Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 18-09-2006, 20:30
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Hayat ve Şarap

Bir felsefe *profesörü sınıfta, önünde bazı malzemelerle öğrencileriyle ders yapıyordu. Önce önündeki boş bir kavanozu 2" çapındaki taşlarla doldurmaya başladı. Öğrencilere kavanozun *dolu olup olmadığını sordu. Onlar da dolu olduğunu kabul ettiler.
* * * *
* * * *Profesör bu sefer bir kutu çakıl taşı aldı ve onları kavanoza boşalttı. Kavanozu hafifçe sallayınca çakıl taşları büyük taşların arasındaki boşluklara doldular. Profesör yine öğrencilerine kavanozun dolu olup olmadığını sordu, onlar da onayladılar. * * * *
* * *
Bu sefer bir kutu kum alıp kavanoza boşalttı. Tabii kum geriye kalan bütün boşlukları doldurunca yine öğrencilerine aynı *soruyu tekrarladı. Öğrencilerin hepsi bir ağızdan kavanozun dolu *olduğunu söylediler.
* * * *
* * * *Profesör bu sefer masanın altından bir şişe kırmızı şarap çıkarıp içindekileri kavanoza boşalttı ve böylece kumların arasındaki boşlukları etkili bir şekilde doldurdu. Öğrenciler gülmeye başlayınca;
* * * *
* * * *"Şimdi," dedi:
* * * *
* * * *“Bu kavanozun sizin hayatınızı simgelediğini bilmenizi istiyorum. Taşlar hayatınızdaki önemli şeyler aileniz, sevgiliniz, sağlığınız. Her şeyi kaybetseniz ve elinizde sadece onlar kalsa bile hayatınızın dolu dolu olmasını sağlayacak şeyler bunlar.
* * * *
* * * *Çakıl taşları ise işiniz, eviniz, arabanız gibi diğer önemli şeyler. Kum da geriye kalan her şeydir, küçük şeyler yani. Eğer kavanozu önce kumla doldurursanız çakıl taşlarına ve büyük taşlara yer kalmayacaktır. Aynı şey hayatınız için de geçerli. * * * *
* * * *
* * * *Bütün zaman ve enerjinizi küçük şeylere harcarsanız hayatınızda sizin için önemli olan şeylere hiç yer kalmayacaktır.
* * * *
* * * *Mutluluğunuz için çok önemli olan şeylere dikkat edin. Çocuklarınızla oynayın, doktor kontrollerinizi düzenli *yaptırın. Sevgilinizi dansa götürün. İşe gitmek, evi temizlemek, *tamirat yapmak ve yemek vermek için hep zamanınız olacaktır. Önce büyük taşları -gerçekten önemli olanları halledin.
* * *
* * * *Önceliklerinizi belirleyin. Geriye kalanlar sadece kumdur.”
* * * *
* * * *Öğrencilerden biri elini kaldırıp şarabın neyi simgelediğini sordu. Profesör gülümsedi, "Sorduğunuza sevindim. O, sadece *hayatınız ne kadar dolu görünürse görünsün iyi bir şişe şaraba her zaman yer olacağını size göstermek içindi.”

Not: Keşke Kuran cehennem, azap, şeytan, deccal, dabbe gibi korku öyküleriyle değil de, böyle anlamlı mesajlarla dolu olsaydı.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 18-09-2006, 22:42
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Hayat ve Şarap

Hocam biz böyle anlamlı mesjları zaten bi şekilde buluyoruz. Kuran da varsın korku öğeleriyle dolu olsun...

Bu arada dünyanın en uzun yaşamış adamı (nüfus kayıtlarıyla ispatlanabilen en uzun yaşamış adam) bir italyanmış, 113 yaşına kadar yaşamış ve ömrünün son anına kadar hiçbir sağlık sorunu yaşamamış. Bu adam ömrünün neredeyse tamamını her gün bir kadeh şarap içerek geçirmiş.

Sadece şarapta bulunan bir kimyasal, insan vücudundaki hücrelerin yaşlanmasını sağlayan serbest radikalleri bir nebze azaltarak hücrelerin ömrünü uzatıyormuş.

Yani hergün içilen bir kadeh şarap sadece kalp ve damar hastalıklarını engellemekle kalmıyor, aynı zamanda fazladan birkaç yıl daha yaşamamızı sağlıyor...

Ömer Hayyamdan bir dörtlükle bitirelim bu yazıyı

Şarap sonsuz hayat kaynağıdir, iç;
Gençlik sevincinin pınarıdır, iç;
Gamı yakar eritir ateş gibi,
Sağlık sularından şifalıdır, iç.

m.kara
Alt 18-09-2006, 22:54
Onur Üyesi

Bir düşün exclusive, Kuran korku kitabı gibi değil de, böyle metinlerle dolu olsaydı bugün İslam dünyası nasıl bir dünya olurdu, neler değişirdi. Katliamlardan, istilalardan geçilmeyen bir tarihimiz değil, felsefi bir zenginlikle dolu bir tarihimiz olmaz mıydı?

