uyar´isimli üyeden Alıntı
bakıyorum herkes köklerindeki tanrılara yönelmek eğiliminde.....
güzel bir konu... ancak türk olduğumuzdan illa türk tanrıları diye takılıp kalmayalım...
özellikle türkün ne anlama geldiği ve "türkler kimlerdir" sorularının bile hava olduğu günümüzde türk tanrılarının sadece bize ait tanrılar olduğu düşünülemez herhalde.. o nedenle bu tanrıların üretildiği zamanlarda etraftaki milletlerin ne tür tanrılar ürettikleri de çok önemli.. doğru yada yanlış ama buradaki tanrı tasvirleri bile hint ve çin özentisi olduğu oldukça aşıkar değil mi??
izole tarih olmaz diyorum arkadaşlar... bizim gibi herşeyden etkilenen yerleşik olmayan yazısı çizisi bile sınırlı olan toplumları incelemek kolay değil tabiii... o nedenle bu yazıları hazırlayanlara teşekkür ederim... kolay gelsin
|
Sevgili Uyar;
"Köklerimizdeki tanrılar" kavramı ilginç geldi diyebilirim .P
Biraz açarmısınız
Sizden alıntı yaparak; "
özellikle türkün ne anlama geldiği ve 'türkler kimlerdir' sorularının bile hava olduğu günümüzde" bahsi geçen tanrıların direk TÜRK tanrıları olduğunu iddia etmek, fikrimce bahsi geçen yazının ya ciddi bir araştırmanın ürünü olduğunu ya da milliyetçi damarları kabarmış bir bireyin hazırladığı bir yazıdan ibaret olduğunun göstergesidir.
Ha tabi neden paylaştınız diye soracak olursanız, "bu değere sahip bir yazının bu sitede ne tür tepkiler vereceğini oldukça merak ettiğim içindir" derim.
Şunuda söylemek isterim ki ister sizin ister benim ister başkasının düşüncesi olsun, bu yazıdaki okuduğumuz tanrı sıfatların ve baktığımız bu tanrı tasvirlerin bize farklı bir kültürü hatırlatmasının veyahut hatırlatmamasının ardındaki sebebler çocukluğumuza, çocukluk ve ergenlik çağında izlediğimiz kültür konulu filmlere, geçmiş hayatımızda farklı kültürleri ne kadar iyi tanıdığımıza ve tanıdığımız kültürleri ne derecede başka bir kültür ile karıştırıp karıştırmadığımıza kadar iniyor.
Bu arada yazıdaki tanrılar konusundaki kendi fikirlerimi soracak olarsanız gördüğüm kadarıyla çin ya da hint özentisi gibi durmuyorlar. Oldukça sade ve ÖZ bir biçime sahip olarak gözüktüler gözüme. Hem açıklamalarındaki sıfatlar olarak hem tasvir edilişleri olarak.
Ayriyetten "New age'ci" nikli arkadaşın "
xian'daki saklanan eski türk piramitlerinin olduğunu görünce,türklerin eski devirlerde yerleşik yaşadığını ve eski mısır gibi çok gelişmiş bir yazı ve edebiyat olduğunu düşünüyorum." şeklinde belirttiği düşüncesine "tamamen olmamakla" beraber bir nebze katılıyorum.
omer-nermi´isimli üyeden Alıntı
Peki Erlik Han'ı modern dünyadaki Satan kavramıyla özdeşleştirebilir miyiz sizce sayın VraeL?
|
Sorunuzu biraz (birazı geç bayağı) geç görmüşüm.
Fikrimce sorunuzda mantık olarak hata var.
"Modern dünyamızdaki Satan kavramı" erlik handan çok sonra doğmuş bir kavram olduğu için erlik hanı satan'a değil de satanı erlik han'a karşı özdeşleştirebilir miyiz diye sorunuzu değiştirirsek daha mantıklı olacaktır.