Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 24-01-2007, 13:11
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: TANRI VARDIR

Primatları biraz anlamak gerekir. Primattan insana doğru giderske şöyle bir dallanma görürüz.

Ponginae
* * * *Genus Pongo
* * * * *o Bornean Orangutan, Pongo pygmaeus
* * * * * * * *+ Pongo pygmaeus pygmaeus
* * * * * * * *+ Pongo pygmaeus morio
* * * * * * * *+ Pongo pygmaeus wurmbii
* * * * *o Sumatran Orangutan, Pongo abelii

Homininae
* ** Tribe Gorillini
* * * * *o Genus Gorilla
* * * * * * * *+ Western Gorilla, Gorilla gorilla
* * * * * * * * * * *# Western Lowland Gorilla, Gorilla gorilla gorilla
* * * * * * * * * * *# Cross River Gorilla, Gorilla gorilla diehli
* * * * * * * *+ Eastern Gorilla, Gorilla beringei
* * * * * * * * * * *# Mountain Gorilla, Gorilla beringei beringei
* * * * * * * * * * *# Eastern Lowland Gorilla, Gorilla beringei graueri
* ** Tribe Hominini
* * * * *o Genus Pan
* * * * * * * *+ Common Chimpanzee, Pan troglodytes
* * * * * * * * * * *# Central Chimpanzee, Pan troglodytes troglodytes
* * * * * * * * * * *# West African Chimpanzee, Pan troglodytes verus
* * * * * * * * * * *# Nigerian Chimpanzee, Pan troglodytes vellerosus
* * * * * * * * * * *# Eastern Chimpanzee, Pan troglodytes schweinfurthii
* * * * * * * *+ Bonobo (Pygmy Chimpanzee), Pan paniscus
* * * * *o Genus Homo
* * * * * * * *+ İnsan (Human), Homo sapiens sapiens
* * * * * * * * * * *# Zenciler..
* * * * * * * * * * *# Pigmeler
* * * * * * * * * * *...........
* * * * * * * * * * *...........
* * * * * * * * + Hobitler (Hobbits) Homo Fluoresiensis
* * * * * * * * + Neanderthal, Homo neanderthalensis

Sınıflama bu şekilde. Görüldüğü gibi, insan bir tür adı olarak ortada, çünkü kendi "genus" undan kalan tek tür o. Neanderthal'in mtDNA analizi onun ayır bir tür olduğunu ortaya koyuyor..

http://www.nature.com/nature/journal...8652a0_fs.html
Alt 24-01-2007, 15:42
Üye Değil

Arkadaslar,
Turkce benim 1. beyin dilim olmadigi icin bazi seyler belirsiz yada yetersiz anlatilmis olabilir elimden geleni yapiyorum. Simdi bazi elestirilere kisaca cevap vermek istiyorum. Spartacus arkadasimdan basliyorum;

Sevgili respendial;
ben sadece Başlığı sorgulamak istiyorum, henüz başlığa dönük yada böylesi bir başlığı atmanızı olumlayacak şeyler sunmamışsınız(bana göre), daha çok henüz varsayımları konuşuyoruz, oysa başlık bir varsayım değil, bir kesinlik arzetmiş..

Baslik konusunda haklisin, ama dedigim gibi basligi populist bir mantikla yazdim. Bazende bi yazarla yapilan roportaj icin kapaga "Turk halkinin %60i aptaldir" diye yazarlar ya oyle bisey. Bu baslik benim aklima takilan sorulari birazda baska insanlarin fikrine acmaktan baska birsey degil.

O(Tanrı) kimin delilidir. tanrı başıboşmudur, kendiliğinden mi yaratıldı, yaratılmadı ise nasıl varlık buldu o olabiliyor ise, madde neden olmasın(madde elle tutulur, görülür yada hissedilir bir şey, gerçek yani), buraya gelipde bunu bilemeyiz dediğiniz her anda, dönüp kendi delillerinizide yontmaya başlarsınız, o halde Tanrıda bilinemez demek durumunda kalırsınız.

