Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 01-03-2008, 19:43
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Din korkudur.

İlkel dinlerin doğuşunun ana sebebi bence de korkudur.
Daha sonra egemenler tarafından bu korku kullanılmış ve din yoluyla korkutmaya dönüşmüştür.
Korku yeterli olmadıkça yeni korku senaryoları oluşturulmuş, cehennemler yaratılmıştır.
Tanrı inancı olmayan tek din olan Budizm istisna tüm dinler korku üzerine kurulmuştur.
Diğer faktörler tali sebeplerdir.
Sevgiyi temel alan tek din dahi yoktur.
Alt 01-03-2008, 21:30
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

pante, şintoizmi, budizmi nereye koyacagız peki. Bahailigi pek bilmiyorum bunu da psiko cevaplasın. Orada da korku var mıdır.

* * saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 01-03-2008, 21:35
vgm.1 vgm.1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Fikir beyan etmek ha....

Çok güzel.

Din korkudur. Ödlekler dindardır. Cesaretliler Ateist.

Hatta o kadar korkaktır ki dinciler, seve seve bombayı kendi üstünde patlatır. Korku ile cesaretin arasında cehalet vardır. Ateiste cesurdur deseniz cahil olacak, dinci korkak deseniz akıl işin içine girecek, sorduğunuz sorunun kurgusu baştan yanlış.

Cevabı Sevgili Sargon nazik bir dil ile yazmış. Daha o yazının üstüne ne diyeyim ki ben. *

Size Meşe Palamudu da yetmez. Son fikrim bu.

Selamlar
Evet ödlek insan şiddete başvurur, çünkü din korkusu diğer tüm korkularını bastırmaktadır, aynen öyle o kadar ödlektir ki bombayı üzerinde patlatır, etrafta çoluk, çocuğun ölmesinden bile korkmaz. Ben biliyorum bilmeden bana hizmet edeceğini.

*Bir önceki yazımda bir agnostiğin bile din korkusu yüzünden ateist olamadığını *Nedim Gürsel'in röportajından alıntılamışım. Din korkusu ateistlerde de olabilir, pek akıllı okicim biz burada kimseyi en cesur, yada en korkak *ilan etmiyoruz, sadece korkunun muhteşem gücünden bahsediyoruz. Eğer ki dinin korku olduğunu ispatlayabilirsek, belki de insanlar korkmaktan korkmayı tercih edip üzerine gidebilirler.

Sobe oki, sobe. Sargonun arkasında gördüm seni.

Selamlar.
Alt 01-03-2008, 21:56
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

pante, şintoizmi, budizmi nereye koyacagız peki. Bahailigi pek bilmiyorum bunu da psiko cevaplasın. Orada da korku var mıdır.
Yazımda Budizmi ayrı tutmuştum zaten.
Şintoizmde de korku vardır. Doğa afetlerine ve kötü ruhlara karşı tanrılara, ölülere sığınırlar.

Bahaizm ise İslam temellidir. Kur'an'ı ve Muhammed'i tasdik eder.
Alt 01-03-2008, 22:05
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Tanrı inancı olmayan tek din olan Budizm istisna tüm dinler korku üzerine kurulmuştur.

* * *ben yazını tam okumamışım. Tanrı inancının olmaması zaten tüm meseleyi açıklıyor. Dinler ile tanrıyı özdeşleştiriyorsanız yanılıyoruz demektir. Ama tanrı içeren dinler diyorsanız o zaman benim yazıma tekrar dönmek zorundayız. Budizm bir din olduguna göre neden korkuyu içermiyor diye düşündügümüz takdirde epey yol alırız diye düşünüyorum.

* * *saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 01-03-2008, 22:10
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Dinin korku olup olmadigini, cocuklugunu hatirlayan o zamnki hislerini inceleyerek karar verebilir.
Benim hatirladigim devamli gozetleniyor, her hareketim olculuyor korkusu idi. Fakat bu korku bende aksi etki yapmis olacak, sorular yaratmisti kucuk beynimde.
* Ilk insanlarin izah edemedikleri doga olaylarindan duyduklari korkuyu o zamanki akillariyla kendilerinden ustun bir gucun yaratigina inanmalari, ve bu zayifliklarinin farkina varan, ilk kabile sihirbazlariyla ise baslayan ruhban gurubunun, gunumuze kadar ulasmasi olarak goruyorum basitce dinlerin gelisimini.
*Dinler de, ihtiyaca gore sekil ve tanri degistirmis, ancak var olma nedeni hep ayni kalmis. Insan aklinin sorgulamasi ve izah edemedigi olaylari kendinden ustun bir varliga mal etmeleri. Bilimin ilerlemesiyle sorularina cevap buldukca korku, dolayisiyla dini etkinin azalmasi kacinilmazdir. Iskandinav ulkelerinde dinin yok olmaya yuz tutmasi, halkin egitim duzeyiyle dogru oranda orantili oldugunu dusunuyorum.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 01-03-2008, 22:29
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Korkunun en temel insan duygusu olduğu, ilk insanda çok daha fazla var olarak giderek azalma eğilimli olduğu yazılmakta.
Bu yüzden dinlerin korkuların nedeni olduğu sonucuna varılıyor!

