Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-06-2009, 15:03
digeri_1 digeri_1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kiliseden Deneyimler

Kiliseye hiç gittiniz mi ? yada Hrıstıyan arkadaşlarınız var mı ? Önceden hrıstıyan mıydınız ?

Orda yaşadığınız deneyimlerden paylaşır mısınız ? Yda tanıştığınız ve ilginç bulduğunuz kişilerden ?
Alt 28-06-2009, 15:09
Üye

Ben başlayayım . Siz de katılabilirsiniz. Ben bir hrıstıyanla tanışmıştım . Kendisi isevi olmasına ragmen koyu bir AKP'li ,zaman gazetesine abone ,nurcu-Fethullah gülen hareketi ve adnan oktar ( HY.) sempatizanı . Ama hrıstıyan !
Alt 28-06-2009, 17:41
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Sevgili Natan,

benim epey bir hiristiyan arkadasim var. Kilise'ye de gittim. Gerci cogunda büyük kiliseleri gezip görmek icin gittim, ama bir defasinda sirf ayinlerini merak ettigim icin gittim.

Hiristiyanlardan iki grupla iliskim oldu. Birinci grup protestanlara yakindi. Ama ayri bir kiliseleri vardi. Misyonerlik yapiyorlardi, benle de epey ilgilendiler. Sagolsunlar, sayelerinde Tevrat ve Incil'i okudum, tartismalar yaptik. Aralarinda bir de türk vardi. Sonradan hiristiyan olmus. Bence iyi insanlar.

Bu misyonerlerden 70'li yaslarda, sevdigim biri kizima birkac hafta Almanca kursu verdi. Söyle bir olay yasadik. Kizim daha sonraki sefer Türkiye'den geldiginde bu adama ve esine bir hediye getirmis. Izmir saat kulesi resimli bir tabak, etrafi nazar boncuklari ile süslenmis. Ziyaret gittik, hediyelerini verdik, döndük. Ben de bu arada nazar boncugunun bizde cok eski bir gelenek oldugunu, binlerce yil öncelerden kalma bir batil inanc oldugunu, nazardan koruduguna inanildigini falan anlattim.

Bir hafta sonra hiristiyan olan Türk arkadas aradi beni. "Zamaniniz var mi, varsa F'ye bir gidelim, bir sorunu var, senle ve kizinla görüsmek istiyor, kendisi anlatamayacagindan korktugu icin benim araci olmami istedi" dedi. Kalktik, hep beraber F'lere gittik. Adamcagiz uzun uzun ona bir hediye getirmemizden ne kadar mutlu oldugunu, bunun kendisi icin anlamini falan anlatti. Nihayet konuya geldi. Ben nazar boncugunu anlatmistim ya. Bunun batil bir inanc oldugunu, kendisinin Isa'ya inandigini, bail inanislari kabul edemeyecegini, bir hediye olsa bile bunu almasinin dogru olmayacagina karar verdigini anlatti. Bunun üzerine günlerce düsünmüs. Sonra karisiyla konuyu konusmuslar. En sonunda karisi kendisinin kabul edecegini ve kendi odasina asacagini söylemis. Yani hediyeyi geri iade etmediler, ama hediye'nin F'nin odasinda degil de karisinin odasinda asili oldugunu söylemek istemisler. Biz ne mi yaptik. Sasirdik kaldik, ne yapacagiz. Tabii orda ne ben ne de kizim gülmedik, olumsuz bir tepki vermedik, ama eve geldikten sonra ikimiz de dayanamadik. Insanlar nelere takiyorlar diye düsündük.

Iyi insanlardir ve hala arada bir telefonla görüsürüz.

