Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 11-09-2017, 16:06
Nero Nero isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart Ustalar ezoterizmi biliyordu

Taş olarak ölmüştüm, bitki oldum.

Bitki olarak öldüm ve hayvan oldum.

Hayvan olarak öldüm, o zaman insan oldum.

Öyleyse ölümden korkmak niye?

Hiçbir sefer kötüye dönüştüğüm,

Ya da alçaldığım görüldü mü?

Bir gün insan olarak ölüp,

ışıktan bir yaratık,

rüyaların meleği olacağım.

Fakat yolum devam edecek,

Allah'tan başka her şey kaybolacak.

Hiç kimsenin görüp duymadığı birşey olacağım.

Yıldızların üstünde bir yıldız olup,

Doğum ve ölüm üzerinde parlayacağım.

Mevlana Celaleddin-i Rumî
Alt 11-09-2017, 16:21
Üyeliğini Sonlandırmış

World'le tartışmıştık bu konuyu, şiiri öğrenmemi sağlayan da o oldu. Kendisi bu şiirdeki ezoterizmi, 7 yoğunluklu varoluş anlatımını görememiş ama benim görmemi sağladı.

Daha önce de Mevlana'nın öte dünya tasvirine denk gelmiş ve çok beğenmiştim. Mevlana o tasvirinde ölümün ve ölümde gidilen yoğunluğun anlatımını yapıyordu. İlk fırsatta onu da buraya aktarayım.

İslam tarihi boyunca işte böyle büyük, aydınlanmış ustalar oldu. Bunlardan örnekler verelim burada.
Alt 21-09-2017, 14:43
Üyeliğini Sonlandırmış

Bakın bakalım eyy islamofobikler, Mevlana "ustamız", cennet ve cehennemi nasıl tasvir ediyor, hûriler ve zebânilerle mi, yoksa başka türlü mü...

Mesnevi'de Cennet

“Bir Müslüman secde yâhut rükû edince, onun secdesi ve rukûu âhiret âleminde cennet olur.

Birinin ağzından Cenâb-ı Allah’ı övme, hamd ü senâ çıkınca, Cenâb-ı Hakk o hamdi, o övgüyü cennet kuşu yapar.

Senin elinden sadaka ve zekât verilince, o sadaka ve zekât cennet bağı ve bahçesi olur.

Senin sabır suyun, cennet ırmağı kesilir, cennette akan süt ırmağı da senin sevgindir, aşkındır.

İbâdetten aldığın zevk, cennetteki bal ırmağıdır. Kendinden geçişin, mest oluşun da şarap ırmağıdır.

Bu sebepler, yaptığın işlere benzemez. Fakat Allah bu sebeplerin yerine o eserleri nasıl getirdi? Bunu da kimse bilemez.

Bu sebepler, dünyada iken nasıl senin fermânın, buyruğun ve irâden meydana gelmişse, cennetteki o dört ırmak da senin buyruğuna, irâdene uyacaktır. Dünyadaki güzel sıfatlar senin emrinde olduğu gibi, cennetteki ırmaklar da senin emrindedir.

Cennetteki ağaçlar da, senin buyruğunu yerine getirirler. Çünkü o ağaçlar, senin dünyadaki iyi sıfatlarından, ahlâkından yeşerdiler, meyve verdiler.

Bu güzel sıfatlar, bu dünyada senin buyruğun altında idiler. İyi huylarına, ibâdetlerine karşılık olarak verilen şeyler de, öteki dünyada, senin elinde olacaktır.

Elinden bir mazlum yaralandı, zulüm gördü ise o zulmün cehennemde bir ağaç olur, ondan zakkûm meyvesi husûle gelir ve onu yersin.

Sen hiddete kapılıp, gönüller kırdı, gönüllere ateş düşürdü isen, o ateş cehennem ateşinin mayası olur seni yakar yandırır.
Senin öfke ateşin bu dünyada insanların gönlünü yakardı. Ondan doğan cehennem ateşi de, orada seni yakar, yandırır.

Senin hiddet ateşin, burada, insanlara kastederdi. Ondan doğan cehennem ateşi de, orada sana saldıracaktır.

