Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-04-2026, 14:59
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Benim gibi biriysen, yani bir birey olarak herhangi forumun kurucusu değil, admini değil, yöneticisi değilsen, herhangi düşünce biçiminin üyesi azası değilsen, yalnız tek başına bireysen internet alemi önünde koskocaman açık bir dünya.
Gezip dolaşacak yer gibidir. Bunu ortak bir kamusal alan gibi algılarsın. Bir yazar olarak, birey olarak farketmez yazacak-sosyalleşecek, kendini ifade edecek alternatif bir dünyadır ve bu dünyada da dolaşırsın ve ifadeye uygun yerler arasın. Bu sosyalleşmenin sonucudur. Bunun öte beri başka yöne çekilmesi anlamsızdır.
Yalnızlık bireyin itmesi gereken, sosyalleşme denemesi gerekendir. Tüm yazma, iletişim, açılma, söyleşim çabaları yaklaşık olarak bence buradan, doğar, türer, köklenir. Yalnızlaşmanın öte itilmesi istenci ya da ihtiyacı diyelim. Buralara yolumuz düşürmüştür.
Gidersin, insanlara bakarsın, söylersin, dinlersin, yazarsın. Ben yazmakla ilgiliyim. Ben kendimi bağımsız serbest yazar-söyleşir vb olarak görür tanımlarım.
Benim gibi biriysen bir foruma gittiğinde ortak bir kullanım alanı görürdün, ta ki biri sınırlayana dek. Sınırlama olmazsa sonsuza dek sürerdi.
Bu bir sosyal medyanın herkese bölünmesi-herkesçe kullanılması, diğer sosyal alanın herkese bölünmesi ve bir parkın herekse açık olması gibi algılanır.
Tabi ki mülkiyet vardır. İnsan dünyasıdır Birileri satın almış, para ödemiş, kurmuş, işletmiş, yönetmiştir, birileri hak sahibidir. Mülkiyet ve yönetim hakları keyfiyeti onlarındır, vardır. İçeriyi kendi algıladıkları gibi bir düzende tutmak isterler, belirli seviye çıta arzularlar uyumsuz yazarları istemeyebilirler, ban yapmak istemediklerinde farklı teknik araçlar, şarjlar bezdirme uygulayabilirler, tüm bunları anlıyoruz. Açıklık ve dürüstlük herkesin erdemi ve ödevi değildir.
Herhangi ortam, kişi, kişiler, üye ya da yönetim takımı beni istemeyebilir ,sevmeyebilir, uzak bulabilir, forumdan itmek isteyebilir ve nezaketen ya da ilke gereği bana sığınmak istemeyebilir. Bunları da anlıyor ve biliyoruz.
Sizi anlıyoruz.

Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok
Alt 28-04-2026, 15:20
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mülkiyeti tanrının/hiçkimsenin/herkesin olan -yöneticisi olmayan- -herkesin yönettiği- -kimsenin yönetmediği- forum yer alan ihtiyacı, bunun dışında her şey yer anlamsızdır.
Burası orası değil ya da hiç bir yer orası.
Yönetmenin bulaştığı hiç bir yer şey anlamlı değil

Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok
Alt 29-04-2026, 00:26
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

ictenlik´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Mülkiyeti tanrının/hiçkimsenin/herkesin olan -yöneticisi olmayan- -herkesin yönettiği- -kimsenin yönetmediği- forum yer alan ihtiyacı, bunun dışında her şey yer anlamsızdır.
Burası orası değil ya da hiç bir yer orası.
Yönetmenin bulaştığı hiç bir yer şey anlamlı değil
Bu forumu dahil ettiğin için yazıyorum... Bu şekilde muğlak, -e göresiz, boca etme yöntemiyle kelime eşleştirme/kelime oyunları yaptığınızda, iletişim kanallarında hele muhataba yazıyorsanız elbette irdelenir, kimileri sizi uyarır. Neden? Çünkü siz aracı(örneğin iletişimi) zedeliyorsunuz. Mülkiyet ile yönetim olgusu ilişkili olsalar dahi birbirlerine böyle MUĞLAK, ALTI BOŞ, -E GÖRESİZ, sırf laf olarak boca edilemezler. Bir gemi hiç kimsenin, ama yararlanma(ekonomi) herkesin olabilir, bu halde özel mülkiyet yoktur, özel mülkiyet olmadığı için mülkiyet de, mülk kavramı da yoktur(anlamsız olur, çıkış yoksa, iniş de yok). Buraya kadar tamamsa gelelim geminin dümeni meselesine...

