20-09-2006, 09:16
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Re: Hayat ve Şarap
Birşey sormak istiyorum,
İnsan ömrünü uzatabilecek antioksidanlar şaraptaki hangi maddeden geliyor? Alkol'den mi üzümden mi, ikisi bir araya geldiğinde oluşan bir maddeden mi yoksa?
Tam olarak sormak istediğim saf üzüm suyu da aynı işi görür mü?
|

20-09-2006, 09:50
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sn. K.C.
Araştırdığım kadarı ile; üzüm suyu (şıra) ile şarap arasındaki fark; fermantasyondan kaynaklanmaktadır. Fermantasyon da; Şıranın şaraba dönüşmesi işlemidir. Üzümün içinde doğal olarak bulunan şeker, şarap mayaları tarafından alkol (etil alkol) ve karbondioksit gazına dönüştürülür ve böylece üzüm şırası şaraba dönüşmüş olur. Şarap mayaları, şekeri besin maddesi olarak kullanır ve ortamda şeker kalmadığı zaman mayaların aktiviteleri de durur, dolayısıyla alkol üretimi ve fermantasyon da bitmiş olur. Sek (içinde şeker bulunmayan) şaraplar işte bu şekilde oluşur. Fermantasyon bir süre devam ettikten sonra, dışarıdan müdahale ederek mayaların yaşamaları, dolayısıyla ortamda hala şeker bulunduğu halde alkol üretmeleri engellenebilir. Bunun için sıcaklığın birden düşürülür. Yarı tatlı ve tatlı şarapların üretimi de işte bu şekilde yapılmaktadır.
Gördüğüm kadarı ile üzüm şırası ile şarap arasındaki fark şeker ile etil alkol ve karbondioksit’in yer değiştirmesinden başka bir şey değil.
Bu durumda piyasada satılan doğal ve %100 üzüm sularını kullanmanız yukarıda Sn. Exclusive de belirttiği tüm faydalarını görmenizi sağlayacaktır görüşündeyim.
İlle de alkol diyorsanız ve alkolün kanı incelttiği ve Kalp damar hastalıkları üzerindeki pozitif etkisini soruyorsanız bence faydası vardır var olmasına da zararlarının yanında konuşmaya bile değmez.
Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın.
|

20-09-2006, 10:15
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Şarap üzerine bir ek de benden
*Sanırım ya NTV ya da N.Geographic'te belgesel kuşağında
izlemiştim.Roma İmparatorluğunun çöküşünde 'şarap' temel
faktörlerden biriymiş..
*Hatırladığım kadarı ile o dönemde şarap üretiminde bir biçimde
kurşun kullanılırmış.Bu da erken ölümlerin nedeni imiş.
Şarabın genellikle ölüm ile anılmasında da bu gerçek yatarmış.  *
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

20-09-2006, 10:26
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Ben de bir bilgiyi paylaşayım,
Siyasi Tarih hocamız anlatmıştı.
İtalya'da kadınlar üzümleri toplayıp yığmışlar. Ama öylesine tembellermiş ki aradan çok uzun bir süre geçmesine rağmen o üzümleri işleyip şıra yapmamışlar. Sonra bir bakmışlar ki üzümlerden akan sular oksitlenmiş ve böylece şarap icat olmuş (mertliğe bir şey olmamış  )
Hocamız demişti ki; Tembellik ilk kez bir işe yaramış. Ben de düşünmüştüm ki tembellik sonucu ancak böyle kötü şeyer çıkar ortaya. 
Alkol konusunda böylece oyumun rengini de belirterekten satırlarıma son veriyor, herkese sağlıklı günler diliyorum.
|

