Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Fizik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 22-06-2009, 13:33
sosyalistt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sosyalistt sosyalistt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kara Delik Gerçeği

Kara delikler, çekim kuvvetleri çok yüksek, çekim alanındaki hiçbir maddenin kaçmasına izin vermeyen kütlelerdir. Öyle ki çekim alanına giren ışıklar bile kaçamaz ve bu yüzden renksizdir, siyahtır. Ve bu çekim o kadar güçlü ki Güneş'le aynı çekim kuvvetine sahip olacak kara deliğin yarıçapı yalnızca 3 km olmalı.
Aslında çok da korkulacak bilinmezler değil. Sonsuz bir çekim gücü yok. Örneğin Güneş'in yerinde, onla aynı çekim kuvvetine sahip olan 3 km yarıçaplı bir karadelik olsaydı, Dünya bugünkü yörüngesinde dönüyor olacaktı.

Bu resim de kara deliğe rastlayan bir galaksinin resmi. Uzay zaman mekan bükülmesini ortaya koyuyor. Geçmişe dönmek, geleceğe gitmek efsanesi de burdan doğuyor zaten. Bükülmenin gerçek olduğu konusunda çok büyük bir konsensüs var.

Konu sosyalistt tarafından (22-06-2009 Saat 13:43 ) değiştirilmiştir.
Alt 23-06-2009, 14:52
walla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
walla walla isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...

Pardon sosyalist, karadeliğin üzerinden gecen ne burada anlayamadım. Galaksi ise karadelik alanından gecen parçanın yutulup galaksinin sonraki halinde bu bölgede kopukluk olması lazımdı. ışık ise yine yutulup sönmesi lazımdı.

Bedenimin her zerresi Anadoludur. Ben anadolunun her karış topragindan, suyundan, güneşinden ve havasından doğdum, ben anadoluyum...
Alt 23-06-2009, 15:09
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Hawking ışıması ile karadelikten kaçabilen bir şey olduğunu S. Hawking göztermişti değil mi?

Sonsuz çekim gücü yok doğru.. Chandrasekhar sınırını okumuştum bi zamanlar çekimle orantılı olarak..

İlginç bir konu açıldı hakikatten.

‘Barışı sabote etmek için Türklerle savaştık. Öldük ve öldürdük… Sevr Antlaşması ve ‘büyük Ermenistan’ hayali gözlerimizi kör etti. Kandırıldık ve Rusya’ya bağlandık… Tehcir doğruydu ve gerekliydi…’

''Askerî operasyonlara katıldık. Kandırıldık ve Rusya’ya bağlandık. Tehcir doğruydu ve gerekliydi. Gerçekleri göremedik, olayların sebebi biziz. Türklerin millî mücadelesi haklıydı. Barışı reddetmemiz ve silahlanmamız büyük bir hataydı. ''
Ovanes Kaçaznuni (Ermenistan'ın 1. Başbakanı)
Alt 23-06-2009, 16:58
Üye

walla´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Pardon sosyalist, karadeliğin üzerinden gecen ne burada anlayamadım. Galaksi ise karadelik alanından gecen parçanın yutulup galaksinin sonraki halinde bu bölgede kopukluk olması lazımdı. ışık ise yine yutulup sönmesi lazımdı.
Bu resmin fake olduğunu düşünüyorum çünkü bu derece büyük bir karadelik olsa bilirdik ve bir adı olurdu ancak karadelikler karşılaştığı gökadaları-yıldızları-uyduları yok etmiyor. Zamanın başka bir bölgesine taşıyor. Ya da "kurt delikleri" sayesinde bir başka karadelikten çıkarıyor. Işık hızından daha hızlı bir şekilde karşıya taşıyor. Zaten resimde de öyle görünüyor. Yaklaşırken diğer tarafa bir yansıma oluyor(geleceğe taşıma), arkasına alınca da terse bir yansıma oluyor(geçmişe taşıma).

Zaten bu geçmişe yolculuk tartışmaları da burdan doğuyor. Ancak televizyonlarda gördüğüklerimiz şehir efsanesinden başka bir şey değil. Aslı çok daha farklı. Uzay-zaman-mekan bükülmesi teorisine göre karadeliklerde zaman çok yavaş akıyor(kara deliğin bir özelliği değil, ışık hızının özelliği). Bir o kadar da hızlı olunca geleceğe taşınma gerçekleşiyor.
Alt 23-06-2009, 17:01
Üye

Mutezile´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hawking ışıması ile karadelikten kaçabilen bir şey olduğunu S. Hawking göztermişti değil mi?

