Olimpiyat´isimli üyeden Alıntı
2 sorum olacak
1- Matematik doğa da var mıdır?
2- Matematik bilim midir?
Neler düşünüyorsunuz?
|
Sayın Olimpiyat,
Öyle bir konu açmışsınız ki yazsam mı bir türlü karar veremedim.
Tabi öncelikle matematiğin güzelliğinden sözetmek gerek, yani estetik tarafından. Bu yüzden bazı matematikçiler, matematiği yalnızca bir bilim olarak değerlendirmenin matematiği aşağalayacağını düşünüyor, matematik bundan daha fazlası olmalı.
Aynı nedenlerden dolayı ama tam tersine, geçmişte matematiğim "doğal bilim" olmadığını, dolayısıyla türünün tek örneği olarak bilim sayılamayacağını düşünenler de olmuş.
Bugün matematiğin estetik güzelliğinden sözediyoruz ama aslında doğuşu güzelliği nedeniyle değil, insanların yaptığı üretimi, paylaşımı, ticareti takip edebilmek için olmuş.
Matematik sayesinde fizik, astronomi ve diğer bilimler doğmuş.
Bu konuyu fazla uzatmadan kendi görüşlerimi yazmak istiyorum.
Bence:
1- Matematik doğada vardır.
Yani matematik dediğimizde sanatta yaptığımız gibi varolmayanı yaratmıyoruz, bilimde yaptığımız gibi varolanı buluyoruz.
2- Matematik bilim midir?
Evet, bilimdir. Şuna dayanarak söylüyorum: Einstein izafiyet teorilerini deney ve gözlem ile değil, önce matematik ile ispatladı. Matematik doğruluğu görüldükten sonradır ki, astronomlar ve diğer bilim adamları deney ve gözlemler yaparak teorilerin doğruluğunu ispatladılar.
Utanarak söylüyorum ki ben, matematiğin güzelliğini uzaktan hayranlıkla seyreden ama içinde olmayı pek beceremeyen bir kişiyim.
Türk Matematik Derneği'nin yayınladığı Matematik Dünyası dergisine aboneyim.
Bazen bazı bölümlerini anlamadan sayfaları seyrettiğim bile oluyor. İnsan olmaktan gurur duyuyorum, insanın doğayı anlama çabasında binlerce yıllık bir araştırma ve birikimle geldiğimiz nokta, beni gelecek için umutlandırıyor.