Hiramusta,
Oraya aldığım en son hadis (ki ezkamo'nun hadislerden inciler topikine eklediği son hadislerden biri) burada ilimle ilgili hadislerle çelişiyor bence. Bir insan bu kadar çelişki içinde değilse o hadislerden biri uydurmadır bence.
Uydurma hadislerle yüz yıllardır iş görüyor, fetvalar veriyor İslam dünyası. Ve ne hikmetse Kütüb-ü sitte'deki hadislerin tamamının sahihliğini savunuyor halen pek çok müslüman.
İki ay öncesine kadar bu aşırı hadis tutkunlarının "Peygambere de Allah'a da iftira attıklarını" düşünür söylerdim. Sizin dediğiniz gibi, Kur'an'da yasaklanmayan hadislerle yasaklanmış. Kur'an'da cezası düşük olan hadislerle yükseltilmiş. (mesela zina ve recm)
Şu anda neye inanacağımı, hangi hadise inanacağımı bilmiyorum. Çelişkiler ortada. Çelişkilere sebep; hadisleri söyleyen mi (peygamber mi) yoksa onun yerine söylediği iddia edilenler mi bilmiyorum.
edit: hisamusta, bir de şu var. Kur'an'daki bazı ayetleri ilme adapte etmeye çalışıyorlar. İlmen açıklamaya çalışıyorlar. Mesela DNA'nın ve parmak izinin suçluyu teşhis etmekteki öneminin Kur'an'da belirtildiğini savunuyorlar. Ancak bunlardan çok daha işlevsel olan resim ne hikmetse yasak. Müslümanın evinde resim bulunmaz, bulunsa bile Kur'an okunurken melekler gelebilsin diye üstü örtülür, ters çevrilir. (üstteki hadis gereği olsa gerek) Bu dahi islamın çelişkilerinden biridir bence.