Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm > Sufizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 16-12-2007, 02:43
ikixiki ikixiki isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Mevlana'nın Felsefesi İslama Uygun mudur?

Mevlana konusu tarihle süslenip,dönüp dolaşıp *tahmin ettiğim yere geldi,demek ki amacım üzüm yemek değilmiş,başlangıçtaki öngörümü,sonrasında sizler *ispatladınız.

Histerik *bir *abartma *ile *ülke *gündemine *sokmuşuz *konuyu. *cem

Yani *aslında *İbn-i *Haldun'un *600. *doğum *yılı *da *kutlandığı *için *"2007 *İbn-i *Haldun *yılı" *denebilirdi. * Yada *ne *bileyim *belki *Tayland *medyası *da *bizimki *gibi *"2007 * Unesco *tarafından *'Venerable *Buddhadasa *Bhikkhu' *yılı *olarak *ilan *edildi" *diye *olayı *şişirmiş *olabilir.sargon

Sayın sargon,
İdeolojik yada dinsel gözlüklerimin olduğunu hiç zannetmiyorum.Bir konuda taraf bile olsam,konu hakkındaki değerlendirmemi yaparken taraf olduğumu kendime saklarım ve *tarafsızımdır.İnançlı olmam,kadın olmam bana verdiğiniz yanıtlarınızda sizin tarafınızdan sanki benim yumuşak karnım olarak algılanıyor gibi anlıyorum,hep oraya çalışmışsınız, mertçe olanı,bir yumuşak karın aramak değildir, yumuşaklığı farkedince hiç vurmamaktır. Ne bilmiş müslümanım,ne de bir ideoloji sahibiyim,ne de burada bir hanım olarak bulunuyorum,şunun arkasında ne var demek için de Erdoğan Aydın yada her hangi bir başkasına gereksinimim yok,kısacası şunun arkasına bakarken ‘’şunun bunun’’ gözünü değil kendi gözümü kullanıyorum.

3126. *Bir *erkeğin *gönlü, *kadının *gönlünden *aşağıysa *o *gönül, *işkembeden *de *bayağıdır *gayrı

Ben değil Mevlana demiş yanlış anlaşılmak istemem,sadece sizin yanıtınızdan alıntı yaptım.Hani şu kadınlar hakkındaki görüşlerinden….
Alt 16-12-2007, 04:03
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Sayın ikixiki, yazdıklarımın sadece birinci bölümü sizinle ilgili idi. Yani 2007 Unesco Yılı olarak neden Mevlana seçilmiştir sorusuna sizin verdiğiniz cevapla ilgili. Aynı soruya ben de bir cevap verdim, sonuç ortada. Bunu açıklarken de Mevlana herhalde Alevi, Ermeni yada Kürttür, Erdoğan Aydın'a sormak lazım tarzında kendinize göre eğlencelik çerez cinsinden üzüm/bağcı diyalektiğiniz beni kışkırttı dedim. Demek istediğim şuydu: Komple teorisi üretebilmek için bile bir miktar bilgiye ihtiyacınız var. Sadece mantıksal/mantıksız çıkarımlar yoluyla komplo teorileri kuramazsınız. Eğer biraz Erdoğan Aydın'lığınız olsaydı alay etmeden önce araştırma yapardınız ve eğlencelik komplo teroileriyle değil olayın aslıyla uğraşırdınız. Size göstermek istediğim şey sadece buydu.

Mevlana'nın kadınlara yaklaşımı veya felsefi yaklaşımı ile yazdıklarımın ise sizle hiçbir ilgisi yoktur. Zaten başka bir yazı olarak yazmışım. Kendinizi çok önemli görüyorsunuz sanırım ki, Mevlana gibi önemli bir konuyu tarihle süsleyip döndürüp dolaştırıp sırf sizin amacınızın üzüm yemek değil bağcı dövmek olduğunu göstermek için kullandığım gibi saçma bir iddiada bulunuyorsunuz. Doğrusu buna hiç gerek duymazdım, Mevlana'ya ayıp etmiş olurdum. Hem de bunu zaten bir iletiyle yeterince göstermiştim. Yani sizinle polemik yapmak istemiş olsaydım oturup aylarca emek harcadığım Mevlana gibi konuları seçmezdim zaten. Konuya zarar vermiş olurdum çünkü bu konuyla hiç bir ilginiz olduğunu sanmıyorum. Eğer emek verir, araştırırsanız buyrun tartışalım. Ama eğer öyle kendinden menkul komplo teorisi uzmanlığı yapmayacaksanız ve emek verip araştırıp söylediklerimin yanlış olduğunu bana gösterecekseniz.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 16-12-2007, 11:19
Üye Değil

ikixiki";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili psikokemoterapi,

