Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-02-2011, 22:59
Lynx Lynx isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Bir Matematik Sorusu ?

Bu Soruyu sormadan önce sunlari bildirmek istiyorum !

Reaksiyon Yolu = Tehliyeki fark edip Frene bastigin ana kadar aldigin mesafe !

Fren Yolu = Frene basip durdugun ana kadar aldigin mesafe

Durma Yolu = Tehlikeyi görüp tamamen durdugun ana kadar aldigin mesafe !

Durma yolu Acikca = Reaksiyon Yolu + Fren Yolu demekdir !

Förmül söyle ! Reaksiyon Yolu = HIZ / 10 * 3 = ? ... ( 30km/h : 30 / 10 = 3 *3 = 9 m )

Fren yolu = Hiz / 10 * Hiz / 10= ? ... ( 30 / 10 = 3 * 3 = 9 )

Durma yolu = 18 Metre

Buraya kadar hersey tamam ama soru ise aynen söyle !

90 Km/h hizla giderken bir engelin tamam önünde duruyorsunuz ! 100 km/h hizla giderken bu engele kac km/h hizla caparsiniz ?

Bunun förmülünü ariyorum arkadaslar ! Reaksiyon fren durma yolu ile pek alakasi yok yani !!

Dogru cevap = 50 km/h ile carpmak ama nasil hesaplanir ? Onu ariyorum !!

Bu toprakta bir kalp çarpar hakkın bilimin aşkına
Bir kalp çarpar her bedende Cumhuriyet uğruna
Bir çarpar ki hep ileri Mustafa Kemal adına
Öyle çarpar ki ritmine cümle alemler aşina
Alt 18-02-2011, 00:02
Termo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Termo Termo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili Nail,

Sorunun orijinalini getirirsen yardımcı olabilirim.Anlatımın biraz karışık hale getirmiş soruyu.Yukarıda verilen formüller bu sorunun bir parçası mı, yoksa sen mi ekledin?(parantez içindekiler de örnek sanırım)

Konu Termo tarafından (18-02-2011 Saat 00:11 ) değiştirilmiştir.
Alt 18-02-2011, 00:09
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

NaiL´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Durma yolu = 18 Metre
18 değil 108 olacak

eğer 90 hızla gidiyorsak reaksiyon yolu 27m, fren yolu da 81m olmalı. soruda bu hızla giderken tam engelin önünde durduğumuz verildiğinden durma yolumuz 81+27=108m olmalı. yani tehlikeyi farkettiğimiz anda engelle aramızdaki mesafe 108m imiş. eğer hızımız 100 km/h olsaydı, bu engele ne kadar hızla çarpacağımız soruluyor. hızımız 100, tehlikeyi farkettik ve onunla aramızda 108m var. frene bastık! frene basana kadar 30m reaksiyon yolunu da mecburen katettik. frene bastığımız anda engelle aramızda 78m kaldı...

şimdi de biraz ivmeye girelim. verilen fren yolu formülü ivmeyi 50 kabul ediyor. önce bunun nasıl bulunduğunu anlatayım. bu formüllere göre v hızıyla giderken hızımız 0'a düşene kadar (v^2)/100 m yol alıyormuşuz. bu arada geçen zaman t olsun. o halde v=at ve (v^2)/100 = (1/2)at^2 denklemlerinden: a=50 km/s^2 çıkar.

tekrar soruya dönelim... eğer frene bastığımız anda arada hiç engel olmasaydı, fren yolu formülünden: frene bastığımız noktadan 100m sonra duracaktık. bu da engelden sonra 22m'ye karşılık geliyor. şimdi de olayları geriye sararak durumu gözetleyelim ve engeldeyken hızımızın kaç olması gerektiğini bulalım: 22=(1/2)50t^2 ise t=kök(22)/5 ve v=50*kök(22)/5=10kök(22) m/s yani engele çarpacağımız hız da 50 değil yaklaşık 47 m/sn olacaktır.

ne sorusu bu?
Alt 18-02-2011, 00:20
Termo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Termo Termo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Tebrik ederim İvan,
Bende böyle bir sonuç buldum ama bir yerde hata mı yaptık diye şüpheye düştüm.Sanırım olması gereken sizin anlattığınız gibi.

Soru da galiba Tzv'nin hazırladığı sorulardan biri.
Alt 18-02-2011, 00:37
oguzay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
oguzay oguzay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili Nail;

Direksiyon(Fahrschule) kursumu yapiyorsun. Benim zamanim da sekiz puanlik bir soruydu. Ve sekiz puanlik bir yanlisin varsa, yazili imtihani kaybediyordun.

Yanliz soruyu sanki sen biraz degistirmis gibisin veya sorular degisti.
Alt 18-02-2011, 00:41
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Termo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Tebrik ederim İvan,
Bende böyle bir sonuç buldum ama bir yerde hata mı yaptık diye şüpheye düştüm.Sanırım olması gereken sizin anlattığınız gibi.

