19-09-2009, 20:35
|
 |
Üye
|
|
|
|
Utanç Veren Madde/ler
İnsan vücudu, ki maddedir kendisi, bu vücudun bazı maddelerine (uzuv) mahremiyet atfetme nasıl meydana gelmiştir? El neden mahrem sayılmazken, cinsel organlar mahrem sayılır? Oysa aynı hücre, aynı stoplazma, aynı mitokondri, aynı DNA… Maddenin ayıbı olur mu?
Mahremiyet nedir? Neden örtünürüz? Bunun sınırı nedir? Bu sınırı kim belirliyor? Vücudun yarısının örtünüp yarısının açılması gerektiğine modernizm/çağdaşlık/aydınlanmışlık diyen referans noktası olarak neyi gösteriyor? Neden çırılçıplak değiliz? Oysa hayvan akrabalarımızın (!) örtünmekle ilgili kaygıları olmadığı bir gerçek… Hangi enzim, hangi hormon, hangi DNA, evrimin hangi aşaması…? Neden giyiniyoruz?
Üniversitede bir kız arkadaşım vardı. Erkek arkadaşının onu kullanıp daha sonra terk ettiğini ağlaya sızlaya anlatıyordu. Çok üzülüyordum durumuna. O anlatıyordu anlatmasına da kafamdaki filozofun sorularını o anda ona soramıyordum. Ama şimdi sorabilirim:
1- Karşılıklı rıza ile evlilik dışı cinsel ilişkiye girilmiş. Alan razı, veren razı… Niye “kullanılmışlık” hissine kapılınsın? Eğer cinsel ilişkiye girilmeden erkek arkadaşı onu terk etmiş olsaydı, “kullanıldım” ifadesini kullanmayacaktı. “Kullanıldım”ı sağlayan cinsel organdır. Çünkü tokalaştım diye “kullanıldım” diyen yoktur. Madde olan cinsel organa kişiyi intihara zorlayacak bu denli bir iffet verilişinin bilimsel açıklaması nedir?
2- Kullanılmışlık hissine kapılanlar neden hep kadınlar? Ben bugüne kadar “kullanıldım” deyip, bunu bir kadınla yaşadığı cinsellikle açıklayan bir erkeğe rastlamadım. Bu “kullanılabilirliğin” bilimsel temeli nedir? Hani ben Müslüman’ım ya bilimden anlamam, her şeyi Kur’an’la açıklamaya çalışıyorum, siz dinlerden özgürsünüz daha iyi bilirsiniz.
3- Niye giyiniyoruz? Elle penisin farkı nedir? Bir farkı yoksa, neden birini gösteriyoruz da diğerini saklıyoruz?
4- Erkek göğsünü gere gere ortalıkta dolaşırken, kadınlar bunu neden yapamıyor? Kadının tam olarak vücudunun neresi/nereleri mahrem? Bunun ortak bir algısı var mı? Ortak algısı yoksa kimseye çırılçıplak olsun/her tarafını kapatmış olsun kızmaya hakkımız var mı?
5- Kadınlar kara çarşafla dolaşırken “Afganistan” benzetmesi yapanlar, çıplaklığı neden hoşgörürler? Çıplaklığı hadi hoş gördün, çırılçıplaklığa niye karşıdırlar? Kimin ne kadar soyunacağı/kapanacağı bilgisi onların tekelinde midir?
Daha çok soru var, duruma göre gelecek.
Not: Sorduğum sorular ne forumdaki, ne de herhangi bir felsefeye ait bir insan grubuna iffetsizlik/ahlaksızlık suçlaması getirmemektedir. "Sen önce Kur'an'daki/Hadisteki şu cümleye açıklık getir" türünden sorduğum soruların hiçbirinin cevabı olmayan cevaplar vermekten kaçınınız. Sorulara yorum getirirken temelsiz/fevri/histerik açıklamalar getirilmemesi temennimdir. Mümkünse bilimsel olanlar tercihimdir.
