Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Ateizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 09-11-2016, 23:15
Odyssey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Odyssey Odyssey isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Tehditlere boyun eğip, ödül var düşüncesiyle haraket etmeyi ve güce hizmet etmeyi kendileri için ahlak kabul ediyorlar ise şayet, ateizmi bu açıdan eleştirmeleri normaldir !

Yok eğer sorun hesap verecek bir makamın olmaması ise, vicdanlarının zayıf olduğu anlaşılır.

Sorun bu da değil, insanlara ikinci hayat vereceği inanılan bir gücü kabul etmemek ise, durum daha da vahim...;
Çünkü bu durumda, insanların çoğunun cehennemin dehşet verici işkencelerine sonsuza kadar maruz kalmasını umursamayacak kadar insani değerlerden yoksunlar demektir.

Bir soru: Eleştirmenini, ölüm ve sonsuz işkenceyle tehdit edecek kadar çaresiz bir kitabın yazarı, bilgili ve adaletli biri olabilir mi...?
Alt 18-03-2017, 23:35
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Bir ateist olarak geçen gün çocuklar için çalışan Unicef kurumuna bir miktar bağışta bulundum. Sonra bunu neden yaptığımı sorguladım. Belki de kendi paramı başkasına karşılıksız vermek gerçekten aptalcadır. Ama güçlü hissettirmişti. Doğadaki eksik ve kusurlu adalet sistemine müdahale eden ilahi bir güçmüşüm gibi hissettirmişti.

Sonra fark ettim ki tanrının iyi olma gerekçesi neyse ateistin iyi olma gerekçesi de odur.

Ahlak için kişisel bir gerekçe yoktur. Ama biz kendimiz gerekçe yaratabiliriz. Bu da tanrının varlığını göstermek yerine bizim birer tanrı olduğumuzu gösterir.

Ayrıca ahlak için bir gerekçeye ihtiyaç var mıdır? sorusu daha önce sorulabilir. Bir şey iyiyse iyidir, daha başka bir gerekçe aramaya gerek kalmayabilir.

Ahlak sözkonusu olduğunda ateist tanrı rolünü üstlenir. Belki kötü bir tanrı, belki iyi bir tanrı, belki de umursamaz tanrı.
Alt 19-03-2017, 00:57
Natan Natan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Yıldıztozu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir ateist olarak geçen gün çocuklar için çalışan Unicef kurumuna bir miktar bağışta bulundum. Sonra bunu neden yaptığımı sorguladım. Belki de kendi paramı başkasına karşılıksız vermek gerçekten aptalcadır. Ama güçlü hissettirmişti. Doğadaki eksik ve kusurlu adalet sistemine müdahale eden ilahi bir güçmüşüm gibi hissettirmişti.

Sonra fark ettim ki tanrının iyi olma gerekçesi neyse ateistin iyi olma gerekçesi de odur.

Ahlak için kişisel bir gerekçe yoktur. Ama biz kendimiz gerekçe yaratabiliriz. Bu da tanrının varlığını göstermek yerine bizim birer tanrı olduğumuzu gösterir.

Ayrıca ahlak için bir gerekçeye ihtiyaç var mıdır? sorusu daha önce sorulabilir. Bir şey iyiyse iyidir, daha başka bir gerekçe aramaya gerek kalmayabilir.

Ahlak sözkonusu olduğunda ateist tanrı rolünü üstlenir. Belki kötü bir tanrı, belki iyi bir tanrı, belki de umursamaz tanrı.
bravo!

Ama dikkatli olmak lazim. Ben de her ay green peace e otomatik olarak kredi kartimdan 40 tl aktariyorum. Cok pismanim. Pazartesi gunu iptal edecegim.

Peki, biz neden ahlakli olmaliyiz?
kimse bize bu yonde bir zorunluluk yuklemiyor.
ama neden?

Neden iyi olalim?
bunun gerekcesi nedir?
sorgulamak istiyorum
Alt 19-03-2017, 10:49
Üye

Natan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ama dikkatli olmak lazim. Ben de her ay green peace e otomatik olarak kredi kartimdan 40 tl aktariyorum. Cok pismanim. Pazartesi gunu iptal edecegim.
Neden pişmansın?

Natan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Peki, biz neden ahlakli olmaliyiz?
kimse bize bu yonde bir zorunluluk yuklemiyor.
Ahlaki eylem, tanımı gereği başkasına yönelik fayda amacı içerdiğinden bu eylem için kişisel bir gerekçe arayışı boşunadır.

