Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-02-2008, 02:24
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Proleterya Diktatörlüğü Nedir?

herkesin proleter olacağı bu dönemde sınıflar kalkacaktır devlet ortadan kalkacaktır para halen vardır. ancak diyalektiğin gereği olarak sınıfsız ama devletin var olduğu paranın mevcut olduğu bir sistem oluşacaktır

* * *sevgili bilge,

* * *Burada biraz olguları karıştırdıgınız düşünüyorum. Her şeyden evvel devlet bir sınıfın diger sınıfı baskı ve tahakküm altında tuttugu bir sistemdir. Devletin olması siçin sınıfların varlıgı bir ön koşuldur, hem de temel önkoşuldur. Bir yerde devletten bahsediyorsaız orada mutlaka sınıflar mevcuttur, aksi devletten bahsedebilmek mümkün degildir. Dolayısıyla, hem sınıfsız hem de devletli bir toplum mümkün degildir.

* * * *Para ise meta ekonomisi ile alakalı bir olay. Degişim degeri ortadan kaldırılıp, ürünler salt kullanım degerine göre işlem görmeden para yok olmaz.

* * * *Proleterya diktatörlügünün diktatörlük kısmı ürkütücüdür. Marksistler Paris Komünü deneyimi sonrasında bu terimi iktidarı aldıktan sonra kullanabilecekleri bir devlet biçimini tarif etmek için kullanmışlardır. Marksizme göre her devlet biçimi bir sınıf diktatörlügüdür. Devletin özü şiddettir, yapısı sınıf bileşimidir, biçimi ise şiddetin dozajı tarafından belirlenir. Prleterya diktatörlügü devleti elinde bulunduran sınıfın mülk sahibi sınıflara karşı şiddet uygulayacagı ve onları mülksüzleştirecegi bir işçi-yoksul köylü devletidir. İktidarı elinde bulunduran sınıflar için en geniş demokrasiyi içerirken, elaşagı edilmiş mülk sahibi sınıflar için ise bir diktatörlüktür. Burada mülk sahibi sınıflardan kastim üretim araçlarının mülkiyetini elinde bulundurmuş olan eski egemen sınıflardır. *Ancak parti diktatörlügüne dönüşmüş olan devlet biçimleri ise konumuz haricidir ve teoriden degil, pratikten kaynaklanan hatalardır.

* * * * Marksist literatürde bazan sosyalizmin bir ve ikinci aşamalarından,bazan da komünizmin bir ve ikinci aşamalarından bahsedilir. Aslında ikisi aynı şeydir, ancak 2.enternasyonelden sınra sosyalistler aradaki farkı belirtmek ve sınıf işbirligini reddetmek için genellikle komünist adını kullandılar. Bu yüzden soyalizm ile komünizm ayrı ayrı şeylermiş gibi anlaşıldı. Aslında özü biridr ama günümüzdeki çarpıtmalar sonucu sosyalist ismi sosyal demokratların ya da devrimi reddeden ılımlı solcular ile sınıf işbirlikçilerinin ismi olarak anılır oldu.

* * * * Literatüre de sanki sosyalizm komünizmin ilk aşaması imiş gibi geçti ve böyle kullanılır oldu. Gerçek şudur. Sınıfsız topluma geçiş aşaması sürecinde , sınıfların ortadan kaldırılmaya çalışıldıgı bir ara geçiş dönemi olacaktır. Bu ara geçiş döneminde devlet egemen sınıfın bir silahıdır ve bu silahın biçimi zorunlu olarak diktatörlüktür. Eski egemen sınıflar üzerinde diktatörlük, proleterya ve ezilensınıflar için demokrasi. Develt ise üzerinde baskı yapılacak kimse kalmadıgı zaman söner ve yok olur. Devlet aslında herkes devlet oldugu anda söner ve yok olur.
Sınıflar oldugu müddetçe devlet olacaktır. Meta ekonomisi oldugu müddetçe de sınıflar yeniden dogar ve gelişir.

* * * *saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 21-02-2008, 17:18
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Proletarya, Sosyalizm ve Komünizm kavramsal olarak nedir? *

Proletarya işçi sınıfı anlamına gelmekte ve öyle kullanılmaktadır. "Sosyalizm", " Komünizm", "Bilimsel Sosyalizm" ve "Yeni Toplum" kavramları ise K.Marks tarafından kullanıldığı biçimiyle Marksizm'in öngördüğü sınıfsız toplum anlamına gelmekle birlikte, bu sınıfsız toplumu hedefleyen sürecin özelliğinden ötürü pratikte çoğu kez farklı anlamlarda kullanılabilmektedir. *Marks'a göre burjuva devletinin ele geçirilmesiyle birlikte bir geçiş dönemi başlar ve bu dönem içinde çeşitli politik, ekonomik ve kültürel değişiklikler gerçekleştirilerek Komünist Toplum’a ulaşılır. Marks bu evreleri, Komünizm'in (Sosyalizm, *Bilimsel Sosyalizm, *Yeni Toplum) alt ve üst evreleri olarak tanımlar. Bu tanımlamaya göre Komünizm'in alt evresine Sosyalizm, sınıfsız toplum düzeyine ise ( üst evre) Komünizm adı verilir. Yani Komünizm ve Sosyalizm kavramları hem bu iki evrenin bütününü anlatmak için kullanılmakla birlikte, pratikteki kullanım biçimi çoğunlukla ilk evre Sosyalizm (Sosyalist Toplum), ikinci evre ise Komünizm (Komünist Toplum) şeklindedir.Bu kapsam içinde proletarya diktatörlüğü Komünist Toplum’un ilk evresi olan Sosyalizmin siyasal biçiminin adıdır. Bir başka deyişle proletarya diktatörlüğü Sosyalizm’den Komünizm’e geçiş sürecindeki devlet yapılanmasının adıdır. Sürecin işlemesine, iç ve dış koşullara bağlı olarak giderek sönümlenir. Marksist kuram bu sönümlenmenin Komünist Toplum aşamasında proletaryanın sınıfsal varlığı ve niteliğiyle birlikte ortadan kalkacağını söyler.
Sevgiler

