31-10-2017, 19:31
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Nero;ateizmin bir tepki olarak ortaya çıktığı doğru ama ateizm kavramı biraz farklı..
Ateizm veya deizm gibi kavramların ortaya çıkışı birkaç yüzyıl öncesine dayanır..Peki,öncesinde ateizm yok muydu?Vardı ama literatürde yoktu..Sümer'de de,Yunan'da da ateist insanlar vardı..Bu olmak zorundaydı..Çünkü insanları bir yöne zorla döndürseniz bile,mutlaka farklı yöne dönen birileri olacaktır,olmuştur..Bu bir tahmin veya sallama değil,insan beyninin bir gerçeği..
Yani ateizmin varlık nedeni,teizm değildir..Ateizm zaten var olan birşeydir..Bu var olan şey ise,insanın dinsizliği ve inançsızlığıdır..
Hiçbirşeye inanmayan bir kişi,kendisini inançsız veya ateist olarak tanımlamasa bile;bu kişi ateisttir..
Haliyle teizmin zayıflaması filan,ateizmi zayıflatmaz..Ateizm bir ideoloji veya bir din filan değildir..Ateizmin zayıf veya güçlü olması söz konusu değildir..Zaten ateist insanları bir araya getirmeniz filan mümkün değildir..Birşeylere inanmamak,aynı şekilde düşünen insanlarla sizi bir çatı altında toplayamaz..Taraf olmamak,bir taraf olmak anlamına gelmez..Ateizmi,bir siyasi parti gibi algılamak yanlıştır..
İnsan denilen hayvan cinsinin tarihi kabaca 2,5 milyon yıldır..Sapiens türünün tarihi ise,sapiensin biyolojik oluşumunu tamamladığı geç paleolitik dönemden itibaren hesaplarsak 40.000 yıldır..Sapiensin tapınmasına dair somut veriler bu geç paelolitik dönemde ortaya çıkmıştır..Bu süreçte sapiens hem biyolojik oluşumunu tamamlamış,hem de tapınmaya başlamıştır..Din denilen şey de tarım devriminden sonra,yani kabaca 10.000 yıldan bu yana yürürlüktedir..Öncesinde din diye bir şey yoktur..
Kabaca şunu söyleyebilirim..İnsanlık tarihinin %99'luk kısmında din yoktur..%97'lik kısmında da inanç yoktur..Yani insan denilen hayvan cinsi,kendi tarihinin kabaca %97'lik kısmında ateisttir..
İnanç denilen şey,geç paleolitik dönemde insanın üretimi yüzünden,yani iki elini kullanması yüzünden ortaya çıkmıştır..Ellerin kullanımı beyni harekete geçirmiş,sonrası da çok hızlı gelmiştir..
|

31-10-2017, 21:57
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
upuaut;akplilerin ne oldukları hep belliydi ama insanlar bu akpye ''hoşgörü'' gösterdiler ve geldiğimiz noktada ortada..Akp ve desteklediği cemaat sayesinde,ılımlı islamın da radikal islam kadar,hatta daha fazla insanlara zarar verdiği ortaya çıktı..
|

31-10-2017, 22:40
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı
Yani ateizmin varlık nedeni,teizm değildir..Ateizm zaten var olan birşeydir..Bu var olan şey ise,insanın dinsizliği ve inançsızlığıdır..
Hiçbirşeye inanmayan bir kişi,kendisini inançsız veya ateist olarak tanımlamasa bile;bu kişi ateisttir...
|
Saçımı başımı yolacağım!.. tırnaklarını yiyorum şu an!..  
Ben sana ateizmin varlık nedeni teizmdir mi dedim, a be nolan!
Ben sana ateizmin varlık nedeni monoteist dinlerdir dedim, bre nolan!
Şu adını değiştir bu arada, nolan daha iyiydi, buna göre.
Eski çağlardan beri tanrıya inanmayan insanlar vardı elbet, ama onlara ateist denemez, çünki onlar bir şeyin ist'i değil, Sadece tanrıya inanmayan insanlardı, tanrısız insanlardı, tanrıtanımaz...
Ateist bir ist sonuçta. Bir iddiası var. Öbürünün yok. O Sadece inanmıyor veya kafasında öyle bir kavram, öyle bir inanç yok. Tıpkı günümüzdeki pratik dinsizler gibi... bizler gibi...
Ama ateist, iddiası olan kişi. Yok diyor, olamaz diyor, buna inanmak saçmalık diyor, şu din pisliktir diyor, bu din ilkeldir diyor, diyor, diyor...
Bunu da monoteist dinlerin saçma algılarına, uygulamalarına tepki nedeniyle böyle aşırı bir sertlikle söylüyor.
|