Saygılar
-Şeytanın yaptığı en büyük hile bütün dünyayı yaşamadığına inandırmakmış-
"The Usual Suspects" filminden
|

19-09-2009, 21:22
|
 |
Üye
|
|
|
|
İnsanlar, diğer hayvanlardan farklı olarak kürk ve kalın yağ tabakası benzeri yapılar bulundurmadıkları için, soğuktan korunmak amacıyla giyinmeye başlamışlardır. Takdir edersiniz ki, şu gün dahi, hava koşullarına uygun giyinmemek örneğin idrar yollarında rahatsızlığa sebep olabilmektedir.
"Peki neden kürkümüz yok?" diyebilirsiniz, bu konuda da bir teori vardır: insanların, diğer tüm insansı/maymunlar içerisinde en yavaş gelişen tür olduğu. Bunun sonuçları olarak; bireyler hayatları boyunca ebeveynlerine bağlı kalırlar, aile bağları gelişir, bilgi aktarım oranı ve zeka gelişimi artar. Ve konumuzla ilgili olarak, hiçbir zaman diğer insansı/maymunlar kadar kürk geliştirecek erginlik seviyesine ulaşamazlar. Ayrıca, insanlarda ergenliğe girişle beraber koltukaltı gibi bölgelerde tüy gelişiminin hızlanmasının herhangi bir amacı var mıdır, dikkatinizi çekmek isterim. Şahsen ben bulamadım.
Mahremiyet insan yaratısıdır. Gerekli midir? belki bir yere kadar evet. Ancak bu daha çok, tek-eşli birliktelikte güven duygusunun sarsılmaması, birey ve dolayısıyla toplum huzurunun zedelenmemesi için olması gereken bir şeydir.
5 sorunuzda bilmem sizin de dikkatinizi çekiyor mu; kadınların örtünmesi üzerinde daha fazla durmuşsunuz.
Sizin açınızdan söylüyorum, hayat bir sınavsa, ve bu sınavda şehvet duygularının bastırılması gerekiyorduysa; erkekler, kadınları örtünmeye zorlayarak 1-0 önde başlamıyorlar mı? Diyebilirsiniz ki, erkeklerin bakması engellenemez ama bakacakları yerin örtünmesi sağlanabilir. Ancak, nasıl ki kadınları örtünmeye sözle/anlatarak götürüyorsanız; erkeklere de baştan bakmaması gerektiği aynı şekilde söz geçirilmesi gerekmez mi? Onlar da eşit iradeye sahip değiller midir yani? Kadınları daha pasif öğe olarak göstermeyi, ve tanrıya-ki varsa- bir cinsiyete sahipmiş de bir cinsiyeti kayırırmış gibi atıflarda bulunmayı bıraksanız lütfen.
Ayrıca 2. sorunuza özel olarak: kadınlar annelik güdüsünü sağlaması gereken hormonlar ve etkileri sonucunda daha duygusaldır.
Sen diğer tüm olası dinleri neden reddettiğini anladığın zaman, benim de neden senin dinini reddettiğimi anlarsın. Stephen F. Roberts
|

19-09-2009, 21:24
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
İnsan vücudu, ki maddedir kendisi, bu vücudun bazı maddelerine (uzuv) mahremiyet atfetme nasıl meydana gelmiştir? El neden mahrem sayılmazken, cinsel organlar mahrem sayılır? Oysa aynı hücre, aynı stoplazma, aynı mitokondri, aynı DNA… Maddenin ayıbı olur mu?
nasılki arabanın bile bazı uzuvları mahremiyet istiyorsa insanında kıyasla elle alınabilinir ,pc nin bile çoğu parçalrını gizliligi gibi ..bazı şeyleri şeklende olsa kamufule etmek ne kadar reel bir davranış dikatinize ,
Mahremiyet nedir? Neden örtünürüz? Bunun sınırı nedir? Bu sınırı kim belirliyor? Vücudun yarısının örtünüp yarısının açılması gerektiğine modernizm/çağdaşlık/aydınlanmışlık diyen referans noktası olarak neyi gösteriyor? Neden çırılçıplak değiliz? Oysa hayvan akrabalarımızın (!) örtünmekle ilgili kaygıları olmadığı bir gerçek… Hangi enzim, hangi hormon, hangi DNA, evrimin hangi aşaması…? Neden giyiniyoruz?
