30-03-2010, 15:08
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
İsa yeryüzünde yaşarken sınırlı bir yapıya sahipti bence. Yukarıda yazdıklarınız bu sınırlılık içerisinde değerlendirilebilr. Üçlük doktrini ne yazıkki beni aşan bi konu. Ayrıntılarıyla açıklayamam. Bu bi gizem olabilir. Tanrı çok karmaşık bi yapıya sahip olmalı kim çözebildi ki! Subjektif yorumlarda bulunabiliriz ancak bu bizi bağlar. Kilise iki bin yıldır söylüyor, bi birikimleri var. Kilise dediyse yalandır mantığı bence kendimizi kandırmak olur.
|

30-03-2010, 23:05
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Natan´isimli üyeden Alıntı
İsa yeryüzünde yaşarken sınırlı bir yapıya sahipti bence.
|
Tam bir reform görüşü
Çok klasik bir şey olacak ama...
Sınırlı bir Tanrı olabilir mi Natan?
|

31-03-2010, 02:02
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Sayın hur-kuş bu ayetleri neden görmezden gelirsiniz?
13«Sizbeni Öğretmen ve Rab diye çağırıyorsunuz. Doğru söylüyorsunuz, öyleyim. 14Ben Rab ve Öğretmen olduğum.Yuhanna 13
10Benim Baba'da, Baba'nın da bende olduğuna inanmıyor musun? Size söylediğim sözleri kendiliğimden söylemiyorum, ama bende yaşayan Baba kendi işlerini yapıyor. 11Bana iman edin; ben Baba'dayım, Baba da bendedir. Yuhanna 14
30Ben ve Baba biriz.» Yuhanna 10
Bu arada Yolculuklar Eski Ahitte İsa Mesih efendimizin Tanrılığından bahseder.Yeşeya 9' geçer.
Onun adı Harika Öğütçü, Güçlü Tanrı,
Ebedi Baba, Esenlik Önderi olacak.
Yeşeya 9
|

31-03-2010, 07:28
|
 |
Üye
|
|
|
|
YOLCULUKLAR´isimli üyeden Alıntı
Ama şu var sevgili hur-kus.
Eğer sadece Kutsal Kitap'a bakalım, Kutsal Kitap ne yazıyor ise ona iman demekle bir çok şeyi de havada bırakmış olmuyor musunuz?
En basit örneğiyle bu kanon nasıl oluştu?
bu kanonu oluşturan Kilise değil miydi?
Kilise mektuplar ve yazılar arasından metinleri seçip te kanonu oluşturmadı mı?
Yani bu gün elinizde tutmuş olduğunuz Kutsal Kitap bile aslında Kilisenin yorumu değil midir?
Siz "ben Kutsal Kitap'a iman ediyorum" dediğinizde aslında Kilise'nin yorumuna da iman ediyorum demiyor musunuz?
Yoksa siz Yehova şahitleri olarak bu kanonun oluşum sürecini Hristiyanlardan daha farklı mı değerlendiriyorsunuz?
|
Sayın YOLCULUKLAR merhaba, güzel sorunuz için cevabım bir uzun olmak zorunda, kusura bakmayın.
Yehova'nın Şahitleri, Mukaddes Yazılarda önemli bir kitabın eksik olmadığından neden emindirler?
Çünkü ‘öğretmek için faydalı' olan bu ilham edilmiş yazılar, genellikle Mukaddes Kitap listesi diye adlandırılan değişmez bir kataloğa sahiptir. (II.*Timoteos 3:16) Aslında "liste" için kullanılan Yunanca kanon sözcüğü, ölçme çubuğu olarak kullanılan bir kamış anlamına gelmektedir. Mukaddes Yazılardaki kitapların listesi, gerçekten Tanrı tarafından ilham edilmiş olduğu kabul edilen iman, öğreti ve davranışları ölçen bir cetvel olarak kullanılmaya layık kitaplar dizisine verilen ad olmuştur.
Genellikle (Eski Ahit olarak da adlandırılan) İbranice Yazıların resmi listesi MÖ*5.*yüzyılın sonuna doğru tespit edilmiştir.
İsa Mesih ve resulleri, Kutsal Yazılardan iktibaslar yaparken, sadece bu katalogdaki kitapları kullandılar. Bu nedenle, Yehova'nın Şahitleri İbranice Mukaddes Yazılar için bu örneği kabul etmektedirler.
Fakat Yeni Ahit veya Yunanca Mukaddes Yazılar için ne denilebilir?
Delillere göre Yunanca Mukaddes Yazıların teyit edilmiş listesi, MS*90-100 yıllarından beri oluşturulmaya başlanmıştır. Ve 2.*yüzyılın sonlarında, Yunanca Mukaddes Yazılar listesinin tamamlandığına dair hiçbir şüphe kalmamıştı.
