Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 18-06-2021, 15:07
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Felsefeden ne anlıyorsun?

Felsefeyi matematiğin sayılarla yaptığını kavramlarla yapmak ve bir tür sistemli düşünme sanatı ya da kavramsal düşünceyi bir çerçeveye alma vb olarak görüyorum ve bu anlamda kavram bir kez olsun anladığında felsefe bilme, okuma gibi özel bir sürece gerek kalmayacağını hatta özel olarak felsefe okumanın felsefeyi zorlaştıracağını düşünüyorum.
Yani felsefe öğrenimi için felsefe okumanın yapılması gereken son şey olacağını düşünenlerdenim.
Felsefeden Çıkış başlığını başlığımı bu nedenle açtım.
İyi şarkı söylemek tüm şarkıcıların şarkı söyleme biçimini ezberlemek gerekmiyor. Hep verdiğim bir örnek Özlem Tekin'e şan dersi ve müzik eğitimi alıp almadığını soruyorlar. Kendi özgün söyleme biçimim ve tarzım var bunu neden forma sokayım, sınırlandırayım ki diyor.

İkincisi Felsefeden Çıkış başlığımda verdiğim örnek şuydu. Felsefe, tarihte bilim ve bilgi için bir üst ad olarak gelişti ve aslında bugünkü anlamıyla bilim demek gibidir.

Felsefeyi bugünkü anlam ve kılığına sokan ya da anlamını çarpıtan (bana göre içeriği de yozlaştırıp okunmaz hale getiren) iktidarların bilgi korkusundan (bilginin direkt aktarımının engellerle karşılaşmasından) başkası değildir.

Ontoloji yazmaya kalktım ama basitçe şu örneği veriyorum. Annem ortalama bir özerklikle yetiştirilmiş, hafif bağımsızlık kazandırılmış ve düşünsel özgürlük verilmiş yeğenime dinsel aşılama yapmaya kalkıştı. Yeğenim döndü belli açıklamalar yaptı ve sorular sordu. Annem bununla başedemedi ve tam bir duvara tosladı. Yaklaşık 5-6 yaşında ve ontoloji bilgisi toplumun %80 inden daha iyi. Çünkü din, bilim hiç bir türden sınırlamaya ve eğitim öğretime maruz kalmış değildi. Bu anlamda kafasına bir şeyler doldurulmamıştı ve serbestçe bakabiliyordu. Hala yazdığım izlediğim takip ettiğim bir çok yerde bu kadar saf-açık bir ontoloji bakışı ve netliği olan yetişkin bir insanla karşılaşıp karşılaşmadığımı bilmiyorum çünkü bu çok basit ve yetişkinler sınırlandırılmıştır, eğitimden geçmiştir. Eğitim bir sınırlama ve ya da propagandadır.

Basitçe felsefe budur; bunu, bunları anlamak..

Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok

Önerilen Siteler