Ben klasik dinlere inanmiyorum, yada beni yaratana minnettar olmak gibi bir hevesimde yok. Tanrinin aciklanamayacagi dogru. Hersey olabilir. Hatta bir tane olmasida sart degil, muslumanlar sik sik "Eger birden fazla tanri olsaydi kavga ederlerdi" seklinde bir aciklama ile tek tanri olduguna inanirlar. Halbuki varligi, yuceligi, bicimi anlatilamayan tanri tek tanri vardir teorisini ispatlamak icin bir anda kiskanc bir insan karakterine donusturuluyor. Senin kastettigin delil uydurmak inancli ve aydin (!) kesimin bazilarinin akil ve bilim yolu ile kendilerine zorla tanriyi buldurmalari, aydin unvanlarindan vazgecmeden, islami kendilerine zorla ve sozde kabul ettirmelerine benzetilebilir? Ben tanrinin bicimi hakkinda bir teoride bulunmayacagim, tanri belki evrenin bir yerindeki bir lise ogrencisi. Dunyada zeki canlilarin doga ile uyum icinde yasayamayacaklarini ispat etmek icin yapilmis bir ev odevi. Yada tek en guclu ilah ve gercekten guzelligini gormek icin evreni yaratti. Insanlarda hapiste birsey yapmadan oturunca kibritten gemi yapar, belki bu tarz bir ihtiyacla dunyayi yaratti. Bildigimiz tek sey tanrinin bir insan olamayacagidir ama Kuran daki tanimlamalar tanriyi sik sik bir insana benzetir. Yani tanrinin basibos olmasi yada maddenin yoktan var olup olamayacagi onemli degil. Lakin yarin bir universitede yoktan madde de yapilir ve bu "yoktan var edilemez" kanunu gecerliligini yitirir. Ama insan su soruyu sorabilir, zeka olmadan yaratmak soz konusu olabilir mi? Neden canlilar yasadiklari cevre ile uyum saglamak icin kucuk evrimler gecirirken bir taraftada genel anlamda canlilarin teknolojisi mukemmellesiyo. Eger evrende bir tasarim sozkonusuysa zekada olmali.

Hak yemeyelim, Tanrı vardır diyenler acaba bırakın organik maddeyi, yoktan inorganik bir madde yaratsın da görelim...
Bekliyorum bu forum sayfasında, madem yoktan yaratılabiliniyor, o halde buyrun yaratın, ben Noteride alıp gelecem...

Benim insan inorganik maddelerden bir organizma yapsin demem bir ornek sadece. Insan derken teknolojiyi kasdediyorum. Bu kesinlikle bir meydan okuma degil. Ne ben nede diger bir adem yotan bir maddeyi var edemez ama bu insanoglunun gucu kisitli tanri olsa yapardi anlamina gelmez cunku belki gercektende evrende hicbir kuvvet yoktan bir maddeyi var edemez. Tanrininda dunyayi yapmasi icin malzemeyi yoktan var etmesi gerekmez. Hep var olmus maddelerdende dunya yaratilmis olabilir. Dedigim gibi esas konu burda dunyanin ve beseriyatin yaratilmasinda zekanin bir zaruret olup olmadigi.

Sevgili respendial;
Ateş ve Barut, sizce baruta ateş düştüğünde, Barutu patlamaya iten ne? Bir Tanrı olabilir mi? Yada bunun için bir Tanrı Olmalı mı?

Kesinlikle hayir. Ayrica o guzelim selaleler, plajlar, kanyonlar icinde tanriya gerek yok. Inorganik dunya organik dunyaya gore daha basit ve cogunu bildigimiz kurallarla isliyo. Dunyada cok guzel yerler oldugu gibi cok siradan yerlerde vardir. Insanlarin suveys kanalini kazmak zorunda kalmalarida bu jeolojik olusumlarin kaotik olustugunu ispatlar. Tanri olsa insanlarin dogudaki bilimi batiya getirmeleri icin denizi kullanacaklarini dusunur ve araya afrika gibi devasa bir engel koymaz yada suveys kanalini kendi acardi. Organik dunya adindanda anlasilacagi gibi organize edilmis duzenlenmis bir alemi dusunduruyor insana.

---

-İnsanın yapabilmesi ya da yapamaması niye bu kadar büyük bir önem ifade ediyor acaba? Bu olaylar atomik boyutlarda gerçekleşiyor; insanın boyutuyla kıyaslayınca neden yapılamadığını belki biraz anlarsın.

Sevgili arkadasim zelzeleci,
senin bazi elestirilerine cevap vermiyecegim cunku yonelttigin bazi elestirilerin aciklamalari yazdigim yazilarin icinde mevcut ama hem senin dikkatsizligine dikkat cekmemek icin hemde soylenmis seyleri tekrarlamamak icin bunlari kopyalayip yapistirmayacagim. Sayet gercekten istenirse yapabilirim.