MS*170'te kaleme alınan Muratori Metin parçasından MS*397'deki 3.*Kartaca Konseyine kadar geçen devreye ait en az 16 eski Yunanca Mukaddes Yazı katalogu mevcuttur. Buna ek olarak, orijinal dildeki (Yunanca) Mukaddes Kitabın bu kısmına ait el yazmalarının toplamı 5.200'den fazladır. Hiçbir eski belge bu kadar kuvvetli şekilde teyit edilmemiştir. Bu nedenle, Yehova'nın Şahitleri, Yunanca Mukaddes Yazılara tamamlanmış gözüyle bakarlar.
Sizinde ifade ettiğinizi gibi günümüzde bazı yazarlar Yunanca Kutsal Yazıları oluşturan kitapların yüz yillar sonra imparator Büyük Constantinus'un yetkisi altındaki iktidar sahibi kilise tarafından seçildiğini iddia ediyor. Fakat gerçekler öyle olmadığını gösteriyor.
Örneğin Kilise Tarihi Profesörü Oskar Skarsaune şuna dikkat çekiyor:
"Hangi yazıların Yeni Ahit'e dahil olduğuna ve hangilerinin olmadığına asla her hangi bir kilise konsili ya da herhangi bir kişi karar vermedi.....Ölçütler son derece açık ve mantıklıydı: MS birinci yüzyıla tarihlendirilen bu yazılar, elçiler veya onların hizmet arkadaşları tarafından yazılmış ve güvenilir kayıtlar olarak kabul edilmişti. Sonradan yazılan metinler, mektuplar veya inciller bunlara dahil değildir.....Bu süreç temel olarak Büyük Constantinus'tan ve onun iktidar sahibi kilisesinin kurulmasından çok uzun süre önce tamamlandı. Yeni Ahit'i oluşturan kitapları belirleyen, iktidarda olanların değil imanları uğruna şehit edilenlerin kilisesiydi."
Yunanca Kutsal kitapları araştıran doçent Ken Berding, Kutsal Yazıları oluşturan kitapların listesinin belirlenmesi hakkında şöyle bir yorumda bulundu:
" Kilise seçim yaparak bir kitap listesi oluşturmadı; kilisenin Hristiyanların baştan beri Tanrı'nın sözü olarak kabul ettikleri kitapları tanıdığını söylemek daha doğru olur"
Fakat Yehova'nın Şahitlerini ikna etmek için daha çok delile gerek vardır.
Yehova'nın Şahitlerinin bir kitabın kutsal yazılara ait olduğunu kabul etmelerinin başlıca nedeni, onun insan yapısı listelere dahil olması değildir.
Onlar kitabın içinde mevcut delilleri ararlar.
Örneğin:
Tanrı'nın mukaddes ruhu tarafından ilham edildiğini kanıtlayan bir içerik.
Batıl itikatlara, cinciliğe ve yaratılan herhangi bir şeye tapınmaya karşı öğüt.
Mukaddes Kitabın tüm diğer kısmıyla tam bir uyum.
İnsanları, Yehova'ya tapınmaya sevk edebilecek ve Tanrı'nın işi ve maksadı için derin saygı uyandıracak bir mesaj.
Tanrı'yı sevmeye ve O'na hizmet etmeye dair bir çağrı.
Tanrısal "sağlam sözlerin örneği"ne uygunluk ve İsa'nın öğretileriyle ahenk.—II.*Timoteos 1:13.
"İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın."
Jesus Christ
Matta 7:12
www.jw.org
|

31-03-2010, 07:47
|
 |
Üye
|
|
|
|
Yehova’nın Şahitleri, bu aradıkları delillerden hiçbirini gnostik yazılarda bulamazlar.
Mistik gnostikler, ilk iki yüzyıl boyunca gelişti ve gizli Tanrısal bilgiye veya gnosise sahip olduklarını iddia ettiler. Onlar, kimin İsa ve resullerinin gerçek öğreti ve yazılarına sahip olduğu konusunda, hakiki Hıristiyanlara meydan okudular.
Gnostik kitaplar, Hıristiyan imanını kuvvetlendirmeye yarayan bilgiler verir mi? Hayır.
Ansiklopedilerin ve Mukaddes Kitap araştırmacılarının çoğu, bu gnostik yazıları yalnız apokrif (Mukaddes Kitap listesine dahil olmayan) değil, aynı zamanda psödepigrafik (Mukaddes Kitap yazarlarına sahte olarak isnat edilen yazılar) olarak nitelendiriyorlar.
