TANIMLAYALIM BAKALIM NEYMİŞ NİCK!!
nick genel olarak kişinin sıfatının rengini tadını kokusunu ve durumunu bildirir.
Sıfatın sonuna çekim eki eklenirse tamlama olur ve sıfat olmaktan çıkar. *
Yarım sıfat birinin sıfatının tamlanması durumu şöyledir:
Kişinin özelliklerini belirtmeye yardımcı kelime veya kelime gruplarına verilen isimdir. örnek: "dr.jinekolog" tamlamasında jinekolog bir sıfattır
doktorun renginin jinekolog (bacak arası) olduğunu gösterir.
ve takısız isim tamlaması ile karıştırılabilir kimi zaman.
örnek : dr.jinekolog --> sıfat tamlaması gibi gözüken bir takısız isim tamlamasıdır.
nicler nitelik ya da nicelik bildirebilirler. ben deniz 1955 *sayı sıfatı, dr.jinekolg minibüscü de(.....)

*niteleme sıfatına örnektir.
ayrıca nicler sadece tamlamalarda bulunurlar. "dr.jinekolog cariye"deki jinekolog isim değil sıfatken "zavallı kara haşere"deki kara sıfatın şahanesidir.
kanımca en nadide örneklerinden biri şu şekildedir :
"o koltuk altını koklar pozisyondaki hareketsizligi, uflayısı ile bu toprağın sesi olmayı bilmiş birisi"
irdelemek icap ederse sözkonusu ifadede tamlanan kısım : "birisi"
tamlayan sıfat kısmı ise "birisi"nden önceki o uzuun sıfat fiil oluşturmakta...
diye düşünüyorum, bilemiyorum, *zira aklım hala bu toprağın sesi olmayı bilmek eyleminde kaldı..
nicler kişilerin *hareket vasfını karşılarlar. Hareket ve zaman ifade eden nicler, geçici hareket ismi yaparlar ve isim çekim eklerini alırlar. Asıl fonksiyonları bakımından geçici hareket ismi yapan nicler, bazen yapı eki gibi kalıcı isim yapabilmekte, bazen de şahıs ekleri alarak fiil çekimini kuran şekil ve zaman eki durumuna geçebilmektedirler.
çok mu karışık oldu bende ne yazdığımı anlamadım ama..

saygılar ilge