsin. Aslan surulende avlanmanin cogu disilere aittir. Bariz sekilde disi aslanlar daha zekidir ama daha iri ve guclu erkekler liderdir. Gorillerde vs de boyledir. Ornekleri sayisiz sekilde cogaltabilirim ama senin iddiana dogada karsilik bulamayiz.

No Gods! No Masters!
Alt 08-03-2017, 01:31
Üye

Bariz sekilde disi aslanlar daha zekidir ama daha iri ve guclu erkekler liderdir. Gorillerde vs de boyledir. Ornekleri sayisiz sekilde cogaltabilirim ama senin iddiana dogada karsilik bulamayiz.
Doğada insan dışında zeka evrilmediği için ''dişi aslanlar zekidir'' iddiası geçersizdir. Dişi aslanlar felsefe yapabiliyor mu? matematiksel denklemleri çözebiliyor mu? Zekadan kastımın bunlar olduğunu tanımlamıştım.
Farklı bir zeka tanımı yaparsan dediklerin geçerli olabilir, ama zeka tanımını değiştirdiğinde benim iddiama bir karşılık sunmamış olursun.

Dolayısıyla insan dışındaki canlılarda dişi-erkek zekası kıyasa açık değildir.

Benim iddiama ise doğada apaçık bir karşılık vardır; o da insan.
Alt 08-03-2017, 02:02
Üye

Doğada insan dışında zeka evrilmediği için ''dişi aslanlar zekidir'' iddiası geçersizdir. Dişi aslanlar felsefe yapabiliyor mu? matematiksel denklemleri çözebiliyor mu? Zekadan kastımın bunlar olduğunu tanımlamıştım.
Farklı bir zeka tanımı yaparsan dediklerin geçerli olabilir, ama zeka tanımını değiştirdiğinde benim iddiama bir karşılık sunmamış olursun.

Dolayısıyla insan dışındaki canlılarda dişi-erkek zekası kıyasa açık değildir.

Benim iddiama ise doğada apaçık bir karşılık vardır; o da insan.
Turcu kibrin sonuclari boyle yanilgilar elbette. İnsan diger hayvanlardan zekidir dogru ancak insan disindaki hayvanlarda zeka yoktur onermesi yanlis. Plan yapip uyguluyor, daha ne kanit istiyorsun? İlle de matematik diyorsan, kuzenimiz sempanzeler var. Carl Gauss degiller ama ortalama akp secmeninden daha iyi matematik yapiyorlar. Ben kafama gore zeka tanimi yaptim, buna gore konusacagiz diye birsey olmaz. 200.000 sene evvel yuksek ihtimalle biz de felsefe veya matematik yapamiyorduk. Biz evrildik ve daha zeki olduk ama buradaki anahtar kelime "daha". Bizler memeliyiz ve bahsettigin konuda bunu dislayamayiz. Erkek daha zekidir iddian ile ilgili tartisirken bunlar da gozonunde bulundurulmak zorunda. Memelilerin cogu gibi bizde de fiziksel olarak daha guclu olan cinsiyet lider oldu, bugune kadar da bu sekilde geldi. Kadin kendine bicilen rolu kabul etmek durumunda kaldi. Kralice, imparatoriceler bile o unvanlara, erkekler tarafindan verildigi icin sahip oldu. Babasindan veya kocasindan gecti unvanlar. Kadinlarin esit sartlara sahip olmasi daha cok yeni bir mefhum, 100 yil bile degil. Bu kisa surede bile esit zeka ve beceriye sahip olduklarini kanitladilar. Anlayacagin kanit gozunun onunde, yeter ki sen gormek iste.

No Gods! No Masters!
Alt 08-03-2017, 02:28
Üye

Ben kafama gore zeka tanimi yaptim, buna gore konusacagiz diye birsey olmaz
Bütün tanımlamalar ''kafaya göredir''.

Mesela ''özgür irade var mıdır'' sorusunu tartışmadan önce 'özgürlük' ve 'irade' tanımlamaları yapman gerekir. Daha sonra bu tanıma göre tartışılır.
Ya da ''marsta hayat var mıdır'' sorusunu tartışırken önce hayatın tanımı yapılmalıdır. Bütün tanımlamalar keyfidir, uydurmadır.

