27-06-2009, 18:26
|
 |
Üye
|
|
|
|
Siteden Ayrılıyorum...
Kısa bir “acaba yazımı nereye yazsam silmezler” şaşkınlığından sonra bu “cafe” bölümünde karar kıldım. Ayrılışım cafelik bir durum mudur, (Gerçi Akhenaton ayrılışını Tanışalım bölümüne yazmış, tam silmelik ama neyse ) İslam forumluk mudur, neye uyuyor bilemem. Neyse ki mep’in ayrılışını cafeden yapmasını koz olarak kullanabilecek durumdayım.
http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=10340
Sayın schopenhauer,
“Koz olarak kullanmak” seviyeli bir üslup değildir. Sizden daha seviyeli bir üslup bekliyoruz. Üstüne üstlük yazınızı siliyoruz.
Neyse…
Ayrılıyorum diyordum en son. İki dakika müsaade edin bari son olarak. 256 mesajlık emeğim var benim bu sitede. Hem de ikonsuz. Yaaaa!
Ayrılıyorum ama üyeliğimi silmeyin. Avatarım ve ismim kalsın. Üyelik silinince kimin yazdığı belli olmuyor. Açtığım başlıklara kimse benden sonra ileti yazmasın. Şaka, şaka...
Ayrılıyorum diyordum en son. Peki neden?
Şu 2-3 günde 3 mesajım “ne için olduğunu bilmediğim bir sebep “ten dolayı siliniyor. Gerçi silen yazıyor “seviyesiz üslup, tahrik etmeye yönelik alaycı bakış” falan diye ama. Arakadaş, bu dediklerin senin öznel bakış açındır, seni sen yapan adına doğru dediğin ama bir başkasına doğru diye yutturamayacağın tamamıyla sana has yorumundur ve çok dikkat ister. Bunu sildin mi, amenna sil, ama Hz Muhammed ve eşlerinin cinsel hayatını en argo ifadelerle yazanı da sil, yine Hz Muhammed’in bebek torunlarının cinsel organlarını dede şefkatiyle öpmesinden terbiyesizce anlamlar çıkaranı da sil. Silemiyorsun, niye? Çünkü senin seviyesiz üslup cezalandırma anlayışına ikili arkadaşlık hukuku engel oluyor. Adil olmayan biri beni seviyesizlikle itham ediyor, iyi mi?
Mesela bu cafe bölümünde phantom’un “Müslümanlıktan neden çıktım iletisini” okuyun da seviye görün. Gerçi editleme yapmışsınız da, yalnız silmeyi unutmuşsunuz. Niye benimki editlenmek yerine siliniyor? Mutlaka vardır bir cevabı moderatör arkadaşlarımızda. Türkçede sözcük çok ne de olsa.
Sitede özellikle yönetimde gizli bir “hangimiz daha çok ateistiz” yarışması var. İnsanların yazılarına en fazla edit çeken en fazla silen, işini en iyi yapan kişi oluyor. Oluyor, ama diğer tarafta neler oluyor haberi yok. Sitenin ismi aynı, hedefi aynı, ama kişilerin olaylara bakış açısı apayrı. Bu mahalledeki trafik polisi kırmızı da dur diyor, diğer trafik polisi yeşil de dur diyor. Biz de şaşırıyoruz hangisinde duracaktık hangisinde geçecektik diye. Ondan sonra “mizahi üslubumuz” cami imamınkinden farksız oluyor. Kulakları çınlasın bir arkadaşım, “Demokrasi diktatörlüklerden bile daha yasakçıdır” derdi. Haklıymış. Yönetim kurulundan önce daha özgürdük. Bir de baktık etrafta eli joplu moderatörler “niye benim gibi yazmıyorsun” diyor. Ne diyeyim şimdi ben? Yazılarıma seviyesiz diyor, beni bir başkasını tahrik etmekle suçluyor - ki tahrik etsem ne olur, birbirimizi online dövecek miyiz?- bir de tüzüğü okumamı istiyor? Gel de uslu dur şimdi! Ne var Allah aşkına şu tüzükte? Seviyeli konuşma nedir, seviyesiz konuşma hangisidir en ince ayrıntısına kadar verilmiş mi? Tüzükte numune olarak seviyeli ve seviyesiz konuşmalar mevcut mudur? Hani kendimize bir ayar verirdik. Tüzükte yazan şey, şunu şunu yapana şu uygulanır, bunu bunu yapana bu uygulanır. Benim seviyesiz olduğu iddia edilen cümlelerimin ortak bir algıda seviyesizliği seviyeölçer tarafından tespit edilmiş midir? Yoksa keyfi olarak her moderatör istediği mesajı silebilir mi? Şimdi aşağıya adaletsizliğin en bariz örneklerini rahatlıkla copy/paste yapabilirim. Benim mesajlarım onlarınkinin yanında Cuma hutbesi gibi kalır. Ama niye silinmez, niye olacak sayın schopenhauer tüzüğümüzü okumanızı öneririm.