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 24-02-2008, 22:41
gerilla gerilla isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

gerilla
sosyalizm *proleterya *diktatörlüğü *değildir. *diyalektik *açıdan *baktığında *kapitalizm *sonrası *bir *ara *dönem *olması *neden *rahatsız *ediyor *yahu? *herkesin *proleter *olacağı *bu *dönemde *sınıflar *kalkacaktır *devlet *ortadan *kalkacaktır *para *halen *vardır. *ancak *diyalektiğin *gereği *olarak *sınıfsız *ama *devletin *var *olduğu *paranın *mevcut *olduğu *bir *sistem *oluşacaktır. *son *aşama *olarak *komünizm *gelecektir. *yani *parasız *sınıfsız *devletsiz *bir *toplum. *uzak *bir *yere *atlamak *için *önce *birkaç *adım *geri *atarsın *sonra *atlarsın *bunu *da *öyle *düşün. *kapitalizm *proleterya *diktatörlüğü *sosyalizm *komünizm. *toplum *geriye *gitmedikçe *ilerleyemez *bunu *unutma. *
*
bundan gerisi neresi? arabayı biraz daha duvara yanaştırırsan tamponu düşürürsün, bir an önce gaza basmaya bak...
Alt 25-02-2008, 13:06
Üye Değil

sevgili dilaver
olaya farklı açıdan ve aydoenin sözlerinden devam edelim istersen. aydoe nin de dediği gibi sosyalizm, sınıfsız bir toplumu ifade ediyor ama devlet mevcuttur. marx ın teorilerini incelediğimizde sosyalizmin - sınıfsız ve devletin var olduğu toplumun - gelişimi sonucu devletin ortadan kalkarak komünizmin ortaya çıkacağı sonucuna ulaşılır. belki de bizim yorumlama şeklimizden kaynaklanıyordur. ben sosyalizmle komünizmi aynı kefeye koymuyorum. uygulama yanlışlığından kaynaklı bir yaklaşım değil. sınıfsız ve devletin var olduğu bir toplumun olabilirliğini reddemeyeceğimizden kaynaklanıyor. ayrıca benim bahsettiğim devlet şekli ile sizin bahsettiğiniz devlet şekli arasında farklılık mevcut. insanın gelişmişlik düzeyine ve uygulama biçimine göre devlet kavramını farklı yorumlayabilirsin. eğer devlet dediğimiz organizmada eylemciler sınıf egemenliğine yönelik değil de halk egemenliğine - ki bu halkın içinde eski burjuvalar da var - yönelik hareket ediyorsa bu durumun ne sakıncası olabilir ve sınıfsız bir toplumda devletin var olamayacağı savı nasıl ortaya atılabilir? sosyalizmin bu uygulanış biçimi olduğunu düşünüyorum ve marx ı okuduğum zaman bu sonuca ulaşıyorum. sen farklı bir sonuca ulaşmışsın saygıyla karşılarım.
para önemli bir metadır ve önemli bir fetiştir. sen de farkındasın. marx da bunun farkındaydı. ve haklısın değişim değerinin yerini kullanım değeri almadığı sürece para yok olmaz. para değişim değerinin ve sermaye birikiminin ana kaynağıdır. toplumculuğun gerçek toplumsal paylaşımcılğa dönüşmesi için paranın ve; onun bağlı olduğu ve ona bağlı kavramların da ortadan kalkması gerekir. bu da sosyalizm aşamasında değil komünizm aşamasına geçişte olacaktır

gerilla
evet haklısın arabanın tamponu duvara çarpabilir. ama tampon duvara çarptığında araba çok fazla zarar görmez. gaza bastığımda ise karşımdaki duvara çarpınca çok fazla zarar görür. 80 öncesi dönemde ve sonrasında bu konuda çok güzel bir ders aldık. hala hastanede iyileşmeyi bekleyen bir hastayız.
tarihin tozlu sayfalarını incelediğimizde ve bugünkü süreci irdelediğimizde bir toplumun ileriye gittikten sonra mutlaka geri dönüşler yaşadığını görürüz. ayrıca toplumsal hakların kazanımları açısından ileri gittiğini ve geri dönüşler yaşandığını da görürüz. bunu inkar eden kişi saçmalamış olur. bu durumda benim ortaya attığım savda nasıl bir yanlışlık vardır?
Alt 03-01-2009, 19:59
Ratiönalism - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ratiönalism Ratiönalism isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Smile Sosyalizm,Komünizm hakkında

Bu konuda Sosyalizm ve Komünizm ile ilgili konuşmak için açtım

Şimdi ilk önce ben bir soru sormak istiyorum

*Bu sosyalizm'de sınıf farklılığı yok değil mi?

Mesela benim Rolls-Royce'um olursa onunda Rolls-Royce'ı
Benim villam varsa onun da villası oluyo

*Bir de Sosyalizm üretim araçlarını halk tarafından kontrol edildiği sistem de üretim araçları derken ne demek istiyor

Önerilen Siteler