14-01-2010, 21:38
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
selanikli´isimli üyeden Alıntı
Sayın EnvyMe,
erkeklere yukardaki vaatleri - kadınlara küfür edercesine - veren, köleliği kurallara bağlayan, güçlü olduğunuzda düşmanınızla barış yapmayın, onları her köşebucakta öldürün diyen bir dinin içinde güzel bir şeyler aramak.
İşte en büyük alay budur. İnsanlıkla ve insan aklıyla.
Ne size ne de hiç kimseye yakışmayan da budur.
Elimden geldiğince de bu alaya izin vermem.
Saygılarımla.
|
Azizim Yakışıp yakışmadığı konusunda görüş belirtemem. İnsan kendine yakışanı kendisi belirler. Fakat insan akla sahip ise o güne kadar gelmiş bir iyi anlayışı varsa neden gücü eline aldığında öldürmeyi kabul ediyor? Soruyu geliştirelim. Nonteistler güçlü olduklarında adil ve eşit davranışlar mı sergileyecekler? Bu sorun zaman, mekan, bireysel gelişimle ve toplumla ilgili bir sorun değil midir?
|

14-01-2010, 21:43
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
sadebiri´isimli üyeden Alıntı
bir arkadaşın güzelce açıkladığı bir konuyu aynen aktarıyorum...
BİLİNEN İSLAMİLE İNDİRİLEN İSLAM ARASINDAKİ FARK!
1..İndirilen İslam her türlü milliyetçiliği,kabileciliği ve bencilliği kabul etmediği gibi dinciliği de kabul etmez.O tüm insanların tek bir çatı adı altında yaşamalarını ister ve bunu sağlayacak olanların iman edenler olduğunu savunur.Herkese seslenir ve doğru olan yollarda beraber olunmasını ister.Yaratıcı, peygamberine ‘’Ben veya siz ikimiz bir sapıklıktayız.O halde gelin doğru olan konularda beraber olalım’’ diye emreder.
Peygamberlik öncesi ''erdemliler cemiyetine'' üye olmuş olan hz.Muhammed(bu cemiyet zalimlerden mazlumların hakkını almak için kurulmuştu)peygamberlikten sonra da böyle bir cemiyet kurulursa hangi inançtan olurlarsa olsun üye olacağını ifade etmiştir.İslam geldiği topluma araştırarak ve aklederek inanmalarını doğru bir şekilde yaşamadıklarını ifade eder.Medine’de tüm dinlerin bir araya gelerek yazılı bir antlaşma ile devleti korunması sağlanmıştır.Mekke’de herkesin dinini kendisine olduğunu ama herkesin kendi dinini anlatma hakkı olduğunu ifade eden ayetleri hepimiz biliyoruz.Savaş halinde olan Mekkeliler ve Yahudiler hakkında gelen ayetler, bu gerçeği değiştirmez.Kuranda inanlara toplumsal düzenlemeler konusunda öğretiler sunulurken insanlara evrensel kurallar sunulur.
Devamı
|
Sayın Sadebiri,
Yukarıda ki alıntıda katıldığım birşok yö/an var...
Hanif düşüncenin kaynağı "Hilfil füdül"den de bahsedilmiş kısaca...
Keşke kaynak belirtseydiniz...
Kimdi bu Güzel düşünce ve tesbitlerin sahibi?
Saygılarımla...
Konu güneşinzaptıyakın tarafından (14-01-2010 Saat 22:02 ) değiştirilmiştir.
Sebep: ilgili mesaj yeniden düzenlendiği için...
|

14-01-2010, 21:51
|
|
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
UlulElbab´isimli üyeden Alıntı
Sayın Sadebiri,
Yukarıda ki alıntıda katıldığım birşok yö/an var...
Hanif düşüncenin kaynağı "Hilfil füdül"den de bahsedilmiş kısaca...
Keşke kaynak belirtseydiniz...
Kimdi bu Güzel düşünce ve tesbitlerin sahibi?
Saygılarımla...
|
Bir konuyu netleştirmeniz gerekiyor.
Nedir bu indirilen İslam?
Kuran'da ki İslam mı?
Kuran'daki İslam'ın bir kısmı mı?
Yoksa Kuran dışı bir İslam mı?
Saygılar.
Yarin yanağından gayrı, her yerde, her şeyde, hep beraber demek için.
|

