Hani Rabbin Meleklere: "Muhakkak ben yeryüzünde bir halife var edeceğim" demişti. Onlar da: "Biz seni şükrünle yüceltir ve (sürekli) takdis ederken orada bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi (halife)var edeceksin?" dediler. (Allah

"Şüphesiz sizin bilmediğinizi ben bilirim" dedi. (2/30)
Sizi yeryüzünün halifeleri kılan, size verdiği (nimetler) hususunda sizi denemek için kiminizi kiminizden derecelerle üstün kılan O'dur. Şüphesiz Rabbin, cezası çabuk olandır ve gerçekten O, bağışlayan merhamet edendir. (6/165)
Meleklerin itirazı insanın yaratılmasına değil insanın(daha doğrusu fiziken insan insana benzeyen fakat karakter olarak henüz insan sıfatını alamamış beşer.) yeryüzünün halifesi seçilmesidir.Zaten yeryüzünde yaşayan beşer vardı.Aşağıdaki ayete baktığınız zaman meleklerin itirazının,beşerin Allah tarafından halife seçilmesine (bu işin batın yönünden bakılması),zahirense insanın akıl ve iradesini kullanarak diğer canlıları hükmü altına almasıdır.Ve bu olay genellikle bir mekanda (Allaha mekan tahsis etme yanılgısına müslümanlarda düşüyor maalesef)ve bir anda veya belli bir tarihte gerçekleştiği sanılıyor.Hayır bu olayın vuku bulması yüzlerce belki binlerce yılı içine alan bir süreçtir.Allah'ın ruhundan üflemesi;Allah'ın beşere vahyetmeye başlayarak ve bu vahyin gereğini yapmaya başlayan beşerin insan karakterine dönüşerek yeryüzünün halifesi olmaya başlamasıdır(Andolsun, biz sizi yarattık, sonra size suret (biçim-şekil) verdik, sonra meleklere: "Adem'e secde edin" dedik. Onlar da İblis'in dışında secde ettiler; o secde edenlerden olmadı. (7/11)).Buna tanık olan meleklerde (bütün varlık alemi) insana secde ediyor yani boyun eğiyor.
Ayete dikkat ederseniz Allah bizi yaratıyor,bize şekil veriyor (insanlaşmaya doğru ilk açılımlar),sonrada Allah bütün meleklere (bütün mevcudata) insan sıfatı verilen ilk beşer olan Adem'e boyun eğmesini emrediyor.
Aşağıdaki ayete dikkat ederseniz,Allah beşer yaratacağım diyor.Kur'anın birçok yerinde insan kelimesi ayniyle insan olarak telaffuz edilmiştir.Burada beşer olarak geçmesi dikkat çekicidir.
Hani Rabbin meleklere demişti: "Ben kuru bir çamurdan şekillenmiş bir balçıktan bir BEŞER yaratacağım." (15/28)
Ve iz kale rabbüke lil melaiketi innı haliküm BEŞERAM min salsalim min hameim mesnun 15/28
"Ona şekil verdiğim ve ona ruhumdan ütlediğim zaman, siz hemen onun için secdeye kapanın!" (15/29)
Meleklerin hepsi de hemen secde ettiler. (15/30)
(İblis

Ben kuru bir çamurdan, şekillenmiş kara balçıktan yarattığın bir BEŞERE secde edecek değilim, dedi. (15/33)
Kale lem ekül li escüde li BEŞERİN halaktehu min salsalim min hameim mesnun 15/33
Hani Rabbin meleklere: "Gerçekten ben, çamurdan bir BEŞER yaratacağım" demişti. (38/71)
İz kale rabbüke lil melaiketi innı halikum BEŞERAM min tıyn 38/71