Sevgili mhmmd, şarabın sağlık üzerindeki son derece olumlu etkisi benim tek bir kişiden yola çıkarak ve düz mantık yürüterek ortaya attığım bir iddia değil.
Şarap hakkındaki bilimsel araştırmaların hepsi şarabın insan sağlığını iyi yönde etkilediğini ve bu etkinin son derece belirgin olduğunu göstermektedir.
Elbette şarap konusunda hüküm verirken Ömer Hayyam'ın şiirlerine bakılmaz. Neticede kendisi bir şairdir bir bilim adamı ya da doktor değil.
Ancak bu konuda gerçekten haddinden fazla bilimsel araştırma yapılmış. Ve bu bilimsel çalışmaların sonuçlarını hiçe saymak doğru olmaz.
Danimarkada 1995 yılında yapılan bilimsel çalışmalar hergün birkaç kadeh *şarap içmenin insanı çok daha sağlıklı kılacağını göstermiş.
Bu çalışmanın çarpıcı sonuçları dünya basınında çok ilgi görünce pek çok tıp kuruluşu şarabın insan sağlığına etkisini incelemeye başlamış.
Amerika'da 90150 doktorun katılımıyla yapılmış bir çalışma sadece şarabın ne kadar faydalı olduğunu gösterdiği için şaşırtıcı değil, aynı zamanda 90 bin doktorun (denek olarak) katılımıyla yapılmış olması bakımından da bir ilk teşkil ediyor.
şarap içen ve içmeyen 8 kişi üzerinde inceleme yapılsa bu araştırmanın verileri güvenilir olmaz çünkü örneklem boyutu çok küçüktür. Bu durumda ben bu çalışmanın sonucuna güvenmiyorum diyebilirsiniz.
Ancak 90150 kişi örneklem olarak alınıp incelendiğinde durum değişir. Bu boyutta bir örneklemden elde edilen veriler istatistiksel olarak kesinlikle güvenilirdir. Ayrıca üzerinde inceleme yapılanların tümünün doktor olması bence çalışmayı daha bir güvenilir kılar. Sonuçta bu çalışma tıbbı yanlış bilgilendirecek hatalı bir çalışma olsaydı bu çalışmaya katılan 90150 doktorun tamamıda bu yanlış bilgilendirmeye seyirci kalmazdı diye düşünüyorum.
Neticede şarabın faydaları daha başka pek çok bilimsel araştırmayla da kanıtlanmış durumda. İçip içmemek size kalmış.
Ben yine Ömer Hayyam'dan bir dörtlükle bitirmek istiyorum (yazımın içeriğini desteklemek için değil, hoş ve şaraba yaraşır bir bitiş olsun diye

)
Bilir misin yüceler yücesi
Şarap ne zaman mutlu eder içenleri
Salı, çarşamba, perşembe,cuma,cumartesi
Ve bir de pazar, pazartesi
http://arsiv.hurriyetim.com.tr/agora/00/08/21/4.html