14-01-2010, 11:07
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
islamda hiç mi güzel birşey yok??
Teist arkadaşların sitemleri doğrultusunda böyle bir konu düşündüm... tyd, Ulu ve nogada gibi "ılımlı dindar" arkadaşların biz non-teistlere serzenişlerine cevap olabilecek şeyler adına bu konuyu açtım
|
tyd13´isimli üyeden Alıntı
Azizler, Azizeler ve Üstadlar
Müslümanların tek taraflı baktığını söyleyen bir konu başlığı olmuş. ...................Sitede işlenen konularda İslamiyetle ilgili tartışan nonteist üyelerimiz İslam'ın sadece kötü yönlerini yansıtmaya çabalar iken bu duruma dikkat ediyorlar mı? "İslam'ın şu yönü hoşuma gidiyor" diyebilen nonteist üye(leri)miz var mı?
Siteyi incelediğimizde karşımıza çıkan durumu yansıtabilecek nonteist eski bir üyemiz var mı? "Muhammed masal kitabı yazmıştır" diyen nonteist üyelerimiz bu masallardan bir misal/ders çıkartabilecek yapıda mı? Bu misalleri yaşamlarında uygulayabilecek yapıda mı? "Tanrı adil değil" diyen nonteist üyelerimiz kendi adalet ölçülerinin farkında mı? Güç ve/veya tüzük için kendi adalet anlayışlarını hiçe sayan kaç nonteist üyemiz vardır?
|
nacizane düşüncelerim : (tekrar olacak ama)
1-islamın doğumdaki suçsuzluk günahsızlık felsefesi bana hristiyanlığa göre daha hoş geliyor... ama bu sadece işin bir yanı yoksa uygulama maalesef islamda da çok kötü... iyi ne var diye düşünüyorum.. mimari iyi ama kısır, resim yok ama ebru ve hat çok güzel (bunlarda resim yapmamak adına zorlamalar ama güzel), müzik yok ama yine de anadolu müziği mistisizmini seviyorum ama bunlarda temel islamla çakışıyor.. arap savaşları falan beni ilgilendirmez.. semavi şeylerin hepsi artık çürümüş .. ne kaldı merak ediyorum islamdan geriye??
2-islam adına anlatılanbirçok masal/hikaye/rivayet bana oldukça komik geliyor. gülmek iyi olduğuna göre bunun bir yararı var sanırım..
3- adalet mi?? islam adaleti sistemi zamanımızda geçerli olabilir mi diye düşünüyorsun?? kişisel baz da "insanları seveceksin" temelli öğütler de tüm öğretilerde mevcut...
hayallah!!! ne kaldı geriye ben bulamadım dostlar... siz bulduysanız dinlemeye hazırım
kuranı okuyun cunku okudukca allahin olmadigini daha iyi anlayacaksiniz .......
|

14-01-2010, 11:15
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bizim söyleyeceklerimizin birşey ifade edeceğinimi düşünüyorsunuz sayın uyar?
Bence biz ne söylersek söyleyelim sizin için birşey ifade etmeyecek. Bu yüzden, karamsarlığa kapılmadan İslam'a inanmayanlardan mesajlar beklemek sanırım bizim için daha doğru olacak.
Ama isterseniz, ipucuları verebiliriz.
İlk ipucum şu olsun.
Allah, bir insanın başka bir insana lanet okumasını yasaklamıştır. Sadece iki istina harici.
Saygılarımla
Rabbim; Ben hiçim, Azametin karşısında acziyetimin bilincindeyim. Sen ne yazarsan güzel. Sen neyi silersen güzel. İstediğin gibi yaşat. İstediğin gibi öldür.
|

14-01-2010, 11:21
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
EnvyMe´isimli üyeden Alıntı
Allah, bir insanın başka bir insana lanet okumasını yasaklamıştır. Sadece iki istina harici.
Saygılarımla
|
çok güzel dostum... sizide aynı arkadaşlar içinde saymayı unuttuğumdan dolayı özür dilerim... neyse...
istisnaların sadece "2" olması ilginç....
ben sizlerden çok ateist- nonteist dostlardan islamla ilgili iyi ne var düşünsünler istedim... eminim sizlerin listeleri oldukça uzundur... acaba bizlerin listesinde ne var?? sevgiler saygılar
|