vay be değinmeden geçemiyecem kanaatimce dua edinki texstil sektöründe birileri bu yazıyı okumasın ,inanın yaşamınız boyunca giyim sorunuz kalmaz haata sıraya bile girerler promosyonlar alır başını gider inanki dahiane bir yaklaşım ,hemde ken icatınız olan bir yazı tavsiyem hemen patentini alın ..gerçi bir yanı biraz noksan olmuş hemen düzeltmenizi tavsiye ederim, hayvan bölümü biraz işin cidiyetini çörütüyor çünkü insanı farklı kılan üzelikler var ..bir anda aklıma geldi düşünsen insanlar hep çıplak mezat pazar misali olmaz olmaz vazgeçtim..
Üniversitede bir kız arkadaşım vardı. Erkek arkadaşının onu kullanıp daha sonra terk ettiğini ağlaya sızlaya anlatıyordu. Çok üzülüyordum durumuna. O anlatıyordu anlatmasına da kafamdaki filozofun sorularını o anda ona soramıyordum. Ama şimdi sorabilirim:
malum anna erkil yokta ondan, egemen sınıf her şartlarda üstün olur yaklaşımı söz konusu ,
1- Karşılıklı rıza ile evlilik dışı cinsel ilişkiye girilmiş. Alan razı, veren razı… Niye “kullanılmışlık” hissine kapılınsın? Eğer cinsel ilişkiye girilmeden erkek arkadaşı onu terk etmiş olsaydı, “kullanıldım” ifadesini kullanmayacaktı. “Kullanıldım”ı sağlayan cinsel organdır. Çünkü tokalaştım diye “kullanıldım” diyen yoktur. Madde olan cinsel organa kişiyi intihara zorlayacak bu denli bir iffet verilişinin bilimsel açıklaması nedir?
biimsel açıklaması kaanatimce yok bilim bu yür şeylere zaman ayırmaz ,ama etik yaklaşımda söz edecek olursak ,kişilik temelde saklı anlayışını var sayarsak tabiki cinsel ilişki sonucunda terkedilmişlik hayal kırıklılığı yaratır ..tam zıtını ele alalım bu birtelik devamı halinde bu tür kulanılmışlık safsataları belkide olmaz, dolayısıyla kulanıldım yaklaşımı kopuşun geldiği andan itibaren söyleniyorsa inanmak zorlaşır ..alan razı veren razı teezinizden yola çıkarsak sorun yok galiba ..
2- Kullanılmışlık hissine kapılanlar neden hep kadınlar? Ben bugüne kadar “kullanıldım” deyip, bunu bir kadınla yaşadığı cinsellikle açıklayan bir erkeğe rastlamadım. Bu “kullanılabilirliğin” bilimsel temeli nedir? Hani ben Müslüman’ım ya bilimden anlamam, her şeyi Kur’an’la açıklamaya çalışıyorum, siz dinlerden özgürsünüz daha iyi bilirsiniz.
tekrar belirtmekte yarar var ANNA erkilin fessi egemen gücün erkeğe geçmesi dolayısıyla kadını hegemonyasına alması itibariyle pek deginmez doğrusu erkek kesimi .ama hiç kulanılmadım demek farazi bir durum saptamasıdır ,kulak ardı etmek gibi bir durum .