Dünyada hiddete kapıldığın zaman ağzından çıkan yılan ve akrep gibi insanları sokan sözlerin, orada yılan ve akrep olup senin kuyruğundan yakalayıp sokacaktır. İşte böylece yaptığın iyiliğin de kötülüğün de karşılığını ahirette bir bir aynıyla göreceksin.”

http://www.kadinveaile.com/mesnevide-cennet/
Alt 21-09-2017, 15:08
"ictenlik" - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
"ictenlik" "ictenlik" isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Adı geçenin - Ruminin ya da Celaleddinin ve (Mevlana denilenin) ustalığı ise tartışılır.
Bir çıraktır öğrencidir belki.
Belki Şems e öykünüyordu ya da kendini yöneltiyor ve zorluyor belli o yöne çünkü Şems ve etkin bilgi
Bu (yukarda anlatılan) kavramayı almış eğitilmiş ve peşinden gidiyor.peşinde dolaniyor belli ki.
Söz söyleme verme isteği yoğun ama yani ne desek.
Zorlama yazılmış şeyler bunu burdan görebiliyoruz. Kendini kavrama /kavramaya yönelttiğini.
Altı (aşkın ya da saltık) bir kavrama dolu değil.
Kamışın içi boştur ses çıkarır hocam doluyken öyle ötmez. başka türlü ses çıkarır...
Celaleedin kötu bi öğrenci ya da iyi okumus eğitim görmüş biri. Anlatma telaşı var..

Kaldı ki yolu ve yordamı bugün isminin devamı ve ortaya koydugu şey sahtecil ve barıscıl bir yumşaklik ve sahte sevgi
Ve muridi gorulenler ya da yol sürenler iyi hissetmek için Mevlana peşindeler ve Mevlevilik denilen altını dolduramayan bir yol..
Sevgi dolu sahte büyükler yaratılıyor ve sahte söz söyleyiciler. Yumşak sevgiye hizmet ediyor...
Iyi niyetli olabilir buna karışmıyorum. Bu benim yorumum...

Bir Seması var o da dönülürse. Biliyorsunuz Atatürk araştırtmış bunu. Raporlarında geçiyor...
Şimdi sözde seçkin sosyete derneği oluvermiş. Sema şov olmuş. Yol mu var miras mı? Bulanık laflar muğlak laflar...
İnsanlara isimler lazım .izm ler de
ve bize büyükler mi lazım

Üstü örtük telaş ve
Rumi ya da Celalleddin şişirilmiş bir insan yavrusu.insan kelebeği.yumşak gönüllü/karınlı bi adam.. Sevgi eylemi biraz daha sert dürüst ve bilinçli olmalı sanırım.
Şemsin gölgesi /öğrencisi olmaktan kurtulamamış kendiyle barışamamış ya da kendi yolunu çizememiş aldığını nakletmiş izlenimi veriyor.
Üzerinden pazarlanan aşk kavramsalı ise ayri bir facia. Arabesk bir semptomani...

Herkesin yanıldığı ya da herkesin kaybettiği gün neyin olduğunun önemi yok
Alt 21-09-2017, 15:29
Üyeliğini Sonlandırmış

Uydurtu, semânın sünnet düğün-şovu uyarlaması gibi sen de zamâne tarzı bir "eleştiri" yapmışsın.

Mevlana'ya "usta değildi" deyip bırakınca temel zayıf olmuş. Mesnevî'yi Mevlana yazmadı mı? Sadece yukarıda verdiğim şiiri bile ondaki ustalığı görmeye yeter.

Cümleler sıralamışsın ama alıntı mı, sana mı ait, belli değil. Sana aitse o cümlelerin içini doldurmalısın. Değinip geçme tarzı anlamlı değil.
Alt 21-09-2017, 16:02
Üye

Umarım tanrısının gözüne girebilmiştir ne demeliyim ki
Biz eleştirmeliyiz ki...

Görüyorum ve söz ediyorum.altını doldurmak?
. Bemim izlenimim yanlışsa boşsa söyleyeceklerimin altını ve içini tarih boşaltsın..

Semanın bir ritmiği anlamı var ya da vardırsa arştırılabilir. Tibetten uzak asyaya kadar yaygın bir bedensel zihinsel egzersizin parçası olabilir...
Tahta çiviye parmak çakıp dönmek nedir? Hem ters mi dönüyor...

Tamam kabul ediyorum bunlar kötü kaba ve geçiştirmeci yorumlar...

Bir film izlemiştim çocukken onu bulamıyorum. Başı dönmeden dönmeyi öğrenmeye çalışan bir kadın hakkında.

Mesnevi de ne var? Ne aldınız Mesneviden...iyi hissetme kitabı...

Adam (mevlana) önümdeki masada bir restoranda tabak altına konulan kağıdı süslüyor şu anda.