Psychology Today (Bugünün Psikolojisi) dergisinde değinildiği gibi, bir Roma katolik papazı ve Arizona Üniversitesinde sosyoloji profesörü olan Andrew M.*Greeley, bu kitaplar hakkında şöyle dedi:
“Onlar, hayatın önemini reddetmek yerine, yaşam problemlerini çözmek amacıyla dine yönelen herhangi bir kimseye hiçbir yardımda bulunamazlar.” Ve Greeley, gnostik incilleri Mukaddes Kitabınkilerle karşılaştırdığı zaman, “Gnostiklerin İsa’sı, bazen tutarsız, anlaşılmaz ve hatta tüyler ürpertici bile olabiliyor” sonucuna vardı.
Gnostik incillerin öğretileriyle Mukaddes Kitabın İncillerinin öğretileri arasında büyük bir uçurum vardır. Bu iki eserin öğretileri karşılaştırıldığında, ayrılık, özellikle Tanrı, dirilme ve kurtuluş gibi konularda belirginleşir. Bununla beraber, gnostisizm ile eski Yunan felsefesi, Budizm ve Hinduizm arasında bir benzerlik görülür.
Gnostik yazarlar, İsa’yı, Mukaddes Kitabın tarifinden şaşırtıcı derecede farklı bir şekilde tanımlarlar. Gnostik olan “Filip’in incili” Mecdeli Meryem’i İsa’nın en yakın arkadaşı olarak niteler ve İsa’nın “onu [sık sık dudağından] öptüğünü” beyan eder. Encyclopedia Britannica’nın şu ifadesine şaşmamak gerek: “Gnostik ahlak, son derece serbest fikirli bir cinsellikten aşırı tutuculuğa kadar gider.”
TANRI’NIN MAKSADININ BEYANINDA HİÇBİR EKSİK YOKTUR
Mukaddes Kitabın başından sonuna kadar mevcut tüm baplarında Tanrı’nın, yer ve onun sakinleriyle ilgili maksadı belirgin bir şekilde açıklanmıştır. Kayıt, Tanrı’nın yöresel bir cennette yaşayan iki insanı mübarek kılmasıyla başlar ve küresel bir cennette yaşayacak sayısız insanı takdis etmesiyle sona erer. Arada geçen 1187 bap, ilerler tarzda Tanrı’nın, insanlığı nasıl mübarekleyeceğini ve kendimizi nasıl O’nun Tanrısal maksadıyla uyumlu hale getirebileceğimizi açıklar. Mukaddes Kitap, diğer belgelerle tamamlanmasıne gerek kalmayacak şekilde ve en ufak hayati bilgiyi atlamadan bunu yapar.
‘Bütün bunlar iyi, hoş, fakat Mukaddes Kitabın nasihatleri tam ve şimdiki hayatım için uygulanabilir mi?’ diyebilirsiniz.
GEREKLİ ÖĞÜDÜN SAĞLANMASINDA HİÇBİR EKSİK YOKTUR
Yehova’nın Şahitleri, Mukaddes Kitaba günlük yaşam için gerekli tam bir rehber gözüyle bakarlar. İnsanların temel ihtiyaçları, Mukaddes Kitap tarihi boyunca olduğu gibi, bugün de aynıdır. Mukaddes Kitap, bu ihtiyaçları acaba nasıl karşılar? Buna bir göz atalım:
AİLE—“Ey kadınlar, Rabde lâyık olduğu üzre, kocalarınıza tâbi olun. Ey erkekler, karılarınızı sevin, ve onlara karşı acı muamele etmeyin. Ey çocuklar, her şeyde ana babalarınıza itaat edin, çünkü bu Rabde makbuldür. Ey babalar, cesaretten düşmesinler diye, çocuklarınızı incitmeyin.”—Koloseliler 3:18-21.
KARARLAR—“Sözlerinde acele eden bir adam gördün mü? Ondan ziyade akılsızdan bir şey umulur.” “Bütün yollarında [Tanrı’yı] tanı, o da senin yollarını doğrultur. Kendi gözünde hikmetli olma; Yehova’dan kork, ve şerden ayrıl.”—Süleymanın Meselleri 29:20; 3:6,*7.
BUNALIM—“Hiç bir şeyde kaygı çekmeyin fakat her şeyde istekleriniz, Allaha dua ve yalvarışla, şükranla bildirilsin. Ve Allahın her anlayışın çok üstünde olan barışı Mesih İsada yüreklerinizi ve düşüncelerinizi muhafaza edecektir.”—Filipililer 4:6,*7.
KANAAT—“Fakat kanaat ile Tanrısal bağlılık büyük kazançtır; çünkü dünyaya bir şey getirmedik, çünkü ne de ondan bir şey götürebiliriz; fakat yiyeceğimiz ve örtüneceğimiz oldukça, onlarla kanaat edeceğiz.”—I.*Timoteos 6:6-8.
