Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 24-01-2007, 01:41
Üye Değil

Standart TANRI VARDIR

Evet baslik biraz populist oldu,

Arkadaslar cogu ateistler panteistler vs. vs. butun enerjisini klasik dinlerle mucadele etmege adadiklari icin kendi aralarinda tanrinin varligini pek tartismiyorlar. Ben evrenin kaotik olmadigina karar verdim ve bu tanrinin yada tanrilarin zeki olduklarina dair bir fikrim yok ve fikir uydurmayacagim.

Bu dusuncelerim belki bu forumda daha once tartisilmistir ben okudugum kadari ile gormedim. Evrenin kaotik olmadigini bana dusunduren nedenler sunlardir;

-Organik ile inorganik arasindaki fark nedir. Insanoglu teknolojiyi kullanarak inorganik maddelerden olusan bir organizma yapabilirler mi?

-Dunyadaki tum canli turleri kendilerini mukkemmellestirmekte. Ama hicbir tur bir diger turu tehdit edecek olcude mukemmellesemiyor.

-Neden uremek canlilar icin onlenemez bir tutku? Neden ureme cagi gecen canlilar evrimin nimetlerinden faydalanamiyor. Doga bir canliya neden ureyene kadar ihtiyac duyuyor. Uremek bircok canli turu icin hayatin sonu demek olsa bile canlilar uremekten vazgecmiyorlar.

-Uzun vadede bir turun asiri mukemmellesmesi, bir sure sonra ait oldugu dogayi ve kendinide yoketmesi demek. Bunun en acik ornegi insandir. Insan nasil olduda izin verilenden daha cok mukemmellesti. Bugun dogayi tehdit eden, hep avci olan hemen hemen hic av olmayan insan nereden geldi. Biz bu dogaya ait degilmiyiz?

Yillar once Mauritius adasina gelen denizciler beraberlerinde yemek icin domuz getirdiler. Bu domuzlardan birkac tanesi kacti ve adada bulunan dodo kusu yumurtalarini yediler. Dodolar yuvalarini yere yapiyorlardi ve yasadiklari adada onlarin yumurtalarini tehdit edecek hicbir canli yoktu. Bu bize doganin dengesinin ne kadar kolay bozulabilecegini gosteriyor. Bu tip ornekleri cogaltmak mumkun.

Neden insan doga ile uyumlu yasayamiyo ve yasadigi dogaya gore fazlasi ile mukemmel. Yoksa bizlerdemi getirildik.

Tesekkurler
Alt 24-01-2007, 02:01
merakli merakli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: TANRI VARDIR

bence bu tartışmanın sonu inanç ile biter

a) Yaratıcının olduğuna inanmak
b) Yaratıcının olmadığına inanmak

olarak sonlanır, kimsenin somut bir bilgi koyulabileceğini zannetmiyorum.

ama sorular hakkaten güzelmiş

keyifli bir tartışma olacağa benzer.
Alt 24-01-2007, 02:38
drsbk79 drsbk79 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Açıkcası senin evrenin kaotik olmamasına getirdiğin argümanları anlamak zor. Veya ben aradaki bağlantıyı anlayamadım.

-Organik ile inorganik arasindaki fark nedir. Insanoglu teknolojiyi kullanarak inorganik maddelerden olusan bir organizma yapabilirler mi?
insanın bunu başarabilmesi neyi ispatlar açıkcası bunu da anlamadım en azından evrenin kaotiğiyle ilgili olarak.
(Zaten hep bir yaratıcıyı açıklamak için neden böyle bir durumun insanların yapabilmesiyle bağdaşlaştırılır.)

-Dunyadaki tum canli turleri kendilerini mukkemmellestirmekte. Ama hicbir tur bir diger turu tehdit edecek olcude mukemmellesemiyor.
"canlıların kendilerini mükemmeleştirmekte" cümlesinin yanlış olduğu kaanatindeyim. Tabi tam olarak mükemmelleşmekle neyi kastettiğini bilmiyorum. Karmaşık canlılar oluşmasını kastediyorsan bu evrim için yanlış önemli olan karmaşıklaşmak değil ortama en iyi şekilde uyum sağlamak. bu bakteri gibi tek hücreyle ve insan gibi yüksek organizmalarla olur. Önemli değil.