İnanmak Mevla'yı farkedip ona doğru yürümekten *başka nedir ki?Mevlana yolun sonuna ulaşmış Mevlasıyla buluşmuş,ondan bize kalanlar,okuduklarımız bu buluşmanın *dillenişi,hepsi o kadar

sevgiler,
Sevgili ikikereiki ;

Bir din'in,fiziksel binalarından birine dönemin hat sanatının en önde gelen kişilerinden birine yazdırılmış olan yazıyı,taşıyacak olan bir tablo asılacaktır.
Kraldan daha kralcı birisi "Ama bu tabloyu yapan kişi,bu dini kabul etmeyen ve aleyhine çalışan birinin oğlu" der.
Oradakiler,muhteşem bir hat sanatının yansıdığı tabloyu işaret ederek :
-Güzel,muhteşem.
derler.

"İnanç"larımız ne olursa olsun ortak paydamız olan "İnsan" olma konumundan,"İnsan"dan yansıyan,her güzellik kimden gelirse gelsin benim başımın tacıdır.

Dünya sadece benden ibaret değil ki.
Fil büyük,avuçlar küçük.
Bu küçük avuçlar,bir araya gelmeli ki,bir kişinin yapamayacağı "Gerçeklik" tablosu tüm ihtişamı ile ortaya çıkabilsin.
Şahsen,durduğum noktadan 360 derecenin hepsini gördüğümü iddia edemem.
Farkında olduğumu düşündüklerimi farkettirmek,farkında olamadıklarımı da farketmek üzere buradayım.
Alt 16-12-2007, 14:04
okinono
Üye Değil

http://www.darulkitap.com/muhtelif/m.../index.asp.htm

Mesnevinin beleş hali

Selamlar
Alt 16-12-2007, 16:06
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Fihi Ma-fih, Mecalis-i Seba ve Divan-ı Kebir'den Seçmeleri de burdan bulabilirsiniz.

http://www.semazen.net/text_list.php?id=174&menu_id=id2

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 17-12-2007, 00:22
Üye

Sayın sargon,

Sizin kışkırtıcı ve alaycı bulduğunuz yazının tarafımdan niye yazıldığını anlamamış olduğunuzu görüyorum.Bazı başlıkların açılışında önceden provasını yapmış bir koronun şarkısına başlamak üzere olduğunu hissediyorum,benim yanıtımın sizin için kışkırtıcı olduğu gibi bu tarz bir koronun varlığı da benim için kışkırtıcı oluyor.Sanki önyargısız gibi gösterilen,finali önceden belirli başlıklar açılıyor.Şef ise tarafsız imiş gibi açılışı yapıyor,saz elemanları çalmaya başlıyor.Bir iki milliyetçi veya dindar sazan tartaklanıp,itilip kakılıyor,karşı duruşlar empatiden yoksun ve insanlıktan uzak olarak değerlendiriliyor,sonra da konu,baştan sonucu açıkça belli finale,saz elemanlarının nağmeleriyle ulaşıyor.Mevlana örneğinde gördük,aynı yöntemin siyasi konularda da uygulamalı örnekleri var,fakat kışkırtıcı bulduğunuz tarzım,bu sefer karşılıklı yıkıcılığa dönüşebileceği için siyasi başlıklarda sessiz kaldım.

