23-03-2008, 20:44
|
 |
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Re: Eğitim Sistemimizde Kürtlerin Asimilasyonu
Herhalde Cem yazdıklarınızı gerekli bir tartışmayı başlatmak için yazdınız.
Ben İngiltere'de yaşayan bir Türküm ve Türklügümlede büyük gurur duyuyorum.
Benim Bir yarı İngiliz yarı İrlandalı hanımdan kızım var.Ben kızımın ne kadar Türk gelenek ve törelerini ögrenmesini istiyorsam (Arap Gelenegi demedim) İngiliz ve İrlanda kültürünü ögrenmesine engel olmam olamam bunlar kızım benligi.
Türkiye'de Kürtlerde kendi kültürlerini sürdürmektedir. Öyle olmasaydı onlar çoktan kayıp olmazlarmıydı?
Turgut Özal, İbrahim Tatlıses gibi kişiler ben Kürtüm deyince bozuk çalan var mı?
Aydoe'nın yazdıgı gibi Türkiye'nin resmi dili Türkçedir.
|

23-03-2008, 21:31
|
 |
Üye
|
|
|
|
Cem";p="´isimli üyeden Alıntı
Eğitim sistemimiz Kürt çocuklarını asimile ederek onlara Türk etnik aidiyetini sağlamaya yöneliktir. Tarih ve Sosyal Bilgiler gibi ders kitaplarında milli tarihimiz anlatılırken Türklerin orta asya kökenli olduğu atalarımızın Göktürkler, Hunlar, Oğuzlar olduğu söylenmektedir. Bunlar pek açıktır ki etnik Türk topluluğunun tarihidir.
Oysa Türkler orta asya da iken bugünkü Anadoluda Kürtler yaşamakta idi. Oğuzlar, Göktürkler Türkiye vatandaşlarından Kürt etnik aidiyetinde olanların değil Türk etnik aidiyetinde olanların atalarıdır.
Türk etnik topluluğunun tarihini Rum kökenli Türkiye vatandaşına, Kürt kökenli Türkiye vatandaşına işte bu bizim, sizin, hepimizin tarihidir diyerek anlatmak asimilasyondur.
Bir diğer asimilasyon derslerde dünya ülkelerinin, çeşitli toplulukların bilgileri verilirken ülkemizdeki Kürt toplumu hakkında hiç bilgi verilmemesidir. Bu şekilde Kürt toplumu çocukların zihnine "yok" olarak verilmektedir.
Orta 2. sınıfta Sosyal Bilgiler dersinde sınıfa anlatacağım konu Romanya idi. Romanya'nın başkentini, para birimini, yönetim şeklini, Karpat dağlarını vs. sınıfa anlatmıştım. Başka arkadaşlarım da diğer ülkeleri anlatmıştı. Ama asıl kendi ülkemizin içi kasıtlı olarak eksik anlatılmıştı. Bunu çok ileriki yıllarda anladım.
Sorunun bir diğer yönü koskoca Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde de yaşanıyormuş. Bu fakülteyi bitiren Hasan Cemal'in köşesinde yazdığına göre fakültede Kürt toplumundan, Kürt ayaklanmalarından, tarihinden hiç bahsedilmiyormuş.
Şimdi gelin traji-komik bir duruma daha bakalım:
Ankara'da Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi var. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de alanındaki en iyi fakültedir.
Bu fakültenin Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bakın hangi anabilim dallarından oluşuyor:
Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü; Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı, Hindoloji,
Japon Dili ve edebiyatı, Kore Dili ve Edebiyatı, Sinoloji, Urdu Dili ve Edebiyatı Anabilim
Dallarından oluşmaktadır
http://www.dtcf.ankara.edu.tr/dtcfdogudilleri.html
Bu durum insana yuh dedirtebilir ancak. Sen kalkıp Urdu dili, Kore dili, japon dili öğreteceksin ama ülkendeki milyonlarca Kürtün dilini öğretmeyeceksin. Kürtçenin önemli derecede Farsça, Arapça ve Türkçenin etkisi altında olması bir şeyi değiştirmez. Türkçedeki yabancı kelimelerin sayısı en az Kürtçedeki kadar olduğu biliniyor. Sonuçta bir İranlı da Türk de Arap da Kürtçeyi anlayamaz. Hatta Kürtçenin farklı lehçelerini Kürtler de anlamaz.
O halde Dil ve Tarih Coğrafya fakültesinde Kürtçenin pas geçilmesinin tek bir nedeni olabilir: Kürtleri yok saymak, Kürtçeyi yok saymak.
Bir etnik topluluğu asimile etmenin en uygun yöntemlerinden biri dilini yok etmektir. Bu ise gerek ilk öğretimimizde gerek orta öğretimimizde gerekse de üniversitelerimizde sistematik olarak yapılmaktadır.
Türkiyedeki şoven-militarist milliyetçiliğin hedefi PKK'yı değil Kürtlüğü yok etmektir. PKK'nın terör eylemlerine baş vuruyor olması yukarıdaki belirlemelerin doğru olmadığını göstermez. PKK olsun veya olmasın, haklı olsun veya olmasın Türkiye'de Kürt Sorunu vardır. Kürtlüğü asimilasyondan vazgeçilmelidir.
|
türkiyede iki halkın bir arada yaşaması devletin geleceği için tehlikedir bu yüzünden türk olmayan azınlıklar bir şekilde yok edilmelidir bu bir kaç yolla olabilir en insancıl olanı asimilasyondur ben bu saatten sonra asimilasyonun başarıya ulaşacağı kanatinte değilim çünkü kürtler uyandı bu onlar uyanmadan yapaılmalıydı en iyi çözüm ermeni ve rum sorununda olduğu gibi kürtlerin kuzey ırakıdaki kerdeşlerinin yanına gönderilmeleri oradaki türkmenlerde buraya yerleştirilmeli türkiye 60 milyonlada yoluna devam edebilir
Putların,Kabenin istediği: Kölelik
Çanların,ezanların dilediği:Kölelik
Mihraptı,kiliseydi,tesbihti, salipti:
Nedir hepsinin özlediği: Kölelik
hayyam
http://agnostik.forumup.com/
|