-Neden uremek canlilar icin onlenemez bir tutku? Neden ureme cagi gecen canlilar evrimin nimetlerinden faydalanamiyor. Doga bir canliya neden ureyene kadar ihtiyac duyuyor. Uremek bircok canli turu icin hayatin sonu demek olsa bile canlilar uremekten vazgecmiyorlar.
Zaten evrimde asıl kilit nokta bu, üreme ve soyunu sürdürme çabası. biz birer sosyal varlığız ama bizim de bu evrende tek bir amacımız var hücrelerimizde bulunan DNA'yı yeni nesillere güven bir şekilde aktarabilmek. Diğer tüm insan olmamızı sağlayan özellikler bunun içindir. Bu diğer canlılar için de geçerlidir. Zaten canlı üreme çağını geçince asli görevini de yerine getirmiş demektir.

-Uzun vadede bir turun asiri mukemmellesmesi, bir sure sonra ait oldugu dogayi ve kendinide yoketmesi demek. Bunun en acik ornegi insandir. Insan nasil olduda izin verilenden daha cok mukemmellesti. Bugun dogayi tehdit eden, hep avci olan hemen hemen hic av olmayan insan nereden geldi. Biz bu dogaya ait degilmiyiz?
bence bunun için "verilecek en açık örnek insandır" yerine "tek örnek insandır" demek daha doğrudur. İnsanın aklının gelişmesi, sahip olduğu bu akıl ile bilim ve buna paralel olarak teknolojide ilerlemesi sayesinde doğayı kontrol edebilme noktasına gelmesi ve insan toplumunun basiretsiz davranışları yüzünden doğayı tehdit eder hale geldi.

Yillar once Mauritius adasina gelen denizciler beraberlerinde yemek icin domuz getirdiler. Bu domuzlardan birkac tanesi kacti ve adada bulunan dodo kusu yumurtalarini yediler. Dodolar yuvalarini yere yapiyorlardi ve yasadiklari adada onlarin yumurtalarini tehdit edecek hicbir canli yoktu. Bu bize doganin dengesinin ne kadar kolay bozulabilecegini gosteriyor. Bu tip ornekleri cogaltmak mumkun.
Burada denge bozulmamıştır. Daha önce orada yaşayan ve düşmanı olmayan dodo kuşları yeni düşmanla karşılaşınca yeni bir yol bulmalılar (yuvalarını yüksek bir yere koyma gibi) bunun yapamazlarsa zaten evrim sürecinde en azından o adada yok olmak zorundadırlar. bu dengenin bozulması olarak algılanacağını sanmıyorum. Bu yeni bir dengenin kurulması anlamına gelir. Yani dünyanın diğer bölgelerinde görülen av-avcı mücadelesi bu adada da bu iki canlı arasıda başlayacak demektir.

Kendi alevlerinizde yanmaya hazır olmalısınız; önce kül olmadan kendinizi nasıl yenileyebilirsiniz? * Nietzsche
Alt 24-01-2007, 03:36
Üye Değil

Açıkcası senin evrenin kaotik olmamasına getirdiğin argümanları anlamak zor. Veya ben aradaki bağlantıyı anlayamadım.
insanın bunu başarabilmesi neyi ispatlar açıkcası bunu da anlamadım en azından evrenin kaotiğiyle ilgili olarak.
(Zaten hep bir yaratıcıyı açıklamak için neden böyle bir durumun insanların yapabilmesiyle bağdaşlaştırılır.)

Varsayalim insan oyle bir teknolojiye eristi, zar yapti karbonhidrat yapti, aminoasit yapti. Gerekli butun elementler dogada mevcut. Icine cekirdegi yapti aynen dogadaki gibi dizdi. O zaman az once laboratuvarda tupte duran maddelerden olusturulan bu cisimin bir anda yasamaya baslamasi lazim. Benim insan ornegi vermemdeki amac bu. Insan demeyelimde zeka diyelim.

Demek istedigim inorganik yapilar organik yapilardan daha eski olmali. Bir canli Big bang den sag kurtulamaz ama bu bir kaya parcasi icin gecerli degil. O zaman ilk organizmalar bi sekilde inorganik maddelerden vucud buldular. Canlilar DNA larini ileriki nesillere ulastirmak icin uruyorlar ama bir grup mineralin, elementin boyle bir istegi yada icgudusu yok. O zaman o inorganik maddeleri bir organizma olusturmaya iten neydi?

