Bu belgeselin iskeletini oluşturan birinci versiyonunu geçtiğimiz haftalarda bir başka başlıkta tartışmaya açmıştım.
Yeni ilaveler ve gelen bir kaç eleştiriyi göz önünde bulundurarak yaptığım düzeltmelerden sonra oluşturduğum dublaj öncesi 2. versiyonu da sunuyorum.
2. versiyonda yaptığım değişiklikler:
-Videonun son bölümüne genel bir değerlendirme ve sonuçlanma konuşması koydum.
-Videonun girişine belgeselin adını, son kısmına ise kayan yazı formatında credits, kaynaklar, kullanım hakkı bilgileri ekledim.
-Dublajın olacağı kısımlardaki görüntü ilk versiyonda tamamen boş iken bu versiyonda büyük bir kısmı dolduruldu.
Bu amaçla National Geographic-Hac ve gene National Geographic-Islam Empire adlı videolardan, sonlarda ise Da Vinci Code filminden faydalanıldı.
Hz. İbrahim, Kölelik Bölümü ve Muhammed ile ilgili birkaç anlatıda resimler üzerinde virtual camera uygulaması eklendi.
Kölelikle ilgili bir ayet ve Kab Bin Eşref cinayeti altyazı olarak geçilmek yerine photoshop'ta eski bir kağıt görüntüsü üzerine text geçilerek aktarıldı.
-İlk müslümanlardan zengin olanlar anlatılırken Ebubekir adının yanına Hz. Osman ve Muhammed de eklendi.
-Hz. ali'nin hicret sırasında çocuk yaşta olduğu şeklindeki yanlış tesbitim metinden çıkarıldı.
Başlıca yenilikler bunlardı.
Video halen final versiyonda bulunmadığından tamamlanmamış bazı kısımlar var:
-Dublaj rahatça yapılabilsin diye metinlerin bulunduğu sahneler biraz fazlaca ekranda kalıyor. Dublajdan sonra bu süre ayarlanacak.
-Beyaz altyazılar dublajdan sonra silinecek.
-Klipler arası geçiş efektleri ve dublaj sırasında arka planda çalacak müzik gene dublaj sonrasında yapılacak.
2. versiyonu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. Eğer doğrudan izlemede sorun yaşarsanız linkin üstünde sağ tıklayıp "farklı kaydet" ile bilgisayarınıza indirdirebilirsiniz:
http://download.turandursun.com/vide...elestirisi.wmv
Yorumları bekliyorum.
Saygılarımla.