Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Fizik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 22-05-2009, 18:37
mehmetsalih mehmetsalih isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Post Bilime Güvendim Diyenler<:D

Geçen Kadın İnsan mıdır? diye bir başlık açtım tahmin edebileceğim polemik dolu cevaplardan başka hiçbir eleştiri alamadım. Aklı başında bir kaç değerli üyenin istisnai durumları bunun dışındadır ki biz zaten çoğunluğu yanlış görürüz. Bu pek önemli değil ama bu başlığada aynı cevapları almamak için not düştüm. İşin garip yanı Kadınla ilgili yazının içeriğinden haberdar olmayanları dahi sezebildim. Mehmet- Salih o zaman Müslümandır yanlıştır kanısı ''aynen şuan Bilim doğrudur'' konusuna gönderme yapar.

Artık diyebiliriz ki saflar netleşmiş Dincisi , Dinsizi , Kafiri , Müslümanı herkes Kitaplarını yeniçağın madasına uygulamaya çalışmaktadır. Aynen Kadın konusu gibi. Diyebilirim ki Bilime güvenen birçok insana sadece İnsanların çoğu Bilim, Teknoloji dediğinden desteklemesi sözkonusudur. Benim bu başlığımı görenlerden bana destek vereceklerini beklememem tıpkı dogmalaşan Kadın anlayışı gibi.

Sizlere birkaç örnek vererek konuya giriş yapacam. Bizim doğunun bir kısmında özelde geçmiş zaman içerisinde Namus davası için İnsan öldürmek, kan davası bir şerefti. Bu töreye uymayanda şerefsizdi. Şuan ise ''Kandavası yanlış töresine uymayan şerefsiz veya katildir'' Yani bir çağ diğer çağın eleştirisinden ibarettir. Bana cevap yetiştirmek veya karşı çıkmak isteyenlere şu sözüm var : ''yazacağınız şeyler yeni olsun, malumun ilanı olmasın'' zaten ben böyle sırf söz olsun diye mesaj yazanlarıda salıyorum ama burada ciddi bir konuyu dağıtanlara lütfen mesaj yazmayın çağrısında bulunuyorum.

Vikipedi Bilim Nedir?
« Her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabasıdır.
Albert Einstein
« Gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla dünyaya ilişkin olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabasıdır. Bertrand Russell

Kısaca yukarıda Bilimin tanımını okumanız ve Bilim hakkında düşüneceğiniz aynı paraleliktedir. Ama Bilimin canlı görüntüsünü şöyle tanımlayabiliriz. Hani Çocuklar büyüye büyüye çevreyi tanırlar ya
işte Bilim adamlarıda evreni, gökyüzünü büyüye büyüye tanırlar. Ama burada dikkat edilmesi gereken bir nokta varki Richard Dawkins oğluna nasihat ederken Şeytanın Papazı adlı kitabında şöyle söylemeye çalışır ''Bilim Adamları ile Peygaberler arasındaki fark şudur; Peygamberlerin Allah ile görüştükleri Tarihe karışmış. Ama Bilim Adamları ise şuan yaşıyorlar ve bize sundukları veriler güvenilirdir''

Batlamyus döneminden sonra Dünya'nın Yuvarlak olmadığı söylendi. Daha öncede Yuvarlaktır sözleri dolaşıyordu. Sonrasında Endülüs Bilim Adamları bunu kabul etmediler; Dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamaya çalıştılar fakat Halkın çoğu buna inanmıyordu aksine düz olduğuna inaıyorlardı. Hatta Kilise meclisleri bu söyleme sahip olanları cezalandırıyordu ki şimdide düz olduğuna güveneler aynı psikolojik baskıya maruz kalmaktadırlar. Peki neden o zaman düz deniliyordu? Verebileceğim bir cevap varsa oda ''o zaman kanıtlanmış ve kuşkuya mahal bırakmayacak deililer vardıki Dünya gözleme ve duyulara düz olduğunu kanıtlıyordu'' Yani o zaman Dünya düz görülüyordu şimdi de uzaydan bakılınca geoit görülüyor Fark = Gözlem ve zaman farklılığı...

Bu yazımı okuyanlar bu ne demek istiyor veya amacı nedir diyecekler. Amacım orada olanı açıklamaktan başka birşey değildir.

Gözlem: Kökü GÖZ yani şuan yazarken ekranda okuduklarımızı beynimize! ulaştıran. Doğrusu benim gözlerim sizin gözleriniz gibi değildir. Çünkü gözlerim doğuştan düşüktür. Yakına gitmeden renkleri ve yazıları fark etmem. Ama gözlük takarken farklı bir görüntü gibi gelir bana. Bu gözlük siyahta, kızrmızıda olabilirdi tabi. Gözlemlere göre kaç tane renk var? bir sürü ama görebildiklerimiz !.. Kırmızı, beyaz, siyah vb.