"canlıların kendilerini mükemmeleştirmekte" cümlesinin yanlış olduğu kaanatindeyim. Tabi tam olarak mükemmelleşmekle neyi kastettiğini bilmiyorum. Karmaşık canlılar oluşmasını kastediyorsan bu evrim için yanlış önemli olan karmaşıklaşmak değil ortama en iyi şekilde uyum sağlamak. bu bakteri gibi tek hücreyle ve insan gibi yüksek organizmalarla olur. Önemli değil.

Karmasikligi kastetmiyorum. Mesela kaplanlar uzun dislerinin onlara bir avantaj olmadigini anlayinca bu ozellik tarihe karismis. Bazi ozellikler ortama uyum saglamak icin gelistirilmis, bazilari disilerin dikkatini cekmek icin gelistirilmis. Sonuc olarak hepside o canlilarin daha mukemmel olmasi ile sonuclanmis. Bazi canlilar cok hucreli yasama gecmisken bazilari ise tek hucreli hayata devam etmis. Benim dikkatimi ceken yaraticinin deneme yanilma yoluna basvurmus olasiligidir. Mesela dinozorlar av olmamanin yolunu govdelerini buyutmekte bulmuslar. Neden birden olduler (Ben burada bir soru sordugumda bunun populer bilimsel aciklamasini biliyorum ama insan Kurana nasil bakiyorsa bilimede oyle bakmali. Alip sorgulamali, suphe ile yaklasmali). Daha dogrusu neden birden buyuk canli modasi bitti, hayatta kalmak tirnak dis ve boynuzdan daha karmasik hale geldi. Neden buyuk olan canlilar birden silindiler, zamanla yok olmadilar? Bu gibi sorular bana hep teknolojiyi hatirlatiyor.

Zaten evrimde asıl kilit nokta bu, üreme ve soyunu sürdürme çabası. biz birer sosyal varlığız ama bizim de bu evrende tek bir amacımız var hücrelerimizde bulunan DNA'yı yeni nesillere güven bir şekilde aktarabilmek. Diğer tüm insan olmamızı sağlayan özellikler bunun içindir. Bu diğer canlılar için de geçerlidir. Zaten canlı üreme çağını geçince asli görevini de yerine getirmiş demektir.

Evet bende bunu diyorum ve ekliyorum, neden? Evren kaotikse neden asli gorevimiz olsun?

bence bunun için "verilecek en açık örnek insandır" yerine "tek örnek insandır" demek daha doğrudur.

Farelerde insanlar gibi onune gecilmez canlilar olmuslardir. Insan akli bile oturup sik sik farelerle mucadele etmek icin yontemler dusunuyor. Buda bu canlilarin en az insanlar kadar mukemmellestigi anlamina gelir. Fare gerekenin uzerinde basarili bir canlidir. Grip mikrobuda yuzmilyonlarca yildir var, yapisi basit olsada eger DNA lari bugune ulasmissa basarilidir. Eger canlilar asiri derecede gripten olmeye baslarlarsa grip mikrobuda gereginden fazla mukemmellesmisler demektir ve kendi ait oldugu dogayi tehdit eder bunun icin basiret gerekmez, yanlis hesaplamada yeter.

Burada denge bozulmamıştır. Daha önce orada yaşayan ve düşmanı olmayan dodo kuşları yeni düşmanla karşılaşınca yeni bir yol bulmalılar (yuvalarını yüksek bir yere koyma gibi) bunun yapamazlarsa zaten evrim sürecinde en azından o adada yok olmak zorundadırlar. bu dengenin bozulması olarak algılanacağını sanmıyorum. Bu yeni bir dengenin kurulması anlamına gelir. Yani dünyanın diğer bölgelerinde görülen av-avcı mücadelesi bu adada da bu iki canlı arasıda başlayacak demektir.

Dogada hersey belli bir surecte olusur. Insan dokuz ayda tamamlanir, yazla kis arasinda bahar vardir. Eger bir volkandan cikan dumanlar gunesin onune gecerlerse bu ani bir degisimdir ve doga buna cevap verecek zamani bulamaz. Sadece guclu olanin degil, hicbirinin hayatta kalamadigi bir durum soz konusu olur. Dodo kuslari domuzlarla karsilastiklarinda buna karsi bir strateji gelistirecek zaman bulamamislardir. Birak yuvayi baska yere yapmayi, goc bile edememislerdir. Bu dodo larin doga karsisindaki sinavi veremeyip yenildikleri anlamina gelmez.