14-01-2010, 21:52
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
tyd13´isimli üyeden Alıntı
Azizler, Azizeler ve Üstadlar
Konuyu genişletip tüm dinleri ele alarak "Hiç mi güzel bir şey" olmadığına bakarsanız nasıl değerlendirirsiniz? Din karşıtlığınızı ortaya koyarken sadece İslam'a dayanarak yazdığınızda din meselesini değerlendirme tarzınız değişiyor mu? Ayriyeten belirtilmesi gereken bir konu da görebildiğim kadarıyla din bireylere belirli bir yaşayış tarzı sunmasına karşın din karşıtlığına dayanan düşüncelerin toparlanmış asgari bir yaşam tarzı sunamamasıdır. Satır aralarında kalan evrensel adalet, evrensel insanlık ve evrensel özgürlük anlayışının toplu yazı olarak sunulamayışı bir sorun olarak göze çarpmaktadır. Bireylere dinin kötülüğü sunulurken dinden daha iyisini sunmanız gerektiği görüşü hakim bir görüş değil midir?
|
Sayın tyd13, ateizm bir ideoloji olmadığı için siyasal bir düzen öneremez. Her ateistin farklı siyasal değerlendirmeleri vardır. Bu topic de tartışılan konu İslamda ateistlerin azda olsa iyi birşey görüp görmediğidir.
İslama alternatif istiyorsanız her ateistten aynı yanıtı alamazsınız.
Benim fikrimi zaten biliyorsunuz. Sosyal adaletsizlik tüm kötülüklerin anasıdır. Sosyalizm benim önerdiğim çözümdür.
Kendisinin Efendisi Olmayan Hiç Kimse Özgür Değildir.
Epiktetos
Konu saroz tarafından (14-01-2010 Saat 22:08 ) değiştirilmiştir.
Sebep: yazım hatası
|

14-01-2010, 22:00
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Azizim Konunun dışına çıkmayı düşünmüyordum. Özür dilerim. İkinci paragrafta bir vurguda bulunduğum konu ideoloji olmamasına karşın nonteizmin bir yaşam tarzı sunmasının toplumda yer etmesi açısından önemli olduğunu düşünmemden kaynaklanıyor. Yaşam tarzı sunulmasının gereklilik olduğunu belirtmiyorum. Ayriyeten sizin görüşünüzü biliyorum. Siz de benim görüşümü asgari düzeyde biliyorsunuzdur.
|