ARKADAŞLIK—“Dost çoğaltan kendini yıkmak için eder; fakat kardeşten daha yakın dost vardır,” “Birbirinize lûtufkâr ve şefkatli olun; ve Allah sizi Mesihte bağışladığı gibi, birbirinize bağışlayın.”—Süleymanın Meselleri 18:24; Efesoslular 4:32.
Bu kısa  bilgilendirmede, Yehova’nın Şahitlerinin neden Mukaddes Kitabın hayat için gerekli prensiplerin sağlanmasında tam bir rehber olduğuna inandıklarını anlayabildiniz mi? Birçok kişi bunu anladı. Örneğin bir adam Mukaddes Kitabı inceledikten sonra şu sonuca vardı:
“Mukaddes Kitap ve öğütleri üniversitede okuduklarımızdan daha uygulanabilir ve ileri derecede üstündür. Ben, bir lise danışmanı olarak yüksek okul mezunu ve lisans sahibi olup zihin sağlığı ve psikoloji ile ilgili çok sayıda kitap okumuş olmama rağmen, başarılı bir evlilik yapabilmek, çocukların işlediği suçları önlemek ve nasıl arkadaş kazanmak ve bu arkadaşlığı nasıl muhafaza etmek gibi konularda Mukaddes Kitap nasihatlerinin, okuduğum şeylerle veya üniversite eğitiminde verilenlerden çok daha üstün olduğunu gördüm.”
Öyle ise, Mukaddes Kitabın tamlığı hakkında neden bu kadar çok soru var?
Bazıları için, mesele, gerçeklerin sağlıklı bir şekilde incelenmemesinden kaynaklanabilir. Diğerleri için, sorumluluktan kaçmak için gizli bir arzunun sonucu olabilir. Bundan dolayı resul Pavlus’un, Timoteos’a yönelttiği öğüde kulak vermek çok önemlidir: “Ey Timoteos, emaneti hıfzet, .*.*.*. yalan yere bilgi denilen şeyin itirazlarından sakın; bazıları bunu iddia ederek iman hakkında saptılar.”—I.*Timoteos 6:20,*21.
Arkeolojik bulgular devam edecektir ve bazıları Mukaddes Kitap tarihini anlamamız için ek bilgiler sağlayacaktır. Fakat hiçbir bulgu, Mukaddes Kitabın doğruluğunu tasdik veya reddedemez.
Mukaddes Kitap, öz değeri ile kendini doğrular.
Pavlus’un yazdıklarına inanıp inanmama kararı şüphesiz herbirimize düşer: “Eğer biz, yahut gökten bir melek de, size vâzettiğimiz incilden başka bir incil vâzederse, lânetli olsun.” (Galatyalılar 1:8) Yehova’nın Şahitlerine gelince, onlar kararlarını verdiler. Onlar için Mukaddes Kitapta, yani Tevrat, Zebur ve İncil’de kutsal yazıların tümü mevcuttur.
Aşağıdaki konu ve sorular hakkında tatmin edici cevap ve bilgi Kutsal Yazılarda bulunmaktadır.
Tanrı’nın Açıklanmış Maksadı
Niçin Yaşıyoruz?
Cennet yeryüzünü yönetmek; Yehova Tanrı’ya itaat etmek ve tapınmak; komşumuzu sevmek.—Tekvin 1:28; Vaiz 12:13; Luka 10:27.
Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?
Barış dolu bir cennet yeryüzünde, tam sağlıklı ebedi bir yaşam; ölmüş olan sevdiklerimizle tekrar birlikte olmak.—Vahiy 20:12,*13; 21:3,*4.
Tanrı Bunu Nasıl Yapacak?
Yeryüzünü kötülüklerden arındıracak ve ölüleri diriltecek olan Mesih’in yönetimindeki adil bir hükümet vasıtasıyla.—Luka 1:32,*33; Yuhanna 11:25; Vahiy 11:17,*18.
Saygılarımla
Jesus Christ
www.jw.org
Konu hur-kus tarafından (31-03-2010 Saat 08:00 ) değiştirilmiştir.
|

31-03-2010, 09:54
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Cevabınız için çok teşekkür ederim
|
Sizinde ifade ettiğinizi gibi günümüzde bazı yazarlar Yunanca Kutsal Yazıları oluşturan kitapların yüz yillar sonra imparator Büyük Constantinus'un yetkisi altındaki iktidar sahibi kilise tarafından seçildiğini iddia ediyor. Fakat gerçekler öyle olmadığını gösteriyor.