Peki; Bizim gördüklermiz gerçekten olduğu gibimidir? Yoksa farklı mıdır? Aletlerin ve duyularımızın söyledikelrinin doğru olduğunun tatmin edici, TAHMİN bırakmayacağı kanıtı nedir?

*Bilim Adamlarının Doğru söylediğinin kanıtı nedir?
*Güneş Dünya etrafında döndüğü tahmin ediyordu. Bunu söyleyen gözlemdi...
Sonra Bilim İnsanları sabit olduğunu açıkladı, daha sonra yine Bilim Adamları kendi yerinde çok hızlı döndüğünü ilan etti.. Ne malum yanlış olduğu? ...

Tez - Antitez - Sentez çağlar değişir. Bir zaman Din çok popilerdi ve herkes doğruluğuna güven verirdi. Başka bir zaman Felsefe başka bir zaman ise Mistiksizim şimdi ise Bilim ne malum gelecek yalan çıkarmasın Bilimi??? Bilim devam etsin çünkü Bilim sadece maddeyi ele alır fakat başka alanlarda varki maddeyi inkar eder işte o zaman Bilime Güvendim Diyenler< şu olur yani gerici, yobaz... herşey şu görüntüden ibarettir...

Herçağ aynı şeyi borazanla haykırır ama başka bir çağ bu çağa lanet eder. İşte doğru olanlar azınlıkta kalan -dışlananlardır...

Konu mehmetsalih tarafından (22-05-2009 Saat 18:44 ) değiştirilmiştir.
Alt 23-05-2009, 00:19
Ki-Adi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ki-Adi Ki-Adi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sevgili MehmetSalih

Bilimin yanıldığını gösteren gene bilimdir.Bilimin kendisi bile ben bilime köküne kadar güveniyorum demez çünkü bu bilim olmaktan çıkar. Bilimsel metodta bile hipotezi doğrulamak diye birşey yoktur. Bilimadamı ortaya koyduğu hipotezi yanlışlamaya çalışır. Ortaçağda dünyanın düz olduğu bilimle bulunmuş olabilir. Fakat sonrasında takınılan tutum bilim değildir. Çünkü bilim hiç bir zaman ben değişmez doğruyum demez.

Bugün bilim eğer yanılıyorsa bunu ne peygamber ne tanrı ne de başka birşey gösterecektir. Bilimin yanıldığını gene bilim gösterecektir. Bilime işte bu noktada güvenilir. Bilimin bulduğu doğruya değil.

...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
Alt 23-05-2009, 01:16
azınlık azınlık isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Gözlem, İngilizce "observation" için bulunmuş Türkçe karşılıktır. Observation, sadece göz değil tüm duygular ile dış dünyadan veri toplamak anlamına gelir.

Shakespeare'in "herşey bakanın gözlerindedir" deyişinden yola çıkıyorsan ne ala ... ancak bilim "bilyorum" demez, "arıyorum" der. Desteksiz, üfürükten, kolaycı bilmek her derde deva kutsal kitapların takipçilerinin işidir; üstelik bunu bile bilimi emellerine alet etmeden doğru dürüst kıvıramazlar.

Örneğin; hala dünyanın küre olduğu bilinmiyor olsaydı üzerinde yaygaralar kopardıkları Kur'an ayetleri için "Gördün mü? Ta o zamanlar yazdırmış Allah dünyanın düz olduğunu ..." diyor olurlardı.

A.

The meek shall inherit nothing! - FZ
Alt 23-05-2009, 03:14
cyctec2 cyctec2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ki-Adi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili MehmetSalih

Bilimin yanıldığını gösteren gene bilimdir.Bilimin kendisi bile ben bilime köküne kadar güveniyorum demez çünkü bu bilim olmaktan çıkar. Bilimsel metodta bile hipotezi doğrulamak diye birşey yoktur. Bilimadamı ortaya koyduğu hipotezi yanlışlamaya çalışır. Ortaçağda dünyanın düz olduğu bilimle bulunmuş olabilir. Fakat sonrasında takınılan tutum bilim değildir. Çünkü bilim hiç bir zaman ben değişmez doğruyum demez.