- Dinazorlar ortadan kalkmasaydı, memelilerin de bu kadar çeşitlenmesine imkan olmazdı.

Dinozorlar (dinozor mu dinazor mu emin degilim affola) surungenlerin ve kuslarin oldugu gibi memelilerinde atasidir.
Ilk memeli dinozor turleri yavrularini memeli gibi doguran ve emziren ama dinozorlar ve surungenler gibi attigi adimin aksi yonunde hareket eden bir kuyruklari olan yasadiklari doneme gore kucuk canlilardi. Bu kuyruk daha sonra bilincli hareket etmeye baslamistir. Bu durumda senin dedigin gibi dinozorlar ortadan kalkmamis ve memeliler, surungenler, kuslar olarak cesitlenmeye devam etmistir.

- Afrika'da bazı kabilelerde fillere tapan insanlar var. Bu insanlara göre de fil daha mükemmel bir varlık. Mükemmellik algılayışına bağlı... *Sadece insan beyninin soyut düşünecek kadar evrimleşmiş bir beyni ve diğer homo türlerine göre ileri derecede muhakeme yeteneği vardır. İnsanı diğer canlılardan ayıran da budur. İnsanın izin verilenden daha çok mükemmelleşmesi ne demek anlayamadım doğrusu?

Ben o insanlara insanin filden neden daha ustun oldugunu anlatabilirim ama onlar buyuk bir ihtimalle fillerin mukemmelligini bir takim efsanelerle anlatmaya calisacaklar. Bunun yanisira mukemmellesmek sozcugu daha mukemmel olarak yorumlanamaz. Mukemmellesmek icin bir karsilastirmaya gerek yok, eskiden arabalar 4 vitesli idi sidi 5 vitesli yani kendi caplarinda mukemmellestiler ama bir camasir makinesinden daha mukkemmel oldular diyemeyiz.

- Bu olay kısa vadede doğanın dengesini bozmuştur. Uzun vadede ise, doğa kendini sürekli dengeler. Eve böcek ilacı koydum. Böcekler öldü. O zaman doğanın dengesi bozuldu gibi bir şey demişsin. Doğa her zaman dengeye oturuyor. Dünyaya göktaşı çarpar. Milyon yıllar geçer. Yeni türlerle doğa kendini çeşitlendirir ve dengeler.

Burada yanlis olan konu doganin yenilmez oldugudur. Birgun bir felaket olur trilyon sene gecse doga kendini yenilemez ve yenilmis olur. Doga derkende evrensel doga demek istememiyorum, sadece ekolojik sistemi kastediyorum. Bu durumda bu ekolojik sistem tekrar yaratilmak zorundadir.

Bir belgeselde izlemiştim. Afrika'da bir kabilede insanlar 30 metrelik ağaçların tepesine ev bezneri barınak kuruyorlar. Bazen ağaçtan düşerek ölüyorlar. Peki o kadar yüksek ağaçlarda ne işleri mi var? Diğer kabilelerin saldırılarından korunmak için. Sence bu insanlar doğayla ve birbirleriyle uyumlu yaşamıyorlar mı? Bence yaşıyorlar...

O kabile Afrika'da degil Hindistan'da diye aklimda kalmis. Uzun agaclarin tepesinde yasamalarinin sebebide boceklerden korunmak. Yasadiklari bolgeler bataklik bu yuzden yiyeceklere zarar veren hastalik getiren cok bocek var, bu dogaya uyum saglamak ama bir ulus savasmayi ogrenmek yerine agaca cikarsa birgun bi dusman gelir o agacida keserdi. Insanlar dogaya uyumlu yasiyorlar mi yasamiyorlar mi, bu ayni kuresel isinma var mi yok mu tartismalarina benzedi. Insanin dogaya giderek artan bir rahatsizlik verdigi bir gercek. Ayni durum bir insan mudahalesi olmazsa baska bir tur icin gecerli degil. Koyunlar dunyayi eskisine kadar daha fazla rahatsiz ediyor diyemeyiz.

Teknoloji gelişti ya, inançlı insan hemen şu hisse kapılıyor: Herşey ne kadar mükemmel, herşey insanlar için yaratılmış.

