Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-03-2006, 17:29
istavrit istavrit isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Deprem rivayetleri...

"Enbiya/21/31. Yeryuzune, insanlar sarsilmasin diye sabit daglar yerlestirdik;

kisacasi soru sudur..

deprem insanlari sallamazmi?
7 siddetindeki bir depremde sarsilmayan varmidir?

ayrica dikkatinizi cekerim...bunlar sabit daglar..
bir de haraket eden daglarda vardir..

bunlara *gocebe daglar da denilebilir..
suruler halinde yasarlar..
onlar bir yere sabit olmayip surekli goc ederler..
nerede aksam orada sabahtir onlar icin..
bazilarinin gorulmedigide rivayet olunur...

gecenlerde bir gurup dag, karli basini alip avrupaya yola cikmisti..
dag bu..gider gider..
kim engel olabilir..

mesela olen biri icin "dag gibi adam gitti" dediklerinde burada kastedilen dag gocebe dagdir..
rahmetli sabit dag gibi yerine cakili olamiyacagina gore

ne daglar var beee...
hikmetinden sual olunmaz!!!

yalancılar,maymunlar,domuzlar,eşekler,pislikler!aş ağılıklar!canı çıkacasılar,Köpekler,Alçaklar,yabani eşekler,merkepler,susamış develer,geberesiciler,reziller,sapik Kişiler,beyinsizler,kofkütükler,zorbalar,soysuzlar ,Kahrolasılar,yalancılar,
HZ.ALLAH
Alt 21-03-2006, 17:38
Üye Değil

........Allahta seni guldursun kardesim......

yer sarsilir bunu bilmeyen yok herhalde......ben yalovada yengemi kaybettim ordan biliyorum.....daglarin gorevi nedir......daglar olmasaydi,daglar ve kokleri daha dogrusu olmasaydi yer surekli sarsiliyor olabilirmiydi......yer zaten surekli hareket halinde de yani surekli insanlara zarar verir boyuttami olurlardi.....

yuruyen daglar meselesine gelince.......dunyanin kitalari ile ilgili seyler rivayetmidir......yani kitalarin gitgide birbirlerinden ayrilarak bugunku sekle donusmesi dogru bilgi degilmidir......bir de bir ansiklopedide gormustum hatirliyamiyorum.....daglarin her sene bi kac santim kaydigini tespit etmisler....bu ne derece dogru sizce
Alt 21-03-2006, 18:28
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu tartışmada *havanda su dövülüyor.
Dağların oluşumunu incelemek gerekiyor en başta.
Jeofizik , depremi oluşturan nedenlerin dağları da oluşturduğu görüşünde.
Dağların , kara tabakalarının birbirini sıkıştırması sonucu oluştuğu belirtiliyor.
Kur'an'daki belirtilen ayetlerde ise depremden sözedilmiyor.Depremin geçtiği konular ayrı.
Dağların , sarsılmayı önlemesini farklı yorumlamak gerekiyor bana göre..
Alt 21-03-2006, 18:47
Üye Değil

bakin bu mucize degildir.....el-kaidenin cihaddan ne anlayip ne yaptigini goruyuoruz ... bizde boyle seylerden MUCIZE kavramini cikartiyoruz......nedendir bilmiyorum

"continental drift"---kitasal SURUKLENME

Neml.88. 88- Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların SURUKLENMESI gibi SURUKLENIRLER. Herşeyi 'sapasağlam ve yerli yerinde yapan' Allah'ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdardır

resim koymustum ama cikmiyor
Alt 21-03-2006, 19:33
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

mev, hareket, relatif bir kavramdır. bir dağ, bir şeye göre hareket etmezken, başka bir şeye göre hareket edebilir. kıta tektoniği meselesi. Atıyorum, himalayalar, gobi çölüne göre hareket etmez ama madagaskara göre hareket eder. Bir dağın hareket ettiğini, etmediğini, süzüldüğünü, süzülmediğini vs. söylemek güçtür. Bu şuna benzer. Denizdeki dalgalar ilerler mi? Cevabı karışıktır. Eğer rüzgar ve akıntı yoksa dalganın hareketi yukarı aşağı yöndedir, kıyıya veya açığa doğru hareket yoktur. Ama bakarsanız dalga kıyıya doğru gelir.