31-10-2017, 23:28
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Nero´isimli üyeden Alıntı
Eski çağlardan beri tanrıya inanmayan insanlar vardı elbet, ama onlara ateist denemez, çünki onlar bir şeyin ist'i değil, Sadece tanrıya inanmayan insanlardı, tanrısız insanlardı, tanrıtanımaz...
Ateist bir ist sonuçta. Bir iddiası var. Öbürünün yok. O Sadece inanmıyor veya kafasında öyle bir kavram, öyle bir inanç yok. Tıpkı günümüzdeki pratik dinsizler gibi... bizler gibi...
Ama ateist, iddiası olan kişi. Yok diyor, olamaz diyor, buna inanmak saçmalık diyor, şu din pisliktir diyor, bu din ilkeldir diyor, diyor, diyor...
Bunu da monoteist dinlerin saçma algılarına, uygulamalarına tepki nedeniyle böyle aşırı bir sertlikle söylüyor.
|
Hatalısınız,
Ateist tanrıya/tanrılara inanmayan kişidir. Monoteist ya da politeist bir inanışa inanmaması durumu değiştirmez. Bu bakımdan eski çağ inançsızlarından bir farkları yoktur.
Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)
SERBEST KALEM
|

31-10-2017, 23:37
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
istatistik´isimli üyeden Alıntı
Hatalısınız,
Ateist tanrıya/tanrılara inanmayan kişidir. Monoteist ya da politeist bir inanışa inanmaması durumu değiştirmez. Bu bakımdan eski çağ inançsızlarından bir farkları yoktur.
|
Farkı şurada: tanrıya inanmazsın ve tanrıya gerek duymadan, dinlere gerek duymadan yaşayıp gidersin. Bunu öyle önemli bir mesele yapmazsın. Konu etmezsin sürekli.
Ama ateistler bununla yatıp kalkan insanlara dòndüler. Hayatlarının merkezi ve neredeyse tek nesnesi bu oldu. Büyük büyük harflerle iddia ediyorlar, hüküm veriyorlar, küçümsüyorlar, vb...
Mesela bakınız bay Ahlaksız'ın yazılarına... diyor ki, bilim adamları ateist olmak zorundaymış. Biraz kitap okuyan kişi ateist olurmuş. Aksi düşünülemezmiş...
Şaka yaptığımı sanabilirsin, ama yemin billah, buna benzer şeyler dedi forumda.
|

31-10-2017, 23:37
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Nero;''ateizmin varlık nedeni monoteist dinlerdir'' demek doğru değil..Ateizm zaten var olan birşeydir..İnsanlar bu var olan şeye,yani inançsızlığa bir ad koydular sadece..İnsan zaten tarihi boyunca nerdeyse hep inançsızdı..Yani ateistti..Bu ateizm kavramının/kelimesinin yeni olması,bu kavramın karşılığının yeni olması anlamına gelmez..
Tabi ki ateizm kavramını icat edenler,dinlere ve inançlara tepki olarak bu kavramı geliştirdiler..Bu kavram bir tepki olarak doğdu ama dediğim nüansı atlama..
Şöyle anla..Çocuklar nedir?Ateisttir..Çocukların toplumsal baskı yüzünden dindar olması,sonrasında dine tepki olarak dinsizliği seçmeleri,sonrasında tüm inançların da irrasyonel olduğunu kabul ederek ateizme yönelmeleri;ateist kişilerin yaşadığı süreçlerdir..Burada yapılan şey,çocukluğa dönmektir aslında..Yani özüne..Yani inançsızlığa..Yani ateizme..
Ateizm geriye dönüştür,öze dönüş..Görünürde ateizm tepki gibi algılanabilir ama ateizm doğru yolu bulmanın adıdır..
Ateistin bir iddiası filan yok işte..Yazdıklarımı anlarsan bu cümleleri kuramazsın..
Herhangi bir şey hakkında iddia sahibi kişi,ortaya bir şey koyamazsa;bu şeye ''yok'' denir..Uçan spagetti canavarı var mı?Yok değil mi?Allah'ta yok işte..Bir ateistin ''Allah yok'' demesi bu yüzden iddia olamaz..Var demek iddia etmektir..İddia sahibi iddiasını kanıtlayamazsa,o şeye ''yok'' demekten başka çareniz yoktur..Eğer hiçbir kanıt sunulamayan bir iddiaya ''yok'' diyemiyorsanız,zaten siz ateist olamazsınız..
|