14-01-2010, 23:14
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Azizim Dinin getirmesiyle başlayıp başlamadığını öğrenmek için sorulan bir soru yoktur. Böyle ifadelerin yer almasını doğal kabul etmenizi anlamadığımı söylemeliyim. Size göre İslam'da iyilik konusunda belirli düzeyde vurguların bulunması doğal mıdır? İslam'da kadın-erkek eşitliği vurgusunun yapılmamasını da doğal mı karşılıyorsunuz? Bireyin iyi olmasının ve/veya iyilik yapmasının dinle tümüyle ilgili olmadığı konusunda size katılıyorum. Bireyin iyilik yapmamasını ve/veya kötü olmasını da dinle tümüyle ilgili olmadığını da ekleseydeniz görüşünüzü bütünlemiş olurdunuz diye düşünüyorum.
Konunun özü aslında İslam'ın kötü yönlerinin karşıtları tarafından vurgulanırken iyi yönlerinin vurgulanmamasıdır. Çift yönlü eleştirinin bireylerin iletişimlerinde önemli olduğunu düşünüyorum. Karşıtlığın uzlaşmaya dönüşmesi açısından olasılıkların göz önüne alınmasınında bireylerin iletişimi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. "Bir konuda bir birey kötü ise diğer konularda da kötü olmalıdır" mantığına ulaşan yaklaşımların bireylerin iletişimini önemli ölçüde sekteye uğrattığını da belirtmeliyim.
|
Sevgili tyd13,
Beni birisine benzettiniz galiba! Yukarıdaki soruları sorduğunuz AhbAp ben miyim?
En azından "İslam'da kadın-erkek eşitliği vurgusunun yapılmamasını da doğal mı karşılıyorsunuz?" gibi bir soru beklemiyordum. Böyle bir şey olabilir mi? Dinsel İnançlardan Nasıl Kurtuldum bölümünde yazdığım hikayemde, "Kuran'ı ilk okuyuşumda Nisa 34'ün ve Ahzab 50-52'nin beni şoke ettiğini söylemeliyim. Hiçbir tanrı böylesine laflar edemezdi" türünden bir şeyler yazdığımı anımsıyorum.
Yazmaya çalıştığım şey, aslında direk olarak başlıkla ilgiliydi. "İslam'da hiç mi güzel bir şey yok?". Olsa ne olur ki? Konunun bu kapsamda olmadığını vurgulamaya çalışmıştım. Kaldı ki, Nisa 34'ün hükmüne "ne kadar güzel, ne kadar doğru" diyen insanlar da var. Yani, iyiyi hangi kıstasa göre belirleyeceğiz o zaman?
Ben diyorum ki, Kuran'ın tümü "İyi olun, güzel olun" ile ilgili ayetlerle dolu olsa, tek bir bilimsel hata Kuran'ı geçersiz kılar. Çünkü Kuran'ın iddiası, bunun tersi şekildedir.
Başlık sorusu aslında şunu soruyor: "Her şeyi eleştiriyorsunuz, bir sürü de hata buldunuz. Yahu el insaf, hiç mi iyi bir şey yok?". Ben de, bu soru yersizdir diyorum. Ama şuna buna iyi davranın diye bir ayet gösterilecekse buna cevaben, bunun da İslam'ın güzel tarafı olarak nitelendirelemeyeceğini söylüyorum.
Bir din (hele ki İslam gibi, zamanın başlangıcından sonuna kadar herşeye bir senaryo yazmış, tanrısının belli bir isimle anıldığı, herşeyin kaynağının o olduğunu savunan bir din) ya topyekün geçerlidir veya benzer şekilde geçersizdir. Bana göre geçersizdir. Bu durumda, "Aslında güzel yanları da var yahu!" diye değerlendirmem anlamsız olacaktır.
Sanırım/umarım anlaşıldım.
When You Kill A Man, You're A Murderer
Kill Many And You're A Conqueror
Kill Them All And You're A God!
----------------
war is over
(if you want it)
|

14-01-2010, 23:28
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Azizim "Olsa ne olur ki?" dediğinizi ve diğer sözlerinizi anladım. Dinlerden belirtilenler arasında doğal olarak gördükleriniz dışındaki konuların dışında da başka dinlerde geliştirici ifadeler olduğunu ve kadın-erkek eşitliğini savunan ifadeler olduğunu söylemeye ve hangisinin doğal olduğunu anlamaya çalıştığımı göstermeye çalışıyorum. Ayriyeten dini bir tün olarak kabul edip güzel olan yönlerini de geçersiz kabul ediyor olmanızı farklı bir yaklaşımla değerlendirelim mi? Soru: Bir birey var ve size göre kötü yönleri çok. Üçüncü kişilere karşı iyi ve haklı olduğu konuları geçersiz sayıyor musunuz? Dini veya dinlerin kitaplarını değerlendirirken "Bu kural güzeldir" demekten sizi alıkoyabilecek bir durum mu var? Kendi adıma yazarsam! Bana göre iyi yönleri varsa "İyidir" diyerek dillendirebilirim. Hiç fark etmediğim bir yanlışıma ışık tuttuysa da "Güzel" derdim. Tabii ki kötü yönlerini de ortaya koymaktan kendimi alıkoymazdım.
|

