"ictenlik"´isimli üyeden Alıntı
...
Anladım
Varlığın antimutlak olduğu iddiası tek başına geçerli? mi?
Yokluğun mutlak olduğu iddiası tek başına geçerli? mi?
|
İçimden bir ses "anladım" kısmından itibaren devam etmemi söyledi. Yukarıya da yanıtlarım var da, uzayacak, en azından bu son kısımdan biraz daha derli toplu devam edebilir. Yukarıdan seçme yapıcam yine de. Ve buna göre ben de konunun kendi ilgili çeken kısmını sona almış olacağım.
Varlığın antimutlak olduğu iddiası tek başına geçerli? mi? sorusu zor, daha doğrusu karışık, ikinciye geçiyorum.
Yokluğun mutlak olduğu iddiası tek başına geçerli? mi? = Geçerli değil. Yokluk tek başına mutlak değil, yoksa aynı anda varlık da var olamazdı. O zaman ilk soruya geri dönebiliriz demektir.
İkinciden yola çıkarsan varlığın antimutlak olduğu iddiası da tek başına geçerli değil.
"ictenlik"´isimli üyeden Alıntı
sıfır nedir nasıldır?
|
Belki en zor sorulardan birisi bu. Basit manada sıfır "olmayan şey" demektir. Genel anlamda "varlığın zıddı"dır. Oysa bu tam olarak açıklayamıyor. Çünkü "anti varlık" diye bir şey aslında varlığın zıddı olan kavramdır.
Sıfır daha ziyade, var olan bir şeyin karşıtıyla birleştiğinde yok olması durumunda ortaya çıkan, ya da kendiliğinden hiç var olmamış bir şeyi tanımlayan ifadedir. Sıfır bazen frekans da barındırır. Örneğin bir sistem birdenbire karşıtıyla birlikte ortaya çıkıyor ve kayboluyorsa, sonra tam da kaybolduğu noktadan aynı şekilde tekrar ortaya çıkıyorsa bu nokta da yine sıfır noktası olarak tanımlanır. Sayı cetvelinin tam ortasında sıfır bulunur örneğin.
Gerçekte sonsuz ve sıfır kavramları matematik açıdan tanımsız olduğundan, limit durumlarla ifade edilir. Sonsuzun limitle ifade edildiği bilinir ama sıfırın da limit durum olduğu genelde bilinmez. Oysa sıfır da pozitif veya negatif taraftan yakınsayıp mutlak sıfıra yakınsar. Gerçek manada sıfır doğada pek bulunmaz ya da nadiren bulunur.
Demek istediğimi size başka bir açıdan şöyle anlatayım.
Biz bu dünya hayatını yaşadık. Ben bu cümlelerin aynısını, noktası virgülüne kadar sonsuz kez yazdım, ve siz de sonsuz kez okudunuz. Bunlardan en sonucuda, örneğin şimdi, hatalı olarak bir virgül ekledim. ",". Bu virgülü bile sonsuz kez ekledim ve sonsuz kez bu konudan bahsettim. Dolayısıyla yaşadığımız her şey sonsuz kez tekrarlanmıştır. Sonsuz kez yaratıldık ve sonsuz kez hiç yaratılmadık, sonsuz kez kıyamet koptu ve sonsuz kez kıyamet diye bir şey hiç olmadı. Hepsinden ve her şeyden sonsuz kez yaşadık. Şimdi ben size "odada senden başka hiç kimse var mı?" diye sorduğumda, etrafınıza baktınız ve hiç kimse olmadığından dolayı "etrafımnda hiç kimse yok" yanıtını verdiniz. Sizden başka odada kaç kişi var? "sıfır" yanıtı verdiniz. Peki bu mutlak mı? Değil. Bir çok ihtimal var ve en basiti orada birinin daha olup sizin fark etmemiş olmanız ihtimali. Bakın en basiti bu. Daha karmaşık olan yanıtlardan biri, yaşadığımız sonsuz tane aynı deneyimde bu sorulardan bazıları sırasında odada gerçekten de başka birinin bulunmasıydı. Bu durumda
"bana şimdi sanki odada hiç kimse yok gibi geliyor ama bu soruyu sorduğunuz sonsuz kez burada birisi vardı" yanıtı sıfır yerine daha geçerli bir yanıt olacaktır. "Şu an kaç kişi var" sorusunun yanıtı da aynıdır, çünkü zaman kavramı geçerli olmadığı için aslında hepsi "şu an"dır.
Konuyu basitleştirip başa dönersek;
Varlık, yokluk kadar mutlak ve kesin değildir. Çünkü basit mantıkla bir şey herhangi bir anda dış müdahale olmaksızın karşıtıyla birleşerek yok olabilir. Fakat var olan her şey bir anda yok olduğunda ayrıca bir dış müdahale olmaksızın bir daha hiç bir şey var olmayacaktır. Bu nedenle yokluk daha kararlıdır.
Matematik ve felsefi açıdan sonsuz ihtimal ve/veya seçenek var zaten, işin o tarafına hiç girmiyorum.
Var ve yok arasındaki farkı ve yokun mutlak oluşunu yukarıda iyi anlatamadım. Burada biraz daha açmak istiyorum. Bunu da örnekle anlatayım. Şimdi sen varsın, şu an varsın, her an varsın, aynı zamanda yokum da diyebilirsin, fark etmez, netice itibariyle şu an kendini hissediyorsun, varsın, birsin. Yok edilebilirsin. Yok olabilirsin. Aynı zamanda yok oldun da. Başka bir versiyonda yok olmuştun. Dolayısıyla yoktun da. Ama, yok olduğunda, artık bir daha var olamıyorsun. Neden bu olamıyor? Çünkü yok olduğunda artık sonsuz tane yok ihtimalinden birisisin, veya hiç birisisin. Tekrar sen var edilmek istendiğinde aslında senin aynından başka bir şey var oluyor, o yok olan sen, sonsuz tane yok olan ihtimal içinde herhangi birisi ya da hiç birisi olduğundan dolayı asla tekrar var edilemez. Bu yüzden bir kez yok olduğunda asla geri gelemezsin ve bu daha kararlıdır.