Örneğin Kilise Tarihi Profesörü Oskar Skarsaune şuna dikkat çekiyor:
"Hangi yazıların Yeni Ahit'e dahil olduğuna ve hangilerinin olmadığına asla her hangi bir kilise konsili ya da herhangi bir kişi karar vermedi.....Ölçütler son derece açık ve mantıklıydı: MS birinci yüzyıla tarihlendirilen bu yazılar, elçiler veya onların hizmet arkadaşları tarafından yazılmış ve güvenilir kayıtlar olarak kabul edilmişti. Sonradan yazılan metinler, mektuplar veya inciller bunlara dahil değildir.....Bu süreç temel olarak Büyük Constantinus'tan ve onun iktidar sahibi kilisesinin kurulmasından çok uzun süre önce tamamlandı. Yeni Ahit'i oluşturan kitapları belirleyen, iktidarda olanların değil imanları uğruna şehit edilenlerin kilisesiydi."
Yunanca Kutsal kitapları araştıran doçent Ken Berding, Kutsal Yazıları oluşturan kitapların listesinin belirlenmesi hakkında şöyle bir yorumda bulundu:
" Kilise seçim yaparak bir kitap listesi oluşturmadı; kilisenin Hristiyanların baştan beri Tanrı'nın sözü olarak kabul ettikleri kitapları tanıdığını söylemek daha doğru olur"
|
Ama bu bölüme katılmıyorum pek.
Eğer kitapları toplayıp, İncil'i oluşturan kilise değilse kim? Eğer bunun cevabı kilise olmayacaksa bence durum çok daha vahimdir.
Kanon (BANA GÖRE) kesinlikle bir kilise yorumudur.
En basit örneğiyle şu an ilk çağlara ait yasaklı listeler yok mudur elimizde?
Katolik Kilisenin yasaklamış olduğu ve okunmasını/yayınlanmasını kesinlikle yasakladığı kendisine Kutsal diyen metinler yok mu? (Demek ki bazı mektuplar/yazılar elenmiş ve yasaklı listesine konmuş)
Ve ayrıca kanonun kilise yorumu olduğunu gösteren deliller yok mu bu gün elimizde? En basit örneğiyle bu gün Katolik Kilise'nin kullanmış olduğu kanon ile sizin kullanmış olduğunu kanon aynı mı? Değil. O zaman bu durumda Kanonu Katolik kilise farklı yorumlarken siz farklı yorumlamış olmuyor musunuz?
Ben bunun cevabını bir türlü veremedim kendime. "Kilisenin Elçisel Yetkisi" kavramını söküp atabilsem kafamdan her şey aklımda çok daha rahat çözülebilecek ama...
|

31-03-2010, 11:43
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
|
Kilisenin Elçisel Yetkisi" kavramını söküp atabilsem kafamdan her şey aklımda çok daha rahat çözülebilecek ama
|
Bunu sorun olarak görmnizi anlıyamıyorum. İman bildiriisnde "elçisel kilise "demiyor mu ? diyor. Neye isyan ediyosun ? Neyi kabul etmediğini biliyorum .Kafan da az biraz karışık. Tamam ama sen bence GÜVENMİYOSUN . bir tanrı ya d hrıstıyan inancına da .
|

31-03-2010, 12:47
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Natan´isimli üyeden Alıntı
Bunu sorun olarak görmnizi anlıyamıyorum. İman bildiriisnde "elçisel kilise "demiyor mu ? diyor. Neye isyan ediyosun ? Neyi kabul etmediğini biliyorum .Kafan da az biraz karışık. Tamam ama sen bence GÜVENMİYOSUN . bir tanrı ya d hrıstıyan inancına da .
|
isyan etmiyorum ki
red etmiyorum.
kabul etmiyorum.
bu konuda kafam karışık.
|

31-03-2010, 12:54
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
hur-kus´isimli üyeden Alıntı
Yehova’nın Şahitleri, bu aradıkları delillerden hiçbirini gnostik yazılarda bulamazlar.
Mistik gnostikler, ilk iki yüzyıl boyunca gelişti ve gizli Tanrısal bilgiye veya gnosise sahip olduklarını iddia ettiler. Onlar, kimin İsa ve resullerinin gerçek öğreti ve yazılarına sahip olduğu konusunda, hakiki Hıristiyanlara meydan okudular.
Gnostik kitaplar, Hıristiyan imanını kuvvetlendirmeye yarayan bilgiler verir mi? Hayır.
Ansiklopedilerin ve Mukaddes Kitap araştırmacılarının çoğu, bu gnostik yazıları yalnız apokrif (Mukaddes Kitap listesine dahil olmayan) değil, aynı zamanda psödepigrafik (Mukaddes Kitap yazarlarına sahte olarak isnat edilen yazılar) olarak nitelendiriyorlar.