Eheh hadi canim sende
Alt 24-01-2007, 15:57
Üye Değil

Sevgili arkadasim liopleurodon,

Evet. Zaten yapmaktadırlar... Conan ve SuperConan denen bakteriler insan yapımı yapay bakterilerdir.

Kayalar zamanla canlilara donusmemislerdir ama insan (yani zeka) araya girince eger dediklerin dogruysa inorganik maddelerden Conan ve Superconan gibi bakteriler yapilmistir. Buda bize organizmanin hayata gecmesi icin zekanin sart oldugunu gosterir.

Yanlış. Doğada mükemmel diye bir kavram yoktur. Hiç bri türde mükemmel değildir. Ve dahası doğada pek çok türün evrimsel atağı, diğer türün sonunu getirmiştir. Buna en bariz örnek insan - neanderthal'dir.. Modern İnsan, neanderthal'i hayat sahnesinden silmiştir.

Mukemmellesmek icin bir en mukkemmel olmasi gerekmez. Buyumek icinde en buyuk olmasi gerekmez. Benim dediklerimden mukemmellesmenin siniri vardir sonucu cikartmak anlamsiz. Modern insan insanin buzul cagini bile sag olarak atlatmis halidir. Neanderthallerin dusmani Goliath lardi, bu iki turun savasi daha mutevazi olan Homo Erectus un isine gelmistir. Arti Pigmeler diye bir insansi turde yok ama Hobbit ler var ve Pigme aslinda Hobbitlere yakistirilan efsanevi isimdir. Insanin bu evrelerinde onemli bir olay yok. Zekanin baslangici ve hayatta uygulanmasi ile beraber insanlarin kullandiklari esyalardan kendi dis gorunuslerine kadar gecirdikleri degisiklikleri analiz edersek, zekanin evrimi hakkinda da bir bilgimiz olur ve boylece evrensel zekayi daha iyi arayabiliriz.

Ilginiz ve yazilariniz icin cok tesekkurler
Alt 24-01-2007, 16:25
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Bu topiği okuyunca Francis Crick’in şu sözlerinin anlamını daha iyi kavradım.;
“Eldeki sınırlı bulgunun en uygun yorumunu çıkarmak üzere evrimleşmiş beynimizin
doğasının ta kendisi ,bilimsel araştırmanın disiplini yoksa, özellikle oldukça soyut
konularda çoğu kez yanlış vargılara sıçramayı neredeyse kaçınılmaz kılmaktadır.”

Francis Crick bu cümle ile sonlanan monoloğunda “çöpe atılmış düşüncelere keçi inadıyla” sarılan “yaratıcıya” inananları anlamaya çalışıyor.

Giderek ben de (liop hocam kızacak) beynimizde, evrimleşmesinin neredeyse tamamlandığı , avcı-toplayıcı dönemde inanç ve aidiyet duygusunun yerleşmesi adına bazı çentikler atılmış olabileceğini düşünmeye başladım.

Bu meşhur tanrı geni (her ne kadar altından tam bir asparagas çıksa da) galiba var.
*

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 24-01-2007, 16:34
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili respendial;
Açılımınız madde üzerine idi, oysa geri yanıtınızda zekaya dönüşmüş. Bence yanıt değil bu tavır...

Su organik midir sizce?

Sanayide kullanılan Boryağı bilirmisiniz? CNC Torna tezgahlarında kullanılır, su ile karıştırılır ve beyaz bir renk alır. Yapıtaşı organik maddelerde içerir. Ancak, ısı ve su bileşimi ile, Torna işleme başladığı anda ısıl işleme tabi kalır, bu durumda buharlaşma oluşur ve yapılan analizlerde, insanın bir kaç kez teneffüs etmesi eşdeğerinde, 4-8000 arası bakteri oluştuğu gözlemlenir. Bu nedenle maske kullanılması şart koşulur.
Şimdi gelelim zekaya, zeka sizce burada nerede, ısıda mı? Suda mı? Maddede mi? Tepkimede mi?
Bileşenlerde ise, böylesi bir tepkime yada ilişkinin oluşumu için dünya tarihinde şartlar hiç olmamışmıydı. Anlaşaılamayan bir şey var malesef o da zorunluluktur.
Ateş ve Barut, barut bir zekayla bulunmuş olabilir ama ölçütümüz, ateşi görünce ben patlamayacağım diyememesidir. Zeka ise doğada olmayan bir şeyi yaratmıyor, işliyor, dönüştürüyor, dönüşen şey her ne ise başka şey oluyor ama başka şey olması onu 0 noktasından ele almamız anlamına gelmiyor, dönüşüm, dönüşme, asıl halka burası... Boryağda öyle, organik maddedir, ısıyı görüp buharlaşınca bakteri oluşumuna, ben bakteriye dönüşmeyeceğim deme lüksü yoktur. Isı ve dizilimlerdeki değişiklikler, tepkime ve etkimeler bir dönüşüm sağlıyor, bunun için herhangi bir zekaya değil, sadece enerji ve maddeye ihtiyacımız var.