20-09-2006, 14:12
|
 |
Üye
|
|
|
|
Yok, üzüm suyu bu etkiyi sağlamaz. Olay fermantasyon sonrası ortaya çıkan bileşiklerdedir. Yani illaki şarap, hem öyle herhangi değil, kırmızı şarap içemkle mümkün. Kırmızı şarabı oluşturan tanenin fermantasyon sürecinde polifenol ve antosiyanin (Polyphenol, anthocyanin) ortaya çıkar.
Polifenol, çayda da bulunan iyi bir antioksidandır. Fakat, antosiyanin bambaşka bir işlev yürütür ve telomeraz sürecinde etkindir. Bu süreç, insanlarda kanser gibi durumlarda gözlenir. Kırmızı şarap içmekle, bu süreci dışarıdan tetiklemiş olursunuz. Böylece, normal hücreleriniz de kanser hücresi gibi hızla çoğalabilirler ve hayflick limitini defalarca aşabilirler. Bu da daha geç yaşlanacağınız anlamına gelir. Zaten istatistik sonuçlarda bunu teyit etmektedir.
Dahası bir de Resveratrol denen bir molekül vardır şarapta. Bunun da *SIR2 denen enzimleri aktve eder ve yaşlanmayı durdurur. SIR2'nin doğruluğu kesindir. Fakat, resveratrolün buna olan etkisi kesin bilinmemektedir. Farelerde sonuçlar çok olumludur ama, insanlardaki durumüzerinde çalışmalar devam etmektedir. Görüşler olumludur, genede..
Demekki neymiş. Günde bir kadeh (=yarım su bardağı) şarap şifa imiş.. Üzüm suyu? Kola iöçmekten bin kere evladır. Ama kırmızı şarap değildir, onun yeri bambaşkadır.. Ama şarap kanı sulandırırmış gibi hurafelerdende uzak durunuz derim.
|

20-09-2006, 14:37
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sn. Liopleurodon,
Teknik yazınıza teşekkürler. Bilmediklerimizi öğrenmek kadar hoş şey yok. Yazınızdan anladığım kadarı ile iki maddenin varlığı olayı değişik kılıyor. Biri, polyphenol, diğeri anthocyanin. Sizin de buyurduğunuz gibi polyphenol çayda da var. Ancak diyorsunuz anthocyanin maddesi önemli. Ben biraz araştırdım aşağıdaki alıntıyı buldum. Doğruluğunu sizden geçirmek istiyorum. Şayet cevabınız evetse sevineceğim, lakin bir Karadenizli olarak istemediğim kadar karalahana yemeğini yiyorum zaten. Ve yine bölgesel olarak çay, milli içkimiz sayılır.
(http://www.biltek.tubitak.gov.tr/mer...6&soru_id=2834)
Kırmızı renkli meyvelerde bulunan antosiyanin nasıl elde edilir ya da kimyasal madde olarak temin edilebilir mi? (Tuna Dipçin)
Antosiyanin kara lahanada ve özellikle sonbaharda karşımıza çıkan kırmızımsı renge bürünmüş çeşitli ağaçlarda bulunan renk verici bir maddedir. Kara lahananın asit-baz indikatörü olmasına dair bir soruyu cevaplamıştım. O cevabı da inceleyebilirsiniz. Antosiyanini elde etmenin en pratik yolu, kara lahanayı mutfak robotunda öğüterek, suyunu süzmektir. Ya da kara lahanayı bir tencereye koyup üzerine biraz da su ilave ederek karıştırırsanız yine aynı maddeyi elde etmeniz mümkün.
Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
|

20-09-2006, 14:46
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Temel hocaya birgün sormuşlar,hocam sigara helal midur,haram midur diye?Temel Hoca:Helal ise içeyruk,haram ise yakayruk.
Fıkra bu ya birgün de Nasreddin Hoca'ya sormuşlar,hocam tuvalette sakız çiğnemek caiz midir?Hoca cevap vermiş:Caiz olmasına caizdir de,bilmeyenler bi b.k yediğini zannedebilir.
|