Diger grup ise Yehova Sahitleri idi. Bana propaganda yapmaya geldiler. Ev ev dolasiyorlar. Ben de o siralar bostum, zamanim vardi. Bunlarla epey tartistim kapida, sonra eve davet ettim. Ikinci gelislerinde girdiler. Birisi süryani idi, sonradan Yehova'ci olmus. Bir sonraki gelislerinde yanlarinda cok iyi türkce bilen bir isvicreli ile geldiler. Bana bastan baslayarak klasik bir müfredat uygulamaya calistilar. Benim de bayildigim konular. Adem, Havva, yilan, seytan, Ibrahim, Nuh tufani falan konu konuyu aciyor. Tabii bu arada kitaplar ortaya dökülüyor falan. Bu bir süre sürdü, 3-4 ziyaretten sonra dediler ki, sen konuyu dagitiyorsun, biz istedigimiz sekilde müfredati uygulayamiyoruz. Herhalde bundan bi halt olmaz diye düsündüler diyorum kendi kendime. Sonra da ne aradilar, ne sordular.

Bu arada Yehova Sahitlerinin kadin haklari konusunda cok tutucu olduklarini, eger bir ülkede egemen olurlarsa oranin Iran'a dönecegini düsünüyorum. Buna ragmen iclerinde cok sayida kadin olmasi aci bir durum.

Kilise'ye ayin seyretmek icin gideceklere önerim Katolik kilisesine gitmeleri. Ben protestan kilisesine gitmistim, katoliklerin ayinleri daha renkli oluyormus. Tabii kiliseleri de daha renkli. Protestanlarda resim, heykel yok, yada cok az.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 28-06-2009, 18:57
Üye

Teşekkürler sargon ,paylaştığın için.Bencede katolik kiliseler daha renkli ve bir ulvi yanı var.Zaman zaman insanda huşu da uyandırıyor.Protestan kiliselere gittim ben .Farklı vizyondaki mezheplere de gezmek görmek ve araştırmak amacıyla gitim.

Protestan kiliseleri genelde düzensiz yapıyor ayinini. Sürekli giren çıkan ,ortalarda gezen ,cocoğu ağlıyan insan tam kaonsantre olamıyor da.Hem resim ,heykel, gibi ikonoların yokluğuda bir boşluk diye algılıyorum.Vaaz sırasında bazıları konuşuyor felan ,müthiş bir disiplinsizlik.

Şöyle bir şey gördüm mesela. Birileri ortada buluştular ve biklinmeyen dillerle konuşmaya başladılar. bu düşünmeden söylenen "bakara takuri preşkiska" gibi anlamsız sözler oluyor belki biliyorsun.Neyse bunun ilahi bir yön olduğu düşünülür .Ruhun dua edişi de bu şekildeymiş.Sonra biriğ gülmez mi arkadaşına . Bastı kahkaha-yı.Kendisine gülündüğünü anlayınca kendisini rencide olduş gibi hissetti ve Onu azarladı . Birlikte söylenince ulvi, biri susup dinleyince komedi . Bu tarz showlara rastlamak olası.

Sizin nazar boncuğu konusunda ise gerçekten bir çokları bu ayrıntılara gereğinden fazla takıyor.

Yehova'nın Şahitleri ise aslında saygılı , kibar ve dürüst insanlar ancak dediğin gibi kökten-dinci ,radikal bir oluşum. Bazı uygulamaları ise çağ dışı .
Ama yinede başka çevrelerden olduğu gibi Onlardan da tanıdığımn var ve güvenebileceğim kişiler .Küfürden sakındıkları , ve şiddeti reddettikleri için gerçekten taktir ediliyorlar.

Ancak bir şey soracağım ; "Yehova'ci"lar size hiç kendi propagandalarını içeren kitap vs bırakmadılar mı ? Genelde bırakırlar da.
Alt 28-06-2009, 21:56
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Birakmazlar mi Natan. Her gelislerinde bir yigin brosür, kitap falan getiriyorlardi. O brosürlerden birinde Tanri'ni kralligi ne zaman basladi sorusu tartisiliyordu. Bir zaman o konuda birseyler yazmistim.

http://www.turandursun.com/forumlar/...ead.php?t=6159

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 10-07-2009, 15:23
Üye

geçen gün bir protestan kilisesine gittim.

son zamanlarda kendi kendime ,protestanlara karşı bir önyargım olup olmadığımı soruyordum. ve bunun olmadığını gördüm.

protestan kiliselerindeki seviyesiz,samimiyetsiz hava devam ediyor. Kilisenin önderi şortla gelen kişlere vaaz veriyor , böyle bir şey olabilir mi yahu !

