sevgili respendial hocam, bir müddet koptum tartışmadan neler olmuş neler

neyse biz dönelim kendi tartışmamıza
demişsin ki
"En *basit *ornek *Suveys *Kanali, *eger *yerkure *bir *bilincle *bicimlendirilmis, *yaratilmis *olsaydi, *Suveys *kanalini *yapmak *tanrinin *aklina *gelirdi. *Dunya *uzerinde *kucuk *bir *duzeltme *ama *ulasim *ve *tasimacilik *konusunda *ne *kadar *faydali *olmustur. *Yani *ne *jeoloji *ne *fizik *kurallari *bir *bilinc *tarafindan *duzenlenmemistir. "
bence düzen ile düzeneği birbirine karıştırmamak lazım, her düzenek bir düzen içerir ama her düzende bir düzenek aramak yanlış olur kanımca. sana şunu anlatayım gerisi sana kalsın. dünya kendi etrafında ve güneşin etrafında döner, güneş kendi etrafında güneş sistemi içinde döner, güneş sistemi kendi etrafında ve samanyolu galaksisinin etrafında göner, samanyolu galaksisi kendi etrafında döner ayrıca samanyolu galaksisi bir yörünge etrafında döner (ayrıca mevleviler de döner

) ). şimdi bu düzen değilde nedir?
neyse daha açıklayacı olacağını düşündüğüm bir benzeşme sunayım ;
yapbozları bilirsin, yapbozun parçaları biraraya gelmediği sürece dağınık bir yapı sergiler ama bilirsinki yapbozun parçalarında bir düzen vardır hangi parçanın nereye oturacağını çözdüğün an yapbozu tamamlarsın. *marifet burda yapbozun parçalarını biraraya getirmek değil, zaten yapbozu hazırlayan önceden birarada tutacak kabiliyettedir, önemli olan yapbozun mevcudiyetidir. benim önem verdiğim konu da mevcudiyet başlı başına. ben mevcudiyet içerisinde parçaların birleştirilmesinde değilim, mevcudiyetinin kaynağının peşindeyim. ama gerek yok zaten bu kendiliğinden var olduğuna "inanıyorum" dersen o noktada hiçbir itirazım olmaz. çünkü bu inançtır daha ilerisi yok.
yalnız bu konuyu yapbozun a parçası var görüyoruz, b parçası var görüyoruz tamam kabul ediyoruz ama çıktı birisi de "c parcası var" diye iddia ediyor şeklinde yorumlarsan (ki zomzomium örneği ona benzemiş) işin içinden çıkamayız konumuz dağılır. inananlar çıkıp da yapbozun bi de bilmediğiniz x parçası var bu x parçası acayip birşeydir, şöyledir, böyledir gibi bir iddia peşinde değil.
son olarak "hem zaten" bilinç'in varlığı bile tek başına bir delil hükmü taşır benim açımdan, hemde güçlü kuvvetli bir delil.
geç saat biraz dağıtmış olabilirim konuyu hakkını helal et.