3- Niye giyiniyoruz? Elle penisin farkı nedir? Bir farkı yoksa, neden birini gösteriyoruz da diğerini saklıyoruz?
anatominin gerekliliği geleneklerin belirleyiciliği ürf adetin toplumdaki yeri ve ünemi ,samimi olarak bir deney yapılırsa neden yapılmadı acaba şimdiye kadar dünyanın her hangi bir ülkesinde yapılması manidar olur örnek teşkil eder belki biri ğn ayak olsa kaanatimce deyme keyfime yer yüzünde bir çoğu takir edecek belkide dünyaya geldiğimiz vaziyetiyle yaşarız .asıl itibariyle neticede insanlar çıplak doğuyorlar neden cıplak hayatlarını idame etmesinler ,ama deginmeden edemiyecem texstilciler duymasın sakın sıraya girerler .hani günün birinde ışınlama yöntemiyle bir metot geliştirilse sice uçak firmalarının ve diger firmaların hali ne olur bir düşünün , dünya bilimin sayaesinde bu hallere düştü bilginize yadırgamayın ..
4- Erkek göğsünü gere gere ortalıkta dolaşırken, kadınlar bunu neden yapamıyor? Kadının tam olarak vücudunun neresi/nereleri mahrem? Bunun ortak bir algısı var mı? Ortak algısı yoksa kimseye çırılçıplak olsun/her tarafını kapatmış olsun kızmaya hakkımız var mı?
yok degindigim gibi hem kültürel farklar hemde çevresel koşular buna etkendir örneği kendinizden elle alın batıda diyelim gelenek halini almış kapalı giyim tarzı içerisinde yaşıyorsunuz ve ebe bireylerinizde farklı bir stil biraz yadırgayıcı olur sanırım ,toplum sana uymuyorsa sen topluma uymak zorundasın olmazlar olmaz bir laf..
5- Kadınlar kara çarşafla dolaşırken “Afganistan” benzetmesi yapanlar, çıplaklığı neden hoşgörürler? Çıplaklığı hadi hoş gördün, çırılçıplaklığa niye karşıdırlar? Kimin ne kadar soyunacağı/kapanacağı bilgisi onların tekelinde midir?
vahi vahi ,malum islamiyete ürtünme varzdır . selam ve sevgiler..
Daha çok soru var, duruma göre gelecek.
Not: Sorduğum sorular ne forumdaki, ne de herhangi bir felsefeye ait bir insan grubuna iffetsizlik/ahlaksızlık suçlaması getirmemektedir. "Sen önce Kur'an'daki/Hadisteki şu cümleye açıklık getir" türünden sorduğum soruların hiçbirinin cevabı olmayan cevaplar vermekten kaçınınız. Sorulara yorum getirirken temelsiz/fevri/histerik açıklamalar getirilmemesi temennimdir. Mümkünse bilimsel olanlar tercihimdir.
Saygılar
|

19-09-2009, 21:25
|
 |
Üye
|
|
|
|
Öncelikle cinsiyet ayrımı yaparak ahlâki konuları tartışmak bana yanlış geliyor.
Ben de birkaç soru sormak istiyorum, genele. - Tokalaşarak kullanılan kişiler her yerde var, çünkü çıkar ilişkisi tokalaşmayı çok seviyor. Neden kendi çıkarı için insanlar birbirleriyle tokalaşır, sevişir, öpüşür, kavga edip dövüşür veya gülüşür?
- Acaba dünya insanı bayanlar, neden bazı ülkelerde hep ikinci planda? Ve neden hep kullanılan onlar? Güçsüz oldukları için mi acaba? Yok, belki öyle olmayabilir... Yoksa Turan Dursun'un dediği gibi "yarıklar" yüzünden olabilir mi?
- Erkekler niçin ülkemizde, muhafazakar semtlerde özellikle göğüs kıllarını göstermek için çaba harcarken, bazı bayanlar niçin askılı giysi giymek konusunda tereddüte düşüyor veya giymiyor?
- Acaba dünyada herkes çırılçıplak olsaydı, bazı kişiler bazı nedenlerden dolayı belli yerlerini örtseydi, o kişilere karşı nasıl bir yargımız olurdu? Ya da muhafazakâr mantalite nasıl düşünürdü, merak ediyorum doğrusu.
- Bir toplulukta herkes kapalı giymeye özen gösterirken, bazı kişilerin rahat bir giyim tarzıyla dolaşması neden hoş karşılanmaz? Rahat yaşayanlar farklı oldukları için mi?
