Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-09-2009, 02:56
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Islamist Muslumanlik

Saygideger arkadaslar;

Simdi dusunuyorumda; birincisi Turkiyede herkes dogduktan sonra, nufus kagidinda; eger aksi belirtilmezse musluman ediliyor. Bunun disinda, ben; Turkiye de o kadar cok kisi taniyorumki, bunlar; islamin hic bir sartini yerine getirmedikleri halde "muslumanim" diyorlar. Eger muslumanligi, bir yasam sekli olarak ele alirsak ve islamizmin tanriya yanasimini da bundan ayirirsak; kendine musluman diyen bir cok kisi, tanri konusunda farkli dusunuyor. Birincisi bu tip muslumanlarin hepsi, seriati istemiyor ve laik devlet anlayisini savunuyor.

Tanri konusuna gelince ve neden tanriya inandiklarini anlattiklarinda, ana neden "korku" dan kaynaklaniyor. Bu arada; dunya otesi konusunda ve mistik olgular konusunda da cesitli inanc ve inancsizliklar var.

Simdi bir cesit musluman oldugunu soyleyen ve islamdan dolayi bu muslumanligi secmemis olan kisiler icin, nasil bir tanri icerigi verilebilir?

Kimilerinin gorusu, deizme, kimilerininki, panteizme, kimilerininki de panenteizme uyuyor.

Eger bu muslumanlar, islamist musluman degillerse; nasil bir musluman olurlar? Ya da musluman kisisel seciminin disinda, tanri inanclari nasil olur, ya da olusur?

Eminim, sitemizde bile, boyle yazarlar vardir. Namaz kilmayan, oruc tutmayan, zekat vermeyen, hacca gitmeyen v.s. ve de seriat istemeyen. Eger, bu muslumanlar; kendilerini islamin sartlarindan arindirmislarsa; bunu hangi inanc temelinde uyguluyorlar? Hic kendilerini bu konuda sorguladilar mi?

Evet, yorum, gorus ve hatta; kendinizi degerlendirmenizi ve bunu sitede paylasmanizi oneriyorum.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 12-09-2009, 14:59
lolepet lolepet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

evet dediğin gibi Tanrıya inanmalarındaki temel sebep korku. Türkiye de daha doğrusu İslam ülkelerinde insanlara küçüklüklerinde hep Tanrı nın dehşetinden,zalimliğinden bahsederler.Cehennemi ve azaplarını anlatırlar. Çocukları korkutarak Tanrıya inanmalarını zorlarlar.

Büyüyen çocuklar İslamın yaşam tarzlarını zorladıklarının farkındalar ama içlerinde hala bilinç altına yerleşmiş o korkular vardır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yaşam biçimleri İslama ters düştükçe insanlar bu ters düşen tarafları görmezden gelmeye başlar artık. Ama hala korkuyorlardır ve hala müslümanlardır...

Tabi yanlış eğitim de bunun sebeplerinden...Şöyle küçük bir örnek vereyim kendimden... Birgün din kültürü hocasına sordum: Hocam ibadetini yapmayan ama inanan cennete gidecek mi?? diye; ve aldığım cevap : Kalbinde zerre kadar iman olan herkes cennete gidecek... Tabi bizim insanlarımızı bilirsiniz işin kolayına kaçmalarında üstlerine yoktur.. Bende o çocuk aklımla "nasıl olsa inanıyorum, eninde sonunda cennete gidecem" diyerekten ipi kopardım... ve o günden sonra gözlerim açıldı artık bir ateistim... Neden böyle oldu??? Çünkü o hoca benim korkularımı yok etti ve o korkulardan kurtulduğum için doğru yolu buldum...

Biz Tanrıyı Oynamazsak Kim Oynayacak?
Alt 12-09-2009, 18:00
Kıdemli Üye

Saygideger azrael;

Basliga katilimin icin tesekkurler. Eger islami sosyal-siyasal-toplumsal- bir izm olarak yani seriat duzeni olarak disarda tutar ve muslumanliktan, farkini koymak istersek; muslumanlik sizce, bir vasifmidir, ya da dogumdan beri verilen bir yasam iliski tarz ve uslubumudur?, bir ahlak, anana seklimidir?, ya da.... nedir? Nedir, islamist olmayan muslumanlik? Yani; Turkiye halk ve toplumunun yasadigi ve yasattigi iliskilerine tasidigi muslumanlik?