Bir kilisede olduğunu unutuyorlar sanırım. Biraz disiplin&ciddiyet olması lazım.
Alt 11-07-2009, 16:48
unbe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
unbe unbe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Başarı Ödülü 

yaklaşık 10 yıl almanyada yaşadım dolayısıyla bir sürü hristiyan arkadaşım olmuştu
ayrıca beni bebekliğimden beri büyüten bakıcımda dindar bir kadın sayılırdı
kiliseyede evet gitmişliğim vardır
bakıcımın oğlunun düğününde nedime olarak gitmiştim.....

"Varsan,çarp!!!"
Alt 12-07-2009, 14:56
Üye

Şimdi gidiyor musunuz ?
Alt 12-07-2009, 15:11
unbe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
unbe unbe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

Başarı Ödülü 

hayır natan
uzun zamandır ne kiliseye ne camiiye ne havraya gittim
ama taksimde bi kilise var orayı merak ettiğimden bi ara uğramayı düşünmekteyim.

"Varsan,çarp!!!"
Alt 12-07-2009, 17:13
abdulKADİR abdulKADİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

abdulKADİR - MSN üzeri Mesaj gönder

Natan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kiliseye hiç gittiniz mi ? yada Hrıstıyan arkadaşlarınız var mı ? Önceden hrıstıyan mıydınız ?

Orda yaşadığınız deneyimlerden paylaşır mısınız ? Yda tanıştığınız ve ilginç bulduğunuz kişilerden ?
Birçok defa kiliseye gittim. Bunların çoğu Türkiye'deki tarihi kiliselerdi ve ibadete açıktılar. Burda da dışardan beni cezbeden kiliseye hemen dalarım.
İbadet için bir defa kiliseye, bir defa da Yehova Şahitlerinin toplantı salonlarına gittim.
Saat 17 gibi önünden geçtiğimiz koca kilisenin çanları uzun uzun ve davet edercesine çaldığında dayanamayıp ''ne oluyor burda'' deyip küçük kızımla içeriye girmiştik. Ben tam aksesuar bir müslüman olarak tabi . Bir kadın vaize vaaz ediyordu. Sonra ilahi okumaya geçildi. Sıra gözünde bulunan ilahi kitapçığını alıp biz de okuduk.

Birkaç hristiyan arkadaş var. Beraber incil ve kutsal kitap okuduk, tartıştık, ziyaretleştik. Hristiyanlığı gerçek manada tanımamı sağladılar, sağolsunlar.

Önceden hristiyan değildim. Kökten müslümanım, kökümü korumaya da azimliyim

Yehova'nın Şahitleri günümüzdeki gerçek hristiyanlardır bence. Tek Tanrı inancı, kutsal kitabı bir bütün olarak tatbik etmeleri en büyük farkları.
30 yıldır kendini türkler arasında ''tarla hizmetine'' adamış bir alman arkadaş var. Sohbetlerimiz arasında ''sonradan Şahid olmuş türk'' cümlesini kullandığında yüzümdeki üzüntüyü görüp benim de bu konudaki hassasiyetimi bildiğinden beraberinde türk getirmemeye çalışırdı. Buna rağmen mecburen getirmek zorunda olduğu türkler oldu. Ya da benim değişik vesilelerle tanıştığım türkler oldu. Bu tanışıklıklarımdan şunu gördüm ki, türk denilenlerin hemen hemen hepsi süryani veya hatay/arap kökenli. Bundan sonra arkadaşa, yanında türk getirmesinin hiçbir sakıncasının olmadığını söyledim.

Bundan başka Mormon hristiyanlarla sohbetimiz oldu. Gerek bunlarla gerek diğer hristiyan arkadaşlarla yaptığımız sohbetlerin sonrasında kur'an ve incilden yaptığımız dualar ve amen/aminler beni çok etkilemiştir.

''Erkek ve kadın kim iyi işler yaparsa imanla, kesinlikle onu yaşatacağız TEMİZ bir yaşamla.'' (16/97)www.temizyasam.net

Önerilen Siteler