Psychology Today (Bugünün Psikolojisi) dergisinde değinildiği gibi, bir Roma katolik papazı ve Arizona Üniversitesinde sosyoloji profesörü olan Andrew M.*Greeley, bu kitaplar hakkında şöyle dedi:
“Onlar, hayatın önemini reddetmek yerine, yaşam problemlerini çözmek amacıyla dine yönelen herhangi bir kimseye hiçbir yardımda bulunamazlar.” Ve Greeley, gnostik incilleri Mukaddes Kitabınkilerle karşılaştırdığı zaman, “Gnostiklerin İsa’sı, bazen tutarsız, anlaşılmaz ve hatta tüyler ürpertici bile olabiliyor” sonucuna vardı.
Gnostik incillerin öğretileriyle Mukaddes Kitabın İncillerinin öğretileri arasında büyük bir uçurum vardır. Bu iki eserin öğretileri karşılaştırıldığında, ayrılık, özellikle Tanrı, dirilme ve kurtuluş gibi konularda belirginleşir. Bununla beraber, gnostisizm ile eski Yunan felsefesi, Budizm ve Hinduizm arasında bir benzerlik görülür.
Gnostik yazarlar, İsa’yı, Mukaddes Kitabın tarifinden şaşırtıcı derecede farklı bir şekilde tanımlarlar. Gnostik olan “Filip’in incili” Mecdeli Meryem’i İsa’nın en yakın arkadaşı olarak niteler ve İsa’nın “onu [sık sık dudağından] öptüğünü” beyan eder. Encyclopedia Britannica’nın şu ifadesine şaşmamak gerek: “Gnostik ahlak, son derece serbest fikirli bir cinsellikten aşırı tutuculuğa kadar gider.”
TANRI’NIN MAKSADININ BEYANINDA HİÇBİR EKSİK YOKTUR
Mukaddes Kitabın başından sonuna kadar mevcut tüm baplarında Tanrı’nın, yer ve onun sakinleriyle ilgili maksadı belirgin bir şekilde açıklanmıştır. Kayıt, Tanrı’nın yöresel bir cennette yaşayan iki insanı mübarek kılmasıyla başlar ve küresel bir cennette yaşayacak sayısız insanı takdis etmesiyle sona erer. Arada geçen 1187 bap, ilerler tarzda Tanrı’nın, insanlığı nasıl mübarekleyeceğini ve kendimizi nasıl O’nun Tanrısal maksadıyla uyumlu hale getirebileceğimizi açıklar. Mukaddes Kitap, diğer belgelerle tamamlanmasıne gerek kalmayacak şekilde ve en ufak hayati bilgiyi atlamadan bunu yapar.
‘Bütün bunlar iyi, hoş, fakat Mukaddes Kitabın nasihatleri tam ve şimdiki hayatım için uygulanabilir mi?’ diyebilirsiniz.
GEREKLİ ÖĞÜDÜN SAĞLANMASINDA HİÇBİR EKSİK YOKTUR
Yehova’nın Şahitleri, Mukaddes Kitaba günlük yaşam için gerekli tam bir rehber gözüyle bakarlar. İnsanların temel ihtiyaçları, Mukaddes Kitap tarihi boyunca olduğu gibi, bugün de aynıdır. Mukaddes Kitap, bu ihtiyaçları acaba nasıl karşılar? Buna bir göz atalım:
AİLE—“Ey kadınlar, Rabde lâyık olduğu üzre, kocalarınıza tâbi olun. Ey erkekler, karılarınızı sevin, ve onlara karşı acı muamele etmeyin. Ey çocuklar, her şeyde ana babalarınıza itaat edin, çünkü bu Rabde makbuldür. Ey babalar, cesaretten düşmesinler diye, çocuklarınızı incitmeyin.”—Koloseliler 3:18-21.
KARARLAR—“Sözlerinde acele eden bir adam gördün mü? Ondan ziyade akılsızdan bir şey umulur.” “Bütün yollarında [Tanrı’yı] tanı, o da senin yollarını doğrultur. Kendi gözünde hikmetli olma; Yehova’dan kork, ve şerden ayrıl.”—Süleymanın Meselleri 29:20; 3:6,*7.
BUNALIM—“Hiç bir şeyde kaygı çekmeyin fakat her şeyde istekleriniz, Allaha dua ve yalvarışla, şükranla bildirilsin. Ve Allahın her anlayışın çok üstünde olan barışı Mesih İsada yüreklerinizi ve düşüncelerinizi muhafaza edecektir.”—Filipililer 4:6,*7.
KANAAT—“Fakat kanaat ile Tanrısal bağlılık büyük kazançtır; çünkü dünyaya bir şey getirmedik, çünkü ne de ondan bir şey götürebiliriz; fakat yiyeceğimiz ve örtüneceğimiz oldukça, onlarla kanaat edeceğiz.”—I.*Timoteos 6:6-8.