Bu muslumanligin, disina cikabilen varmi?, bunun alternatifi var mi? Bu konuya ben; inancsal olarak; ateistleri, deistleri, panteistleri, ve panenteistleri de dahil ediyorum. Ideolojik olarak ta; her turlu ideolojiyi dahil ediyorum. Komunizm, sosyalizm, demokrat, kemalizm, yurtsever, ulussever, milliyetcilik; hatta, fasizm, turancilik ve irkcilik v.s.

Cunku sitemizin tek ve ana ozelligi islamist olmamasi ve islamizmden ozgurlugu yerine getirmesi. Hemen, hemen tum katilimcilariyla.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 12-09-2009, 19:49
Üye

Basliga katilimin icin tesekkurler. Eger islami sosyal-siyasal-toplumsal- bir izm olarak yani seriat duzeni olarak disarda tutar ve muslumanliktan, farkini koymak istersek; muslumanlik sizce, bir vasifmidir, ya da dogumdan beri verilen bir yasam iliski tarz ve uslubumudur?, bir ahlak, anana seklimidir?, ya da.... nedir? Nedir, islamist olmayan muslumanlik? Yani; Turkiye halk ve toplumunun yasadigi ve yasattigi iliskilerine tasidigi muslumanlik?
İslamist olmayan müslümanlık toplumların kendilerine göre değiştirdikleri, kendi yaşam şekillerine uydurdukları müslümanlıktır...Evet doğumdan itibaren kişilere yüklenen yaşam ilişki tarz ve uslubudur..Böyle olduğu için de aynı zamanda bir ahlak şeklidir..O toplumun kendi ahlak şeklidir ve her topluma göre değişir..Örnek verecek olursak İrandaki müslümanlıkta kadınlar başı açık dolaşamaz ama Türkiyede ki müslümanlıkta dolaşabilir.

Bu muslumanligin, disina cikabilen varmi?, bunun alternatifi var mi? Bu konuya ben; inancsal olarak; ateistleri, deistleri, panteistleri, ve panenteistleri de dahil ediyorum. Ideolojik olarak ta; her turlu ideolojiyi dahil ediyorum. Komunizm, sosyalizm, demokrat, kemalizm, yurtsever, ulussever, milliyetcilik; hatta, fasizm, turancilik ve irkcilik v.s.

Biz zaten bu müslümanlığın dışına her şekilde çıkabilen tek ülkeyiz..Alternatifler akla gelebilecek her ideolojiyi kapsar.İnançsal kısmını bilmiyorum ama ideolojik olarak her ideolojiyi dahil edebiliriz.

Alt 12-09-2009, 20:26
güneşinzaptıyakın güneşinzaptıyakın isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger azrael;

...............Yani; Turkiye halk ve toplumunun yasadigi ve yasattigi iliskilerine tasidigi muslumanlik?

Bu muslumanligin, disina cikabilen varmi?, .............evrensel-insan
Dışına çıkan belli küçük kitleler var elbette, bu grupların çoğunluğu hatta nerdeyse tamamı büyük şehirlerde kendi gettolarında yaşıyorlar ve elbette kalabalığın arasına karıştıklarında gene çoğunluğu yaşam kaygısıyla maskelerini takıyor. Yaşanan örgütlü ve bilinçli birlikteliktelikten uzak ve otonom yapıda oluyor... Toplumun nerdeyse tamamı kendi müslümanlığını ortak payda da bütünlüyor, büyük çoğunluğu ise bunu ahlaksızca yapıyor, biraz iki yüzlü yaşanıyor ilişkiler bu kendine müslüman camiada...
Alt 13-09-2009, 00:14
Kıdemli Üye

Saygideger azrael;

Biz zaten bu müslümanlığın dışına her şekilde çıkabilen tek ülkeyiz-azrael-

Islamist olmayan ve bir yerlesmislik verisi olan yasam ve iliskiye girmis; musluman yasam tarzi; nasil muslumanligin disina cikiyor, izah edebilirmisin.