Mısırlı bir gösterici
Alt 18-09-2006, 23:15
Üye

Hocam herşey değişirdi tabi. Belkide islam medeniyeti, dünyanın geri kalanının örnek aldığı en gelişmiş, en hümanist medeniyet olurdu.

Türkler de kılıç zoruyla değil gerçekten kendi isteğiyle bu dine geçmiş olurlardı. Anayasamızı da hristiyan ülkelerin yasalarına bakarak değil islam ülkelerinin yasalarına bakarak hazırlamış olurduk. Kim bilir belki halife ingilizlerle iş birliği yapmak yerine Kuvayi Milliye'yi desteklemiş olurdu, Mustafa Kemal de hilafeti kaldırmazdı. Turan Dursun öldürülmemiş olurdu. Belki de bize islamın güzelliklerini anlatıyor olurdu. Ben de ateist olmazdım o zaman.

m.kara
Alt 18-09-2006, 23:26
Üye Değil

Felsefi zenginliklerle dolu bir din, ütopyamdaki din

Olsaydı ne güzel olurdu...

Hep merak ettiğim şey, insanlık tarihinde felsefi açıdan yaşanılmış altın çağlarda insanlık neden bu medeniliklerini kendilerinden sonraki kuşaklara aktaracak bir yaşam şekli haline getirmeyi başaramamış,
belki de felsefenin dogasından kaynaklanıyor bu. Herkes kendi gerçeğini bulmalı, herkesin gerçeği arayış yolu farklı, ve gercek bütün dogmalardan sıyrılmış olmalı gibi kuralları olmasından felsefenin. Sanırım bu yüzden din ile felsefe bağdaşamadı.

Din herkese tek bir yoldan gerçeğe ulaşmayı vaad ediyor. Oysa hepimizin gerçeklere farklı yollarla kendi yollarımızla ulaşmamız gerekiyor.
Alt 19-09-2006, 00:54
Onur Üyesi

Aslında doğu dinleri böyle şeylerle dolu. Budizm'de, Konfüçyüz dininde, hatta Hinduizm'de bile var. Biz pek bilmiyoruz. Tarih bizim için Avrupalı. Felsefe de Avrupa felsefesi. Sonuçta ortaçağı yaşamış, aydınlanma ile çıkış yapmış, hıristiyan önyargılarla çatışa çatışa gelişse de o paradigmalardan gelişmiş batı felsefesi. Biz dine karşı çıkıyoruz ama yüzlerce yıl bu dinle yoğrulmuş bir toıplumdan çıkınca ne kadar bir Çinli gibi düşünebiliriz ki.

Yani din dogmaları çok belirgin, hatta odun gibi şeyler. Ama batı felsefesinin de kolay kurtulamadığı paradigmaları var. Bunları düşünerek bulmak belki mümkün ama sıyrılmak o kadar kolay değil bence. Sonuçta bizi, düşünce biçimimizi belirleyene şey içinde yaşadığımız toplum.

Mısırlı bir gösterici
Alt 19-09-2006, 11:25
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. Sargon,

Cehaletimi bir kez daha gösterdiğinizden dolayı müteşekkirim.
Bu hikayeyi, faklı on ayrı toplantıda, farklı on ayrı ağızdan yine farklı on ayrı konunun iyi oturması için dinlemiş olan biri olarak şarabı ilk defa duydum. Ben de hep sorardım kendi kendime; yav suyun ne alakası var? diye. Bütün boylardaki taşlara oturmuş olan felsefi düşünce suya gelince tıkanmış kalmış. Neyse onu da öğrendim ya artık bu hikayenin püf noktası da ortaya çıktı demektir. Bilgide ve öğrenmekte sınır ve yaş yoktur.

Sn. Exclusive,
Vermiş olduğunuz örneğe bir tane de ben eklemek isterim. Üstelik bizzat gördüğüm ve yaşadığım. Köyde bir komşumuz öldüğünde kimlik yaşı 98 i gösteriyordu. İlkokul yollarında karşılaşırdık. Bizlere; cebinden, şeker, sakız çıkardığı o kemikli elleri sevgi ile hatırlıyorum. Her daim yanında sigarası ve ağızlığına da bayılıyordum. Sigara içme konusunda sergilediği nazik ve dans vari hareketler ile o yaşımda beni sigara içme konusunda teşvik bile etti diyebilirim. Neyse; bu sevimli komşumuz 14 yaşından itibaren günde 2,5 – 3 paket flitresiz tütün içermiş.
Ben gördüğümde de içiyordu.
Allah rahmet eylesin tam 98 yaşına kadar yaşamış ve son nefesine kadar köyde çalışan birisiydi.
Sonuç; Arkadaşlar sigara içmenin ömrü kısaltma yönünde bir zararı yoktur!!!

Hep beraber çekelim, hem siyanür hem katran…
Bir gün elbet bitecek, dönen şu garip devran.

Alkol konusunda ise bence bir alkolik kişiye danışmakta fayda var.
Ya ona soracağım ya da onun eşine, çocuğuna. Ama en son soracağım kişi Ömer Hayam olur herhalde.