Neyse arkadaşlar, acil cevap durumunda kalmadığım müddetçe bu son mesajm ve son başlığımdı. Size mutluluklar diliyorum.
Selamlar
-Şeytanın yaptığı en büyük hile bütün dünyayı yaşamadığına inandırmakmış-
"The Usual Suspects" filminden
|

27-06-2009, 18:44
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger schopenhauer;
Ne diyeyim, bilemiyorum. Tek diyebilecegim, almis oldugun kararin, kisisel ve duygusal oldugudur. Bilgi, her yerde bilgidir ve vermek isteyen de; almak isteyende; bilgiye ulasir. Yeterki bilginin farkina varsin ve bilmenin bilincine varsin. Bence yazilarini; daha genel ve felsefi icerikte ortaya koymaya calis; ne kendine aitdogrularin olusturdugu; ideolojik inancsallari one cikar; ne de senin dogrularina ters dusen ideolojik inancsallari "yer" savunu ve saldiri, sadece duygusal ve kisisel degerlerle ugrasanlarin, dili ve uslubudur. Bilgi aktarimi, kullanimi, iletimi ve alis-verisi ise; mantikli ve genel yanasanlarin dil ve uslubudur. Ben bireysel olarak, senin; mantikli bir dil ve yazi uslubu kullanabilecegini dusunuyorum. Cunku konu cok aciktir. Maalesef; herkesin kendi ideolojik inancsal dogrusalligin dogrulari, kendine dogrudur, bu dogrular, sahiplenilir ve savunulur. Halbuki, dusuncenin oznesi yoktur ve sadece kullanim ve paylasim icin davranisa sunulmalidir.
Bunun disinda ise; yazilarin, hangi sitede "deger" bulacagi da; sitenin tuzugunde degil; o siteyi paylasanlarin; bilinc ve bilgi, birikim, gozlem ve deney duzeyinde yatar. Bence, bu siteyi; bu baglamda degerlendirmek gerekir.
Oyuzden, bu site; bence hicbir dini site ile mukayese edilemeyecek kadar demokratiktir.
Zaten demokrasi; uygulayan icin gecerlidir. Cunku kurallar, uygulayanin ortaya koydugu ve ustunde uygulanacak olanlar icin gecerlidir.
Dusunce ozgurlugu de; hic bir kisinin kisisel olarak kimlik degerlerini olusturan degerlere, "satasmama" ve yazi dil ve uslububu kisiye yoneltmeme temelindedir.
Tabi ki; sonucta karar senindir. Ben bir birey olarak; senin bu siteye vereceklerini alamamaktan uzuntu duyarim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

27-06-2009, 18:52
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sayın schopenhauer,
Yazınız üzerine silinen mesajı bulup okudum.Burda süt dökmüş kedi gibi hiçbişey yapmamış olduğunuzu beyan eder yazılar yazıyorsunuz .Ama kaldırılan mesajda bariz hakaret etmişsiniz..
Konu sargon tarafından (27-06-2009 Saat 18:59 ) değiştirilmiştir.
|

27-06-2009, 18:58
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
sayin schopenhauer,
Bu sabah sikayet mesajlarina baktim. Yaziniz hakkinda sikayet vardi. Sandik odasina alip, size de uyari gönderdim. Yaziniz tahrik amacli idi. Ayni sirada bir baska üyenin mesajini daha sandik odasina aldim ve uyari gönderdim. Bu üye de non-teist bir üye idi. O da tahrik amacli idi.