31-10-2017, 23:44
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Ahlaksız, peki şöyle düşün, uçan spagetti canavarı yok ve a-uçanspagetticanavarıist var mı? Yok. Olabilir mi? Olamaz. Değil mi?
Yâni hepimiz uçan spagetti canavarı diye bir şeyin olmadığını biliyoruz, ama hiç birimiz kendimizi ona inanmamış olmamız üzerinden ideolojik bir kimlikle tanımlamıyoruz. Buna gerek duymuyoruz çünki. Bu tür bir kavrama ihtiyacımız yok çünki.
Ama ateist diye bir kavrama ihtiyaç var. Bu ihtiyaç da belli bir zamanda ortaya çıktı. O zaman da monoteist dinlerin bazı uygulamalarına, adetlerine ve de fikirlerine tepkinin patlak verdiği zamandı.
|

01-11-2017, 00:01
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Nero;uçan spagetti canavarına inananlar var..Haliyle ateist olan kişi,otomatikman bu uçan spagetti canavarına da inanmayan kişi anlamına gelir..
Ateizm,tüm dinleri ve inançları yok saymak anlamına gelir..
Ateizm kavramına ihtiyaç var tabi..Senin iddialarına ben ateist olarak cevap veriyorum..Kendimi böyle tanımlama ihtiyacı duyuyorum..Daha iyi anlaşılmak adına..!
Senin iddiaların olmasa eğer,benim bu yönde bir cevap vermeme de gerek kalmaz..
|

01-11-2017, 00:06
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Özetle;
Mono veya politeizm --> { Aşağıdaki kümede yer alan iddialardan en az birine inananlar kümesi;
Musevilik --> { İbrahime - Musa'ya inanıp başka iddialara inanmayanlar kümesi }
İsevilik --> { İbrahime - Musa'ya - İsa'ya inanıp başka iddialara inanmayanlar kümesi }
Muhammedilik --> { İbrahime - Musa'ya - İsa'ya - Muhammed'e inanıp başka iddialara inanmayanlar kümesi }
.
.
.
.
Makarnacılık --> { USC'na inanıp başka iddialara inanmayanlar kümesi }
}
Ateizm -- > { Hiç bir iddiaya inanmayanlar kümesi }
--/--
Bir küme (mono veya politeist kümesi) eleman kaybettiğinde, üst kümedeki başka bir kümeye dahil olmayıp, üst kümeden de çıkıyorsa, üst küme dışında kalanların kümesine girer.
Ateizm, kümesizlerin kümesidir. Diğerleri azaldıkça ateizm kümesi büyüyecektir. Bunda anlamayacak bir şey var mı?
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
|

01-11-2017, 00:10
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı
Ateizm kavramına ihtiyaç var tabi..Senin iddialarına ben ateist olarak cevap veriyorum..Kendimi böyle tanımlama ihtiyacı duyuyorum..Daha iyi anlaşılmak adına..!
Senin iddiaların olmasa eğer,benim bu yönde bir cevap vermeme de gerek kalmaz..
|
Hayır, sen bana değil, yerleşik dinlerin saçma tanrı algılarına ve uygulamalarına cevap veriyorsun.
Ben ise hem onlara, hem de size cevap veriyorum ve diyorum ki, dinlerin algıladığı gibi bir tanrı yok, ama ateistlerin algıladığı gibi yaratıcısız bir varoluş da yok.
Felsefî olarak söylersek, monoteist dinler tez, ateizm antitez, deizm, agnostisizm vb her ikisinin de antitezi, tanrıbiziz önermesi ise sentez.
|