Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-09-2017, 21:45
Nero Nero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Kasyopya'yı okumuş, ilgilenmiş, ama sonra sıkılmış, heyecanını yitirmiş gibi gördüm seni.

Mesele Kasyopya değil, başkaları da var ve ortak bir bilgi var hepsinin bizlere anlattıklarında.

Mevlananın üstteki şiirinde hissedip aksettirdiği türden...
Alt 21-09-2017, 22:53
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Nero´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
World'le tartışmıştık bu konuyu, şiiri öğrenmemi sağlayan da o oldu. Kendisi bu şiirdeki ezoterizmi, 7 yoğunluklu varoluş anlatımını görememiş ama benim görmemi sağladı.

Daha önce de Mevlana'nın öte dünya tasvirine denk gelmiş ve çok beğenmiştim. Mevlana o tasvirinde ölümün ve ölümde gidilen yoğunluğun anlatımını yapıyordu. İlk fırsatta onu da buraya aktarayım.

İslam tarihi boyunca işte böyle büyük, aydınlanmış ustalar oldu. Bunlardan örnekler verelim burada.
İlginçtir sanırım ki Kasyopya da 7.seviye olarak imlenen de sıfır ve bir ya da bir(1) ve iki(2) gibi bir sayı ve ikilem daha dogrusu ikilemlilik ve sayılabilirlik imi yoktur.
İkilem bile birle sayıliyor.

Tek eğer tekse sayılır mı? Kendini sayar mı? Sayar mı degilde
Tekin kendi çok olmayan çokluğunun sayisalliğı
Teki sayar mı?
O da değil

Şiirde ise
Yedi yoğunluklu bir anlatım yok sahibime taparım (peşinden giderim) var . Sönük bir yalakalık...Öyle anlıyorum...

Şiir iyiniyetli olabilir. İyiniyetli bir öykunme ya da hoş duygular ancak
Neyse bana ne mevlanadan

Peki siz paylaşınız ustalardan...

Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok
Alt 21-09-2017, 22:59
Üyeliğini Sonlandırmış

Bir sonsuzu kapsar uydurtu, bunu biliyor muydun?..

Karışık ortaya oldu artık ne yapalım!
Alt 21-09-2017, 23:21
Üye

O felsefe bağlamında
Bir i, bire ya da birine dogru degilde cokluga dogru toplamsal ya da butunsel ve aynısal yönelimle donerseniz bulursunuz

Orda ona anlatilan yada anlatilacak bir butunleyen toplayan birlestiren bir bir ve tumel bir bir

Mevlananın biri toplam varlık bir i değil yorumladım...

Kendi ve allah var
Yazı şiir narsizmin öbeği kusura bakmayın...
Sanırım niye yazdım oldum. Girmesemiydim buna..

Aynı narsist ya da ego/egocul gudu ya da gecmis ve benzer sureclerden gecme uzerine bunu kendime gecmisime ozelestirim ya da ayni gecmisi ve hatayı da belki hala da tasiyor olmam olarakta alabiliriz o zaman..
Mevlanaya denmemis olsun...

İşte hak arayan halka dönsün gibi bir şey .biri arayan da

Boşlukların öznesini ya da kendi ruhunu ya da boşlukların tanrısını ve kendi tekini arıyor...
Yalnız yalın soyut .aynısal varlıktan soyut.
Fazlasıyla narsist işte...pabucumun bilgesi/ustası...

Alt 21-09-2017, 23:29
Üyeliğini Sonlandırmış

Mevlana'nın narsisistliğine bir örnek verir misin?
Alt 21-09-2017, 23:55
Üye

Mevlana'nın narsisistliğine bir örnek verir misin?
Bu bakınca gorulebiliyor bunu nasıl ornekleyebilirim ki
Siire iyi bakin o halde .bi daha bakin. Bir de bu gozle okuyun...
Ya da
Belki On yil sonra bi daha okuyun o halde....

Peki şiirin kendinden aşağıya yorumlayacağım...

Eğer narsistik değilse kendini fazla zorluyor yine de. Ama kendiyle yaşıyor

Bir diğer yorum daha var Şems ya da bir başka egonun ikilemi...

Bir sonsuzu kapsar uydurtu, bunu biliyor muydun?..

Karışık ortaya oldu artık ne yapalım!
Bence bir le saymaya basladiginizda ve biri olusturup tanimlayip soyutladiginizda sonsuzlugu durdurdunuz ya da boldunuz ve sekteye ugrattiniz
Ve muhtemelen sonlu bir evreni baslattiniz bile...
Ve onun içindesiniz...

Benim icin sonsuzluk başsızlık ,başsız başlangıçsız eşit..

Şunu alegorik buluyoruz...
Küre gibi bir biçimde, biçimin kendi için gözlemci bile baş ya da son noktası tarif edemiyor...

Alt 22-09-2017, 00:11
Üye

[I]
Öyleyse ölümden korkmak niye?
Hiçbir sefer kötüye dönüştüğüm,
Ya da alçaldığım görüldü mü?[/B]
...

