
24-05-2009, 01:53
|
|
Üye
|
|
Üyelik tarihi: 05 Sep 2008
Mesajlar: 44
|
|
Evren düzenli mi?
Dini kitaplarda genelde evrenin,uzayın mükemmel uyumundan bahsedilir.Ben hobi olarak uzayla ilgilenen biriyim.Benim gördüğüm şey,evrenin aslında çok düzensiz olması.Ben birşey yaratıcam,yaratılış amacım,en değerli varlığı,evrende hacimsel olarak nokta kadar değeri olmayan bir güneş sisteminin içine koyucam.
Bu sürekli genişlicek,hatta karadelik bir sistemi içine alıcak vs. vs.
Sadece bana mı evren düzensiz geliyor?
|

24-05-2009, 03:15
|
|
Üye
|
|
Üyelik tarihi: 17 May 2009
Mesajlar: 30
|
|
Evrenin düzensiz olduğu bizim bu forumda yazışıyor olmamızdan da anlaşılabilir.
Ben senin gibi astronomi hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim. Ama düzensizlik konusunda seninle hemfikiriz.
Evrenin yaşının yanında devede kulak kalan güneş sisteminin varlık süreci içinde, bizim gezegenimizin güneşe yaşam için uygun mesafede oluşu, bu evrenin düzenli olduğu gibi bir iddia için asla kanıt olamaz.
Ayrıca biyolojik açıdan bakıldığında, türlerin ilerleyişi de düzensizliğin bir başka kanıtı olarak gösterilebilir.
Daha da daraltırsak, biz insanlar açısından stresin varlığı da düzensizliğe bir örnektir.
|

24-05-2009, 19:20
|
|
Üye
|
|
Üyelik tarihi: 01 Mar 2009
Bulunduğu yer: izmir
Mesajlar: 307
|
|
evren kesinlikle düzensiz ama dünya kendi içinde düzenli gibi duruyor.mesala biraz büyük olsa atmosfer yere yapışacaktı ya da küçük olsa atmosfer olmuycaktı bunun gibi.ya da biraz uzak olsa güneşe soğuk olcaktı yakın olsa kavrulacaktık hayat olmuyacaktı 2 koşuldada.
|

24-05-2009, 19:35
|
|
Üye
|
|
Üyelik tarihi: 23 Aug 2008
Mesajlar: 228
|
|
Evrenin düzensiz olduğuna hüküm veren kardeşlerim evreni algıladığınız kadarı ile sanıyorsanız aldanıyorsunuz insanoğlunun algıladığı evren tüm evrenin milyonda biri bile değildir nasıl bilimsellikten bahsediyorsunuz bilemiyorum daha insanın görme kapasitesi bile 100 bin veriden 4 veriyi içerir iken sen kalkıp 4 veri ile 100 bin veri hakkında hüküm verirsen işte böyle düzensizlik görürsünüz nerede imiş düzensizlik bir düzensizlik varsa(Ki asla yok)o da sizin idrakinizdedir
LaMevcud Diyor ki Gerçekler Hayaldir; Hayallerse gerçek. Ama Tekbir HAKİKAT vardır. O
|

24-05-2009, 21:42
|
|
Üye
|
|
Üyelik tarihi: 17 May 2009
Mesajlar: 30
|
|
sevgili lamevcud zaten bizim bu konuda bir iddiamız olamaz ki. Neden böyle algıladınız anlayamadım.
Lakin siz aciziyet ve yetersizliklerinizden bahsedip, üstüne bir de evrenin düzenli olduğunu iddia ederseniz, kendinizle çelişmiş olursunuz.
Şimdi algılarımız yeterince kuvvetli değil, saniyede bir milyon matematik işlemi yapamıyoruz diye, hiç mi toplama çıkarmayla uğraşmasaydık.?
Fikrimizi söyledik. Siz de buyrun söyleyin. Ama hem fikrim olamaz çünkü yetersizim, hem de iddia ediyorum derseniz abes kaçıyor.
|

24-05-2009, 21:56
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
Üyelik tarihi: 28 Sep 2006
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 12.080
|
|
nerede imiş düzensizlik bir düzensizlik varsa(Ki asla yok)o da sizin idrakinizdedir
madde anti maddeden fazla olduguna göre bu bir düzensizliktir. Ya da anti madde nin olmayışı bir düzensizliktir.
Patlama anında düzensizlik başlıyor ve anti madde yok oluyor. Anti maddenin yoklugu madde için şart diyebilirsiniz, dogrudur ama o zaman labaratuvar ortamında da elde etmemeniz gerekirdi.
Demek ki düzensizik temelinde ve anti maddenin yok oluşuyla evren var olabildi.
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