14-01-2010, 12:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Konuya İslam Dini olarak bakamayacağım.Dini bazı olguları güzel olsada (zekat; toplumsal yardımlaşma olarak gözükür ama gönülleri islama ısındırılmak için zekat verilenler, rüşvetle müslüman olanlar unutulmamalı) altından hep bu güzel olguyu baltalayacak çıkar amaçlı bir şeyler çıkıyor.
İslam medeniyetinde sanat olarak bakacağım konuya.
Hat, harikulade.
Mimari, şahane.
Müzik, pek yok.Ama olanlar güzel.
Resim, bir dönem neredeyse hiç yok.Lakin sonrasında olanlar güzel.
Aynısını Mussolini dönemi içinde söyleyebilirim.Hitler dönemi içinde.
Müzik harika, resim harika, mimari harika, heykeller harika...Ama ideoloji zehirli.
Şimdi bir hokkabaz Dinimizi Hitler, Mussolini rejimine benzetmeye çalışıyor demesin.Sadece o rejimlerin saydığım dallarına baksın.Cidden harika ama bu harikalık ilgili rejimlerin zehirli oluşunu gizlemiyor değil mi?
Teoloji gece yarısı, karanlık bir mahsende, orada olmayan kara kediyi aramaktır. Robert A. Heinlein
|

14-01-2010, 12:41
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Ben islami, islamda güzel olan hicbirsey yok, cok cirkin birsey diye reddetmis degilim. Bu düsünce cok sacma olurdu. Icinde güzel hicbirseyin olmadigi bir din milyarlarca insan tarafindan benimsenmezdi bir kere. Islama tarihsel olarak bakildiginda aslinda hristiyanliktan daha esnek bir din olarak görürsünüz, o yüzden de hizla genislemistir, ama islam kaynaklarini ve kurani okudugunuzda inanilmaz derecede sert bir din oldugunu düsünürsünüz. Burdaki celiski ayri bir tartisma konusu.
Bireysel gözlemlerimle ilgili kisma geleyim. Uzun zamandir inanclarin (dinler ve ideolojiler) insanlarin vicdani duygularini yok eden vahsi bir sey oldugunu düsünüyorum. Gercekte son derece iyi olan bir insan, inancinin yönlendirmesiyle bir cani olabilir, cünkü muhtemelen karsilastigi kisinin o inanca zarar vererek dünyaya büyük bir kötülük yaptigina inanmistir. Bu son yüzyillarda özellikle ideolojiler icin cok belirgin hale geldi. Bu kisinin yapabilecegi vahseti, katliamlari, iskenceleri ne engelleyebilir? Eger ideolojisinde ve dininde bu konuda belli tabular var ise bunlar olabilir mesela.
Islama inanan bircok kisinin örnegin ölüye saygiyla yaklastigini bilirsiniz. Bu bir tabudur. Olüye saygi gösterilir, kim olursa olsun. Internette öldürülen PKK'lilarin cesetlerini sürüklerken, üzerine tükürürken cekilen filmler var. Siradan bir islama inanan insan icin bu ölüye saygisizliktir. Karsisindaki kisiyi düsman olarak görse bile ölüye saygi anlayisi daha güclüdür. Bu inancin kaynagi islam disi olsa da.
Oksüz ve yetime hakkini verme düsüncesi de islamda önemli bir yer tutar. Mazlum durumda olanin yaninda yer almak binlerce yildir cesitli ahlak ögretilerinde yer tutar. Islam bu anlayisi kabullenmistir. Bu acidan da güzel bir yandir bence. Benim teyzem siradan bir müslümandir örnegin. Bugün biri zor durumdaydi, ona su kadar para verdim desem, hemen sevinir, kitap aldim desem, yine paralari carcur ediyor diye düsünür mesela. Zor durumda olana yapilan yardimlarin iyi birsey oldugunu ve beni bir sekilde cennete götürecek seyler olduguna inanir. Bu o kadar güclü bir inanctir ki, anlatmak icin bir örnek vermek istiyorum. Bircok kisiden eger bir erkek bir fahise ile evlenip, onu genelevden cikarirsa cok büyük bir sevap islemis olacagini duymusumdur. Bu anlayisi mazluma yardim etmenin ne kadar büyük sevap oldugu inanci disinda bir aciklama getiremezsiniz. En azindan böyle bir olaya nasil yaklasacaginizi kendiniz üzerinden bir düsünün bakalim.
Islamiyette ruhban sinifinin olmamasi da önemli bir olgudur. Her ne kadar bu tür girisimler olsa da, bu konuda acik, belirgin yasaklar olmasi sayesinde hiristiyanliktaki kadar güclü bir sömürücü ruhban sinifi olusmamistir. Bunun da oldukca önemli oldugunu düsünüyorum.
Konu sargon tarafından (14-01-2010 Saat 12:48 ) değiştirilmiştir.
|