Mevlana başlığı şöyle açılsa idi eyvallah derdim.’’Unesco tarafından Mevlana yılı olarak kabul edilen 2007 nin haketmediği histerik bir abartıyla kutlandığını ve aslında Mevlana’nın Müslümanlığının da tartışmalı olduğunu ve felsefesinin bu ölçüde bir kutlamayı hakedecek kadar evrensel ve hümanist olmadığını düşünüyorum.Çünkü felsefesi sadece kuran yorumuyla sınırlı kalmaktadır.’’

Başlığın sahibi fikirlerini yukarıdaki gibi baştan mı beyan ediyor yoksa Mevlananın fazlasıyla hakettiğini düşündüğüm evrenselliğini ve hümanistliğini benim gibi düşünenlerin olası tepkiselliği tartmak için sona mı bırakıyor.Başlığın finali de şöyle geliyor zaten ‘’aslında Mevlana büyük bir felsefecidir ama......’’ .Kaçamak konu başlığı,başladığı gibi kaçamak bir finalle son bulmuş.

Seni severim ama .....,bunun Türkçesi seni hiç sevmemdir ama ne yapayımki doğrudan söyleyemiyorum,çünkü duygularımın doğrudan ifadesini açıkça ortaya koymaktan *korkuyorum yada menfaatime aykırı.Kaçamak da olsa söyleyeceğimi yine de söyledim ben, sen de anladın umarım.

’’Seni severim ama...... ‘’diye başlıyanları sevemem beni sevmediği için değil,dürüst olmayan yaklaşımı nedeniyle,Asıl sorun ise beni sevmeyenin,kaçamak ifadesini yaratan nedenlerin anlamında yatıyor,’’seni seviyorum ama....’’ cümlesinin kaçamak ifadesinin nedeni ne olabilir, çıkar ilişkisi ?,korku ? yada iyi niyetle bakarsam beni incitmeme kaygısı olabilir mi? ‘’seni sevmiyorum çünkü.....’’diye başlayanlara ise beni sevmese de,saygı duyarım,kendilerini sevmesem bile dürüst tarzlarını severim.

Benzer yaklaşımları pek çok başlıkta bulabilirsiniz.Atatürkçüyüm ama.....,Ataürk’ü ölümünde saygıyla anıyoruz,kendisi büyük bir liderdi ama.................Türkler ve Türkiye yi severiz ama.....Mevlana ama.....bu en son örnek,en az kışkırtıcı örnekti onun için buradan girdim.

İşin Mevlanasında,Atasında,Muhammed Mustafasında değilim,Turan Dursun Sitesindeki bu tarzı uygun bulmuyorum aklım o ‘ama’’nın arkasındaki niyete takılıyor.

Mevlana felsefesini burada tartışabilmeyi ben de isterdim,benim için ufuk açıcı olurdu,kendiminken farklı bir zihinde özellikle bir inanmayanda Mevlana yansımasına dokunmak,elbette fikirler sabit,niyetlerin üzerinde de örtü olmasa idi.Fikir tartışması geniş ve tarafsız bakış açısı ister ki sonucundan karşılıklı pay alalım, yönü işaret edilmiş,niyeti örtülü hiçbir tartışmada yer alamam,çünkü sonucu sabit bir *tartışmada varlığım,karşıt fikirlerimden dolayı tartışma ortamını canlandırıp finali işaret edilene doğru daha hızla götüren katalizör olmak,olabilir.

Son cümle evet haklısınız kendimi fazlasıyla önemserim,fakat aynı önemsemeyi bir başkasından bana karşı duymasını hiç beklemem,rahat olun,istediğiniz gibi karşılık verin.Eğer bana karşı kızgın olmasa idiniz konuyu Mevlanadan sonra,Mevlana ve kadınlara getirmezdiniz.Keşke kendinize kuvvet bulmak için ait olduğum üst kimlikleri tartaklamasa idiniz çünkü bu da bana göre dolaylı bir dövüş tarzı.