23-03-2008, 21:52
|
|
|
|
gozeneli Diyor ki
Türkiye'de Kürtlerde kendi kültürlerini sürdürmektedir. Öyle olmasaydı onlar çoktan kayıp olmazlarmıydı?
|
Osmanlı döneminde Kürtler özerk yönetime sahip oldukları için asimile olmadan günümüze gelebildiler. Ancak Cumhuriyet döneminden itibaren maalesef (maalesef diyorum çünkü Cumhuriyet'in aslında toplumumuza çok büyük kazanımlar getirdiğini düşünüyorum ama azınlıklar meselesi hariç) yavaş yavaş asimile edilmektedirler. Örneğin Osmanlı döneminde kendi dillerinde eğitim görebilirken şimdilerde sadece Türkçe eğitim görebilmektedirler. Türk etnik tarihi Kürt çocuklarına aşılanmaktadır. Benim eski sekreterimin ana-babası Kürt olduğu ve Kürtçe bildiği halde sekreterim bilmemekte idi.
Kanada'da resmi dilin İngilizce ve Fransızca olduğunu bir diğer Kürt sorunu başlığında mutluluk35 nikli arkadaştan öğrendik:
http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=8052
İngiliz ve Fransız kökenli iki topluluk Kanada'yı oluşturmaktadır. Uygarlık budur. Bu iki toplumluluk, 2 resmi dil ve Qubec'te bağımsızlık referandumu Kanada'yı dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinden biri olmasını engellememiştir. Ancak Türkiye'de bırakın bunları "Nevruz" yerine Kürtçe "Newruz" yazan belediye başkanları "w" harfi yüzünden tutuklanmaktadır.
|

23-03-2008, 23:16
|
 |
Üye
|
|
|
|
Cem";p="´isimli üyeden Alıntı
|
gozeneli Diyor ki
|
Osmanlı döneminde Kürtler özerk yönetime sahip oldukları için asimile olmadan günümüze gelebildiler. Ancak Cumhuriyet döneminden itibaren maalesef (maalesef diyorum çünkü Cumhuriyet'in aslında toplumumuza çok büyük kazanımlar getirdiğini düşünüyorum ama azınlıklar meselesi hariç) yavaş yavaş asimile edilmektedirler. Örneğin Osmanlı döneminde kendi dillerinde eğitim görebilirken şimdilerde sadece Türkçe eğitim görebilmektedirler. Türk etnik tarihi Kürt çocuklarına aşılanmaktadır. Benim eski sekreterimin ana-babası Kürt olduğu ve Kürtçe bildiği halde sekreterim bilmemekte idi.
Kanada'da resmi dilin İngilizce ve Fransızca olduğunu bir diğer Kürt sorunu başlığında mutluluk35 nikli arkadaştan öğrendik:
http://www.turandursun.com/modules.p...ewtopic&t=8052
İngiliz ve Fransız kökenli iki topluluk Kanada'yı oluşturmaktadır. Uygarlık budur. Bu iki toplumluluk, 2 resmi dil ve Qubec'te bağımsızlık referandumu Kanada'yı dünyanın en gelişmiş 7 ülkesinden biri olmasını engellememiştir. Ancak Türkiye'de bırakın bunları "Nevruz" yerine Kürtçe "Newruz" yazan belediye başkanları "w" harfi yüzünden tutuklanmaktadır.
|
kanada ile türkkiyeyi karşılaştırman gerçeği yansıtmıyor birincisi kanada göçmen ülkesi ve dah 150-200 yıllık tarihi olan bir devlet *ikincisi kanadanın dışında azılıkların kurduğu bir devlet yok burada ise kuzey ırak ve orada kurulmuş bir kürt devleti var ve bu devletin genişleme isteğini görüyoruz üçüncüsü ve belkşide en önemlisi batılı devletlerin ortadoğudaki çıkarları uyarınca bu meseleyi sürekli kurcalamaları eğer batı kürtlere bu kadar destek vermemiş olsa kürtler bu noktaya gelemezlerdi bunun için türkiyede yaşayan türkler *hazır olamalıdır neye malolursa olsun sonucu ne olursa olsun türklere ait olan türkiye cumhiriyeti yaşatılmalıdır daha savaşın başlangıcındayız bugünden sonra halkların kardeşliği falan işlemez kim kazanırsa diğeri yok olmaya mahkumdur yok olmamak için birlik olmalıyız
hayyam
|