14-01-2010, 12:50
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
yahu olmazmı dediklerin hitlerin anayasasında vile var
benim en beğendim yönü misvak ve ağız temizliğiyle olan bölümüdür
Fasil : ORUÇ BÖLÜMÜ
Konu : İftarda Ta`cil
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Oruçlu, günün başında ve sonunda misvak kullanır.
HadisNo : 3198
Fasil : TAHARET BÖLÜMÜ
Konu : Abdestin Sünnetleri
Ravi : Ebu Musa
Hadis : Resulullah (sav)`a uğramıştım. Elindeki bir misvakla dişlerini misvaklıyordu ve ü, ü diye bir ses çıkarıyordu, misvak ağzındaydı, sanki kusuyor gibiydi.
HadisNo : 3622
Fasil : İlaveler Bölümü
Konu : Nefisle İlgili Eedebe Giren Hadisler
Ravi : Ebu Eyyüb
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Dört şey vardır, bunlar geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir: Haya, koku sürünme, evlenme, misvak kullanma."
HadisNo : 5842
Fasil : ZİNET BÖLÜMÜ
Konu : Ziynetle İlgili Çeşitli Meseleler
Ravi : Ebu Eyyüb
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kına yakma, koku sürünme, misvak kullanma ve evlenme bütün peygamberlerin tabi olageldikleri sünnetlerdendir."
HadisNo : 2161
Ravi : Aişe
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: ""misvak ağız için temizlik vasıtasıdır. Rab Teala için de rıza vesilesidir."
HadisNo : 3621
Ravi : Zeyd İbnu Halil el-Cüheni
Hadis : Resulullah (sav)`nın şöyle söylediğini işittim: "Ümmetime zahmet vermeyecek olsam, her namazda misvak kullanmalarını emrederdim ve yatsı namazını da gecenin üçte birine kadar te`hir ederdim."
HadisNo : 3616
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, her namazda misvak kullanmalarını emrederdim. (Bu metin Sahiheyn`in metnidir, Muvatta`nın rivayetinde: "...her abdestte..." denmiştir.)
HadisNo : 3615
Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yemin Yeri
Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Şu minberimin yanında kim günaha sebep olan bir yemin ederse, hatta bu, yeşil bir misvak çubuğu için dahi olsa, mutlaka cehennemdeki yerini hazırlamış olur."
HadisNo : 5823
Fasil : ZİNET BÖLÜMÜ
Konu : Ziynetle İlgili Çeşitli Meseleler
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "On şey fıtrattandır: Bıyığın kesilmese sakalın uzatılması, misvak, istinşak (burna su çekmek), mazmaza (ağza su çekmek), tırnakları kesmek, parmak mafsallarını yıkamak, koltuk altını yolmak, etek traşı olmak, intikasu`l-ma yani istinca yapmak."
HadisNo : 2148
Fasil : YEMİN BÖLÜMÜ
Konu : Yalan Yemin
Ravi : İyas İbnu Sa`lebe el-Harisi
Hadis : Resulullah (sa) buyurdular ki: "Kim Müslüman bir kimsenin hakkını, yemini ile ele geçirirse artık onun için cehennem vacib olmuştur. Allah Teala ona cenneti de mutlaka haram kılmıştır." "Ey Allah`ın Resulü! Az bir şey olsa da mı?" diye sormuşlardı. "misvak ağacından bir çubuk bile olsa!" cevabını verdi.
HadisNo : 5822
Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Resulullah (sav)`ın Vefatı
Hadis : Bir rivayette Buhari şu ziyadede bulundu: "Resulullah (sav) hastalığı sırasında: "Ben, yarın neredeyim? Ben, yarın neredeyim?" diye sorarak Hz. Aişe`nin yanında kalacağı günü öğrenmek istedi. Zevceleri, dilediği yerde kalma izni verdiler. Hz. Aişe der ki: "Aleyhissalatu vesselam, benim hücremde ve normal olarak bana uğramakta olduğu günde vefat ettiler. Ayrıca Aziz ve Celil olan Allah onun ruh-u şeriflerini kabzettiği vakit, mübarek başları ciğerimle boğazım arasında (göğsümde) (yaslanmış vaziyette) idi. Tükrüğü de tükrüğüme karışmıştı. Aleyhissalatu vesselam`ın hastalığı sırasında birara, (kardeşim) Abdurrahman İbnu Ebi Bekr (ra) içeri girdi, elinde bir misvak vardı, dişlerini misvaklıyordu. Resulullah (sav) o misvağa baktı. "Ver o misvağı bana!" dedim. O da verdi. Dişlerimle kemirip yonttum ve ucunu geverek (yumuşatıp) Aleyhissalatu vesselam`a uzattım. Resulullah, başı göğsüme yaslı vaziyette onunla dişlerini misvakladı."
HadisNo : 5404
ayrıca ulu kralım sargonun söyledikleine katılmamak mümkün değil
sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Konu ozgur_beyin tarafından (14-01-2010 Saat 12:59 ) değiştirilmiştir.
|