200.000 sene evvel yuksek ihtimalle biz de felsefe veya matematik yapamiyorduk.
Birkaç bin yıl -veya en fazla on bin yıl önce- de yapamıyorduk.

Memelilerin cogu gibi bizde de fiziksel olarak daha guclu olan cinsiyet lider oldu
Fiziksel olarak güçlü olanların lider olması, liderlik için tek kriterin fiziksel güç olduğu anlamına gelmez. Böyle bir kısıtlama yoktur. Önemli olan güçtür, fiziksel olsun olmasın.
Akıl da bir güçtür. Liderlik için bir kriterdir.

Kadın kendine bicilen rolu kabul etmek durumunda kaldi.
Kadın neden erkeğe rol biçemedi? çünkü akıl olarak baskın değildi. (tek neden bu olmayabilir, ama nedenlerden biri budur.)

kanit gozunun onunde, yeter ki sen gormek iste.
Kanıt, benim onu görmek istememden bağımsızdır. Görmeyi istesem de istemesem de o kendini bana gösterir.

Ayrıca bugün 8 mart kadınlar günüymüş. İlginç bir tesadüf oldu.
Alt 08-03-2017, 02:45
aliyarasfal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aliyarasfal aliyarasfal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Anaerkil yapıların ve inançları olduğu toplumlarda kadın mı daha zeki oluyor bu durumda?

Bilmem, çok e-göreli, objektif olmayan bir yaklaşım gibi geliyor bana. Yöneten zekidir. Yok bence dinlerin peygamber tanımlarının geneli psikolojik olarak sorunlu ve hitapettiği kesimin zeka kapasiteside sorgulanır

daha ileri gidelim, tecavüze gücü yeten( fiziksel) erkeğin eylemini zekiliğine yorumlamak ve kadın tecavüze uğramakla gerizekalılığını kanıtlamıştır ve suçludur demek mümkün mü? Alakayı kuramıyorsanız boşa tartışıyorsunuz derim

Neyse 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlu olsun.

Şimdilik saygımla gittim...

Sorular sormuyorsan ya ölüsün ya da köle...
Alt 08-03-2017, 04:16
Üye

Bütün tanımlamalar ''kafaya göredir''.

Mesela ''özgür irade var mıdır'' sorusunu tartışmadan önce 'özgürlük' ve 'irade' tanımlamaları yapman gerekir. Daha sonra bu tanıma göre tartışılır.
Ya da ''marsta hayat var mıdır'' sorusunu tartışırken önce hayatın tanımı yapılmalıdır. Bütün tanımlamalar keyfidir, uydurmadır.

Birkaç bin yıl -veya en fazla on bin yıl önce- de yapamıyorduk.

Fiziksel olarak güçlü olanların lider olması, liderlik için tek kriterin fiziksel güç olduğu anlamına gelmez. Böyle bir kısıtlama yoktur. Önemli olan güçtür, fiziksel olsun olmasın.
Akıl da bir güçtür. Liderlik için bir kriterdir.

Kadın neden erkeğe rol biçemedi? çünkü akıl olarak baskın değildi. (tek neden bu olmayabilir, ama nedenlerden biri budur.)

Kanıt, benim onu görmek istememden bağımsızdır. Görmeyi istesem de istemesem de o kendini bana gösterir.

Ayrıca bugün 8 mart kadınlar günüymüş. İlginç bir tesadüf oldu.
Kompartmentalize edip cevap vermen birseyi degistirmemis. Savlarin tumu zorlama, laf kalabaligi. Onceki mesajlarima ekleyecegim yok.

No Gods! No Masters!
Alt 08-03-2017, 10:50
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Neyse 8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlu olsun.
"Kadın insandır; biz, insanoğluyuz."

Bozkır'ın tezenesi; Neşet ERTAŞ

NOT: Konunun geldiği yer, açılan başlıktan epey uzaklaşmış bulunuyor.. Filozf ve matematikçilerin çoğun erkeklerden çıkması ile alâkalı bir başlık açılıp; benim bu mesajım da dâhil, ilgili iletiler o başlığa taşınırsa daha uygun olur. Moderasyondan ricamdır.

Önerilen Siteler