Baktığımızda basit şeyler bunlar, fakat açılan konuyla alakalı ince ayrıntılar var kanımca.
|

19-09-2009, 21:45
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Sevgili shopenhauer,
Ben kadınları tapılası uğruna ölünesi varlıklar olarak gördüm hep..
Hayatımın önemli bir kısmını bu zanla geçirdim.
Maalesef romantik çağın (1946-1980) kuşağındanım.
Düşünsenize koskoca bir Glen Ford bir kadının iskemlesini çekiyor ve elini öpüyor.
Ama başına götürmüyor.
Aman ha..
Dinciler tarih boyunca kadın cinselliğini kullandılar.
Kadın bedenine olan genç erkek arzularını iyi bildikleri için kadının bedenini genç erkekleri avlamak için yem yaptılar..
Genç erkeklerin kadınlara duyduğu açlığı sömürdüler.
İnsanın doğasından gelen cinsel arzularını önce insanlara kötü gösterip..
Sanki herkes her an aşna fişna yapıyormuş gibi zannettirerek..
İnsanların bir kısmını bir kısmına düşman ettiler.
Kadın örtünmesi hakkında erkek yaş grupları arasında yapılan bir araştırmada belli bir yaş üstündeki erkeklerin,kadınların giyim kuşamı ile hiç te ilgilenmedikleri ortaya çıktı.
Gençlerde ise..
Kadını bir cinsel obje olarak gören kültürlerde,genç erkekler örtünmeden yana idi.
Bir başka neden de..
Dincilerin başka kültürler hakkında inanılmaz yalan ve iftiralarıdır.
Sanırsınız ki..
Başka uygarlıklar da insanlar her şeyi bir tarafa bırakmış..
Yalnızca..
Doğa insanın nasıl olması gerektiğini milyonlarca yıl önce belirlemiş.
Hayvanlarda da öyle.
Düşünüyorum da hayvanların da din adamları olsaydı?
"Wallahi Efendi hazretleri buyurdular ki:Başındaki bir kılı gösteren koyunlar günah işlemişlerdir."
"Gale İbn Şams buyurdu ki:Wallahi o yüzünü örtmeden gere gere dolaşan ayılar büyük günah işliyorlar.
Bir de:
Kadınların ne anasının gözü olduğunu bilen bilir.
|

19-09-2009, 21:45
|
 |
Üye
|
|
|
|
Tevazu bir yana, bendenizin açtığı bu başlık site için bir kilometre taşıdır. Niye utandığımızı sorgulamakta, ahlak anlayışımız ile ilgili ezberleri bozmaktadır. Sanıyorum, Hz Muhammed ve eşinin kertenkele kovalamasını tartışmaktan daha fazla tartışılmayı hak etmektedir. Şimdiye kadar yazılan yazıları okudum. Yorumcu arkadaşlar, karbokatyaon istisna, sorulara yeni sorularla eklemeler yapmışlar. Onlar da farklı açılardan bakmışlar. Bu sorulara verilecek en iyi cevaplar yine sorular olacaktır.
Sn karbokatyon demişsiniz ki, "5 sorunuzda bilmem sizin de dikkatinizi çekiyor mu; kadınların örtünmesi üzerinde daha fazla durmuşsunuz."
Aslında yazıyı yazarken salt kadınların örtünmesi ile ilgili bir kaygım yoktu. Genel olarak bunu insanoğlunun genel bir sorunsalı olarak ele aldım. Ama takdir edersiniz ki, utanma ve iffet kavramları en fazla kadınlar üzerinde tezahür etti(rildi)ği için kadın unsuru biraz daha ön plana çıkmış olabilir.
sanırım bu konu hakkında bizi bilimsel verilerle aydınlatacak değerli dinlerden özgür bireylerimiz vardır. bekliyoruz.
|

19-09-2009, 21:50
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sn theater,
Olayı
dinciler
dinsizler
tartışmasına
kaydırmadan
sadece
sorulara
odaklanarak
cevaplandırırsanız
seviniriz.