Dostun yanına hediyesiz gitmek buğdaysız değirmene gitmek gibiymiş öyle yazıyor. Mevlana arkadaşa özeleştirim buğdayım budur...bunlardır...

Mevlana anlamlıydı da niye kimse dönmuyor? Niye kimse dönmeyi denemiyor?

Mevlanacılık ,onların yaptıklarını biz yapamayız onların kavradıklarını biz kavrayamazla ilişik dönüyor...

Söz üretme telaşında yumşak karınlı iyicil bi adam...hepsi bu...

Alt 21-09-2017, 16:12
Üyeliğini Sonlandırmış

Ne var yâni tabak altındaki kağıdı süslüyorsa? Che de tişörtleri süslüyor...

Buradan nereye varırız? Kafandaki mükemmel, hatasız, kusursuz usta nedir, nasıl bir şeydir? Resmi asla yapılamayacak ve bir yerleri süsleyemeyecek biri mi?

Allah gibi mi, peygamber gibi mi?..

Bu başlık altına yazdığım ilk mesajdaki şiiri sence de müthiş değil mi? Varoluşumuzun en temel sırrını çözmüş ve şiirleştirmiş. Taş olarak gelmekle başlayan varoluşumuzun ışık olmaya doğru giden serüveni...
Alt 21-09-2017, 16:22
Üye

Biz eleşrltirmeliyiz ki tarih ya da bu köhne anlayışlar biraz...

Ben yazmıştım bi yerde. Kadın kokusu seks özlemi sevgi esrimesi ve seks tutsaklığı vb. sekse erişememe sevgiyi suçlama cinsel kısıtlılık anlatıyor...

Yunus için yapmıştım bu yorumu ama ona daha uugun.

Buram buram rahat seks yapamama ya da cinsel arzu kokuyor arkadaşım .arzu esirgenmesi cinsel temas yoksanlığı vb. Vb...

Kadınlarla iletişim güçlüğü seksini elde edememe yada doyuramama cinsel açlık cinsel tıkantılar..

Hangi kadın kadınsal anlamda mevlanadan hoşlanıyor.cinsel sevgiyi çarpıtıyor...
Mevlana budur
Insan neslinin yarisida budur
Sevgi acligi cinsel aclik karistirma.. cinsel tensel tinsel doyumsuzluk...yoksanlik mevlananin mesnevisi
Sevgi seksi karıştırma .buram buram esiyor.
Buyumemis benlik.buyumemis erkek benlik.eril oturtamamis kisi.
Kadinsi sevgi...

Altını psikanalitik sembiyoz ,sembiyotik inceleme sembiyotik yoksanlık doldurabilir.
Anne yoksanligi anne baskisi baba siddeti ve cocukluk siddeti yumsak karinli baba sevgicil anne ne varsa gecmiste o doldurabilir

Toplumun yanlis sevgi ogretileri doldurabilir

Ama iyi bir bakis ve inceleme doldurur

Bi karıya git mevlana.bi orosbuya git.anlatsın sana hayat kaç bucak.gör sevgiyi...

Alt 21-09-2017, 16:32
Üyeliğini Sonlandırmış

Çok fazla çok bilmiş bir dil bu. Ben bu dilden hoşlanmıyorum. Azıcık şey bilip çok şey bildiğini sanma yanılgısı. O kadar ki, tanrı yanılgısı halt etmiş bunun yanında...

Sevgi-aşk-cinsellik hakkında o kadar basit genellemeler ve kestirme çıkarımlar yapılması doğru değil. Hamken olmuş, pişmiş insanlar için böyle çok bilmiş velet havalarında ahkâm kesmek haddini bilmezlik. Ben beğenmiyorum.

Cafe'lerde yapılan geyikleri bir üst level'a çıkarıp sağdan ikinci sırada oturan elâ gözlü kızı etkilemek için söylenen sözlere benziyor.

Ki bu kesinlikle ergen cinselliği demek oluyor...
Alt 21-09-2017, 16:33
Üye

Mevlanayı çekici bulan kadın var mı? Soralım bu söylediklerimin altını doldurabilir.
Mevlanayla sevişmek isteyen yada Mevlanaın cariyesi olmak isteyen?
Mevlanayla aynı yatağı

Mevlanayı gizemli bulan kadın var mı? Seksi bulan?

Ya erkek var mı?

Aramızda tinsel tınsal anlamda mevlanayı arzulayan var mı? takan var mı? tınlayan var mı?

Bunlar altını doldurabilir...

Önerilen Siteler