Sonsuz çekim gücü yok doğru.. Chandrasekhar sınırını okumuştum bi zamanlar çekimle orantılı olarak..

İlginç bir konu açıldı hakikatten.
Bildiğim kadarıyla Hawking ışınımı kara deliğin yok olmasına adım atması anlamına geliyor. Yani dediğiniz gibi enerji kaçıyor ki yok oluyor.

Gerçekten ilginç, zevkli, zor ve geniş bir konu. Arada farklı özelliklerini konuya ekleyip üzerinde konuşalım.
Alt 23-06-2009, 17:06
Üye

Edit: Bir adres vermiştim ancak bir çok adreste geniş bilgi varmış.
2 bilim dergisi takip ediyorum ama hiç yer verilmiyor bu konuya.
Alt 23-06-2009, 17:08
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

walla´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Benim anladığım kadarıyla, çekim gücünün ne denli yüksek olduğu anlaşılması için yapılmış bir örnek. Bugüne kadar böyle bir karadelik gözlemlenmedi benim bildiğim kadarıyla Einsteina göre cisimler etraflarındaki uzayı bükmekteler. Bu yüzden evrenimizde iki nokta arasındaki en kısa yol; bu iki noktadan geçen doğru değil de, bu noktalardan birinden diğerine ulaşmak için ışığın izleyeceği yoldur. Bu yüzden euclidean bir uzayda değil riemannian bir uzayda yaşıyoruz. Aslında resimde galaksi ve karadelik arasında, karadeliğin galaksiye etki edemeyeceği kadar çok mesafe var. Sadece karadeliğin etrafında olan bükülmüş uzay yüzünden ışığın o bükülmüş yerden geçerken ne şekle geleceği gösterilerek karadeliğin mükemmel çekim gücü anlatılmak istenmiş. Ben böyle anladım en azından Karadeliklerin başka diyarlara yolculuk kapısı olduğu da ilginç bir metafor... Olay ufkundan sonra neler olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Gerçi neyi hala tam olarak biliyoruz ki

Konu İvan Karamazov tarafından (23-06-2009 Saat 17:14 ) değiştirilmiştir.
Alt 23-06-2009, 17:16
Üye

İvan Karamazov´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Benim anladığım kadarıyla, çekim gücünün ne denli yüksek olduğu anlaşılması için yapılmış bir örnek. Bugüne kadar böyle bir karadelik gözlemlenmedi benim bildiğim kadarıyla Einsteina göre cisimler etraflarındaki uzayı bükmekteler. Bu yüzden evrenimizde iki nokta arasındaki en kısa yol; bu iki noktadan geçen doğru değil de, bu noktalardan birinden diğerine ulaşmak için ışığın izleyeceği yoldur. Bu yüzden euclidean bir uzayda değil riemannian bir uzayda yaşıyoruz. Aslında resimde galaksi ve karadelik arasında, karadeliğin galaksiye etki edemeyeceği kadar çok mesafe var. Sadece karadeliğin etrafında olan bükülmüş uzay yüzünden ışığın o bükülmüş yerden geçerken ne şekle geleceği gösterilerek karadeliğin mükemmel çekim gücü anlatılmak istenmiş. Ben böyle anladım en azından Karadeliklerin başka diyarlara yolculuk kapısı olduğu da ilginç bir metafor... Olay ufkundan sonra neler olduğu hala tam olarak bilinmiyor. Gerçi neyi hala tam olarak biliyoruz ki
Resmin açıklamasında karadelikle galaksinin çarpışması yazıyordu. Sanıyorum geleceğe ve geçmişe taşımaya bir örnek olsa gerek.
Alt 23-06-2009, 17:24
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Karadelikler zaten galaksilerin içinde ki Eğer iki galaksi çarpışırsa bunların merkezlerindeki dev karadeliklerin çarpışması ihtimali var ki bugüne kadar böyle bir olaya rastgelinmedi... Eğer iki galaksi çarpışırsa da şöyle bir şey olur:

Belki bir yanlış anlaşılma olmuştur...
Alt 23-06-2009, 19:28
Üye

Ouww muhteşem bir resim. Daha önce söylediğim gibi o resim sanırım fake ve gücünü göstermek için hazırlanmış.

Önerilen Siteler