Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-06-2009, 13:54
Onefre Onefre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Kudretli Bir Tanrının Olup Olamayacağı Çelişkisi

Sevgili arkadaşlar,

Bu sorun sadece müslüman arkadaşların değil kudretli bir varlığı kabul eden tüm insanların sorunudur. Herşeye gücü yeten, herşeyi öncesinden bilen bir tanrı dolasıyla sonumuzuda biliyordur. Madem sonumuz biliniyor o zaman neden yaratıldık. Forumun başka yerlerinde dile getirdim. Artık tek bir başlık altında toplamak gerektiğini düşünüyorum.

Bana verilen cevaplar genellikle şu yöndeydi.

1. Tanrı bilinmek istedi.

Bence bu olamaz çünkü o zaman tanrı insanlaştırılmış ve kudreti aşağılanmış oluyor. Çünkü o zaman bende derim ki tanrının bana ihtiyacı mı var? Ben onu bilmesem çok mu gücüne gidecek? Gücüne gittiği için beni cehennemde cayır cayır yaksa çok mu hoşuna gidecek? Tanrının bu tip ego sorunları olabilir mi? Tanrı beni yaratmasa ne kaybederdi? Yani bu tanrı sadece biz olduğumuz için mi var? Biz ve melekler olmasa tanrı tanrılığını anlamayamaz mıydı?

2. Bizim bu sorunun cevabını bulmaya aklımız fikrimiz yetmez. Biz bu sorunun cevabını istesekde bilemeyiz.

Burda yine tanrıyı ve kudretini küçümsemiş olduk. Ne yani tanrı bizi daha akıllı yaratamadı mı? Akılsız yaratılmış olmak insanların suçu mu? Zaten sen beni akılsız yaratmışsın. Beni neden cehennemde küle çeviriyorsun o zaman?

Özellikle herhangi bir dine mensup arkadaşlar için söylüyorum. Madem inancınızda tam teslimiyet var bunun çelişkisi çözülmek zorunda. Hem bu çelişkiyi görüp hem körü körüne inanmanız bana yanlış geliyor. Çünkü ortada bilinmezlik yok. Mesela şöyle bir soru sorsam desem ki tanrı evreni, melekleri yaratmadan önce ne yapıyordu o zaman deriz ki nerden bilelim. (açıkcası benim çok umurumda da değil, öncesinden ne yaptığı) Ama bu problem öyle değil. Ortada düpedüz sakat bir durum var. Eğer kudretli ve herşeyi öncesinden bilen bir varlık varsa, sonumuzuda biliyorsa bunun cevaplanması lazım. Herşeyi biliyorsun neden yaratıyorsun?

Saygılarımla...
Alt 29-06-2009, 15:17
keci keci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onefre´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili arkadaşlar,

Bu sorun sadece müslüman arkadaşların değil kudretli bir varlığı kabul eden tüm insanların sorunudur. Herşeye gücü yeten, herşeyi öncesinden bilen bir tanrı dolasıyla sonumuzuda biliyordur. Madem sonumuz biliniyor o zaman neden yaratıldık. Forumun başka yerlerinde dile getirdim. Artık tek bir başlık altında toplamak gerektiğini düşünüyorum.

Bana verilen cevaplar genellikle şu yöndeydi.

Bence bu olamaz çünkü o zaman tanrı insanlaştırılmış ve kudreti aşağılanmış oluyor. Çünkü o zaman bende derim ki tanrının bana ihtiyacı mı var? Ben onu bilmesem çok mu gücüne gidecek? Gücüne gittiği için beni cehennemde cayır cayır yaksa çok mu hoşuna gidecek? Tanrının bu tip ego sorunları olabilir mi? Tanrı beni yaratmasa ne kaybederdi? Yani bu tanrı sadece biz olduğumuz için mi var? Biz ve melekler olmasa tanrı tanrılığını anlamayamaz mıydı?

2. Bizim bu sorunun cevabını bulmaya aklımız fikrimiz yetmez. Biz bu sorunun cevabını istesekde bilemeyiz.

Burda yine tanrıyı ve kudretini küçümsemiş olduk. Ne yani tanrı bizi daha akıllı yaratamadı mı? Akılsız yaratılmış olmak insanların suçu mu? Zaten sen beni akılsız yaratmışsın. Beni neden cehennemde küle çeviriyorsun o zaman?

Özellikle herhangi bir dine mensup arkadaşlar için söylüyorum. Madem inancınızda tam teslimiyet var bunun çelişkisi çözülmek zorunda. Hem bu çelişkiyi görüp hem körü körüne inanmanız bana yanlış geliyor. Çünkü ortada bilinmezlik yok. Mesela şöyle bir soru sorsam desem ki tanrı evreni, melekleri yaratmadan önce ne yapıyordu o zaman deriz ki nerden bilelim. (açıkcası benim çok umurumda da değil, öncesinden ne yaptığı) Ama bu problem öyle değil. Ortada düpedüz sakat bir durum var. Eğer kudretli ve herşeyi öncesinden bilen bir varlık varsa, sonumuzuda biliyorsa bunun cevaplanması lazım. Herşeyi biliyorsun neden yaratıyorsun?