Canlılığın oluşumunu ise, Pat işte İnsan olarak kim iddia ediyor ki? Dinler. Yaratılışçılar ve bu yanıtların kökeni 5000 yıl önceki insan algılamıdır. Gelenek ve tabu için sürüdürülüyor olması ne kadar bizim sorunumuzdur. Sosyal bir sorundur ama, bu günki bilimsel bulgu ve bilgiye ölçüt oalamadıkları gibi, destekleyemezlerde...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 24-01-2007, 17:10
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili arkadasim respendial;

>>> Kayalar zamanla canlilara donusmemislerdir ama insan (yani zeka) araya girince eger dediklerin dogruysa inorganik maddelerden Conan ve Superconan gibi bakteriler yapilmistir. Buda bize organizmanin hayata gecmesi icin zekanin sart oldugunu gosterir.

Hayır, göstermez. Bu bize, canlılığın ortaya çıkabilmesi, yani, canlı olması için maddenin yeterli olduğunu, bir ruh, can denen yaşam enerjisi vs. "üflemek" gerekmediğini gösterir. Eğer, bir süper fotokopi makinan olsaydı, içine koyduğun şeyin molekül bazında %100 kopyasını yapıyor olsaydı, bu makinaya kendini koysaydın, makişneden çıkacak olan kopyan, çıkar çıkmaz yaşayacak "hatta, nasıl oldu mu, beni kopyaladı mı" diye soracaktır.

Cansız maddelerden canlı denen hücrelerin ortaya çıkşılarında anahtar budur. Eğer anlı olmak için doğada bulunanların ötesinde bir mefhum ihtiyacı olsaydı, o zaman bunu araştırmak abes olurdu ki, çok yakın zaman kadar, 1960'lara kadar, bu böyle biliniyordu. Bu Conan'ın yapılabilmesi ve harbiden bir canlı olması, yaşamak için doğaüstü bir güç gereksinimi olmadığını, maddenin bu işe yeterli olduğunu gösterdi. İşte bu noktadan sonra soru şu oldu: Acaba dünya'da (Mars'ta, Titan'da, Satürn'de vs.) hayatın kendiliğindne sponotone olarak ortaya çıkması mümkün müdür? Bu icattan önce, bu soruya cevap verilemeyeceği düşünülürdü.

ama Conan'ın elde yapılmış bir bakteri olarak güzelce yaşayıp birde radyoaktif atıkları yiyor olması, bilimcilere bu sorunun cevabını aramak üzere kapı araladı. Araştırdılar.. VE ilkel dünya koşullarında pek çok yoldan canlılığın ortaya çıkabileceğini buldular..

>>> Mukemmellesmek icin bir en mukkemmel olmasi gerekmez. Buyumek icinde en buyuk olmasi gerekmez. Benim dediklerimden mukemmellesmenin siniri vardir sonucu cikartmak anlamsiz. Modern insan insanin buzul cagini bile sag olarak atlatmis halidir. Neanderthallerin dusmani Goliath lardi, bu iki turun savasi daha mutevazi olan Homo Erectus un isine gelmistir. Arti Pigmeler diye bir insansi turde yok ama Hobbit ler var ve Pigme aslinda Hobbitlere yakistirilan efsanevi isimdir. Insanin bu evrelerinde onemli bir olay yok. Zekanin baslangici ve hayatta uygulanmasi ile beraber insanlarin kullandiklari esyalardan kendi dis gorunuslerine kadar gecirdikleri degisiklikleri analiz edersek, zekanin evrimi hakkinda da bir bilgimiz olur ve boylece evrensel zekayi daha iyi arayabiliriz.