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın
Alt 19-09-2006, 15:42
Üye

Sevgili mhmmd, şarabın sağlık üzerindeki son derece olumlu etkisi benim tek bir kişiden yola çıkarak ve düz mantık yürüterek ortaya attığım bir iddia değil.

Şarap hakkındaki bilimsel araştırmaların hepsi şarabın insan sağlığını iyi yönde etkilediğini ve bu etkinin son derece belirgin olduğunu göstermektedir.

Elbette şarap konusunda hüküm verirken Ömer Hayyam'ın şiirlerine bakılmaz. Neticede kendisi bir şairdir bir bilim adamı ya da doktor değil.

Ancak bu konuda gerçekten haddinden fazla bilimsel araştırma yapılmış. Ve bu bilimsel çalışmaların sonuçlarını hiçe saymak doğru olmaz.

Danimarkada 1995 yılında yapılan bilimsel çalışmalar hergün birkaç kadeh *şarap içmenin insanı çok daha sağlıklı kılacağını göstermiş.

Bu çalışmanın çarpıcı sonuçları dünya basınında çok ilgi görünce pek çok tıp kuruluşu şarabın insan sağlığına etkisini incelemeye başlamış.

Amerika'da 90150 doktorun katılımıyla yapılmış bir çalışma sadece şarabın ne kadar faydalı olduğunu gösterdiği için şaşırtıcı değil, aynı zamanda 90 bin doktorun (denek olarak) katılımıyla yapılmış olması bakımından da bir ilk teşkil ediyor.

şarap içen ve içmeyen 8 kişi üzerinde inceleme yapılsa bu araştırmanın verileri güvenilir olmaz çünkü örneklem boyutu çok küçüktür. Bu durumda ben bu çalışmanın sonucuna güvenmiyorum diyebilirsiniz.

Ancak 90150 kişi örneklem olarak alınıp incelendiğinde durum değişir. Bu boyutta bir örneklemden elde edilen veriler istatistiksel olarak kesinlikle güvenilirdir. Ayrıca üzerinde inceleme yapılanların tümünün doktor olması bence çalışmayı daha bir güvenilir kılar. Sonuçta bu çalışma tıbbı yanlış bilgilendirecek hatalı bir çalışma olsaydı bu çalışmaya katılan 90150 doktorun tamamıda bu yanlış bilgilendirmeye seyirci kalmazdı diye düşünüyorum.

Neticede şarabın faydaları daha başka pek çok bilimsel araştırmayla da kanıtlanmış durumda. İçip içmemek size kalmış.

Ben yine Ömer Hayyam'dan bir dörtlükle bitirmek istiyorum (yazımın içeriğini desteklemek için değil, hoş ve şaraba yaraşır bir bitiş olsun diye )

Bilir misin yüceler yücesi
Şarap ne zaman mutlu eder içenleri
Salı, çarşamba, perşembe,cuma,cumartesi
Ve bir de pazar, pazartesi

http://arsiv.hurriyetim.com.tr/agora/00/08/21/4.html

m.kara
Alt 19-09-2006, 18:07
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Örnekler üzerinden istatistiksel sonuçlara giderek bazı veriler çıkarılabilir. Ama bu şarabın insan ömrünü uzattığı anlamına gelmez. Belki, şarap içmeye yatkın kılan hayat tarzı ömrü uzatıyor olabilir. Kısaca, ampirik sonuçlar tek başına maalesef yeterli olmaz.

Bu sonuçlar, ortada araştırmaya değer bir şey olduğunu gösterir sadece. Ve araştırma yapılır.

Hücrelerin kaç kez bölüneceğini belirleyen telomerlerdir. Kırmızı şaraptaki bazı antioksidanlar telomerleri bloke ederek, hücrelerin daha fazla bölünebilmesine yol açar. Bu da demektir ki, vücut kendini daha kolay tamir edebilir. Bunun sonucuda muhakkak daha uzun bir ömür olacaktır.

Demekki, istatistiksel sonuçlar insana bakmaya değer bir şey gösteriyorsa, sizde oraya bakarsanız, bulduğunuza değecek bir şeyler çıkması gayet mümkündür. İşte bilimi güzel yapan şeylerden biri budur.

Şimdi gidelim, şarap alalım içelim. Günde bir kadeh. Yada yemek arası küçük birer kadeh. Eğer, şişenin dibini görelim derseniz, bu defa vücuda zararlı oranda alkol vs. alırsınız ki hiç tavsiye edilmez. En azından her gün şişenin dibini görmek, sakıncalıdır.

Müslümanlarda, allahın kendilerine böyle bir nimeti niye yasak ettiğine düşünsün dursunlar. Cevabı aslında basit, insanlar uzun yaşarsa, cehennemi doldurmak zaman alacaktır netekim..
Alt 19-09-2006, 20:17
Onur Üyesi

Sn. Mhmmd,

enteresan bir yere değinmişsin. Şarap mı su mu? Kuran, Doğu ve Batı felsefesinden hızla buraya doğru geçtiğimize göre burası daha enteresan.

Mısırlı bir gösterici

Önerilen Siteler