Herkese yapilan uygulama size de yapildi. Bence kolay bir yol tercih etmissiniz. Bana da istediginiz seyi yapacagim diye mesaj göndermissiniz. Ben sizin gitmenizi niye isteyeyim ki? Acikcasi sizi tanimiyorum, hic tartisma imkanimiz olmadi. DK'ye gelen bir davaniz da olmadi. O yüzden ne genel olarak üslubunuzu ne tutumunuzu biliyorum. Benim yaptigim degerlendirme bir tane mesajinizla ilgilidir, hepsi bu. Burda DK üyesi ve moderatorüm. Birine uyari yapmak ona git demek mi oluyor? Herhalde cok alingansiniz.
|

27-06-2009, 19:50
|
 |
Üye
|
|
|
|
sargon´isimli üyeden Alıntı
sayin schopenhauer,
Bu sabah sikayet mesajlarina baktim. Yaziniz hakkinda sikayet vardi. Sandik odasina alip, size de uyari gönderdim. Yaziniz tahrik amacli idi. Ayni sirada bir baska üyenin mesajini daha sandik odasina aldim ve uyari gönderdim. Bu üye de non-teist bir üye idi. O da tahrik amacli idi.
Herkese yapilan uygulama size de yapildi. Bence kolay bir yol tercih etmissiniz. Bana da istediginiz seyi yapacagim diye mesaj göndermissiniz. Ben sizin gitmenizi niye isteyeyim ki? Acikcasi sizi tanimiyorum, hic tartisma imkanimiz olmadi. DK'ye gelen bir davaniz da olmadi. O yüzden ne genel olarak üslubunuzu ne tutumunuzu biliyorum. Benim yaptigim degerlendirme bir tane mesajinizla ilgilidir, hepsi bu. Burda DK üyesi ve moderatorüm. Birine uyari yapmak ona git demek mi oluyor? Herhalde cok alingansiniz.
|
Sayın Sargon,
Bana tahrik amaçlı iletinin tanımını yapar mısınız? Bu "tahrik etme" olgusunu nasıl ölçtüğünüzü ve samimi olarak yanılma payınızın olup olmadığını da size sormak istiyorum.
Ben iletiyi K.C.ye yazmıştım. O mu şikayet etti bilmem ama her şikayet edenin muhatabına uyarı cezası verilerek onore edildiğini bilmiyordum doğrusu. Kaldı ki K.C. benimle ilgili şikayetini bizzat bana yapabilirdi. Ben de dinlerdim. Öyle sokak serserilerini bıçkın abisine söyleyen genç kızlar gibi davranmasına gerek yoktu.
Uyarı cezası vermeyi yine anlarım da mesajı silmek de ne oluyor. Silinen her mesaj da herkesin payına düşen bir mesaj mutlaka vardır. K.C almaz ama M.C alır. Sitede işler böyle yürümüyor mu? İkili sohbet odası mı bu forumlar? Herkese açık değil mi? Başkalarının beni mahçup etme hakkını ne hakla ellerinden alırsınız?
Non-teist üyeye de uyarı gönderdiğinizi söyleyip sözümona adil olduğunuzu anlatmaya çalışıyorsunuz. O buna tepki göstermiyorsa kendi derdine yansın. Bir yanlışın doğruluğunu başka bir yanlışı göstererek kanıtlayamazsınız. Yıllarca felsefe, edebiyat okudum. Ne yazarlar gördüm. Gidin Mark Twain'e bakın, Samuel Beckett'a bakın, Nietzsche'ye bakın, Schopenhauer'a bakın. Bana yönelttiğiniz tahrik etme suçlamasının alasını bulursunuz onlarda. Ama tarih pısırık yazarları, düşünürleri yazmaz. İçinden geldiği gibi, küfretmeden ama küfreder gibi yazanları yazar.
Alıngan olduğumu söylüyorsunuz. Ben dünkü çocuk değilim. Ne yaptığımı biliyorum. Size gönderdiğim ÖM da kullandığım "siz" hitabı sadece sizin şahsınızı değil bütün site yönetimine gönderme yapar.