Benim ahlak anlayışım iyilik yapmaktan önce kötülük yapmamak üzerine.
Kimse kimseye zarar vermezse dünya zaten iyi bir yere dönüşürdü.
Alt 19-03-2017, 16:59
Filozof - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Filozof Filozof isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ahlak diye bir şey yoktur. 15 IQ'lu toplumun tabu ve dogmalarını tanımıyorum. Saçmalık.
Alt 19-03-2017, 21:26
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

-Allahsızlık Ahlâksızlık mıdır?
-Evet..
-Nasıl yani?
-Konuya sadece islam üzerinden değineceğim..
İnandığı dinin mitoloji olduğunu öğrenen müslüman,dinini terk ettiğini kendine itiraf ettiği zaman,mürtet statüsüne girer ve halk dilinde allahsız olarak damgalanır..Bu kişiye allahsız damgasını vuranlar müslümanlardır..Bu kişiye allahsız diyerek,bu kişinin aslında var olan allahı inkar ettiği belirtilir..Halbuki dinden çıkan müslüman allahsız değildir..

Bu kişi açısından,var olmayan birşeyi inkar etmek mümkün değildir..!

Aynı şekilde dinden çıktığı için,kitapsız damgası da yiyecektir..Bu da aynı mantıkla söylenir..Aslında bir kitap var ve sen onu reddediyorsun..
Aynı şekilde ahlaksız damgası da vurulur..Aslında ahlak diye bir şey var ve sen onu reddediyorsun..

Ben allahı da,kitabı da,ahlakı da yok sayıyorum..Bu bir reddetme değildir..Bunun reddetme olduğunu söyleyenler müslümanlardır..Gerçekte ne allah,ne kitap,ne ahlak,ne şeytan,ne cinler,ne ruhlar yoktur..Tüm bunların var olduğunu islam söyler..Ben dinimi terk ettiğim zaman,bu var olmayan şeylerin olumsuz yanları ile yaftalanırım ama esasında hem olumlu,hem de olumsuz yanları umurumda değildir..Bu kelimelerin/söylemlerin benim için bir anlamı yoktur..

Buradan şu sonucu çıkarabilirsiniz..Allah yoksa,ahlakta yoktur..Allahsız ve ahlaksız söylemleri dini söylemlerdir..Ahlak kelimesi;tıpkı allah,şeytan veya cin gibi dini bir söylemdir..Bu söylemin dinden çıkanlar için olumsuz anlamda belirtilmesi,dindarlar için doğrudur..Yani ben bir ateist olarak ahlaksızım..Aynı zamanda kitapsızım..Aynı zamanda allahsızım..Aynı zamanda ruhsuzum..

Bir materyalist için ahlak,iyilik,sevgi veya ayıp gibi kelimelerin hiçbir anlamı yoktur..
Nasıl yaşıyoruz o zaman?
Nasıl yaşamak istiyorsak,öyle yaşıyoruz..
Alt 25-11-2018, 21:34
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Friedrich Nietzsche,''Ahlak,sürü hayvanının içgüdüsüdür'' demiş..
Ne güzel demiş
Alt 25-11-2018, 22:59
Turdur Turdur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Friedrich Nietzsche,''Ahlak,sürü hayvanının içgüdüsüdür'' demiş..
Ne güzel demiş
Sürü olarak yaşıyorsak ahlak şarttır. Genelde şehir hayatı sürü hayatıdır. Herkes aynı saatte işe gider ve işten çıkar. Sürüler halinde işe gidip geliyoruz.
Trafiğin ahlakı olmalı, iş ortamının ahlakı olmalı. İnsanların kalabalık olduğu her yerde ahlak olmalıdır.
İnsanlar yalnız yada baş başa kalınca kişilerin görüşlerine kalmıştır ahlak.

"İçinde ışığı olmayan insanlar, kalabalığa karışıp ışık edinmeye çalışırlar."
Arthur Schopenhauer
-
"İtin kuyruğuna basma, arkandan havlar durur."
Tecrübe
Alt 26-11-2018, 08:56
kartopu kartopu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

K.Marks Şöyle diyor felsefenin eleştirisinde .Ahlak ne üst sınıflarda ne Alt sınıflarda vardır Ahlak orta sınıfların işidir.
Yani geniş bir topluluk (Devlet bir coğrafyada yaşayan insanlar) içinde ahlak herkesin işi değil daha çok gelenekçi muhafazakar insanların işi.
Hem en üst sınıfta hem en alt sınıfta yoksa genel geçer bir durum değil ahlak. Ahlak bir tarihten gelen kültürdür birinde var olan diğerinde yoktur. Birinde doğru diğerinde yanlıştır.
Ahlak nedir dense herkes çok farklı anlatır Genel bir tarifi yoktur.

Dinlerde ahlak da çok farklı anlatılır her toplumsal gurupta ahlak farklıdır. Soyut bir şey.
Alt 27-11-2018, 22:06
Üye

Allah da yok ahlak da yok.
Ateizm de yok teizm de yok.

Yok olan şeyler üzerine tartışmak, insanın işi.

Matrixte miyiz? sorununa bu açıdan yaklaşıyorum. İnsan, yok olan şeyler arasında ilişki kurup hayal kuruyor. Yani bir bakıma hayal dünyasında yaşıyor.

Önerilen Siteler

Etiket
ateistler daha ahlaklı, ateistlerin ahlakı, ateizm ve ahlak, ateizmin ahlak felsefesi, din ve ahlak, euthyphro’nun ikilemi, tanrı ve ahlak