Niyetim ne alay etmek,ne dalga geçmek sadece konuların açılışından ve işlenişinden duyduğum rahatsızlığın ifadesi, size ifade etmeye çalıştığım sadece bu.Tek doğru,tek köşe yazarı ille de Erdoğan Aydın ona uzanan eller kırılsın,var mı böyle özgür tartışma ortamı,Muhammed’e,Kurana,Tanrıya istediğinizi söyleyin aldırmam,hatta oturur adam adam tartışırız ama Erdoğan Aydın,sanki hinduların kutsal ineğinden daha dokunulmaz bir yerde bu özgür sitede.
Alt 17-12-2007, 00:59
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Erdoğan Aydın,sanki hinduların kutsal ineğinden daha dokunulmaz bir yerde bu özgür sitede.
*Bu sonuclara nereden ulasiyorsunuz, inanin hayret ediyorum.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 17-12-2007, 01:42
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili ikixiki

* * Erdogan Aydın'ı neden bu başlıga soktugunuzu ve Erdogan Aydın ile ne alıp veremediginiz oldugunu anlamış degilim, ancak sitede bunları tartışabilecegimiz bir Erdogan Aydın yazıları forumu bulunmaktadır ve orada da gereken her türlü meteryal mevcuttur. Şayet bir koro oldugunu düşünüyorsanız siz de bu koronun gerçek yüzünü açıga çıkarabilirsiniz. Şimdi gelelim Mevlana'ya.

* * Mevlana'nın dogum yeri Belh. Babası Bahadeddin Veled ve Sultan'un Ulema diye adlandırılıyor. Bahaeddin Veled degişik yerler dolaşarak Konya 'ya kadar geliyor ve zamanın büyük bilginlerinden Razi ile anlaşamıyor. Razi akılcı ve mantıkçıdır ve Mutezile ekolüne mensuptur. Mevlana ve babası ise şimdiki Gazali ekoline mensupturlar diyebiliriz. Yani Mevlana sünnetçidir, Kurancıdır, kadercidir. Meşhur ne olursan ol gene gel beyiti zikredilmiş, ancak Mevlana bunu diger dinler için bir misyonerlik faaliyeti olarak anlıyor. Ancak akıl ve mantık yolunu benimseyenler için Mevlana acımasızdır.

* * *Felsefeci adını taşıyan o küçük insan kör olacaktır., ışık ondan uzaklarda kalacaktır. Dinin çiçegi, sümbülü onun zihninde tomurcuklanmayacaktır... Çünkü ey kendine tapılan varlık sen o sümbülü onun *zihnine dikmeyeceksin, o çiçegin tohumunu onda ekmeyeceksin.

* * *Görüldügü gibi Mevlana'nın hoşgörüsü herkese yönelik degildir, ancak kendisini kabul edenlere yöneliktir.

* * * Mevlana'nın yaşadıgı dönemde iki siyasi odak mevcut.

* * * Birincisi Mogol işgaline karşı direnen ve yerleştikleri Anadoludan başka gidecek yeri olmayan Türkmen halkı, Sultan 2.İzzettin Keykavus, Ahilik kurumu ve Ahi Evren, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve yerel halkın dini temele dayalı lider ve kurumları bu odagın temsilcileri.

* * * İkinci siyasi odak ise işgalci Mogollardan yana tavır alanların kolu. 4.Sultan Rükneddin Kılıçarslan, Muineddin Pervane, Nureddin Caca ve diger feodal beyler ve dönemin din ulusu Mevlana ise aynı safta yer alıyorlar. Yunus Emre'nin mahkum ettigi Nureddin Caca, Muineddin Pervane, Sahib Fahreddin, Taceddin Mutez, Emideddin Mikai ve diger feodal beyler ise Mevlana'nın yakın dostları ve arkadaşları.

* * * Her ne kadar Cem sınıflardan bahsetmeyin demişse de bunları görmek Mevlana'nın nerede durdugunu tayin etmek açısından önemlidir diye düşünüyorum.

* * *Mevlana şiirlerini ve düz yazılarını Türkçe degil, süslü uslupla ve Farsça olarak yazıyor.

* * *Mevlana Selçuklu hanedanına, üst yöneticilerine kurumlarına dayanıyor ve yeri zenginlerin yanındadır. Dünya malını, iyi yaşamayı, varlıgı seviyor ama aynı zamanda da ahretçidir.

