Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 13-01-2014, 05:16
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Ruya bir yerde beynin qualm denilen "rahatsizlik duymama" temelli kendini dengelemesidir.

Insanoglu tarihler boyu kendilerince ve de sozde bilim temelinde daha once ornegi olmus ya da duyulmus bir ruya sonucunu akilci bir tahmin olarak ruya anlam ve icerigi temelinde benzetir.

Mesela

"Birisinin oldugunu gormek onun omrunu uzatir

"Ruyalar gorundugunun tersine cikar"

"Ruyanda su su olduysa ya da sunu sunu gorduysen su su anlama gelir" v.s. temelli.

MALUM OLMAK algisinca bir izaha yonelir.

Tekrar qualm olgusuna donersek, bu genelde kisinin gunluk ya da o gune kadar olan yasam ve iliskisindeki bilincaltina tikanbmis bir rahatsizligin ruya ile rahatlatilmasidir.

Burada beynin gunluk yasamda neye nasil ve neden odaklandiginin, neyin neden ve nasil beyni etkilediginin v.s. icerikli algisi ve bunu tercumesi vardir.

Kisaca ruyalar, beynin kendisini rahatlatmasi temelindedir.

Kisinin beyninde yer etmis bir supher acaba ya da bir sorun; ruya da kendini gosterebilir.

Bazi ruyalarin hatirlanip, bazilarinin hatirlanmamasi ise; yine beynin bilincalti ya da bilince hitabi ile ilgilidir.

Yasamda bir sey seni rahatsiz etmistir, ruyada onu hatirliyarak yada hatirlamiyarak giderirsin.

Ruya da mantiksal olabilirlik olasiligi mantiksal olarak anlam ifade etmez. Ucabilisin, yasamini yitirmis birini gorebilir ve hattaonun ile sohbet edebilirsin, hic bilmedigin mekanlarda bulunabilirsin, hir gormedigin sekilsel yapilar gorebilirsin, kendi gucunu ozelligini yitirebilir ya da asabilirsin.

Ruyalarda kisinin tibbi neenden dolayi ya da bagimliliktan diolayi aldigi haplasrin ve maddelerin etkisi de buyuktur.

Kisaca ruya aslinda beynin sahibi kisiye kendini rahatlatma adina yasattigidir.

Mesela ben hatirlarim ortaokul cagindaydim ve birer ay ara ile gordugum ruyayi, anneannem "aman oglum sen o evden olu cikacagini gormussun" dedi ve deigi tuttu.

Mesela ben istedigimde ruyama yasamda olmayan anne ya da babami ya da baska bir yaskinimi cagirabilirim, genelde oldukca s1k ucarim. Ruyam icinde iken ruyamin yonunu degistiririm, yani "simdi burdan sonra boyle olsun" derim ve oyle olur.

Ruyalar uzerinde sozde bilim sankikendine bir sey builmus gibi ruyalara sarilir. Fallar buyuler okuyup uflemeler medyumlar v.s. tamamen bir ekonomik tuzaktir ve kendi varligindan bi haber kisiler bunlara prim verirler.

Ruyada dedigim gibi mantik ta zaman da yer de aranmaz. Hic bir biri ile ilgiusi olmayan kisiler yer alabilir. olmus ya da canli olanlar yer alabilir. Su asn kucuk olanlar buyuyebilir, ya da tersi.

Son olarak kabuslar da bir ruyadir ve bilindigi gibi, kisinin fiziksel olarak dudagi ucuklar. Yani vucut onu bir sorun olarak fiziki temelde disari atar.

Neyse simdilik burda noktaliyalim.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 20-01-2014, 14:38
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Rüyalar aslında insanlık kadar eskidir ama bir o kadar da insan oğlu rüyalarına önem vermemiştir.
Sonradan hayatına giren sayılar, takvimler, saatler veya zaman gibi kavramlaraysa insanoğlu daha çok önem vermiştir.
Oysa bu kavramlar insanoğlunun kendi icadıdır, insan eliyle düşüncesiyle oluşturulmuştur.

Neyse bu konulara sonraya bırakayım, bu konuda müstakil bir konu açmak isterim şimdilik konu açma yetkim yok görünüyor.

Rüyalara gelince rüyalar kademelidir, farklıdır aslında halkın gördüğü ile bir devlet başkanın gördüğü rüyaların yorumu aynı olmaz.
Biri sadece gören kişiyi ilgilendirirken (bireysel), diğeride tüm toplumu (toplumsal) ilgilendirir.

Ama dediğim gibi halk nazarında veya ilmi nazarda rüya boş işlerden sayılmıştır.

İbn-i Arabi veya Tao'cu Lao-Tzu ve Çuang Tzu gibiler rüyalara büyük önem vermişlerdir.
* İBN ARABî'NİN FUSÛS'UNDAKİ ANAHTAR-KAVRAMLAR
* TAO-CULUK'DAKİ ANAHTAR-KAVRAMLAR

Zira bu hayatın bizatihi kendisi Büyük rüyadır onlara göre, uykuda görülen ise küçük rüyadır.

Ben, Çuang Çou (yâni gerçek ismiyle Çuang-Tzû) , günlerden bir gün rüyâmda bir kelebek olduğumu gördüm.
Çevrede rahatça ve keyfimce dolaşırken gerçekten de bir kelebek idim.
Mutluluk ve neşe içinde, (asla) Çou olduğumun bilincinde değildim.

Birden uyanıverdim.
Heyhât ki ben, meğer, Çou imişim!

Acaba rüyâsında kelebek olduğunu gören Çou muydu?
Yoksa kelebek mi rüyâsında Çou olduğunu gördü?
Alt 20-01-2014, 14:46
Erdem Alaca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Erdem Alaca Erdem Alaca isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sayın Monoton, özel bir şey sormak istiyorum - istemezseniz tabii ki cevap vermeyin...

Siz daha önce hiç bilişimle alakalı bir forumda yöneticilik yaptınız mı?

1930'lar: Uçak ihraç ediyoruz, 2010'lar: Saman ithal ediyoruz...
Alt 20-01-2014, 14:51
Üye

Evet var öyle şeylerim, felasife 'im yalnız burada alamadım aynı adı, varmış aynı isimden sanırım.
Alt 20-01-2014, 14:56
Üye

Doğru tahmin etmişim hocam... Hoşgeldiniz foruma...

Avatarınızı görüp bir de o forumdaki eski nick'inizle buradaki nick'inizin arasındaki bağlantıyı kurunca, "herhalde başkası olamaz bu" dedim...

Ben de o forumdaki son dönem yöneticilerden biriydim, sonra olan malum olayları biliyorsunuz... Oradaki nick'imi vermek istemedim şimdi, biliyorsunuz orada fotoğraflarımızı paylaştığımız konular vardı - hani uzak bir ihtimal de olsa çekindim şimdi...

Ama zaten bir kaç yazıma baksanız beni hemen tahmin edersiniz, üslubum aynı, orada neysem burada da öyle...

Bulamazsanız ÖM'den bildiririm.

Tekrar çok sevindim hocam sizi burada gördüğüme, iyi forumlar...

Alt 20-01-2014, 15:02
Üye

Teşekkür ederim, du bakalım biraz tahmin edeyim, bilemezsem ÖM atarım artık.

@Felâsife rumuzu aktif değil galiba, bir istekte bulanayım öyle bir başlık görmüştüm diye hatırlıyorum.
Alt 20-01-2014, 15:04
Üye

Tamam hocam...

Önerilen Siteler