Bir diger ornek;
Sperm hucresi yumurtaya ulasmak icin uzun bir yol katetmek zorundadir. Hareket etmek icin kamcisini kullanir. Bu kamciyi bu sure boyunca hareket ettirecek bir kas sperm hucresinin govdesine sigmaz. Bu yuzden sperm hucresinin dis zarinda + elektrik kamcinin oldugu bolumdede - elektrik yukludur. Kamci govdenin icine oturur silindir bicimindedir ve arada yalitkan ve kaygan bir yapi vardir. Bu elektrik kamciyi cevirir ve sperm ileri dogru hareket eder. Bu mekanizma insanlarin kullandigi elektrik motoru ile ayni prensiple calisir.
Alt 24-01-2007, 03:40
ravachol ravachol isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

şu andaki teknoloji ve bilim buna yeterli olmayabilir; ama bu yapılamayacağı anlamına gelmez. teoride de ilk organik yapının oluşması (şu an için) şansa bırakılmıştır. Günümüz biliminin ve teknolojisinin son haddesine geldiğini *düşünmek bilimden hiç bir şey anlamamak demektir. 1905te fizikte artık bulunacak hiç bir şey kalmadı iddiaları dolanırken , aynı sene Einstein ünlü E=mc^2 denklemini ortaya atmıştır ve kuantum fiziği ortaya çıkmıştır. Özetle şu an elimizde bu teknolojinin olmaması, yapay ortamda inorganikten organik oluşturmanın imkansız olduğunun kesinlikle göstermez.

Timeo hominem unius Libri
Alt 24-01-2007, 03:52
Üye Değil

kragan";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Özetle şu an elimizde bu teknolojinin olmaması, yapay ortamda inorganikten organik oluşturmanın imkansız olduğunun kesinlikle göstermez.
Peki bu olay zekanin ve teknolojinin olmadigi bir ortamda yani uzayda nasil gerceklesebilir.
Alt 24-01-2007, 10:41
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sevgili respendial;
ben sadece Başlığı sorgulamak istiyorum, henüz başlığa dönük yada böylesi bir başlığı atmanızı olumlayacak şeyler sunmamışsınız(bana göre), daha çok henüz varsayımları konuşuyoruz, oysa başlık bir varsayım değil, bir kesinlik arzetmiş..

Tanrı Vardır dediğinizde ispat etmesi gereken sizsiniz, Tanrı Yoktur demenin ispata ihtiyacını hissediyor iseniz, öncelikle ispat edilmesi gereken vardır kelimesidir. Birilerinin inanması, bir şeylerin varlığı, maddenin varlığı, evrenin varlığı, evren dahilindeki hiç bir şey bakın hiç bir şey herhangi onun dışındaki metafizik varlığın delili değillerdir. Bu olsa olsa ters mantıkla delil uydurmak demektir.
Kaldı ki bu ters önermeyi, olumlu önerme haline getirsek dahi ortaya yine bir sorun çıkar, ortada bir yaratıcı yada Tanrı sembolü var ve deniyor ki, işte bu gördüğünüz her şey O'nun delilidir, o halde gördüklerimiz O'nun delili ise, O(Tanrı) kimin delilidir. tanrı başıboşmudur, kendiliğinden mi yaratıldı, yaratılmadı ise nasıl varlık buldu o olabiliyor ise, madde neden olmasın(madde elle tutulur, görülür yada hissedilir bir şey, gerçek yani), buraya gelipde bunu bilemeyiz dediğiniz her anda, dönüp kendi delillerinizide yontmaya başlarsınız, o halde Tanrıda bilinemez demek durumunda kalırsınız. Çünkü bizleri Tanrıya ulaştıran önermeler yine döner aynı biçimde Tanrısızlığada ulaştırır, nesnel değil, daha çok soyut, hayali bir hedefe yamama önermelerdir, hatta *inanç faktöründen dolayıda aşırı derecede zorlama önermelerdir, tapınma amaçlı nedensel önermelerdir..

Öznesi ile anlamlanamayan ve ifade edilip ispatlanamayan bir şeyin varlığını başka şeylerde aramak gece güneş gözlüğü takmaya benzer, ayağınıza takılan ilk taş parçasına Tanrım demek zorunda kalırsınız...

Bilim inorganik bir madde yaratmadı, iyide neden yaratsın? Bilim hiç bir şey yoktan var olmaz, var olanda yok edilemez diyor, oturup madde yaratmak gibi bir şeyle uğraşıyor olsun, mantıklı mı... Ha nedir elde olan maddeyi kullanır, dönüşümler elde eder, bu zaten yapılıyor...

