Seymen´isimli üyeden Alıntı
ben çok dindar ünv hocaları tanıyorum. gerek doç. gerek prof. Tıpkı bizler gibi onlar da inanan inanmayan olarak ayrılmış. İlahiyat fakülteleri için de geçerli prof dediklerim. Adam prof olabilmek için onlarca tez yazıyor araştırma yapıyor. Siz gerçeğe ulaştınız da onlar ulaşamadı mı ? sakın yanlış anlamayın yani sizin inancınızı sorgulamıyorum. Aslına bakarsanız ben de deistim. Ama her zaman olaya iki taraflı bakıyorum.
|
Sevgili Seymen,
Olayın her ne kadar okumakla alakası varsa da temelinde psikolojik olgular yattığına inanıyorum. İnsan egosu, tarihten de gelen ve içinde bulunulan kültürün de etkisiyle tanrının ve ölümden sonra yaşamın yokluğunu, gün gelip öleceğini ve maddi ayrışmaya girerek bir anlamda gübre olacağını bir türlü kabullenemiyor.
Ölmek ve sonsuza kadar yol olmak duygusu insanoğlunun en büyük korkularından biridir. Zaten tanrı, cennet, cehennem gibi kurgular da, bu korku ve sonsuza kadar yaşama arzusuyla oluşturulmuşlardır. Çünkü yaşama içgüdüsü, tüm canlılarda olduğu üzere insanoğlunda da en güçlü içgüdüdür ve insan düşünebilen bir canlı olduğu nedenle bu kurguları da üretebilme yetisine sahip bir canlıdır ve bu kurgular sayesinde yok olma korkusundan bir nebze de olsa sıyrılabilmişlerdir.
Sözünü ettiğin prof.lara doç.lara ben de çok rastladım. Adamla oturup konuştuğun-tartıştığın zaman görüyorsun ki dini konularla ilgili bilgisi, okumamış-sıradan bir insanınki kadarla sınırlı. Aralarında bir fark var sadece, biri prof. olmuş bir dindar, diğeri olamamış bir dindar. Her ikisinin de ölümden sonrası için korkularının aynı olması şaşırtıcı değil.
Ve şunu da unutma (meşhur atasözü), "Okumak cehaleti öldürür, eşeklik baki kalır!" Bir okul (ekol) okumakla, "okumak" arasında dağlar kadar fark vardır. İlkokul-ortaokul mezunu tanıdığım çok da ateist var; bu adamlar okul okumamışlar ama "çok okumuşlar"
Prof.luk, doç.luk sadece bir branşta uzmanlığı gösterir. Peki olaya sadece uzmanlık boyutundan bakacak olursan, branşında her uzman olan kişi sence zeki, akıllı ve dolayısıyla ahlaklı mıdır? Sıradan bir örnek: Dünya ağır siklet boks şampiyonu olmuş, bu konuda uzmanlığın sınırına gelmiş bir kişi (Mike Tyson), sence çok zeki, akıllı, ahlaklı biri midir?