* * *Mevlana göklerin ve meleklerin şairi. Herşeyi göklerden ve tanrıdan bekliyor, göklere yalvarıp yakarıyor. Kuranın emirlerine ve şeriatın yasalarına temelden baglıdır. Kıssalarını Kuran ayetlerine ve tarihselligine dayanarak yazıyor. İslamiyetin Arap ve Fars anlayışına sıkı sıkıya baglıdır.

* * *Mevlana seçkincidir, yakasını varlıklılardan kurtaramıyor, bireysel zenginleşmeye önem veriyor ve halkın yoksullugunu görmezden geliyor. Beylerle ve üst düzey yöneticilerle ilişkiden hoşlanıyor ve onlarla yaşıyor.

* * * Ömrü boyunca Konyadan dışarı adımını atmıyor ve burada kurumlaşıyor.

* * * Mevlana'ya göre Mogollar Muhammedin şeriatını yerine getirmeyen Alevileri cezalandırmak için Tanrı tarafından gönderilmişlerdi. Ancak Şemsi Tebrizi ile karşılaşması onun fikirleri açısından bir dönüm noktası oluyor. Şems bir kalenderi dervişidir ve Mevlana'yı etkiliyor.

* * * O dönemde iki karşıt kutbu, iki mücadele gelenegini simgeleyen isimlerden bir tarafta Mevlana yer alıyorsa karşısında ise Yunus, Hace Nasıreddin Mahmud, Ahi Evren, Hacı Bektaşı Veli yer alıyorlar.

* * * *Kusura bakmazsanız şayet ben safımı Yunus Emre tarafında görmek istiyorum, Mevlana da degil.

* * * * saygılarımla

* * *

z

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 17-12-2007, 13:02
Üye Değil

"Bilginlerin kötüsü, beyleri ziyaret eden bilgindir; beylerin hayırlısı da bilginleri ziyaret eden bey. Ne güzel beydir yoksulun kapısındaki bey; ne kötü yoksuldur beyin kapısındaki yoksul."

Halk, bu sözün dış anlamını almıştır. Onlarca bilgin kişinin, bilginlerin kötülerinden olmaması için beylerin tapısına gitmemesi gerektir. Halbuki sözün anlamı, onların sandıkları gibi değildir. Asıl anlamı şudur:

Bilginlerin kötüsü, beylerden yardım gören, beyler yüzünden düzelen, doğru yolu tutan kişidir. Beyler bana ihsanlarda bulunsunlar, beni saysınlar, bana mevkii versinler kuruntusuyla, onlardan korkarak okumaya başlamıştır da beyler yüzünden işi düzene girmiştir; bilgisizliği bilgiye dönmüştür. Bilgin olunca da onların korkusundan, onların cezasından edep sahibi olur, ister-istemez doğru yolu tutar. Artık ne çeşit olursa olsun, ister görünüşte bey onun ziyaretine gelsin, ister o, beyi ziyarete gitsin, herhalde ziyaret eden odur, ziyaret edilense bey. Fakat bilgin, beyler yüzünden bilgiye sahip olmamışsa, önceden de, sonradan da bilgisi Tanrı için elde edilmişse o başka; balık nasıl sudan başka bir yerde yaşayamazsa, elinden başka bir şey gelmezse bu bilgin kişinin ele yolu-yordamı, ancak doğru yola gitmektir; bu, onun kendi huyundandır. Bu çeşit bilgini yürüten, çekindiren akıldır. Zamanında, bilsinler-bilmesinler, herkes onun heybetinden çekinir; onun ışığından onun aksinden yardım ister. Böylesine bilgin, beyin tapısına gitse bile gerçekte ziyaret eden beydir, ziyaret edilen kendisi. Çünkü herhalde bey, aldığını ondan alır, yardımı ondan görür; oysa beye aldırış bile etmez. O bilgin güneş gibi heryana ışık salar; işi-gücü, herşeye, herkese bağıştır. Güneşte taşları lâ'l, yakut, inci, mercan haline getirir; toprak dağları bakır, altın, gümüş madeni yapar; toprakları yeşertir, tazeleştirir; ağaçlara çeşit-çeşit meyveler bağışlar. Onun işi, sanatı vermektir, bağışlamaktır. Verir de almaz. Hani Araplarda söylene gelen bir atasözü vardır; "Biz vermeyi öğrendik, almayı öğrenmedik" derler; onun gibi. Hâsılı böylesine bilginler ziyaret edilenlerdir, beylerse ziyaret edenler.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Fih-i mafih 1. BÖLÜM:
Alt 17-12-2007, 13:28
Üye