ışıktan bir yaratık,
rüyaların meleği olacağım.
Ben olacağım. Ben

[I]

Allah'tan başka her şey kaybolacak.
Hiç kimsenin görüp duymadığı birşey olacağım.
Yıldızların üstünde bir yıldız olup,
Doğum ve ölüm üzerinde parlayacağım.
Kendini seciyor ya da yukseltiyor
muhtemelen ilk alıntıya bakarak aşağılık hisleriyle zaten cebellesiyor oldugunu soyleyebilirdik..

Ki metin farklı bir gözle okunursa göz kırpıyor...
Bunu bir çocuk söylemiş olarak felan düşünün ya da teatral replik benzeri

Peki bi arkadaşıza söyletin bunu.ve dinleyin...

Peki mevlananın olduğunu bildirmeden biraz deli tonda birine sesli okuyun

Alçak olmak yuksek olmak gibi bir ikilemde bir ikilem...

Alçak olmak yadsısı var....

Ama komik yani anlatılmıyor asıl hislem....

ışıktan bir yaratık,
rüyaların meleği olacağım.
Işıktan yaratıklar var kipi örneğin kiplenir..
Ya da insanlar ışıktan yaratıklar olacaklar kipini düşünün.
Peki biz olacağız...
Işık varlıklar olduğumuz da...ışık varlıkların dünyasında ışık varlıklar olarak yaşayacağız..

Kendi olacağına inanmıyor zaten. Tanrı kompleksini aşamamış henüz....

Peki narsist değilse de çok sınırlı o halde...

Burada ve şimdi ile sorunları bitmiş mi ki bu arkadaşın...

Bence acı çekiyor ya da kendine acıyor olmalı...bu dışavurumlar tahlilinde...

Alt 22-09-2017, 02:07
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

uydurtu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
...
Kendi olacağına inanmıyor zaten. Tanrı kompleksini aşamamış henüz....
Aynen, Tanrı kompleksini aşamamış o sözlerde, bu çok açık, bu aynı zamanda keskin gözlerden de kaçmaz, Eyvallah.
Zaten halka görede, halkın bulup bulacağı Tanrıdır, ötesi yoktur. Dolayısıyla bu sözleri söyleyen halka göre ustadır. Zaten halkta bu sözleri onaylar ki söyleyenle dinleyen aynı frekanstadır.

Oysa Mevlana çok hoş bir noktaya da gelmiş o sözlerde ama işte aşamadığı için, olayı Tanrıya bağlamış.
Bir insan başta Tanrıyı arıyorsa, en sonda da Tanrıyı buluyorsa, bulduğu şey gerçekte aradığı şeyden ziyade, bildiği şeydir. Bu ustalık mıdır? bencede değildir!

Gerçi o bir çırak olsada hümanist yönü var, ayrıca birde o halkın istediğini vermiş, halk ondan böyle şeyler istiyor çünkü, kapısında yatıp kalkıyorlar, bu yüzden Şemsle bile muhabbetini istemiyorlar, Şemsi taşlamışlar bile, defol git diye. Mevlana demeleri bile tuhaf, Rumî o devirde halkın göz bebeği.
Yoksa yazmaktan çizmekten nefret ettiğini, bir yerde yazmış, okumuştum.

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 22-09-2017, 09:45
Üyeliğini Sonlandırmış

Katılmıyorum sizlere. Mevlana o şiirinde bir kere "ben" derken bile "biz" demiş oluyor ve bu anlaşılıyor zaten.

"ışıktan bir yaratık,
rüyaların meleği olacağım."

Evet, biz olacağız. 6. Seviyeye ulaşabildiğimizde biz öyle olacağız. Sonra da gelip bu tartışmayı gülümseyerek ve keyifle takip edeceğiz.

Şu an öyle yapıyor olabiliriz.

"Alçaldığım görüldü mü?" derken insanken tekrar taş dönemine geri dönmediğini anlatmak istiyor.

"Allah'tan başka her şey kaybolacak." Burada 7. Seviye anlatılıyor. 1'de birlik hâline gelme. Sonsuzun 1'de birleşmesi.

Bu çok açık anlaşılabiliyor, K celselerini ve diğerlerini bilince.

Mevlana tanrı derken hep bu ezoterik anlamında diyor. Ama her şeyi açık açık yazamaz, söyleyemez. Halkın anlayışı, kabulleri, hoşgörü sınırları var. O zaman bile tepki görür, belki linç edilirdi. Şimdi bu şiiri internette aratın, karşınıza "Mevlana bu şiirinde ne demek istemiş, yoksa reenkarnasyon mu?"; "Hayır, öyle bir şey asla dememiş, şunu şunu demek istemiş" şeklinde tartışmalar göreceksiniz.

Mevlana tanrıyı aramıyor, "tanrıyı" biliyor. Peki nasıl biliyor? Bu bilgiler kuşaktan kuşağa, böyle seçkin insanlar alınıp inisiye edilerek onlara bu tür ezoterik bilgiler veriliyordu. Bilgiyi gizli ve üstü örtülü olarak ifade ediyorlardı.