Ayejj: Yazınız üzerine silinen mesajı bulup okudum.Burda süt dökmüş kedi gibi hiçbişey yapmamış olduğunuzu beyan eder yazılar yazıyorsunuz .Ama kaldırılan mesajda bariz hakaret etmişsiniz..
Sch: Üç tane mesajım silindi. Okuduğunuz mesaj hangisiydi bilmiyorum. Getirin buraya asın tartışalım. Neymiş bakalım seviyesiz üslup ya da tahrik amaçlı yazı...
Evrensel İnsan: Bunun disinda ise; yazilarin, hangi sitede "deger" bulacagi da; sitenin tuzugunde degil; o siteyi paylasanlarin; bilinc ve bilgi, birikim, gozlem ve deney duzeyinde yatar. Bence, bu siteyi; bu baglamda degerlendirmek gerekir.
Oyuzden, bu site; bence hicbir dini site ile mukayese edilemeyecek kadar demokratiktir.
Zaten demokrasi; uygulayan icin gecerlidir. Cunku kurallar, uygulayanin ortaya koydugu ve ustunde uygulanacak olanlar icin gecerlidir.
Dusunce ozgurlugu de; hic bir kisinin kisisel olarak kimlik degerlerini olusturan degerlere, "satasmama" ve yazi dil ve uslububu kisiye yoneltmeme temelindedir.
Tabi ki; sonucta karar senindir. Ben bir birey olarak; senin bu siteye vereceklerini alamamaktan uzuntu duyarim.
Sch: Senin hakkında yanılmışım evrensel insan. Dilaver haklı çıktı.
Diyorsun ki, "Cunku kurallar, uygulayanin ortaya koydugu ve ustunde uygulanacak olanlar icin gecerlidir."
Yani kuralı koyanı bağlamaz öyle mi? Yani site başkanı oldun mu yırttın gitti? Herşey mübah öyle mi? Biz neyiz "forum köleleri"mi? Efendiler mi var burada? Trafik polisi trafik cezası almamalı mıdır?.
Evrensel insan: Oyuzden, bu site; bence hicbir dini site ile mukayese edilemeyecek kadar demokratiktir.
Sch: Hani senin felsefi ilkelerin? Hani felsefi duruşun? Bu cümleyi kurabilmek için teorik olarak bütün dini siteleri tanıyor olman gerekir. Tanıyor musun? Hani olgulara dışarıdan bakan bakış açısı? Hani doğal düşüncenin sonunu getirmek? Hani farkın farkında olmak? Yazık! Seni kage'ye emanet ediyorum evrensel insan..
Selamlar
|

27-06-2009, 19:58
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger schopenhauer;
Benim ilkelerim ve benim felsefi durusum, tum yazilarima yansiyor zaten. Ama ben ne duygusal bir icerik tasirim, ne de gercekdisi dusunur ve davranirim. EPISTEMOLOJIK GERCEKCILIKTIR, benim dusunce kokenim ve dogal dusunceyi ortaya koyusum.
Demokrasi ve ozgurluk tamamen soyut kavramlardir ve tarifleri ve uygulanislari; ideolojik inancsal dogrusalligin dogrulari temelindedir.
Beni ne ile itham ettigini pek algilayamadim ama; YAZDIKLARIMI DUYGUSAL DUSUNCE ILE DEGERLENDIRDIGINI DUSUNUYORUM.
Eger ne ile itham edildigimi daha iyi aciklayabilirsen, ben de ogrenmis olurum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

27-06-2009, 20:12
|
 |
Üye
|
|
|
|
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Saygideger schopenhauer;
Benim ilkelerim ve benim felsefi durusum, tum yazilarima yansiyor zaten. Ama ben ne duygusal bir icerik tasirim, ne de gercekdisi dusunur ve davranirim. EPISTEMOLOJIK GERCEKCILIKTIR, benim dusunce kokenim ve dogal dusunceyi ortaya koyusum.
Demokrasi ve ozgurluk tamamen soyut kavramlardir ve tarifleri ve uygulanislari; ideolojik inancsal dogrusalligin dogrulari temelindedir.
