Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Dünya Dinleri

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 07-10-2009, 18:52
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Bu baslik sayesinde eski Türklerin mitolojik kahramanlarina bakarken iki sey ilginc geldi bana. Birincisi Huma Kusu. Ben bu kusun gercek bir kus oldugunu saniyordum. Türküsünü bizimkiler severek söylerler, raki masalarinin vazgecilmezlerindendir. Mitolojik bir kusmus meger.

http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCma_ku%C5%9Fu

Bir de Sürale cok hosuma gitti. Bu bir orman cini yada seytani. Efsaneye göre ormanlarda yasiyor, uzun parmaklari ve basinin ortasinda bir boynuzu var. Vücudu da egri bügrü. Kurbanlarini caliliklara cekiyor ve orda öldürünceye kadar gidikliyormus.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 07-10-2009, 20:35
VraeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
VraeL VraeL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yargan Kam´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Uğraşın için teşekkür ederim sevgili Vrael.

Bahsini ettiğim bunca yıl böyle resimler ve metinler karşıma çıkmamıştı.

Her neyse, araştırmalarımın içine katacağım elbet =)

Wikipedia'ya tekar girdim ve sadece yeni eklemeler buldum.

Bir kısmı beni şaşırtmadı değil elbet ama Wikipedia'da o konuyu yazan ya da yazanlar ile iletişime geçmeye çalışacağım.

Bir göz atmak istenirse: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tengricilik

Bu arada bir konuda farklı düşünmekteyim.

Ben de Türkler'in zamanında kapıdan geçer gibi İslamiyet'e girdiklerini kesinlikle düşünmüyorum.

Hatta bunun en iyi kanıtlarından biridir kanımca Türkler'in tek Tanrı'lı olması.

Şu anda Müslüman olan Türkler başka bir Tanrı'yı nasıl kabul etmiyorlarsa, bu da öyledir. Yani lay lay lom şeklinde Tanrı ve inanç değiştirdiklerini düşünmüyorum.

Bununla ilgili önerebileceğim bir kitap olan, Erdoğan Aydın'ın ''Nasıl Müslüman Olduk'' araştırma kitabıdır.

Genel olarak eski ve yeni Türk ile Arap şeriatçılarının kaynaklarını kullanarak bulgularını paylaşmış ve araştırılmak üzere açık kaynakları da sunmuş.

Tavsiye ederim.

Neyse, araştırma asla bitmez =)

Tekrardan teşekkür ediyorum uğraşın için, umarım arkadaşından haber gelir.

Sevgi ve samimiyet ile...
Ben teşekkür ederim Yargan Kam. Kitap tavsiyesi için ayrıtetten teşekkürler. ^.^
Alt 07-10-2009, 20:44
Kıdemli Üye

sargon´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu baslik sayesinde eski Türklerin mitolojik kahramanlarina bakarken iki sey ilginc geldi bana. Birincisi Huma Kusu. Ben bu kusun gercek bir kus oldugunu saniyordum. Türküsünü bizimkiler severek söylerler, raki masalarinin vazgecilmezlerindendir. Mitolojik bir kusmus meger.

http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCma_ku%C5%9Fu

Bir de Sürale cok hosuma gitti. Bu bir orman cini yada seytani. Efsaneye göre ormanlarda yasiyor, uzun parmaklari ve basinin ortasinda bir boynuzu var. Vücudu da egri bügrü. Kurbanlarini caliliklara cekiyor ve orda öldürünceye kadar gidikliyormus.

Gıdıklayarak öldürmek.
Yada bıçaklayarak öldürmek.
İşte bütün mesele bu ^.^

Parmaklardan belli zaten yahu, bahsana ince ince uçları sivri, püsküllü gibi. (:

Dedemlerde bir kuş heykeli var. Demirden yada çelikten artık her neyse. Vikipedi'deki resme bakınca o kuşun hüma kuşu olabileceği ihtimali geldi aklıma. Benzerlik çok büyük. Şimdi gitsem sorsam dedeme "beşiktaşlıyım görünce aldım işte" diyecektir. (.
Alt 09-10-2009, 02:18
Kıdemli Üye

Evet, kaynaklar geldi sevgili Yargan Kam (. Buyur:

http://turkmythology.blogspot.com/

http://akana.blogcu.com/

Saygılarımla...
Alt 27-01-2010, 02:53
new age'ci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
new age'ci new age'ci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

kendi tanrılarımız dururken,yıllar yılı arapların el-ilah'ına tapınıp durmuşuz keriz gibi...
Alt 27-01-2010, 03:43
walla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
walla walla isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...

Eski Türk inançlarında daha çok Gök Tanrıya inanılır, fakat ibadet yapılmazmış, ayinler ise daha çok kötü ruhları kovma (doğa olayları gibi= gök gürlemesi, güneş tutulması gibi) amaçlı hasta kişilerden kötü ruhların kovulması amaçlı yapılmıştır. En önemli inanış ise, ölen insanların ruhlarının onlarla birlikte yaşamaya devam etmesidir, bu yüzden çoğu kültürde ölülerin temsili heykelcikleri yapılırmış. Ama Arap savaşçıları atalarımızı zorla islamiyete sokarak günümüzdede bizim cennet gibi yurdumuzda cehennem azabı çekmemizi sağlamışlar.

Bedenimin her zerresi Anadoludur. Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
Alt 27-01-2010, 11:27
uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
uyar uyar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

bakıyorum herkes köklerindeki tanrılara yönelmek eğiliminde.....

güzel bir konu... ancak türk olduğumuzdan illa türk tanrıları diye takılıp kalmayalım...

