Dusunen adam´isimli üyeden Alıntı
Cahilligimi bagislayin, ama baska hangi seçenek kaliyor bu durumda, madde nasil olusmus olabilir?
|
Estağfurullah! Bunun cahillikle bir ilgisi yok. Bu soru, bizim bilince kavuştuğumuz anlardan itibaren sorduğumuz bir sorudur. "Biz nasıl var olduk? Evren nasıl var oldu?"
Anne babalarımızın "ben nasıl dünyaya geldim?" sorusuna verdiği cevap eskiden "leylekler getirdi" idi. Şimdi bilimsel cevabı verenler çoğaldı.
Tıpkı onun gibi, "evren nasıl var oldu?" ve "biz nasıl dünyaya geldik?" sorularının cevabını da insanlık uzun süre simgesel anlatıma sadık kalarak verdi: "Tanrı yarattı." ve "Adem ile Havva'dan..."
Bu simgesel cevaplara haklı olarak itiraz edenler ise tepkisel olarak karşı uca yöneldi: "Hayır, evren kendiliğinden var oldu (veya hep vardı); canlılık cansız maddeden doğdu; biz insanlar da ortak bir atadan, evrim sonucu meydana geldik."
Bu "nasıl var olduk?" sorusuna verilen cevap insanlık tarihi boyunca iki uçtan birine gidip geldi. Tek tek her insan da bu soruya hayatının çeşitli dönemlerinde iki uç arasında yolculuk yaparak farklı cevaplar vermek durumunda kaldı. Sık sık bu sorgulamayı yapıp, her defasında verdiği cevabı sağlamak, sağlamlaştırmak istedi insan.
İlk neden arayışı bir kısır döngü hâlinde devam edegeldi. "Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan?" gibi bir tartışmaydı bu.
Demek ki soruyu soruş biçiminde bir hata vardı.
Eğer bizim algıladığımız maddî, fizik evreni algıladığımız gibi mutlak ve kalıcı bir olgu gibi ele almaya devam edersek bu sorunun cevabını arayış çabası hep sonuçsuz kalır. Evren mutlak ve kalıcıysa ilk neden arayışımızda o da cevaplardan biri olmayı sürdürür.
Oysa evrene mutlak olmayan, geçici ve aldatıcı bir olgu gözüyle bakarsak, yani kuantum fiziğinin maddeyi ve evreni keşfinden yola çıkarak doğru biçimde yaklaşırsak, o zaman ilk neden arayışımızdan evren ve madde seçeneği kendiliğinden çıkar.
Ve cevap kendiliğinden aydınlanır: maddeyi bilinç yaratmış olmalı. Burada ilk yaratıcının bilinç ve ruh olduğu ortaya çıkıyor. Ama bu ilk yaratıcı bizden ayrı bir varlık değil, bizzat biz oluyoruz. Bu "biz" tek tek bizlerin toplamı anlamında değil, aksine bizler, tek bir varlığın bu iluzyonlu evrende bölünmüş hâlleriyiz.
Madde geçici, ama ruh ve bilinç asla kaybolamaz, yok olamaz. Bunu düşünmek bile doğru cevabın yönünü işaret ediyor.