Örneğin; gemilerin dümeni aracın kullanım, sevkiyle ilgilidir, yani amacı bakımından mülk teşkili arzetmez, görev ve sorumluluk arzeder. Dolayısıyla o geminin, yani aracın hem teknik, yapısal kuralları hem de kullanımı kadar SEVK ve idare meselesi vardır ve bu durum kişileri yönetmek amacıyla değil, araç kullanım/yol-yöntem/yönetimiyle, kullanım koşulları, sorumlulukla ilgilidir... Ya da bu bir otobüs olsaydı herkes frene, gaza basamaz veya sözde özgürlük adı altında herkesin gaz pedalını kırma, direksiyonu parçalama, yakıt deposuna kibrit çakma, sırf şahsına eğlence olsun diye aracı yakma gibi taşkınlıkları olamaz, olmamalıdır. Bu ayrıca tecavüz, gaspa(şahsi mülkiyetlendirmeye) girer ve bu özgürlük değil, arsız şimarıklıktır. Kimsenin olmaması demek, her önüne gelenin tecavüz edebileceği, hiç bir kural, kaide tanımama hakkı olduğu anlamına gelmez. O kadar çok saçma sözde özgürlük, hak lafazanlıkları, eleştiriler oluyor ki, bu insanlar hangi kafayı yaşıyor, hangi dili konuşuyor(hiç bir kavramın ya anlamını bilmeden ya da çarpıtarak) anlamak güç.

Okumadan, süreğen monolog yapmamalısın, bunun forumla, yönetimle ilgisi yok, her üye monologlarınıza itiraz edebilir, etmelidir(çünkü bu biçimde gemiyi yakıyor veya otobüsün deposuna kibrit çakıyorsun, taşkınlık). Her ifadeyi alakasız yerlere çarpıtmamalısınız(sen sorgulanamaz ve sahte özgürlük söylemiyle, iletişim kanalına, araçlarına(diyalog da araçtır) türlü taşkınlık yapma hakkına sahip ipsiz, sapsız tanrı değilsin. Forum senin de, kimsenin de özel malı değil. Bu tarz, forum alanlarında insanların karşılıklı görüş beyan etmesine hayıflanıp, foruma saldırmaktan vazgeçmelisin, bir yanlış varsa o da takındığın tutum, sergilediğin bu tavırdır). Oysa bu forum şahsında yönetim olgusuna sorumluluk ve görev açısından değinmiştim, okumadan monolog yapmayın. Sırf iddianızı üste çıkarmak ve kendinizi tartışılamaz, sorgulanamaz(!) kılmak için ortamı, araçları kötüleme, bulandırma, öküz altında buzağı arama, narsist davranış moduna geçmeyin.

Önce, mülkiyet, yönetim, araç, sevk, idare, keyfilik veya zaruriyet, göreli veya göresiz gibi kavramların ve en önemlisi de neye göre, neye dair anlamlarını bilmek gerekir.

Yönetim vardır
kişileri, iradeleri güç, nüfuz, sermaye, para, ayrıcalık statüsü vb. sayesinde tahakküm altına alıp, yönetmek amacıyladır(buna ve elbette günümüz dünyasında hakim olan anlayışa karşıyız).
Yönetim vardır kullanılan aracın zorunlu sevk ve idaresinden, aracın, sevk ve idare araçlarının(örneğin dümen, direksiyon, fren, gaz) kullanımı, aracın nasıl olması/olmaması gerektiği meseleleri açısından GÖREV eksenli, sorumluluk alma, verme, yönetimi vardır. Karıştırlmamalı.

Tamam pes ediyoruz, haklısın(dedim, diyeli çok oldu), Dünya son 10.000 yılda insanın savaşarak sebep olduğu nükleer bir felaketle tamamen yok oldu, böyle oldu çünkü dediğin gibi, muhatabın(ben) masala masal dediğim için "üslupsuz" biriyim, bu forum şöyle kötü, bilim kötü, öyleyse ispatladın da... Haklısın, ne demişsen öyledir, sorgusuz kabul ediyor, önünde günde 5 vakit secdeye duruyor, iman edip, amentünle teslim oluyoruz... Affet bizi ya rabbi...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu

Önerilen Siteler