Bugün bilim eğer yanılıyorsa bunu ne peygamber ne tanrı ne de başka birşey gösterecektir. Bilimin yanıldığını gene bilim gösterecektir. Bilime işte bu noktada güvenilir. Bilimin bulduğu doğruya değil.

bilim deneydir, deneyler ise imkanlar ile kısıtlıdır. insan bilimde aştım diyebilir ama aştıgı sadece ilkel egosudur. bilimin temeli egodur yani
Alt 23-05-2009, 10:10
şahalamut şahalamut isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

dogru ve gerçeklik arasındaki farkı bulmak üzere yola çıkmış olmaktır aslında yeryüzünde yaşanan ve çaglar arasındaki popülerlik,dogru degişkenlik göstersede gerçeklikte bunu yapamasın degişken degildir.antik çaglarda bile yeryüzünü anlama ve cevaplar arama çabası varken ve insanlar farkında bile degillerken dünya yuvarlak degilmiydi gibi bir gerçeklik çıkarki ortaya,ayrıca belirtilmelidirki bilinen bir çok dogru aksi ispatını her zaman bekler,bilim bunu sorgulamayı kendine görev edinir.yıllarca demir oranı bakımından popüler olan ıspanak gibi,sonrasında yapılan hesaplamanın yanlışlıgından kaynaklanan hata giderilince gerçek anlaşılmış oldu..ama dersenizki bunun da degişmeyecegini nerden biliyoruz ya bu yapılan hesaplama yanlışsa tabiki buda sorulabilir ve sorulmalıda çünkü sorgudur bilimin kendisi ilerlemenin geregide bu degilmidir.
saygılar
Alt 23-05-2009, 12:21
Yasaklandı

Bilimin yanıldığını gösteren gene bilimdir.
Bilim CAN nedir? daha bu sorunun cevabını bulamadı. Bende diyorumki devam etsin nasıl olsa evren dışı bilşeye ulaşamaz. Yarın CAN ortaya çıkıp Bilim kardeş sen çekil derse işte o zaman seninle konuşuruz.
Alt 23-05-2009, 12:23
Ayejj - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ayejj Ayejj isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bilim kuşku duyma kültürüdür.

Prof.dr Rennan Pekünlü ve Richard Feyman'ın kısa ve güzel iki yazısı forumumuzda Sn dilaver tarafından asılmıştı. Bu konuya iligi duyanların okumasını tavsiye ederim.
http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=7547
Alt 23-05-2009, 13:34
Ki-Adi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ki-Adi Ki-Adi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

mehmetsalih´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilim CAN nedir? daha bu sorunun cevabını bulamadı. Bende diyorumki devam etsin nasıl olsa evren dışı bilşeye ulaşamaz. Yarın CAN ortaya çıkıp Bilim kardeş sen çekil derse işte o zaman seninle konuşuruz.

Bugün can nedir, bilim bunu bulamaz diyenler, dün güneş nedir, yıldızlar nedir, evren nedri, insan nasıl meydana gelmiştir gibi sorular soruyorlardı ve bunları bilim bulumaz diyorlar. Dün bu soruları soranlar bugün cevaplarını alıyorlar ise yarında senin gibi sorular soranlar da cevaplarını alacaklardır. Hiç merak etme.

Keşke bilime güvenenlerin çok fazla güvenmemelerini nasihat ederken aynı şekilde de Kuran'a da çok güvenenlerin, çok fazla güvenmemelerini nasihat etsen söylediklerin mantıklı olurdu. Ortaya kanıtlarla gelen bilime güvenmeyin diyorsun ama ortada kanıtı olmayan bir kitaba güvenin diyorsun. Bu çok tutarlı bir yaklaşım değildir.

...sonuç olarak, şu ya da bu, bir zamanlar yoktan varolmuş zorundaydı...
Alt 23-05-2009, 13:39
cyctec2 cyctec2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bugün can nedir, bilim bunu bulamaz diyenler, dün güneş nedir, yıldızlar nedir, evren nedri, insan nasıl meydana gelmiştir gibi sorular soruyorlardı ve bunları bilim bulumaz diyorlar. Dün bu soruları soranlar bugün cevaplarını alıyorlar ise yarında senin gibi sorular soranlar da cevaplarını alacaklardır. Hiç merak etme.

Keşke bilime güvenenlerin çok fazla güvenmemelerini nasihat ederken aynı şekilde de Kuran'a da çok güvenenlerin, çok fazla güvenmemelerini nasihat etsen söylediklerin mantıklı olurdu. Ortaya kanıtlarla gelen bilime güvenmeyin diyorsun ama ortada kanıtı olmayan bir kitaba güvenin diyorsun. Bu çok tutarlı bir yaklaşım değildir.
hani demişya filozof ; düşünüyorum öyleyse varım, o varlık candır

arkadaşın anlatmak istediği can o bu can, yani varlık ve farkındalık
Alt 23-05-2009, 13:54
Yasaklandı

Dediğin filozof Descartestir ama can o değildir maalefffeeef.... Dünya nedir? güneş nedir? bunun bilinemeyeceğini söyleyen yok(tu) dostum...

Önerilen Siteler