Lütfen, antropolojiye bu kadar tecavüz etmeyin. Ayıptır, günahtır.. Pigmeler afrikada şugün dahi yaşayan bir insan "ırkıdır", türü değil... Gerçi bu kadar küçük ve lokalize bir topluluğa ırk demekte pek güçtür, genelde etnik grup olarak sınıflandırılırlar...

Neanderthaller Goliath ile farklı coğrafya ve zamanlarda yaşadılar. Goliath'lar bittiğinde, yani 300 bin yıl önce, daha Neanderthaller ortaya çıkmamıştı bile..

http://www.theage.com.au/news/Scienc...086008084.html

Hobbitler dediğin hiç yaşamamış masal kahramanları. Ufak bir insan türü, gene H.Erectus'tan türeyen bir başka insan "türü" olan H.Fluorsiensis fosilleri keşfedilince, bu masaldaki hobitler gibi ufak tefek olduklarından, bu isim verildi... Artık yaşamıyorlar, 18.000 yıl önce tükendiler, bir yanardağ patlamasının ardından..
Alt 24-01-2007, 17:24
Üye Değil

Arkadasim spartacus,
Eger bilim bugun tamamen inorganik maddelerden bir organizmanin meydana gelmesini gozlemleyebiliyorsa dediklerin cok anlam tasiyor.
Dogrusu boryagi ornegi basligi actigimdan beri karsilastigim en akillica ornekti, bu konuyu arastiracagim.

Eger inorganik maddeler dogal yollarla canliya donusebiliyorlarsa biyolojik hayat kaotiktir, aksi halde bir yaratici olmalidir. Bazi panteist dusunceler tanrinin zeki olup olmadiginin bilinmedigini soyler. Zeki olmayan bir varlik tanri olmaz ve bu durumda organizmalarin olusmasida atesin baruta dusmesi kadar normal bir tepkimedir.

Tanrinin varligi yada yoklugu ile ilgili herhangi vicdani bir sorumluluk hissetmiyorum. Ailem tarafindan da tanritanimaz olarak buyutuldum. Bazi arkadaslar ateizmi muslumanlarla tartismaya alismis ki bazen ateizmi bir muslumanin Kuran'i savundugu gibi savunuyorlar. Bu bana universitedeki solculuk yillarimi hatirlatti. O zamanlar DKO ler vardi hala var demokratik kitle orgutleri. Buraya as icin is icin esitlik icin gelen insanlarin onune paat Das Kapital atilirdi. Bunu okuyup anlamayan solcu olamaz gibi bir hava estirilir konusmalar arasindada tipki Kuran'daki ayetlerin birer delil kabul edildigi gibi yine bu Das Kapital kitabindan bolumler ornek verilirdi. O ogrenciler Kuran hatmeder gibi okurlardi o kitabi. Anlamassan soramazsin aptal durumuna dusuceksin. Hicbir edebi cazibesi olmayan, o basit insanlarin basit sorunlarina hicbir cozum getirmeyecek o meshur Das Kapital. Bazi solcularinda Kuran'i.

Tesekkurler
Alt 24-01-2007, 17:40
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Hangi D.K.Ö'de *pat diye Das Kapital atılırmış respendial ? Sosyalizmin Alfabesi türü kitapları anladım da Das Kapitalin okunması zorunluluğunu ilk senden duydum.

Gençliğimde merak edip okumaya çalışmıştım ama kimsenin beni buna
zorladığını hatırlamıyorum.Aksine düzeyime göre çok ağır olduğunu söyleyen ve engellemeye çalışan abilerim vardı.

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 24-01-2007, 17:49
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili respendial;

http://www.eie.gov.tr/biyogaz/mikrobiyoloji.html

Şurada göreceğiniz gibi, bakteri oluşumu için şartlar.

1- Psychrophilic (Sakrofilik) Bakteriler Optimum faaliyet sıcaklığı: 5-25 °C
2- Mezophilic (Mezofilik) Bakteriler Optimum faaliyet sıcaklığı: 25-38 °C
3- Thermophilic (Termofilik) Bakteriler Optimum faaliyet sıcaklığı: 50-60 °C

http://www.alpet.com.tr/madeni_yag/my_san_boryagi.asp
İşte bir reklam. Bakteri oluşumunu engeller diyor, Boryağ için tabi.
bakteri oluşumunu önleyici kimyasallar var diyor buda şu demek ki pazarlama aşamasında bile bu söyleniyor ise, bilmem kaç derecelik ısı ve buharlaşmada bakteriyel oluşumların olduğu gerçeğide, reklama yazılacak kadar önemli oluyor..