23-03-2008, 23:30
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Isvicre'deki ornek Kanada'dan daha da carpici. 7 milyon nufuslu bir ulkede 4 tane resmi dil var. Bunlar Almanca (yuzde 63.7) Fransizca (yuzde 20.4) Italyanca (yuzde 6.5) Romansca (yuzde 0.5). Isvicre'nin kuzeyinde insanlar Almanca, Fransiz sinirina yakin bolgelerde Fransizca, guneyde ise Italyanca konusulur. Ayrica Romansca konusan kesim cok cok az olmasina ragmen dilleri resmi dil olarak anayasada kabul edilmistir ve resmi yazismalar, egitim vb. bu dilde yapilir.
Ornegin Italyan kantonundaki insanlarin Italya'ya katilmalari gibi bir tehlikeye karsi Italyanca'nin resmi dil olarak kabul edilmemesi gerektigi gibi birsey iddia ederseniz, sizin akil sagliginizdan suphe edecekleri kesindir.
|

23-03-2008, 23:32
|
|
Üye
|
|
|
|
zaten bizim insanlarimiz isvicredeki insanlarin egitim,ekonomik, etc, duzeyinde olsalar bunlari tartismiyor olurduk
|

23-03-2008, 23:53
|
 |
Üye
|
|
|
|
sargon";p="´isimli üyeden Alıntı
Isvicre'deki ornek Kanada'dan daha da carpici. 7 milyon nufuslu bir ulkede 4 tane resmi dil var. Bunlar Almanca (yuzde 63.7) Fransizca (yuzde 20.4) Italyanca (yuzde 6.5) Romansca (yuzde 0.5). Isvicre'nin kuzeyinde insanlar Almanca, Fransiz sinirina yakin bolgelerde Fransizca, guneyde ise Italyanca konusulur. Ayrica Romansca konusan kesim cok cok az olmasina ragmen dilleri resmi dil olarak anayasada kabul edilmistir ve resmi yazismalar, egitim vb. bu dilde yapilir.
Ornegin Italyan kantonundaki insanlarin Italya'ya katilmalari gibi bir tehlikeye karsi Italyanca'nin resmi dil olarak kabul edilmemesi gerektigi gibi birsey iddia ederseniz, sizin akil sagliginizdan suphe edecekleri kesindir.
|
hala aynı yaklaşım *biz ne kadar istemesekte kürtleri ve türkleri *dışarıdan sürekli kışkırtma olacaktır eğer isviçre orta avrupada değilde ortadoğuda olsaydı aynı sorunları onlarda yaşardı o yüzden boş hayallar kurupda insanların kandırmaya çalışmayın
hayyam
|

24-03-2008, 01:26
|
 |
Onur Üyesi
|
|
|
|
Yani biz bir Ortadogu ulkesi oldugumuz icin Kurtlerin dillerine bir suru yasak getiriyoruz, oyle mi?
|

24-03-2008, 01:36
|
 |
Üye
|
|
|
|
Yani biz bir Ortadogu ulkesi oldugumuz icin Kurtlerin dillerine bir suru yasak getiriyoruz, oyle mi?
|
kimseye yasak getirmiyoruz isteyen evinde konuşsun türkiye türklerindir resmi dilide türkçedir bunu kabul eden eder etmeyen ya defolup gider yada .........
hayyam
|

24-03-2008, 02:05
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
osiris";p="´isimli üyeden Alıntı
|
kimseye yasak getirmiyoruz isteyen evinde konuşsun türkiye türklerindir resmi dilide türkçedir bunu kabul eden eder etmeyen ya defolup gider yada .........
|
T.C egitim sisteminde, kürtlerin asimile edilme çabalarının yanında türklerinde aşırı ırkçılıga yönlendirilmeside başlıbaşına büyük bir sorun olmuştur. Nitekim türkiye türklerindir, dilimizde türkcedir kabul etmeyende defolup gider yada ....( tehditleride görseydik psikolojik anlamda da yorum yapabilme imkanımız olurdu) gibi cümlelerle ırkçı soylemler yerini bulmuştur. Aslında nifak tohumlarını ekenlerin dışda değil birebir köhne olan bu zihniyetlerin içinde oldugunu algılamak içinde allame-i cihan olmaya hacet yoktur. Ne yazıkki bu talihsiz soylemler, soyleyenin degil halkların kardeşliginin başına bela olurlar. Sonrada yine bu zat-ı muhteremler çıkıp kürtler niye feveran edip isyan ediyorlar, niye silah kuşanıp dağa cıkıyorlar diye olabilecek en absurd sorularıda sorabilirler. Bu arkadaşlarımıza esenlikler temenni edip cıktıkları bu ulvi ırkçılık yolunda daha bol bol kafatascılıklara neden olduklarını ve olacaklarını müjdeleriz.
Çok yazık!
|