Sevgili dilaver,

Kusura *bakmazsanız *şayet *ben *safımı *Yunus *Emre *tarafında *görmek *istiyorum, *Mevlana *da *degil.,demişsin

İlla birinin safındamı olmamız gerekiyor? kendi zihnimin savunduğundan başka hiçbir şeyi savunmam,kendi safımda tek başımayım,çünkü gerçekte ben olarak varolduğum tek yer orası ‘’beni’’ nasıl yokedebilir,yada bir başka zihnin mülkiyetine teslim edebilirim.Bu yüzden de kendimi dolayısıyla zihnimi çok önemserim.Okumaya gayret ederim,sadece zihnimi okşayan benden olan düşünceleri değil,özellikle karşıt fikirleri okurum ki zihnim uyumasın,benzer fikirlerin okşamasında uyuşup kalmasın diye. Düşünerek yaşayabilmiş,kim varsa ‘’O’’ nu yani onun zihnini okurum.Eğer karşımda incelemeye değer bir zihin bulduğum şanslı günümdeysem ‘’o’’nunla konuşurum.Sonrasında yine ben olurum,yansımalarını zihnime alır,kendi rengime uydururum.

Belki senden daha çok Marksistim ama ikixiki olarak,marks olarak değil,başkaları bu düşünce biçimine Marsksizm demiş bana ne.Yunus yada Mevlana safında da değilim ikisini de okurum,okuduklarımın zihnimdeki yankısı benim olur,ben Yunus,Mevlana yada Marks olmam,olamam.Zihnimi hiç kimsenin fikrine kiralayamam,onun içinde kendimden başka hiçkimseyim.

Aşağıdaki linkte denetim toplumları başlıklı bir *Gilles Deleuze yazısı var,Ulus Baker çevirmiş toplumsal hapishanemizde tıkılı kaldık,bari zihinlerimiz özgür olsun.Gerçekten özgür olabileceğimiz tek yer de orası.

Birilerinin Mevlana karşıtı olmasında yada Muhammed’i reddetmesinde de rahatsız olacak birşey bulamıyorum,eğer onlar varsalar benim zihnimdeki dönüşümlerini tamamlayıp benim olmuş olarak varlar.Ben onların zihninde onlar olarak yaşamıyorum ki rahatsız olayım.

Bu sitenin özgür olmaktan bahsederken gerçekte özgür olamaması,sahiplendikleri düşünce sisteminde kilitlenip kalmış olması,yandaş bulunca alkışlaması karşıt fikir gördüğünde rahatsız olması hatta bazen saldırganlaşması,sabit fikirlerin dolaylı yöntemlerle sunulması rahatsız edici.Bana göre bu fikri sabitliktir,Hopdediks’in köpeği İdeefixe’i bilirmisiniz,o bile sahibine rağmen daha özgür.

En iyi tutsak,‘’tutsak’’ olduğu fark ettirilmeden özgürüm zannıyla yaşatılan,zihinsel tutuklulardır.Tutsak eden kimse,esirlerine esareti hissettirmemesi gerektiğini,çünkü onları sahte özgürlüklerinde yaşatırken daha mükemmel tutsak olacaklarını bilir.

Özgürsek kendi fikrimiz dışında hiçkimsenin fikrini şiddetle savunmayalım bu demek değildir ki fikirleri tartışmayalım, bir başkasının fikri yada totemleşmiş adı karşıtlığına rastlayınca savunma tarzı hırçınlaşıyor ise zihinler özgür değildir.

Umarım seni kırmam Marksist'im diyorsan sen de özgür değilsin,zihnin Mark'sın düşünceleri tarafından esir alınmış.

http://www.korotonomedya.net/kor/ind...d=6,24,0,0,1,0

Önerilen Siteler