14-01-2010, 23:52
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Azizim "Olsa ne olur ki?" dediğinizi ve diğer sözlerinizi anladım. Dinlerden belirtilenler arasında doğal olarak gördükleriniz dışındaki konuların dışında da başka dinlerde geliştirici ifadeler olduğunu ve kadın-erkek eşitliğini savunan ifadeler olduğunu söylemeye ve hangisinin doğal olduğunu anlamaya çalıştığımı göstermeye çalışıyorum. Ayriyeten dini bir tün olarak kabul edip güzel olan yönlerini de geçersiz kabul ediyor olmanızı farklı bir yaklaşımla değerlendirelim mi? Soru: Bir birey var ve size göre kötü yönleri çok. Üçüncü kişilere karşı iyi ve haklı olduğu konuları geçersiz sayıyor musunuz? Dini veya dinlerin kitaplarını değerlendirirken "Bu kural güzeldir" demekten sizi alıkoyabilecek bir durum mu var? Kendi adıma yazarsam! Bana göre iyi yönleri varsa "İyidir" diyerek dillendirebilirim. Hiç fark etmediğim bir yanlışıma ışık tuttuysa da "Güzel" derdim. Tabii ki kötü yönlerini de ortaya koymaktan kendimi alıkoymazdım.
|
Sevgili tyd13,
Sorunuz şu: "Bir birey var ve size göre kötü yönleri çok. Üçüncü kişilere karşı iyi ve haklı olduğu konuları geçersiz sayıyor musunuz?".
Cevabım hayır! Neden geçersiz sayayım? Ama izninle, bunun konumuzla ilgisini göremiyorum. Fakat buradan yola çıkacaksak, ben de size şunu sorayım: Tanıdığınız bir kişi var ve kendisinin bu dünyadaki en iyi, en akıllı, en güzel insan olduğunu iddia ediyor; bunun istisnasının olamayacağını, eğer varsa ortaya konmasını söylüyor. Şimdi siz, bu kişinin bir veya birkaç kötü hareketini yakaladınız. Bu durumda, bu şahıs hakkında ne düşünürdünüz?
Bir diğer sorunuz, "Dini veya dinlerin kitaplarını değerlendirirken "Bu kural güzeldir" demekten sizi alıkoyabilecek bir durum mu var?" şeklinde.
Cevabım yine hayır! Beni bundan alıkoyacak bir durum yok veya "Aslında şuradaki ne kadar güzel bir söz ama ben bunu bütünü gibi reddetmeliyim" gibi bir inadım da olmaz. Çünkü, kendimce o dini eleştirirken bu kısmı ilk sıralarda önemli olmaz. Şöyle ki, Kuran, dünyanın bir tepsi gibi düz olduğunu anlattığı anda benim için geçersizdir. Yani ortada bir din kalmaz. Dolayısıyla ortada bir din olmadığı için, "Bu din iyi mi yoksa kötü mü" diye değerlendirmek de gereksiz hale gelir.
Eğer ki Allah'ın varlığından hiç şüphemiz olmasaydı, mesela kendini tüm insanlığa göstererek varlığını kanıtlasaydı ve yine Nisa 34 geçerli olsaydı, o gerekli şartlar oluştuğunda siz karınızı döver miydiniz? O hükmü reddetme şansınız olur muydu? Herhalde Allah'a karşı gelmek, böylesi bir durumda biraz sıkardı. Bu durumda bu ayetin hükmünü iyi/kötü açısından değil, mevcut dinin geçerliliği doğrultusunda değerlendirirdiniz.
İşte ben de, konuyu dinin geçerliliği ekseninde ele aldığımı söylüyorum. Tekrar ediyorum, "Allah yoktur, İslam dini geçersizdir!".
----------------
war is over
(if you want it)
|