Soru da galiba Tzv'nin hazırladığı sorulardan biri.
teşekkürler

aslında ben de 50 bekliyordum cevabı, yaklaşık 47 çıkınca şaşırdım... yanlış da olabilir ama ben de doğru diye düşünüyorum. nereden kanaat getirdiniz tzv'nin olduğuna?
Alt 18-02-2011, 01:06
saYRam saYRam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

İvan Karamazov´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
18 değil 108 olacak

eğer 90 hızla gidiyorsak reaksiyon yolu 27m, fren yolu da 81m olmalı. soruda bu hızla giderken tam engelin önünde durduğumuz verildiğinden durma yolumuz 81+27=108m olmalı. yani tehlikeyi farkettiğimiz anda engelle aramızdaki mesafe 108m imiş. eğer hızımız 100 km/h olsaydı, bu engele ne kadar hızla çarpacağımız soruluyor. hızımız 100, tehlikeyi farkettik ve onunla aramızda 108m var. frene bastık! frene basana kadar 30m reaksiyon yolunu da mecburen katettik. frene bastığımız anda engelle aramızda 78m kaldı...

şimdi de biraz ivmeye girelim. verilen fren yolu formülü ivmeyi 50 kabul ediyor. önce bunun nasıl bulunduğunu anlatayım. bu formüllere göre v hızıyla giderken hızımız 0'a düşene kadar (v^2)/100 m yol alıyormuşuz. bu arada geçen zaman t olsun. o halde v=at ve (v^2)/100 = (1/2)at^2 denklemlerinden: a=50 km/s^2 çıkar.

tekrar soruya dönelim... eğer frene bastığımız anda arada hiç engel olmasaydı, fren yolu formülünden: frene bastığımız noktadan 100m sonra duracaktık. bu da engelden sonra 22m'ye karşılık geliyor. şimdi de olayları geriye sararak durumu gözetleyelim ve engeldeyken hızımızın kaç olması gerektiğini bulalım: 22=(1/2)50t^2 ise t=kök(22)/5 ve v=50*kök(22)/5=10kök(22) m/s yani engele çarpacağımız hız da 50 değil yaklaşık 47 m/sn olacaktır.

ne sorusu bu?
yau kafam çok karıştı sen nasıl çıktın bu işin içinden
Alt 18-02-2011, 01:43
Üye

Arkadaslar cevaplar icin tessekkurler ben araba ehliyeti yapiyorumda . CD de böyle bir soru mevcut ve hic bir förmülede rastlamadim. Resmen sormus iste yukarda yazdigim soruyu

GARIP AMA gercek. Yolda gitmen gereken hizlari bu matematige göre ayarlaman gerekiyor. Mesela 100 de gidiyorsam neler olacagini hesaplamaliyim. Yoksa ben mi abartiyorum bilmiyorum.

Herneyse basic evet burda fahrschule diyorlar. Toplam 1500 soru. Prüfung yani testte cd den ayni sorular gelecek. EZBERLEMEK KOLAY zaten herkez öyle yapiyor. Ama ben genede ilgimi ceken sorulari anlayarak cevaplamak istiyorum yani. O yüzden sordum bu soruyu.

Neyse ivan arkadasimizin verdigi formül ile 100 giderken tehlike aninda hesaplayabilen adam varsa dünyanin basina gecirelim. Hemde o sokda

Bu arada basic avusturyada 45 dakikada sana gelen 65 sorudan yüzde 80 no bilmen gerekiyor. Yani 8 puanlik kaybetme diye birsey yok yani..

Alt 18-02-2011, 02:06
oguzay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
oguzay oguzay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Bu arada basic avusturyada 45 dakikada sana gelen 65 sorudan yüzde 80 no bilmen gerekiyor. Yani 8 puanlik kaybetme diye birsey yok yani..
Dogrudur sevgili Nail.

Dikkat ettiysen benim zamanim da dedim. Yani 1982 yili. Hem ben senin Almanya'da oldugunu saniyordum. Pardon!

1982 yilinda sorularin yaninda yaziyordu. $u soru 2 puan, $u soru 6 puan diye. Birde biliyorsun, Almanya federal(eyalet) sistemle yönetilir. Yani Almanya'da olsan bile, ikimiz farkli eyalette yasiyorsak, simdi ki konusacaklarimiz farkli olurdu.

Sevgiler...
Alt 18-02-2011, 02:52
Üye

Sayin Basic belkide yanlis biliyorum. Cünkü burdaki sorulardada 5 er puan 2 ser ücer puan var.

Durum söyle bir tane hauptfrage gelir. Diyelim 5 puan. Arkadasinda zusatzfrage gelir buda 2 puan onunda arkasindan bir zusatzfrage daha gelme itimali var. 1 puanda onu sayalim toplam 8 eder.. Eger senki hauptfrage ve zusatzlari bilirsen 8 puani alirsin. Ama yok hauptfrageyi bildin ikinci zusatzi bilmessen hauptfragede bildigin puanida kaybedersin. Bu nedenle sakincali.

650 soruyu dosdogru okursam ve hepsini SIKILmadan okursam hepsi dogru yapabiliyorum. Ama daha 600 soru daha ezberlemem gerekiyor. Puhhh malum sorular random geliyor.

Önerilen Siteler