Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 11-04-2025, 21:35
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart İngilizce diliyle nasıl anlaşıyorlar?

Kendim yazılımcı değilim ama bir şekilde yazılım dünyasının içindeyim.
Bu nedenle İngilizce çeviri veya diğer dillerle çok işim oluyor.
İngilizce dilinden neler çektiğimi ancak ben bilirim. Çünkü İngilizce de bizde olan birçok kelimelerin karşılığı yok. Karşılığı olmayınca da yazılımda çok gerekli olduğu halde ancak tarzanca misali gibi absürt bir çeviri çıkıyor. Haliyle bu da çok komik olduğu için yazılımda insanı rezil ediyor.

İngilizcenin ne kadar yalan-yanlış bir dil olduğunu anlamak için birkaç tane örnek vereyim.
"Kapat" kelimesini çevir diyorsun "Close" diyor. Close'yi Türkçeye çevir diyorsun "Kapalı" diyor.
Eş anlamlıları da çeviriyorum yine sonuç yok.
Bana lazım olan "Kapat" kelimesinin karşılığı yok.
Sayısız kelime hep böyle ya alakasız ya da hiç karşılığı yok.
Tek kelimede çok alakasız ve eksik var. Cümlelerde bazen uyumlu olabiliyor.

İnsanın aklına İngilizce konuşanlar bu kadar yanlış ve eksik bir dille nasıl anlaşıyorlar gibi bir durum geliyor. Bir de ben kapat desem, bu tek kelimeyi anlamayacaklar, illa kapıyı kapat gibi ek kelimeler söylemem gerekecek.
Araştırdığım kadarıyla diğer dillerde bu kadar saçmalık göremedim.
Bu kadar kötü bir dil üstelik bir de dünya dili olmuş.
Gerçi dünyanın kötü yönetilmesinden ancak böyle kötü bir dünya dili çıkar.
Alt 11-04-2025, 22:18
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Burada, çeviri ihtiyacı olanlar ve DeepL sitesini bilmeyenler için, tavsiyede bulunabilirim.

Googler vb. sadece kelime değil, cümleleri de saçma, sapan yorumlar, illa kendi yorumunu katar, bunu yaparken de cümlelerin anlamını değiştirir...

Bu site tavsiyemdir.

https://www.deepl.com/

Close yerine "Close it", "Switch off!" kullanılabilir(komut çeçrevesinde ya da direk close). Türkçe pratik esaslı, sondan eklemeli, mantık çerçevesi ve kelimelerin evrilimi ağır basan bir dil... (örneğin, "Masayı topla" dersin, başka dillerde karşılığı "temiz -işaret edilen-bilinen- masa" gibi olur. Türkçe'de, önce "neyi" biliriz, sonra eylem ona göre gelir, diğer bir çok dilde ise, önce eylemi biliriz, ama neye dair olacağı, mahiyetini sonra öğreniriz. "Temizle masayı" ile "Masayı temizle" farkı gibi. Anlık bir karar verilmelidir, saniyelik, "Sinemaya doğru koş deriz" kişi önce sinemaya odaklanır, sonra koşar, diğerinde ise "koş" denir, kişi nereye koşacak bunun bilgsi bir süre sonra gelir. Sonuç olarak insanlar kullanageldiğine aşinadır, onlara göre de Türkçe, Vietnamca, Korece gibi diller garip geliyordur...)

Yapılmak istenen ve kod öbeği örneği olursa, elimden de geliyorsa yardımcı olmaya çalışırım...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 11-04-2025, 22:48
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

spartacus, bilgi için teşekkürler.

Sorun şu, çeviri işini yine Google, Bing, Yandex, Depp L gibi tabanlarla yazılım ile komutlarla yapıyorum. Aynı anda İngilizceden 125 dile çeviriyorum.
Yani bu çeviri şirketleri tek sorun olsaydı belki azbuçuk çözüm bulunabilirdi. Hem dediğin gibi bunlar kendi kafasına göre anlamını değiştiriyorlar hem İngilizcenin kendisi sorunlu.
İki sorun birleştiğinde ortaya çok trajikomik çeviriler çıkıyor.
Ayrıca bir kelime olması gereken yere örneğin Close yerine Close it çeviride iki kelime çıkarsa yaptığım işle olmuyor.

Bununla ancak şöyle başedebiliyorum. Bir kelimenin eş anlamlılarını çevire çevire uygun olmasa da en yakın olanını seçiyorum. Tabi bu da çok uğraştırıyor ama başka seçenek bulamadım.
Ayrıca benim işim sitelerle olmaz, illa komutla olacak şeyler.
Neyse ben İngilizcenin iyi bir dil olmadığı kanaatindeyim, çünkü diğer dillerle yaptığım çeviriler bu denli kötü olmuyor.

Önerilen Siteler