Hak yemeyelim, Tanrı vardır diyenler acaba bırakın organik maddeyi, yoktan inorganik bir madde yaratsın da görelim...
Bekliyorum bu forum sayfasında, madem yoktan yaratılabiliniyor, o halde buyrun yaratın, ben Noteride alıp gelecem...

Sevgili respendial;
Ateş ve Barut, sizce baruta ateş düştüğünde, Barutu patlamaya iten ne? Bir Tanrı olabilir mi? Yada bunun için bir Tanrı Olmalı mı?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 24-01-2007, 11:03
zelzeleci zelzeleci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

-İnsanın yapabilmesi ya da yapamaması niye bu kadar büyük bir önem ifade ediyor acaba? Bu olaylar atomik boyutlarda gerçekleşiyor; insanın boyutuyla kıyaslayınca neden yapılamadığını belki biraz anlarsın.

Dunyadaki tum canli turleri kendilerini mukkemmellestirmekte. Ama hicbir tur bir diger turu tehdit edecek olcude mukemmellesemiyor.

- Dinazorlar ortadan kalkmasaydı, memelilerin de bu kadar çeşitlenmesine imkan olmazdı. Dinazorlarla birlikte yaşasak muhtemelen bu soruyu sormazdın. Ayrıca ufacık bir virüs ya da bakteri bile tüm dünyayı tehdit edebiliyor. Ortaçağ ve Yeniçağ'da Avrupa'da kaç kere salgın hastalıklar sebebiyle milyonlar yokoldu? Biraz araştırabilirsin.

- Hücre belli bir büyüklüğe erişince 2'ye bölünür.(ürer) Böylece hayatta kalır. Üremek ilk hücreyle başlayan evrimsel bir adaptasyondur. Ürüyoruz, o zaman Tanrı var demek yanlış bir mantık.

Uzun vadede bir turun asiri mukemmellesmesi, bir sure sonra ait oldugu dogayi ve kendinide yoketmesi demek. Bunun en acik ornegi insandir. Insan nasil olduda izin verilenden daha cok mukemmellesti. Bugun dogayi tehdit eden, hep avci olan hemen hemen hic av olmayan insan nereden geldi. Biz bu dogaya ait degilmiyiz?

- İnsan diğer canlılara göre mükemmel bir varlık değildir. Bu senin mükemmellik algılayışına bağlı. Afrika'da bazı kabilelerde fillere tapan insanlar var. Bu insanlara göre de fil daha mükemmel bir varlık. Mükemmellik algılayışına bağlı... Sadece insan beyninin soyut düşünecek kadar evrimleşmiş bir beyni ve diğer homo türlerine göre ileri derecede muhakeme yeteneği vardır. İnsanı diğer canlılardan ayıran da budur. İnsanın izin verilenden daha çok mükemmelleşmesi ne demek anlayamadım doğrusu?

- Bu olay kısa vadede doğanın dengesini bozmuştur. Uzun vadede ise, doğa kendini sürekli dengeler. Eve böcek ilacı koydum. Böcekler öldü. O zaman doğanın dengesi bozuldu gibi bir şey demişsin. Doğa her zaman dengeye oturuyor. Dünyaya göktaşı çarpar. Milyon yıllar geçer. Yeni türlerle doğa kendini çeşitlendirir ve dengeler.

Neden insan doga ile uyumlu yasayamiyo ve yasadigi dogaya gore fazlasi ile mukemmel. Yoksa bizlerdemi getirildik.

Teknoloji gelişti ya, inançlı insan hemen şu hisse kapılıyor: Herşey ne kadar mükemmel, herşey insanlar için yaratılmış. Bir belgeselde izlemiştim. Afrika'da bir kabilede insanlar 30 metrelik ağaçların tepesine ev bezneri barınak kuruyorlar. Bazen ağaçtan düşerek ölüyorlar. Peki o kadar yüksek ağaçlarda ne işleri mi var? Diğer kabilelerin saldırılarından korunmak için. Sence bu insanlar doğayla ve birbirleriyle uyumlu yaşamıyorlar mı? Bence yaşıyorlar...

Sevgiler
Alt 24-01-2007, 11:26
liopleurodon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
liopleurodon liopleurodon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

>>> -Organik ile inorganik arasindaki fark nedir. Insanoglu teknolojiyi kullanarak inorganik maddelerden olusan bir organizma yapabilirler mi?