Düşünsenize, cehennemin ateşte yanmak demek olmadığını Mevlana ne güzel anlatmış. Üstelik bunu o dönem başarmış. "En el hak" diyen Hallac-ı Mansur'un derisinin yüzülerek öldürüldüğü çağlar...

Siz ikinizi pek insafsız gördüm. Nedense zamane insafsızlığını analitik eleştiriye tercih ediyorsunuz. Anakronizme düşmekten bile sakınmıyorsunuz.
Alt 22-09-2017, 22:00
Üye

http://www.cafrande.org/ozgurlukten-...i-erich-fromm/

Buradan ya da bir kaç linkten daha alıntılamalarla birlikte yorumlamalar sunmak istedim ancak copy paste yapılmıyordu ve şunu diyeyim o zaman.

örn.
http://www.insanokur.org/ozgurlukten...sigi-getirmez/

İnsan psikilojisine ilişkin temel kavramlar başta olmak üzere, toplum ve kitle psikoljisi ve bireyin toplum karşısında ve içindeki durumu ve kimliği üzerine biraz daha araştırma yorumlama ve düşünmeden sonra tabi ki sizde buradaki içerigi ve ona konu olan olguyu, gerçeklikten -özgürlükten ve toplumdan kaçış ve soyutlanma ile birlikte içe kapanım ve sığınma ve her türden sosyal yoksunluk ve birleşme yoksunluğu vb. olarak yorumlayabilirdiniz sanıyoruz...

Sunulan kimlik bizce narsist bir soyutlanmayı ve kaçışı ifade ediyor evet. Gerçeklikten kaçış. Sunulan, yaşanılan gerçeğin ve şimdi ve buradanın yadsınması...ertelenmesi ve hayallerde yaşama....

Sunduğu kavramlar bir ölçüde kişisel bir gerçekle ya da sözde daha evrensel bir gerçekle temas ediyor diye aksini söyleyemeyeceğiz ve bu gerçeği değiştirmeyecektir....

Sonuçta, bize göre; İçekapalılık ya da küçüksülük ve narsizm vb. balonlarının dış cidarını bulabilmek için kişi, "bir" ya da "tanrı" yerine insan ve toplum gerçeği ya da daha açık söylersek, "bir" yerine doğa /her şey /canlılık /gerçeklik vb. ve tanrı yerine de, insan -doğa- /toplum/gerçeklik -grup/grupluluk (gruplu/çoklu varoluş/grupsal varoluş vb. temelli) vb. önermeler ve gerçekler koymayı öğrenmelidir...
---

Son sonuçta ve tahlilde; konu yerine , oluşan zaman emek enerji kaybının ve israfınında -pozitif- telafisi için aşagıdaki ya da benzer bir içeriğin örneklenmesi okunması ya da paylaşılıp tartışılması vb. ni önereceğim...

http://www.altinicizdiklerim.com/indir/231/

-Yukarıdaki içerik özeti için önsöz-

Karanlıkta ıslık çalmak ışığı getirmez. Yalnızlık, korku ve şaşkınlık yerli yerinde kalır; İnsanlar buna sonsuza dek dayanamazlar. Bir şeylerden özgürlük’ün yüküne katlanmayı sürdüremezler; olumsuz özgürlükten olumlu özgürlüğe geçmedikleri sürece, özgürlükten hepten kaçmaları gerekir. Çağımızda ana toplumsal kaçış yolları, faşizmle yönetilen ülkelerde görüldüğü üzere, bir (.. ya) boyun eğme ve demokrasimizde yaygın olan zorlanımlı ‘düzene uyma’dır.

Çağdaş insan için özgürlüğün anlamı nedir? İnsan neden kendi özgürlüğünü diktatörlerin eline bırakmakta ve bir robot gibi yaşamaya razı olmaktadır?

Özgürlüğüne sahip çıkamayan insan, biyolojik olarak bir canlı olmasına karşın, ruhsal açıdan bir robot gibidir. Zihinsel ve coşkusal yetenekleri körelmiştir, canlı değildir artık. Yeni ve kalıcı hiçbir şey üretemez. Yaşama karşı tam bir açlık içinde olmasına karşın uzak durur ondan, kaçar. Çünkü davranışları ve kararları kendisine ait değildir. Onu dışındaki güçler yönlendirmektedir. Hoşnutluk ve iyimserlik maskesinin altında mutsuz ve endişeli bir insan gizlidir.

Çağdaş toplumlarda birey, kendi yazgısıyla baş başa bırakılmakta bu da kendisine korku ve güçsüzlükten başka bir şey getirmemektedir. Kendini içinde yaşadığı dünyadan ve toplumdan soyutlanmış duyan bireyler gittikçe çaresizleşerek yeni ..( la ra) verimli bir zemin oluşturmaktadırlar.

İşte Dr. Fromm, bu çok önemli konuyu bilimsel yöntemlerle inceleyerek, herkesin anlayacağı bir dille gözler önüne sermektedir.

İnsanın doğuştan getirdiği ve vazgeçilmez haklarından başka hiçbir şey değişmez değildir.

Thomas Jefferson
isterseniz alıntıları çoğaltabilirim ya da yeni bir başlık açabilirim ve tartışabiliriz...

Önerilen Siteler