Saygılarımla...
Sevgili Onefre
Önceki yazılarımıza buradan devam edeceğiz öyle değil mi ?
Önce birinci soru ve senin düşünce tarzın;

Bence bu olamaz çünkü o zaman tanrı insanlaştırılmış ve kudreti aşağılanmış oluyor.

Hayır öyle olmuyor, çünkü bilinmekten kasıt nedir onu bilmiyoruz.
Siz zanediyorsunuz ki, bilinmek, istemek bir ihtiyaç; hayır bir ihtiyaç değil
onun için..... bizim için bir ihtiyaç üstelik sizinde düşündüğünüz gibi
nefsimiz için....

ihtiyacı
ihtiyaç eksiklikten kaynaklanır, dolayısı ile bilinmeye ihtiyaç duymamıştır.
Onun yerine bilinmeyi istemiştir. Onda eksik olan sadece ve sadece bir tek şey vardır...

gücüne gidecek
Hayır bu gücüne gitmez, zaten o dileseydi hepimizi inandırabilirdi. Ama bunu yapmadı. Bunu kur'an da da belirtmiş zaten.. Ayrıca eğer hiç günah işlemeyen bir topluluk olsaydınız sizi yok eder başka bir topluluk getirirdim de demiştir.

ego
Mümkün değil... Bu bizlere ait bir özelliktir. Bu nefs'tir ve yaratılmıştır.
Onda eksik olan sadece ve sadece bir tek şey vardır...
ne kaybederdi
Hiç bir şey; onun herhangi bir şeyi kaybetmesi La mümkündür.
Mümkün değildir. Onda eksik olan sadece ve sadece bir tek şey vardır...

anlamayamaz mıydı
Elbette anlayabilirdi.. Zaten öncesinde bunu biliyordu..

Bilinmek konusunda derin düşünürseniz bunu bulabilirsiniz belki..
Ama bence düşünmeyin bunu denediğinizde AKLINIZI zorlayabilirsiniz.
Aklınız size lazım..

2. Bizim bu sorunun cevabını bulmaya aklımız fikrimiz yetmez. Biz bu sorunun cevabını istesekde bilemeyiz

İşte aklınız size lazım derken bu soruyu kastediyorum.
Bir misal vereyim..
Elinize 2 kurşun kalem alın aynı boyda olsun bir tanesini
4 parçaya bölün enine.

Parçalardan birini alarak bu parçayı, kırmadığınız kalem ile aynı boya getirmeye çalışın... Nasıl yapabiliyormusunuz.. ?

Bütün kalemi aynı boyda kırabilirsiniz ama parça olan hiç bir zaman
bütün kalemin boyuna gelemez..
Bu deney aslında tek kalemle yapılır ama kolaylık olsun diye iki kalem dedim.

Eğer parçaları büyütebilirseniz, o zaman bütün kalemde büyüyecektir.
Parçayı parça yapan bütündür çünkü...
insan akılsız yaratılmış değildir, ancak parçaların büyüklükleri insandan insana farklıdır. Ayrıca bütünü anlamak için aynı boya gelmek gerekmez
eğer parçaların gözleri varsa kendi boyundan katlarca fazlasını görebilir.

Sorun şu ki bazı parçalar bu gözlerle bakamazlar onlar sadece boy ölçebilirler, o zamanda durdukları masayı göremezler. Bu gözler sadece isteyene verilmiş birer nimettir. İsteyebilmesi için kendisinin masadan küçük olduğunu kabul edebilmesi gerekir.

Saygılarımla...

Oku kainatı, görmek istersen gerçeği. Birinci sayfa, birinci paragraf : Kendin..
Alt 29-06-2009, 15:39
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Tanrının varlığı yada yokluğu;
düşünceleri,duyguları üzerine söylenecek tüm sözler insanın kendisiyle ilgili sözleri olmaktan öte anlam ifade edemez.
O var olsa ve gelip kendini insanların konuştuğu dillerden biriyle ifade etse bile yinede o kelimeler bizim hayata ilişkin soyutlamalarımız olduğuna göre yine bizi anlatmış olurdu.
dil bizim anlatan biz hakkında konuştuğumuz tanrı.bana bu işte bi terslik varmış gibi geliyor.
neyse...
ben tanrı olsaydım bilinmek için değil sadece keyf için sanat için yaratmak için yaratırdım.
bu da benim tanrının psikolojisi üzerine hipotetik (varsayım) kurgum.
tüm kurgular gibi gerçeği değil kurgulayanı yansıtıyor.
Alt 29-06-2009, 18:00
theatre theatre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Bravo extreme357,

Kitaplık sözler etmişsin.