Evet Ateş ve Barut ve dünyanın ilk evreleri, ısı, soğuma, patlamalar, milyar yıllar... Zorunluluk.. Ve bir kaba gerçek, ölüm değil dönüşüm... Ve kaba bir önerme Madde(enerjide dahil) açısından ölüm diye bir şeyde yok...

Son paragrafınız için ise haklısınız, bin yıllar boyunca öylesine soyut şeyler ile yaşaya gelmişizki(uyumuşuz), artık iliklerimize işleyen sembolcülük, tabuculuk, tarikatçılık, dincilik, yücecilik, ilahicilik, putçuluk..
İnandığımız her şey önce ilahi olmalıdır, hatta bunun tanrı ile ne uzaktan nede yakından alakası olmayan şeylerde dahil. Biz beşikten mezara, tapımcılık ile yetişiyoruz, insan olmaktan önce bir yerlere ait olmak ve tapınmak, şükran varlığı temelinde ancak putları ile var olmak, kaderimiz gibidir. Fikrimiz ne ise zikrimizde o oluyor malesef, tabularımızdan geriye bir insanlığımız kalıyor, onada ulaşabilmemizi bırakın çıkara dayalı sistemleri, evvela kendi fikrimizi aşamıyoruz, çünkü zikrimiz belli, gelenekler ve edinimler, nesilden nesile aktarılan kalıtsallıklar belli...

Aklımda idi ama unutmuşum aşağısı...
-----------------------------
Ortadoğu bilhassa, Dinlere bakın neyi işler, insan sen aciz bir kulsun(kölesin), eğil!
Sen sadece kulsun, tek yaratılış sebebin ibadet diz çök
Sen aciz bir kulsun, görevin kulluktur... Diz çök..
Sembol dedimde semboller neden bu kadar önemli olmuş? Çünkü diz çökmek bir sembolik hareket iken, özünde kişiyide bağıl kılan aşamanın dönüm noktasıdır. Bu eşik geçildi mi artık kişi, iradesi olan birisi değil, idaresi olan(güdülen) bir sürüye dönüşecektir. Dinden daha değerli olan onun sembolleridir... Ve insanlar 2 şey karşısında diz çökerler.
1. Efendileri
2. Efendileri.
1 ve 2 aynı şeylerdir.
1. Sembol(Tanrı)
2. Kanlı Canlı Tanrı, Kral, köle sahibi, ağa, peygamber, rahip, elçi *vs ve yine vs...

Bir ağa demez mi ulan itoğulları size baktım, sizi besledim, bana hıyanet mi ediyorsunuz.............. vs ve yine vs.
Bir köle sahibi demezmi ulan köle sana baktım besledim, ben olmasam acından geberirdin... vs ve yine vs, oysa köle dediğinin alınteridir köle sahibini zengin eden, köle sahibi üfleyip yaratmıyor ki, öbürleri çalışıyor oda el koyup alıyor...

Hangi Tanrı demez, sizi yarattım, sizi şöyle ettim, böyle ettim... nankörlük mü ediyorsunuz, bunu ettim yaptım, şimdi bana kulluk vazifenizi yapın. vs ve yine vs, ve ayrıca, sizi yarattım, ettim, yaptım, hesabını vereceksiniz, sürüm sürüm süründüreceğim, yakacağım, biçeceğim, ey insanlar vurun bunarın kellelerini, ben emrediyorum. Yaa tanrı veriyor emiri, ağada uyguluyor vs ve yine vs...

Şimdi Efendileri dediğim 2 madde aynı şeylerdir demiştim, bunu diyebilmeyi hakettim mi?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 24-01-2007, 18:23
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Bir an icin bir yaratici oldugunu kabul edelim; bunun semavi dinlerin allahi olduguna, akli basinda kimse inanamaz. Bir tanri ki herseye kadir, ancak insana yani kullara muhtac. Ustelik, bana inanmazsan soyle ederim, boyle ederim diye tehditler savuran, tuzak kuran, insanlari toptan imha eden bir tanri.
*Diger gorus olarak, fizik yasalari,
* Yasam suremizce etrafimizda olup bitenlere bir goz atarak hangisinin egemen oldugunu anlamakta gecikmeyiz.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.

Önerilen Siteler