Evet. Zaten yapmaktadırlar... Conan ve SuperConan denen bakteriler insan yapımı yapay bakterilerdir.

>>> -Dunyadaki tum canli turleri kendilerini mukkemmellestirmekte. Ama hicbir tur bir diger turu tehdit edecek olcude mukemmellesemiyor.

Yanlış. Doğada mükemmel diye bir kavram yoktur. Hiç bri türde mükemmel değildir. Ve dahası doğada pek çok türün evrimsel atağı, diğer türün sonunu getirmiştir. Buna en bariz örnek insan - neanderthal'dir.. Modern İnsan, neanderthal'i hayat sahnesinden silmiştir.

>>> Neden uremek canlilar icin onlenemez bir tutku? Neden ureme cagi gecen canlilar evrimin nimetlerinden faydalanamiyor. Doga bir canliya neden ureyene kadar ihtiyac duyuyor. Uremek bircok canli turu icin hayatin sonu demek olsa bile canlilar uremekten vazgecmiyorlar.

Çünkü, canlılık diye bir doğaüstü kavram yok. Canlılık dediğimiz fenomenin ta kendisi üremek. Canlılık, şuur vs. vs. lafları, kimyasal yapının işleyişinin bir izahıdır, tanımıdır. Bu kimyasal yapılarda gene kimya kaideleri gereği üremek zorundadır. İşte bu zorunluluğa senin tutku diyor olman, kimyasal elementlerin tutku dene bir hissiyata sahip oldukları anlamına gelmez..

>>> -Uzun vadede bir turun asiri mukemmellesmesi, bir sure sonra ait oldugu dogayi ve kendinide yoketmesi demek. Bunun en acik ornegi insandir. Insan nasil olduda izin verilenden daha cok mukemmellesti. Bugun dogayi tehdit eden, hep avci olan hemen hemen hic av olmayan insan nereden geldi. Biz bu dogaya ait degilmiyiz?

Külliyeten yanlış.. Mükemmel diye bir şey yoktur öncelikle. VE insan türüde mükemmel değildir. Mükemmelin onda biri olsaydı, zaten doğayı bu kadar tahrip etmesi gerekmezdi. Mesela, temizlik ihtiyacı olmasaydı, besin ihtiyacı olmasaydı.. Hoppala demeyin, bitkiler nasıl güzelce güneşten aldıkları enerjiyle yetinebiliyorsa, insanda yetinebilirdi..

Doğayı tahrip etmenin ardında yatan en önemli husus, sözde tanrının "Ben dünyayı insan için yarattım, kainatı onun emrine verdim, her şey insan için bir nimettir" yaklaşımıdır. İnsanlar etraflarındaki her şeye, ait oldukları sistemin bir parçası olarak değil, kendileri için sömürülecek bir meta olarak bakmışlardır. İşte doğanın katlindeki sebep budur..

İnsan hala avdır. En azından virüsler için. Virüsler laf olsun diye değil, kendilerine besin olarak insanları kullanırlar. Ama bu sundurbanda kaplanların, bombay'da leoparların, afirkada şempanzelerin gelip insanları yedikleri gerçeğini değiştirmez. Afrika'da insan yiyen şempanzeler öldürülür. Bombay'da leoparlar uzaklaştırılır, bazen öldürülür. Ama sundurban'da kaplanlara saygı duyulur ve sineye çekilir..

Aslı astarı olmayan, ağaç tepesinde tüneyip tefekkürle ortaya atılmış savlar üzerindesiniz. Ne doğayı ne de teknolojinin mevcut halini zerre kadar tanıyorsunuz. Bu tür çıkarımlar vs. yapmadna önce, doğayı, teknolojiyi vs. tanımaya çalışın..
Alt 24-01-2007, 12:03
tewderi tewderi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

]Yanlış. Doğada mükemmel diye bir kavram yoktur. Hiç bri türde mükemmel değildir. Ve dahası doğada pek çok türün evrimsel atağı, diğer türün sonunu getirmiştir. Buna en bariz örnek insan - neanderthal'dir.. Modern İnsan, neanderthal'i hayat sahnesinden silmiştir
Sevgili liopleurodon,
aşağıdaki *linkteki resim dekiler
neanderthal'i *bir insan ırkımıydı?

[url]http://www.zadokbendavid.com/commissions_neatedrhal.html

"Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild.

Önerilen Siteler