20-09-2006, 15:46
|
|
Üye
|
|
|
|
Arkadaşlar aklıma bi soru takıldı: Muhammed hiç içki içmiş miydi? bilen varmı acaba...
K.C alkolsüz bi alternatif arıyosan saf üzüm suyu değil ama havyar aynı etkiyi yapıyormuş.
Discovery de bi belgeselde izlemiştim bunu. Önce Mersin balığı havyarından bahsediyodu ve bu havyarda bulunan bazı kimyasalların hücrelerin ömrünü nasıl uzattığını anlatıyordu sonra da ömrü uzatmanın havyar yemekten daha ucuz bir yolu da var o da şarap içmek diyodu. Aynı kimyasallar bi de kırmızı şarapta bulunuyomuş. Bi de alakasız olacak ama mersin balığı 6 metreye kadar büyüyebiliyomuş ve ömrünün sonuna kadar büyümesi hiç durmuyomuş..
m.kara
|

20-09-2006, 16:51
|
 |
Üye
|
|
|
|
Kimyasallar söz konusu olunca indirgemeciliğe gitmek yanlış olur. Elbette burada birazda ihtisasımızın kenarında kalan bir konuda ahkam kesmekte yanlış olur. Ama, telomeraz sürecinin başlaması için, antosiyaninin tek başına olması yeterli değil. Konu, biraz daha karışık. Çalışmalar özellikle Resveratrol üzerine yoğunlaşıyor.
Olayı aslen uzun ömür iksiri değil, şöyle düşünün. Yaşlanmaya neden olan bir kaç faktör var. Kırmızı şarap bunlardan bazılarını durduran bir etmen olarak işlev görüyor. Diğer yandan, geç çocuk sahibi olmak, az yemek gibi bir kaç etmenle birlikte sayılıyor. Kesin olan, kırmızı şarabın hücre bölünmesinde telomerleri etkileyip hücre bölünmesini artırdığı. Aynı etkiyi yapan başka bileşimler, havyarda da mevcut. Ama, fiyatını geçin, aynı etkinliğe sahip değil.
Yeşilaycı olmak iyi bir şeydir. Burada yazdığımızı, "Şarabın dibine vurun, çok yaşayın" gibi algılamayın. Yarım su bardağı, günde ve sürekli olarak. Bundan fazlası, külli zarardır, daha fazla bölünmesini sağlayıp çoğalttığınızdan fazla hücreyi yok edersiniz. Yani, içtiğiniz şarap miktarı ile, uzun yaşama arasında lineer bir bağlantı yok.
Kırmızı lahanada, zeytinyağında vs. pek çok benzeri şey var. Bunların genel fonksiyonu antioksidan özellikleri. Bunlarda mutlak sağlıklı olmak için yararlı. Ama doğrudan yaşlanmayı önleyici değiller. Siz yaşlanmanızı önleyebilirsiniz, ama kanser olursanız, genç olmanız ölümü sizden uzak tutmaz. Bu maddeler sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Ama hücrelerinizdeki telomer saati çalışmaya devam eder. Yaşlanırsınız, vücut direnci azalır ve göçer gidersiniz.. Bunlarla birlikte, yani sağlıklı yaşam kuralları ile birlikte kırmızı şarapı kullanırsanız bir anlam taşır.
|

20-09-2006, 17:12
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Aslında bir kadın için oldukça ilgi çekici bir konu olduğunu itiraf etmeliyim. 
Uzun ömürlü olmaktan ziyade yaşlanmayı geciktirici özelliği bayağ bi kavrıyor insanı. 
Belki de ezkamo hocam sağlık topikine yaşlılıkla mücadeleye ilişkin bilgiler verse iyi olacak şu aşamada.
değerli liop,
aklıma takılan bir husus var.
Neredeyse tüm organlarımız (sanırım hücre bazında) kendilerini belli periyotlarla yeniliyorlar. İskeletimiz 12 yaşında, kalbimiz 7 v.s. Peki niçin buna rağmen yaşlanıyoruz?
|