Beni ne ile itham ettigini pek algilayamadim ama; YAZDIKLARIMI DUYGUSAL DUSUNCE ILE DEGERLENDIRDIGINI DUSUNUYORUM.
Eger ne ile itham edildigimi daha iyi aciklayabilirsen, ben de ogrenmis olurum.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|
Ne ile itham edildiğini sanırım senden başka herkes anladı. Şimdi şunu yap: Şu cümleni,
"Zaten demokrasi; uygulayan icin gecerlidir. Cunku kurallar, uygulayanin ortaya koydugu ve ustunde uygulanacak olanlar icin gecerlidir."
üç defa oku. sonra da şu cümleni 3 defa oku.
"Oyuzden, bu site; bence hicbir dini site ile mukayese edilemeyecek kadar demokratiktir."
"dank" diye bir ses duyacaksın. hem demokrasi uygulayan için geçerlidir diyorsun, hem bu göreceli olduğunu senin de belirttiğin kavram üzerinden TDyi en demokratik site ilan ediyorsun.
Evrensel insan, o kadar çok yazıyorsun ki, en son nerede kalmıştın hep unutuyorsun. Bence şimdi yazmayı bırak ve bir fincan türk kahvesi iç. Ayılırsın.
Selamlar
|

27-06-2009, 20:29
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger schopenhauer;
Demokrasi nedir? Bir idare seklidir. Neyin idaresi? insanoglunun. Demekki demokrasinin bunyesinde, zaten bir idare eden bir de idare edilen var. Ben demokrasiyi; ayrimciligin en buyuk silahi olarak gorurum. Ama gercekci olmak zorundayim. Bugun demokrasi? algi temelinde; en genis gonullu ya dazorunlu bir idare sekli degilmidir? Ben katilimci demokrasiyi, gercekci olarak yeglerim.
Sen bana; kendi dogrularinla degilde; gercekci olarak demokrasiyi tanimlarmisin? Demokrasi; iktidarda olanin sistemi ve idare sekli degilmidir? Kurallar, demokrasi de, neden vardir? Kurallari koyanlarin, haklarina "dokunulmasin diye degil mi? Turkiye'deki laik demokrasi, kimin icin vardir? Laikler icin degil mi? Peki kime karsi vardir? laik karsitlarina karsi degilmi? peki, laikler icin demokrasi olan; laik olmayanlar icin "diktatorluk" degilmidir?
Maalesef; arzu edilenler, olmasi istenenler baskadir, olan gercekler baskadir. Sen istesen de; istemesen de, olan gercekler senden bagimsiz olarak vardir.
Eger farkindaysan; ben yazilarimda; hic demokrasi kavramini kullanmadim. EVRENSELSAYGI, INSANSALVICDAN VE BIREYSEL HAK VE OZGURLUKLERIN ANTIAYRIMCI HUKUK GUVENCESI DEDIM.
Oyuzden, ben sana demokrasiyi; kendi arzu ettigim gibi ve gercekdisi ortaya koyamam. Yururlukte olan demokrasiyi sorunlari ile birlikte ortaya koyarim.
Maalesef, DEMOKRASI; IKTIDAR ICIN VARDIR. MUHALEFET ICIN ISE; OLAN, YA "HAVUC", YA DA "SOPA" POLITIKASIDIR.
Bunun boyle olmasi, ne benim bir istegim, ne kabulumdur. Bu sadece, olan gercektir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

27-06-2009, 20:39
|
|
Üye
|
|
|
|
schopenhauer´isimli üyeden Alıntı
Şu 2-3 günde 3 mesajım “ne için olduğunu bilmediğim bir sebep “ten dolayı siliniyor. Gerçi silen yazıyor “seviyesiz üslup, tahrik etmeye yönelik alaycı bakış” falan diye ama. Arakadaş, bu dediklerin senin öznel bakış açındır, seni sen yapan adına doğru dediğin ama bir başkasına doğru diye yutturamayacağın tamamıyla sana has yorumundur ve çok dikkat ister. Bunu sildin mi, amenna sil, ama Hz Muhammed ve eşlerinin cinsel hayatını en argo ifadelerle yazanı da sil, ...