27-05-2009, 17:38
|
|
Aday Üye
|
|
Üyelik tarihi: 15 Nov 2008
Mesajlar: 6
|
|
selam evrenin düzensizliği üzerine çalışan bir bilim dalı var. kaos terisi diyorlar. nedeni metematik ya da fizikte bazı durular devre dışı bırakılır hesapama yaparken. Soru şöyle başlar: sürtünmesiz bir ortamda... ama gerçekte sürtünmesiz bir ortam yoktur dünyada. bunun nedeni eğer sürtn me dahil edilirse hiçbir zaman hesaplamalar tutmaz. çünkü bir çok etken vardır kesin hesp yapmamızı engelleyen. yani eğer düzen söz konusu olsaydı insan davranoşları, hayvan davranışları, gelecek ya da geçmiş tam olarak hesaplana bilir ve bilinebiliri. kaos tery diyor ki aslın da düzensizliğin içine düzen arıoruz. birçok şeyi kendimize biz uyduruyoruz. bunu nedeni eynimizin olayları idrak edebilmesi için bir düzene ve kronolojiye ihtiyaç duymasıdır. son olrak kuantum mekaniği atolar bazında çok ciddi bir düzensizlik olduğunu kanıtladı. atomlar dünyasın da kesin ya da düzenli diye birşey yoktur. öyleki birparçacık aynı anda birden yada binden fazla yerde bulunailir.
|

27-05-2009, 18:16
|
 |
Üye
|
|
Üyelik tarihi: 21 Apr 2008
Mesajlar: 1.190
|
|
Doğum__ bebeklik____Çocukluk____Delikanlıllık____Yetişkinl ik___Yaşlılık___ölüm
Şimdi siz burda bir düzen görabiliyo rmusunuz?
Her düzen bir düzensizliği, her düzensizlik ise bir düzeni doğurur. Varoluş sürekli bir kaos yaşar.
http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=4259
|

27-05-2009, 18:48
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
Üyelik tarihi: 08 Mar 2008
Bulunduğu yer: Londra
Mesajlar: 22.832
|
|
Saygideger arkadaslar;
Evren'in; duzenli veya duzensiz olmasi; yani duzen kavrami pek evreni ilgilendirmiyor. Bu tamamen insanoglunun; dusuncesinde kavramlastirdigi ve yasam ve iliskide; sistem olarak oturtmaya calistigi bir duzenlemedir.
Kaos mu?, kosmos mu?/ sey mi?, problem mi?/ iliski mi?, celiski mi? v.s.
Butun bunlara verilecek cevap; bir bakis acisi urunudur. Ustelik bu bakis acisi ne olursa olsun, insanogluna aittir ve insanoglu icindir. Ne evreni ne de uzerindeki insanoglu disindaki baska bir parcayi ilgilendirmez.
Kim, kendisini hangi cevap tatmin ediyorsa; onu secebilir. Unutmamalidir ki, sececegi cevap ne olursa olsun; mutlaka bir karsiti ve tartismasi olacaktir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

27-05-2009, 19:02
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
Üyelik tarihi: 28 Mar 2009
Mesajlar: 1.840
|
|
Bu başlık altında yazışan arkadaşlara bir öneri:
Konuyu evren düzeni değil de, "dünya düzeni" ve "dünya üzerindeki insan yaşamı düzeni" olarak değiştirirsek eminim daha net sonuçlara varabilirsiniz.
Mesela afrikadaki hayat koşulları ve standartları ile avrupadaki hayat koşulları ve standartlarını karşılaştırabilir ve dünyada düzenin varolup olmadığına diar tartışabilirsiniz.
Mesela kimi diktatörlerin açgözlülüğü ve ego tatminleri yüzünden çıkardığı savaşlarda sivil halkın haksız yere ölmesini tartışabilir, dünyada düzenin varolup olmadığını konuşabilirsiniz.
Ama evren!
Bu çok geniş bir kavram. Ay´dan ötesine ayak basamayan biz insanoğlunun KOCA EVRENDE düzen olup olmadığını tartışması biraz aşırıya kaçar.
Konuyu örneğini verdiğim gibi daha daraltır ve devam ettirirseniz hem fikrini söyleyen üye sayısı artar, hem düşünce paylaşımı çoğalır hem de konu daha zevkli bir tartışma halini bulmuş olur.
Saygılar
|
Yetkileriniz
|
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.
HTML-KodlarıKapalı
|
|
|
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:51 .
|