ARKADAŞLIK—“Dost çoğaltan kendini yıkmak için eder; fakat kardeşten daha yakın dost vardır,” “Birbirinize lûtufkâr ve şefkatli olun; ve Allah sizi Mesihte bağışladığı gibi, birbirinize bağışlayın.”—Süleymanın Meselleri 18:24; Efesoslular 4:32.
Bu kısa  bilgilendirmede, Yehova’nın Şahitlerinin neden Mukaddes Kitabın hayat için gerekli prensiplerin sağlanmasında tam bir rehber olduğuna inandıklarını anlayabildiniz mi? Birçok kişi bunu anladı. Örneğin bir adam Mukaddes Kitabı inceledikten sonra şu sonuca vardı:
“Mukaddes Kitap ve öğütleri üniversitede okuduklarımızdan daha uygulanabilir ve ileri derecede üstündür. Ben, bir lise danışmanı olarak yüksek okul mezunu ve lisans sahibi olup zihin sağlığı ve psikoloji ile ilgili çok sayıda kitap okumuş olmama rağmen, başarılı bir evlilik yapabilmek, çocukların işlediği suçları önlemek ve nasıl arkadaş kazanmak ve bu arkadaşlığı nasıl muhafaza etmek gibi konularda Mukaddes Kitap nasihatlerinin, okuduğum şeylerle veya üniversite eğitiminde verilenlerden çok daha üstün olduğunu gördüm.”
Öyle ise, Mukaddes Kitabın tamlığı hakkında neden bu kadar çok soru var?
Bazıları için, mesele, gerçeklerin sağlıklı bir şekilde incelenmemesinden kaynaklanabilir. Diğerleri için, sorumluluktan kaçmak için gizli bir arzunun sonucu olabilir. Bundan dolayı resul Pavlus’un, Timoteos’a yönelttiği öğüde kulak vermek çok önemlidir: “Ey Timoteos, emaneti hıfzet, .*.*.*. yalan yere bilgi denilen şeyin itirazlarından sakın; bazıları bunu iddia ederek iman hakkında saptılar.”—I.*Timoteos 6:20,*21.
Arkeolojik bulgular devam edecektir ve bazıları Mukaddes Kitap tarihini anlamamız için ek bilgiler sağlayacaktır. Fakat hiçbir bulgu, Mukaddes Kitabın doğruluğunu tasdik veya reddedemez.
Mukaddes Kitap, öz değeri ile kendini doğrular.
Pavlus’un yazdıklarına inanıp inanmama kararı şüphesiz herbirimize düşer: “Eğer biz, yahut gökten bir melek de, size vâzettiğimiz incilden başka bir incil vâzederse, lânetli olsun.” (Galatyalılar 1:8) Yehova’nın Şahitlerine gelince, onlar kararlarını verdiler. Onlar için Mukaddes Kitapta, yani Tevrat, Zebur ve İncil’de kutsal yazıların tümü mevcuttur.
Aşağıdaki konu ve sorular hakkında tatmin edici cevap ve bilgi Kutsal Yazılarda bulunmaktadır.
Tanrı’nın Açıklanmış Maksadı
Niçin Yaşıyoruz?
Cennet yeryüzünü yönetmek; Yehova Tanrı’ya itaat etmek ve tapınmak; komşumuzu sevmek.—Tekvin 1:28; Vaiz 12:13; Luka 10:27.
Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?
Barış dolu bir cennet yeryüzünde, tam sağlıklı ebedi bir yaşam; ölmüş olan sevdiklerimizle tekrar birlikte olmak.—Vahiy 20:12,*13; 21:3,*4.
Tanrı Bunu Nasıl Yapacak?
Yeryüzünü kötülüklerden arındıracak ve ölüleri diriltecek olan Mesih’in yönetimindeki adil bir hükümet vasıtasıyla.—Luka 1:32,*33; Yuhanna 11:25; Vahiy 11:17,*18.
Saygılarımla
|
Mesela size bir örnek daha vermek istiyorum.
Elimde Yeni Yaşam Yayınlarına ait, 2003 basımlı bir İncil var.
(Referans: ISBN 975-8318-43-8)
Son sözünde şunlar yazar;
|
Kutsal yazıların ana listesi, yani ilk dört kitapçık, Elçilerin işleri, Pavlus'un mektupları, 1. Petrus ve 1. Yuhanna, üçüncü yüzyılın başlarına gelindiğine tartışmasız olarak kabul edildi. İbraniler, 2.Petrus, 2. ve 3. Yuhanna, Yahuda, vahiy kitapçıklarının derlenmesi daha uzun sürdü.
|
Buradada görülüyor ki hiç bir vakit tek bir kanon yoktu.
yani siz 21. yy da değilde 3. yy da yaşamış olsaydınız çok farklı bir kanona sahip olacaktınız.