özellikle türkün ne anlama geldiği ve "türkler kimlerdir" sorularının bile hava olduğu günümüzde türk tanrılarının sadece bize ait tanrılar olduğu düşünülemez herhalde.. o nedenle bu tanrıların üretildiği zamanlarda etraftaki milletlerin ne tür tanrılar ürettikleri de çok önemli.. doğru yada yanlış ama buradaki tanrı tasvirleri bile hint ve çin özentisi olduğu oldukça aşıkar değil mi??

izole tarih olmaz diyorum arkadaşlar... bizim gibi herşeyden etkilenen yerleşik olmayan yazısı çizisi bile sınırlı olan toplumları incelemek kolay değil tabiii... o nedenle bu yazıları hazırlayanlara teşekkür ederim... kolay gelsin

kuranı okuyun cunku okudukca allahin olmadigini daha iyi anlayacaksiniz .......
Alt 27-01-2010, 12:20
new age'ci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
new age'ci new age'ci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sevgili uyar;

aslında burdaki tanrı tasvirlerine baktığımızda bu tasvirlerin özgün olduğunu,hint-çin özentisi olduğunu sanmıyorum,değişik karakterlere sahip.

xian'daki saklanan eski türk piramitlerinin olduğunu görünce,türklerin eski devirlerde yerleşik yaşadığını ve eski mısır gibi çok gelişmiş bir yazı ve edebiyat olduğunu düşünüyorum.
Alt 27-01-2010, 14:16
walla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
walla walla isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...

eğilim meğilim yok, bunlar genel kültür bilgileri.

Bedenimin her zerresi Anadoludur. Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
Alt 27-01-2010, 20:32
Kıdemli Üye

uyar´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

güzel bir konu... ancak türk olduğumuzdan illa türk tanrıları diye takılıp kalmayalım...

özellikle türkün ne anlama geldiği ve "türkler kimlerdir" sorularının bile hava olduğu günümüzde türk tanrılarının sadece bize ait tanrılar olduğu düşünülemez herhalde.. o nedenle bu tanrıların üretildiği zamanlarda etraftaki milletlerin ne tür tanrılar ürettikleri de çok önemli.. doğru yada yanlış ama buradaki tanrı tasvirleri bile hint ve çin özentisi olduğu oldukça aşıkar değil mi??

izole tarih olmaz diyorum arkadaşlar... bizim gibi herşeyden etkilenen yerleşik olmayan yazısı çizisi bile sınırlı olan toplumları incelemek kolay değil tabiii... o nedenle bu yazıları hazırlayanlara teşekkür ederim... kolay gelsin
Sevgili Uyar;

"Köklerimizdeki tanrılar" kavramı ilginç geldi diyebilirim .P
Biraz açarmısınız

Sizden alıntı yaparak; "özellikle türkün ne anlama geldiği ve 'türkler kimlerdir' sorularının bile hava olduğu günümüzde" bahsi geçen tanrıların direk TÜRK tanrıları olduğunu iddia etmek, fikrimce bahsi geçen yazının ya ciddi bir araştırmanın ürünü olduğunu ya da milliyetçi damarları kabarmış bir bireyin hazırladığı bir yazıdan ibaret olduğunun göstergesidir.

Ha tabi neden paylaştınız diye soracak olursanız, "bu değere sahip bir yazının bu sitede ne tür tepkiler vereceğini oldukça merak ettiğim içindir" derim.

Şunuda söylemek isterim ki ister sizin ister benim ister başkasının düşüncesi olsun, bu yazıdaki okuduğumuz tanrı sıfatların ve baktığımız bu tanrı tasvirlerin bize farklı bir kültürü hatırlatmasının veyahut hatırlatmamasının ardındaki sebebler çocukluğumuza, çocukluk ve ergenlik çağında izlediğimiz kültür konulu filmlere, geçmiş hayatımızda farklı kültürleri ne kadar iyi tanıdığımıza ve tanıdığımız kültürleri ne derecede başka bir kültür ile karıştırıp karıştırmadığımıza kadar iniyor.

Bu arada yazıdaki tanrılar konusundaki kendi fikirlerimi soracak olarsanız gördüğüm kadarıyla çin ya da hint özentisi gibi durmuyorlar. Oldukça sade ve ÖZ bir biçime sahip olarak gözüktüler gözüme. Hem açıklamalarındaki sıfatlar olarak hem tasvir edilişleri olarak.
Ayriyetten "New age'ci" nikli arkadaşın "xian'daki saklanan eski türk piramitlerinin olduğunu görünce,türklerin eski devirlerde yerleşik yaşadığını ve eski mısır gibi çok gelişmiş bir yazı ve edebiyat olduğunu düşünüyorum." şeklinde belirttiği düşüncesine "tamamen olmamakla" beraber bir nebze katılıyorum.

omer-nermi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Peki Erlik Han'ı modern dünyadaki Satan kavramıyla özdeşleştirebilir miyiz sizce sayın VraeL?
Sorunuzu biraz (birazı geç bayağı) geç görmüşüm.

Fikrimce sorunuzda mantık olarak hata var. "Modern dünyamızdaki Satan kavramı" erlik handan çok sonra doğmuş bir kavram olduğu için erlik hanı satan'a değil de satanı erlik han'a karşı özdeşleştirebilir miyiz diye sorunuzu değiştirirsek daha mantıklı olacaktır.

Önerilen Siteler