Mesela bu cafe bölümünde phantom’un “Müslümanlıktan neden çıktım iletisini” okuyun da seviye görün. Gerçi editleme yapmışsınız da, yalnız silmeyi unutmuşsunuz. Niye benimki editlenmek yerine siliniyor? Mutlaka vardır bir cevabı moderatör arkadaşlarımızda. Türkçede sözcük çok ne de olsa.
|
Sevgili schopenhauer kardeş,
silinen mesajlarını göremedim sayın site idarecileri sayesinde ama tahmin edebiliyorum. Aynı adil(!) muameleye ben de maruz kalmış, ısrarla hakkımı aramış ve insaf ehli bir site yöneticisine derdimi anlatma gayretine girişmiştim. Ama boşunaydı.
Mesajımı silen arkadaşın gerekçesi; ''yazımın baştan aşağı küfür dolu olması''ydı. 'Çamur at izi kalsın'' politikasının ürünü bu suçlama beni çileden çıkarmış ve iki yönetici arkadaştan bunu ispatlamalarını istemiştim. Sağolsunlar göstere göstere birkaç kelimeyi gösterip ''aha bunlar küfürdür ve hakarettir'' dediler. İşin ilginç tarafı bunlardan küfür sayılabilecek bir tek kelime vardı ve bunu benden önce kendisine cevap yazdığım vatandaş kullanmış bense sadece tekrar etmiştim.
Sonuçta senin mesajlarının başına gelen şey benimkilerin de başına geldi. Benim mesajım TOPTAN silinirken, hristiyan ve müslüman değerleriyle alay edip beni tahrik eden vatandaşın mesajı sadece EDİTlendi.
Sana yapılan bu haksızlık dolayısıyla yönetici arkadaşlara şunu hatırlatmak ve buna karşı bir çözüm bulmalarını istiyorum:
Bir üyenin zaman ve emek harcayıp yazdığı mesajı toptan silip yayınlamamak, o üyeyi adam yerine koymamaktır. Birilerinin mesajını pirinç ayıklayan kadın hassasiyetinde ayıklayıp, kalan kırıntıları yayınlarken, diğerlerinin mesajındaki birkaç kelimeyi bahane ederek -ki bunlar da schopenhauer'in dediği gibi hangi kıstasa göre seçliyorsa- toptan silip atmanın başka bir açıklaması yoktur.
Uyarı göndermek, denetime almak, geçici olarak yasaklamak mesajın toptan silinip atılmasından daha hafiftir. Onun için silip atmadan önce iyice bir düşünmeniz ve buna bir çözüm bulmanız gerekir. Artık, silmek için bir kurul mu oluşturursunuz, üyelerin fikirlerine mi başvurursunuz bilemem. Bu sorunu çözmeden de ''şöyle demokratız böyle özgürüz'' diye övünmeyin.
''Erkek ve kadın kim iyi işler yaparsa imanla, kesinlikle onu yaşatacağız TEMİZ bir yaşamla.'' (16/97)www.temizyasam.net
|

27-06-2009, 21:00
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sevgili hocam,
Ben hakkaniyetin ölçüsü demokrasidir demiyorum. Hakkaniyetin ölçüsü vicdandır. Demokrasi çok uzak bir ütopyadır. Üstelik bir kandırmacadır, bir paravandır. Kişiden kişiye gittikçe bir dansöz kıvraklığı kazanır. Ama vicdan çok yakındır. Hemen kendindedir. Demokrasinin yasakları ama vicdanın tokatları vardır. Vicdan tokattan daha çok acıtır.
Sayın Site Yöneticileri,
Abdulkadir de aynı şeyleri belirtiyor. Zaten bu son başlığım. Şanıma uygun uğurlanmak istiyorum. Gelin burada bu hususu müstakbel üyeler için tartışalım. Kızmadan kırmadan. Söz veriyorum, sonrasında ceketimi alıp çıkacağım. Şimdi yemekteyim, siteyi takip edemiyorum pozisyonu almayın. Gelin bu fakire birkaç ileti yardım da siz yapın. Hazır kızım uyumuşken.
Selamlar
|