15-01-2010, 00:36
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
AhbAp´isimli üyeden Alıntı
Sevgili tyd13,
. Fakat buradan yola çıkacaksak, ben de size şunu sorayım: Tanıdığınız bir kişi var ve kendisinin bu dünyadaki en iyi, en akıllı, en güzel insan olduğunu iddia ediyor; bunun istisnasının olamayacağını, eğer varsa ortaya konmasını söylüyor. Şimdi siz, bu kişinin bir veya birkaç kötü hareketini yakaladınız. Bu durumda, bu şahıs hakkında ne düşünürdünüz?
. Eğer ki Allah'ın varlığından hiç şüphemiz olmasaydı, mesela kendini tüm insanlığa göstererek varlığını kanıtlasaydı ve yine Nisa 34 geçerli olsaydı, o gerekli şartlar oluştuğunda siz karınızı döver miydiniz? O hükmü reddetme şansınız olur muydu? Herhalde Allah'a karşı gelmek, böylesi bir durumda biraz sıkardı. Bu durumda bu ayetin hükmünü iyi/kötü açısından değil, mevcut dinin geçerliliği doğrultusunda değerlendirirdiniz.
|
Azizim İlk sorunuza vereceğim cevap: O bireyin bana göre kötü sayılabilecek hareketini gördüğümde "Dünyadaki en iyi, en akıllı ve en güzel insan" olmadığını söylerim. Fakat bana göre iyi, akla uygun ve güzel yönlerini de belirtirim. Ayrıldığımız bölüm de burada göze çarpıyor. Değil mi?
İkinci sorunuza "Gerekli şartlar hiçbir zaman oluşmazdı. Oluşsaydı da dövmezdim" diyerek sorunun sonrasını kendimden bir alıntıyla cevaplıyorum.
Kur'an'da veya başka kaynaklarda adı geçen Tanrı'nın/Allah'ın varlığının ispat edilmesinin kendi nazarımda bilgi dağarcığıma bir bilgi daha eklenmesinin dışında yararlılığı olmayabilir. Semavi dinlere göre sınırsız güce, sınırsız akla ve sınırsız bilgiye sahip olduğu anlaşılan Tanrı'nın/Allah'ın varlığını Tanrı'nın/Allah'ın karşıma çıkıp kendisini ispatı dışındaki ispatlar, yaşamımda değişim yaratmayabilir. Bugün Tanrı/Allah karşıma çıkıp varlığını ispat etse bile onun varlığını kabul etmek dışında onun kulu/kölesi olmak gibi şeyleri kabul etmem. Tanrı/Allah, benden güçlü, zeki ve bilgili olabilir. Evreni de yaratmış olabilir. Ama Semavi dinlerin Tanrı'sı/Allah'ı adil, hümanist, geliştirici ve nazarımda değerli olan bir hayli meziyete ve marifete sahip değildir. (Tanrı/Allah, bahsi geçen meziyet ve marifetlere sahip değilse sahip olmasına yardımcı olmaya uğraşırım.) Kaldı ki sahip olsa bile ona kulluk/kölelik etmeyi kabul etmem. Saygı gösterir, değer verir ve/veya sevgi duyarım, ama onun doğrularını doğrularım, kurallarını kurallarım ve anlayışını anlayışım olarak kabul etmem. Neden bu şekilde düşündüğümü anlamayacağınızı düşünüyorum. Anlamanıza yardımcı olayım. Bizden iyi meziyetlere ve marifetlere sahip bir insana kul/köle olmayacağımıza göre neden Tanrı'nın/Allah'ın kulu/kölesi olalım? (Bir alet kullanmadan uçan bir insana kul/köle olur muyuz? Peki! Akla sahip, konuşabilen ve uçan bir file kul/köle olur muyuz?) Cehennem azabı gibi bize korku salan durumlardan kurtulmak ve cennet sefası yaşamak gibi bize mutluluk verecek durumları yaşamak için mi kulu/kölesi olacağız? Neden çıkarlarım için kişiliğimden, onurumdan ve insanlığımdan ödün vereyim? Haklılığımı bir tarafa atıp haksızlığa göz yummam mı gerekiyor? Bu sorulara vereceğim yanıt, hayır olacaktır.
|
Azizim Anlaşıldığını umuyorum.
|

15-01-2010, 00:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Azizim İlk sorunuza vereceğim cevap: O bireyin bana göre kötü sayılabilecek hareketini gördüğümde "Dünyadaki en iyi, en akıllı ve en güzel insan" olmadığını söylerim. Fakat bana göre iyi, akla uygun ve güzel yönlerini de belirtirim. Ayrıldığımız bölüm de burada göze çarpıyor. Değil mi?
İkinci sorunuza "Gerekli şartlar hiçbir zaman oluşmazdı. Oluşsaydı da dövmezdim" diyerek sorunun sonrasını kendimden bir alıntıyla cevaplıyorum.
Azizim Anlaşıldığını umuyorum.
|
Sevgili tyd13,
İşte ben de bu nedenle, böylesi veya sizin bahsettiğiniz tarzda bir kişinin konumuzla ilgisini göremediğimi belirtmiştim. Yani İslam'ı, arada sırada hata yapabilecek ama iyi yönleriyle de anmamız gereken bir insan gibi değerlendiremeyeceğimizi söylüyorum. Çünkü İslam, her türlü kaynağında yaptığı kendi reklamında "asla hata yapmaz, asla bir çelişkisi, yanlışı ve kötülüğü yoktur".
Ben sizi anladım; umarım siz de beni anlamışsınızdır.
Saygılarımla
----------------
war is over
(if you want it)
|