14-01-2010, 14:22
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Dünyada içinde sadece kötülük olan ne var ki?
''Havva anan dünkü çocuk.ANADOLUYUM ben.
A.Arif
|

14-01-2010, 15:17
|
|
Üye
|
|
|
|
uyar´isimli üyeden Alıntı
Teist arkadaşların sitemleri doğrultusunda böyle bir konu düşündüm... tyd, Ulu ve nogada gibi "ılımlı dindar" arkadaşların biz non-teistlere serzenişlerine cevap olabilecek şeyler adına bu konuyu açtım
nacizane düşüncelerim : (tekrar olacak ama)
1-islamın doğumdaki suçsuzluk günahsızlık felsefesi bana hristiyanlığa göre daha hoş geliyor... ama bu sadece işin bir yanı yoksa uygulama maalesef islamda da çok kötü... iyi ne var diye düşünüyorum.. mimari iyi ama kısır, resim yok ama ebru ve hat çok güzel (bunlarda resim yapmamak adına zorlamalar ama güzel), müzik yok ama yine de anadolu müziği mistisizmini seviyorum ama bunlarda temel islamla çakışıyor.. arap savaşları falan beni ilgilendirmez.. semavi şeylerin hepsi artık çürümüş .. ne kaldı merak ediyorum islamdan geriye??
2-islam adına anlatılanbirçok masal/hikaye/rivayet bana oldukça komik geliyor. gülmek iyi olduğuna göre bunun bir yararı var sanırım..
3- adalet mi?? islam adaleti sistemi zamanımızda geçerli olabilir mi diye düşünüyorsun?? kişisel baz da "insanları seveceksin" temelli öğütler de tüm öğretilerde mevcut...
hayallah!!! ne kaldı geriye ben bulamadım dostlar... siz bulduysanız dinlemeye hazırım
|
sayın uyar
islamda hoşunuza giden hiçmi birşeyler yok sorusuna tutup başlık açıyorsun varmış gibi.ama malesef hoşunuza gidebilecek şeyleri bile yadırgayıp çürümüş hatalı yapılamayan beceriksiz diye yargılayıp bir yandanda hoş bişeylerin olmadığını savunuyorsun. madem bu böyle ise neden yeni bir başlık açma isteği duydunuz?
|

14-01-2010, 16:07
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
uyar´isimli üyeden Alıntı
Teist arkadaşların sitemleri doğrultusunda böyle bir konu düşündüm... tyd, Ulu ve nogada gibi "ılımlı dindar" arkadaşların biz non-teistlere serzenişlerine cevap olabilecek şeyler adına bu konuyu açtım.
|
Azizim Bir düzeltme yapmamız gerekiyor. Ilımlı dindar veya dindar değilim. Dinsel inancım olmadığını yazmıştım. Agnostik oluş sürecimi de aşağıdaki adreste aktarmıştım.
http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=14776
|

14-01-2010, 16:35
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
sadebiri´isimli üyeden Alıntı
sayın uyar
islamda hoşunuza giden hiçmi birşeyler yok sorusuna tutup başlık açıyorsun varmış gibi.ama malesef hoşunuza gidebilecek şeyleri bile yadırgayıp çürümüş hatalı yapılamayan beceriksiz diye yargılayıp bir yandanda hoş bişeylerin olmadığını savunuyorsun. madem bu böyle ise neden yeni bir başlık açma isteği duydunuz?
|
sevgili sade....
dikkat edersen nacizane düşüncem dedim...sizlerinkini sordum..
kolay gelsin...
|