Dağlar için, evet, uludağ hareket ediyor. Nasıl? Anadolu, istanbul'dan batıya doğru hareket ediyor. Bu halde dağlar değil, onunla birlikte ovalar, yaylalar, vadiler vs. de hareket ediyor. Eğer bursa'dan bakarsanız, uludağ hiç hareket etmiyor, Eskihisar'dan bakarsanız, batıya doğru yılda 2.5 cm kadar gidiyor. Yani dağların hareket etmesi nerde olduğunuza bağlı olarak her cevap doğru olacak şekilde. Çünkü dağlar değil, dünyadaki kara ve denizlerin tümü sürekli hareket halinde. yavaş ama durmaksızın devam eden hareket.

Dağların herhangi bir "depreme karşı süspansiyon vazifesi" filan bilinmiyor. Uludağ ve Erciyes dağı yada Ağrı Dağı birer volkan. kustukları külle kendilerini yapmışlar. Ama everest öyle değil. Hint ve Asya plakaları sıkıştırınca yukarıya büzüşen plakanın eseri ve her yıl belli bir miktar daha yükseliyor. Bu dağlar örneğin hareket etmiyor sağa sola. Ama her iki plakada ortaklaşa hareket ettiği için, mesela japonya'da oturan birisi için hareket sözkonusu. Ama soru şu: "Everest mi japonya'ya yaklaşıyor, Japonya'mı Everest'e?" Ve her cevap doğru, her cevap yanlış.. Çünkü dünyada aha burası merkez diyebileceğimiz bir sabit nokta yok...
Alt 21-03-2006, 19:41
Üye Değil

anladim dostum.....tesekkur ederim bilgiler icin......

bende bu ayetler niye boyle celiskili duruyorlar diyordum

"Enbiya/21/31. Yeryuzune, insanlar sarsilmasin diye sabit daglar yerlestirdik; rahat gidebilsinler diye aralarinda genis yollar varettik."

Neml.88. 88- Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların SURUKLENMESI gibi SURUKLENIRLER. Herşeyi 'sapasağlam ve yerli yerinde yapan' Allah'ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdardır......

senin yazinda her iksinide bulunca rahatladim......

demissin ki:

Ama soru şu: "Everest mi japonya'ya yaklaşıyor, Japonya'mı Everest'e?" Ve her cevap doğru, her cevap yanlış.. Çünkü dünyada aha burası merkez diyebileceğimiz bir sabit nokta yok...

cok guzel bir tespit.....nede olsa dunyadayiz oyle degilmi.....
Alt 21-03-2006, 21:06
Üye

panteidar";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kur'an'daki belirtilen ayetlerde ise depremden sözedilmiyor.Depremin geçtiği konular ayrı.
Dağların , sarsılmayı önlemesini farklı yorumlamak gerekiyor bana göre..
sevgili pante...

kurandaki ayetlerin cogunlugu yoruma acik degilmidir...
tabiki burada deprem kelimesi gecmiyor...

din ustekilere degil alttakilere hitap ediyor...yani halka...avama..
ben avamim arkadas..bilimden ilimden anlamam...
ve cok acik oldugu soylenen bu ayetlerden koylu memmed aga olarak benim yorumum depremdir...

ayete yorum yapmak icin kandilli rasathanesinde bilim adami, prof olmaya gerek yok..

bu ayete senin yorumun ne olurdu pante...

ayrica senin yorumlarini akla ve mantiga yakin buluyorum...bu sitedeki en donanimli insanlardan biri sensin..

saygiyla egilirim yarumlarina..

sorularim size olur o zaman...

bu ayetlere yorumunuz nedir..?
depremin gectigi diger ayetleride siz yorumlarmisiniz?
ve daglarin sarsilmayi onlemesine sizin yorumunuz ne olurdu?

mev dahil herkese sevgiler...)))

yalancılar,maymunlar,domuzlar,eşekler,pislikler!aş ağılıklar!canı çıkacasılar,Köpekler,Alçaklar,yabani eşekler,merkepler,susamış develer,geberesiciler,reziller,sapik Kişiler,beyinsizler,kofkütükler,zorbalar,soysuzlar ,Kahrolasılar,yalancılar,
HZ.ALLAH
Alt 21-03-2006, 21:13
Üye Değil

istavrit yazdi : * *------mev dahil herkese sevgiler...------

oncesinde haric miydim yani??? * *
Alt 21-03-2006, 21:34
Üye

@MEV@";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
oncesinde haric miydim yani???
tabiki degil mev..

espiri yapmak istedim,yuzume gozume bulastirdim sanirim

HZ.ALLAH
Alt 21-03-2006, 22:03
Üye Değil

......ben kalinlik yaptim o zaman kardesim.......ozur dilerim

Önerilen Siteler