İnsan duygularının temelinde bir görüşe göre altı, bir görüşe göre ise sekiz temel duygu vardır. Bunlar; (altı tanedir diyenler için) kızgınlık, korku, sürpriz, mutluluk, üzüntü ve iğrenme, (sekiz diyenler için ilave olarak) sevgi ve utanç duyguları girmektedir.
Daha doğrusu literatür bunu söylemekte.

Temel duygu demekle; insanın doğuştan gelen duygularından bahsediliyor ise;

Bizce korku doğuştan gelmez. Korku, sonradan öğrenilen bir duygudur.
Yeni doğanların özelliklerini dikkate alan araştırmaya göre, yeni doğan bebeklerinde korku eğilimleri yoktur. Verilen tepkiler daha çok oto reflekstir. Çocuklar ancak farkındalığa ve öğrenmeye başladığı zaman korkular ortaya çıkmaya başlamaktadır.
Burda önemli olan farkındalık ve öğrenmedir.
Bu dönem yaklaşık 4 ile 8 yaşlara kadar sürer. Ve yine öğrenme ve farkındalıklar ile pek çoğu ortadan kaybolur. Kaybolmayan kısımlar ise baskı ile tepkiler önlenir.

Bu teze göre insanlığın ilk dönemlerindeki büyük korku yanlıştır. İlk insanlar bizim zannettiğimiz kadar korkak değillerdi. Tam tersine düşünemeyeceğimiz kadar cesurdular.
Ancak insanlığın kendisini fark etmesi ve öğrenmeye başlaması ile ilk korkular ile karşılaşıldı.
Ve yine, beyinsel gelişim neticesi ile öğrenme ve farkındalıklar ile bu dönemde üretilen pek çok korku ortadan kalkmıştı.

Dinler, korkuların nedeni olarak ortaya konuluyorsa. İlk insanların ve çağımızdaki toplumlarda dinlerin yeri olmamalı idi. Oysa ki durum bu değildir.

Ancak, korku duygusunu da dinden tamamen soyutlamak yanlıştır.
Bizce, korku duygusu, neden değil, etki artıran konumundadır.

Bu arada, korku duygumuzu bu kadar kötülemek de yanlıştır.
Zira korku duygumuz ile kendimizi; koruma, gözetme, tedbir alma, savunma gibi davranışlarımızı ortaya çıkarırız.
Alt 01-03-2008, 22:31
AYATA AYATA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

KORKU AKILI YOK EDER...................inanmak bilmeme istegidir...
Alt 01-03-2008, 22:35
asinar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
asinar asinar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili Dilaver,
* Budizm'de de korku unsurunun varlığı öne sürülebilir sanırım. Reenkarnasyon inancında, *ölen bir insanın, sağlığında yanlış işler yapmışsa, dünyaya bir hayvanın bedeni içinde ya da bitki olarak döneceğine *inanılır. Bu durumda Budizm'de dünyaya bir hayvan ya da bitki formunda dönme korkusunun var olduğu düşünülebilir.
* *Şintoizm'de de insanlar eğer ölülere gerekli saygıyı göstermez, sunularda bulunmaz, armağanlar almazlarsa, ölülerin, bunun intikamını alacaklarına inanırlar. Bu da Şintoizm'de de korku olduğunun göstergesidir.
Alt 01-03-2008, 22:43
Üye Değil

Dinler korku ve mükafat temelinde oluşmuştur.Bazı dinlerde korku ön plandayken bazı dinlerdede mükafat ön plana çıkar.Bu mükafat uzak doğu dinlerinde olduğu gibi bu dünyada ruhun olgunlaşması ve manevi haz şeklindede olabilir öte dünyayı boşverirler ve bu dinlerde korku unsuruda olmıyabilir veya çok az olabilir.Özellikle müslüman ve hristiyanlarda öte dünyada ceza veya mükafat beklentisi vardır .Dinlerin korku hakkındaki farklılıklarını iyice değerlendirmeden hepsini aynı kalıba koyarsak bence yanılmış oluruz.Geçmişinde hiçbir din tecrübesi olmıyan insanlar için dinlerdeki korkutucu ayetler komik ve saçma olarak değerlendirilebilir fakat din inanırları için ise korkutucu ayetler inanırların yaşamında çok etkilide olabilir.

Önerilen Siteler