Mesela,
(sizin bir dinsiz olduğunuzu farz ederek soruyorum)
Neden giyiniyorsunuz?
Madde'ye
niye
kutsallık
atfediyorsunuz?
Eşinizi
niye
kıskanıyorsunuz?
Kıskanmanın
bilimsel
açıklaması
nedir?
Saygılar
|

19-09-2009, 22:23
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Madem öyle..
Kıskanmanın bilimsel açıklaması..
Sahiplenme iç güdüsüdür.
Bütün canlı türlerinde vardır..
Maddeye kutsallık atf eden de kim miş?
Benim hehangi bir maddeyi kutsallamak gibi bir sorunum yok.
Eşimden ayrıldım.
Allahsız benimle uğraşılamayacağını anlamadı.
Giyiniyorum..
Çünkü giyimmeyi seviyorum.
Geçenlerde bir bayan çok ünlü bir İtalyan markası giydiğimi görünce..
Bana vuruldu.
Markaları bir de arabaları seviyorlar..
Ben Tanrı'nın varlığına inanıyorum..
Olayı dincilere getirmemin nedeni.
Bu konuları hep dinciler ortaya atıyor.
Normal insanlar bu tür şeylerle iştigal etmiyorlar.
Sanırım..
Anlaşıdı.
|

19-09-2009, 23:17
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sn Theater,
Bir kez daha özetliyorum. Siz Tanrı'ya inandığınızı söylüyorsunuz. Ben özellikle ateist arkadaşlardan, iffet duygularının kaynağını istiyorum. Neden cinsel olarak utanırlar? Maddenin utanması olur mu? Maddeyi örtmek olur mu? Ben bunların cevabını bilmiyorum ve öğrenmek istiyorum.
|

20-09-2009, 00:08
|
 |
Üye
|
|
|
|
schopenhauer´isimli üyeden Alıntı
Ben özellikle ateist arkadaşlardan, iffet duygularının kaynağını istiyorum. Neden cinsel olarak utanırlar? Maddenin utanması olur mu? Maddeyi örtmek olur mu? Ben bunların cevabını bilmiyorum ve öğrenmek istiyorum.
|
Anladığım kadarıyla "iffet"i örtünmek ya da cinsel münasebette bulunmamak olarak algılıyorsunuz. Oysaki namus; birisine duyulabilecek güveni, birisi bir söz söylediğinde o söze duyulabilecek itimatı, birisinden "kötü" bir şey beklememe sebepleri toplamını teşkil eder. Duruşmalarda şahitlerin namus ve şeref üzerine ant içtiklerini de hatırlatırım.
Peki dinsizlerin "namus" duygusunun kaynağı nerden gelmektedir?
Şöyle diyeyim. Bir dinsiz neden "iyilik" yapmak isterse, o nedenle de "namuslu" olmak isteyebilir. İyilik yapmak ister, çünkü "ahlak" örüntüsü empati üzerine temellenmiştir. Yani kendisini karşısındakinin yerine koyarak eylemlerde bulunur, ya da bulunmaz. Kendisi başkalarının sözlerine güvenebilmek için, önce kendisi güvenilir olmakla başlar...
"Neden cinsel olarak utanırlar?" demişsiniz. Soruyu şöyle sorsak daha makul olacak galiba: "Neden cinsel yerlerini teşhir etmekten geri dururlar?"
Toplumda bir "estetik" anlayışı oluştuğundan olabilir. Nasıl ki, bir ayı için dünyadaki en güzel varlık başka bir ayı ise, giyinen bir insan için de giyinen bir insandır...Kısacası, bir çok şey gibi, giyinmek ve bazı yerleri örtmenin gereklilik halini alması da yetiştirilmeyle, ve toplum normlarıyla bireylere aşılanır.
Sen diğer tüm olası dinleri neden reddettiğini anladığın zaman, benim de neden senin dinini reddettiğimi anlarsın. Stephen F. Roberts
|