Bu sözlerin o lafları edenleri susturur..
Alt 29-06-2009, 18:30
Kursat Kursat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

İnsanlar bişeylere inanmayı nedense kendilerine mecbur görüyorlar.Ve bunun beraberinde inanılan şeylere uygun koşulda yaşamak ortaya çıkıyor.Allah'a inanıp bunun gereklerini yerine getirincede kendini tatmin ediyor insan işte.Allah'ın varlığı saçma geliyor.
Alt 29-06-2009, 18:44
keci keci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

extreme357´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Tanrının varlığı yada yokluğu;
düşünceleri,duyguları üzerine söylenecek tüm sözler insanın kendisiyle ilgili sözleri olmaktan öte anlam ifade edemez.
O var olsa ve gelip kendini insanların konuştuğu dillerden biriyle ifade etse bile yinede o kelimeler bizim hayata ilişkin soyutlamalarımız olduğuna göre yine bizi anlatmış olurdu.
dil bizim anlatan biz hakkında konuştuğumuz tanrı.bana bu işte bi terslik varmış gibi geliyor.
neyse...
ben tanrı olsaydım bilinmek için değil sadece keyf için sanat için yaratmak için yaratırdım.
bu da benim tanrının psikolojisi üzerine hipotetik (varsayım) kurgum.
tüm kurgular gibi gerçeği değil kurgulayanı yansıtıyor.
Sayın extreme357

İşte yavaş yavaş Mangonun tadını almaya başlamışsınız..
Biz kendimizi burada paralarken boşuna paralamamışız demekki

Demiştikki : "Bunu anlamazsınız anlamanız için yaşamak lazım,
Mangonun tadını almak lazım. Bunlar akıl ile anlaşılmaz, iflas eder
Kalbinle göreceksin tadacaksın duyacaksın Lisan buna yetmez"
diye....

Saygılarımla...

Oku kainatı, görmek istersen gerçeği. Birinci sayfa, birinci paragraf : Kendin..
Alt 29-06-2009, 19:23
Lestat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Lestat Lestat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ben bu sorunun cevabnı bir din adamından dinlemiştim ve şöyle cevap vermişti:
Eğer tanrı bizi yaratmadan cehenneme ya da cennete gönderseydi bunun ispatı olmazdı yani çıkıp biri nerden biliyorsun da gönderiyorsun diebilirdi.Ama şimdi birinin bu şekilde isyan etme hakkı olamıyacak.mışşşşşşşşşşşş
onefre cvplara bunu da eklemelisin. bu da sıkça kullanılır..

Gerçeğin ne kadarına dayanabilirsin?
Alt 29-06-2009, 19:28
diagoras - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
diagoras diagoras isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Tanri aslinda benim!, ama bunu size alatsamda, anliyamazsiniz. size verdigim akil yetmez. tamam anliyorum bazi celiskiler veya cevabini veremediginiz sorular geliyor akliniza ama bosverin olari size verdigim akil bunlari anlayip algilamaniza yetmez. zaten o eksikliginizden dolayi celiski geliyor akliniza, yani bosverin.

Peki nedenmi sizi oyle yarattim, veya herseye kuderetim varken anliyabileceginiz sekilde anlatmiyorum ya da anlatmadim. iste bunun da nedenini anlatsamda anlayamazsiniz!

Bu ne ya!!

Yoksa tanrinin kendisi insan aklinda arizali durumdan kaynakli, aklin cikis yolu bulamadigi durumlarda cikis yolunu bulup kisa devreyi engellemek amacli kullandigi bir mekanizmanin sonucu mu, mesela bilinc kendi olumu veya bir yakinin olumunu bir butun sekline tam algilayamaz buda olumden sonraki yasam olgusunu dogurur ki akil bir cikis yolu bulur.

ozetle tanri ve tum doga ustu inanislar bilincteki arizali yanimiz olmasin.

Saygilarimla

İnanç, gerçeği öğrenmeyi istememektir. ~Nietzche
Alt 29-06-2009, 19:36
Khaos Khaos isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

diagoras´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ozetle tanri ve tum doga ustu inanislar bilincteki arizali yanimiz olmasin.
kesinlikle olasılıklar dahilinde....
Alt 29-06-2009, 19:48
barudi barudi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kursat´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İnsanlar bişeylere inanmayı nedense kendilerine mecbur görüyorlar.Ve bunun beraberinde inanılan şeylere uygun koşulda yaşamak ortaya çıkıyor.Allah'a inanıp bunun gereklerini yerine getirincede kendini tatmin ediyor insan işte.Allah'ın varlığı saçma geliyor.
yüzyillar önce hayata gelmis olsaydin, sende bir yüce varligin olduguna inanir onu aramaya baslardin, günümüzdeki teknolijilerin genisligi bu düsüncelere engel olmaktadir, insan artik caninin istedigi gibi yasamaktadir, aldigi nefesi nasil aldigini, o oksijeni icine nasil cektigini düsünmez bile ...

Önerilen Siteler