Zaman içinde kilise kanonu belirledi.
Ve devam ediyor...
|
Kilise konseyleri, örneğin İS 397 yılında toplanan Kartaca Konseyi, hangi kitapların benimsenmesi, hangilerinin red edilmesi yönünde inanlılara baskı uygulamış değiller; ama bu konseyler, onaylanan yazılara bir resmiyet kazandırma yönünde kararlar almıştı.
|
Zaten son alıntıladığım yer hiç bir yorum da gerektirmiyor. Kanonu belirleyen konsildir, yani kilisedir.
|

31-03-2010, 23:05
|
 |
Üye
|
|
|
|
YOLCULUKLAR´isimli üyeden Alıntı
Cevabınız için çok teşekkür ederim
Ama bu bölüme katılmıyorum pek.
Eğer kitapları toplayıp, İncil'i oluşturan kilise değilse kim? Eğer bunun cevabı kilise olmayacaksa bence durum çok daha vahimdir.
Kanon (BANA GÖRE) kesinlikle bir kilise yorumudur.
En basit örneğiyle şu an ilk çağlara ait yasaklı listeler yok mudur elimizde?
Katolik Kilisenin yasaklamış olduğu ve okunmasını/yayınlanmasını kesinlikle yasakladığı kendisine Kutsal diyen metinler yok mu? (Demek ki bazı mektuplar/yazılar elenmiş ve yasaklı listesine konmuş)
Ve ayrıca kanonun kilise yorumu olduğunu gösteren deliller yok mu bu gün elimizde? En basit örneğiyle bu gün Katolik Kilise'nin kullanmış olduğu kanon ile sizin kullanmış olduğunu kanon aynı mı? Değil. O zaman bu durumda Kanonu Katolik kilise farklı yorumlarken siz farklı yorumlamış olmuyor musunuz?
Ben bunun cevabını bir türlü veremedim kendime. "Kilisenin Elçisel Yetkisi" kavramını söküp atabilsem kafamdan her şey aklımda çok daha rahat çözülebilecek ama... 
|
Sayın YOLCULUKLAR, size göre "KİLİSE" nedir ?
Örneğin, 1.Yy da ki Kilise hakkında ne denebilir ?
MS 33 Yılında elçilerin önderliğinde ve Yeruşalim şehrindeki yönetim Kurulunun yönetiminde Cemaatler bulunduğunu hatırlarsak, gökte olduğu gibi yeryüzünde de O'nun elinin bulunduğu bir Teşkilatlanma yok muydu?
İsrail oğullarınaki muazzam teşkilatlanmaya ve tüm örneklere baktığımızda, şimdi bile Tanrı'nın yerde bir teşkilatı olması gerektiğini sanırım kabul ediyorsunuzdur....
Dolayısıyle, "KİLİSE" ifadesini kullanırken, zaman içinde irtidat etmiş, Kutsal kitaptan uzaklaşmış, bu dünyanın siyasetine ve savaşlarına karışan "KİLİSE" yle pak tapınma için mücadele eden ve uzlaşmak yerine arenalarda aslanlara yem olmayı göze alan gerçek "KİLİSE" yi yani gerçek Hristiyan cemaatini ayrı tutmak lazım.
Şu bir gerçek şu ki tarih boyunca, Tanrı kaynaklı "HAKİKİ TAPINMA" ve onun muhalifi İblis Şeytan'ın arkasında olduğu ve hakiki tapınmya, gerçek paraya çok benzeyen fakat aslında sahte olan para gibi benzeyen "SAHTE TAPINMA" var olmuştur ve hala var olmaya devam ediyor.
İsa bu yüzden "Onları meyvelerinden tanıyacaksınız.." diye özellikle uyarıyor.
O halde gerçek "kilise" yani Mesih'in örneğine göre yaşamaya çalışan Hristiyanlar ile İsa'yı işleriyle takip etmediklerini açıkça ortaya koyan veya geçmişte koymuş olan kişileri ayırmak çok önemlidir diye düşünüyorum.
Çok önemli bir konu da şudur ki, kendi yazılı sözünü ilham ettirmiş olan Tanrı, onun tamamlanması ve muhafaza edilmesi için bu sadık kullarını ruhuyla yönlendirmiştir. Bu sayede bugün Kutsal Yazıların tümüne sahibiz.
Bunun dışında bir şey söylemek, Yehova Tanrı'yı acizlikle suçlamak olabilir.
Saygılarımla
Jesus Christ
www.jw.org
|