Cunku ben; oruc tutmayan, namaz kilmayan, zekat vermeyen v.s. muslumanlardan bahsediyorum. Yani kendini musluman gormenin disinda; islamin sartlarini uygulamayanlardan.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 13-09-2009, 00:17
Kıdemli Üye

Saygideger gunesinzaptiyakin;

Aciklamalarin icin, tesekkurler. Yalniz;

kendine müslüman camiada.-g.z.-

Su "kendine musluman camia" yi biraz aciklarmisin?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 13-09-2009, 00:26
esron esron isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Evrensel-insan,

Bu ülkede, bir çok islam anlayışı ve bir çok müslüman tipi var...

Ben daha televizyon kanallarındaki tartışmaları izleyip de birbiriyle anlaşan iki ilahiyatçıya rastlamadım...

Dolayısıyla da, kim neresi hoşuna giderse ordan çekiştirip, işine gelen yeri alıyor...

Ben şahsen beş şarttan şu "zekat" şartını benimseyen ve uygulayan islam mensubu görmedim pek...

Bu anlamda bakınca, müslümanlar da Kuran'a hikâye muamelesi çekiyor yani...
Alt 13-09-2009, 00:42
Üye

Islamist olmayan ve bir yerlesmislik verisi olan yasam ve iliskiye girmis; musluman yasam tarzi; nasil muslumanligin disina cikiyor, izah edebilirmisin

İslamist müslümanlıktan ne anladığına bağlı olarak her şekilde çıkabilir..esronun da dediği gibi birçok müslüman tipi vardır özellikle ülkemizde...eğer net olarak islamist müslüman kavramından çıkarımınızı yazarsanız bende net bir cvp yazabilirim.

Alt 13-09-2009, 00:48
Kıdemli Üye

Saygideger arkadaslar;

Osmanlidan kalma ve su anda Anadoluda gorulen; ortak kultur, yasam tarzi ve yasam iliskilerinin kokeni, bence; milliyetcilige degil; muslumanliga dayanir. Bu oyle bir muslumanliktirki;

Ayni anda birden fazla evlilik yapmaz.
Subyancilik yapmaz.
Kimseyi dini-milli farklarindan dolayi ayirmaz.
Ailenin ve sulalenin erkekleri, kadinlara baski yapmaz.
Ailenin buyukleri, kucuklere "oruc, namaz v.s." baskisi yapmaz.
Ailenin buyukleri; eslerine veya kizlarina "soyle giyin, ortun" baskisi yapmaz.
Baskasinin malinda gozu yoktur.
Yasam ve iliskide; kadini "ezmez" ve erkek evlat, kiz evlat ayrimi yapmaz.
Siddet ve kotuluge basvurmaz.
Yalan soylemez, hirsizlik yapmaz.
Kimseyi durumundan dolayi yermez ve ogmez.

Ki bunlari, daha da uzatabiliriz.

Ben sahsen, muftu bir dedenin torunu ve bana ve cevresine gore de "dort dortluk musluman" bir babanin oglu olarak yetistirildim ve buyutuldum. Annem, basortusu takmazdi. Babam ev erkegiydi. Etrafinda cok sevilirdi. Her uc aylarda kurani hatim ederdi ve mevlutlerde kuran okurdu. Kendisi, muhendisti.
Ailede, ramazanlar, mevlitler, mezar ziyaretleri,bayramlar; kutlanirdi.

Ben birey olarak; dini mentalite ve yasami 14 yasinda biraktim. Kimse karismadi. Dine inananlari, inanclilari hic karsima almadim. Sadece dusunsel olarak, dini mentaliteyle mucadele ederim.

Benim; epistemolojik ve serbest dusunur yanasimim; yaratilissal/inancsal/ideolojik degil; insansal/evrensel/kavramsaldir.

Benim 50-60-70 lerde almis oldugum musluman ahlaki bu yukarida saydiklarimdir.

Sizlerin almis oldugu musluman ahlaki nedir? Benimkinden farkli midir? Farkli ise, neden , hangi konularda ve nasildir?

Eger muslumanlik benim yukarida siraladigim vasiflari icermezse; neleri icerir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Önerilen Siteler