25-09-2009, 01:51
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Son 2 Gunun Bir Gozlem Degerlendirmesi
Saygideger arkadaslar;
O.D.G. Kurulduktan sonra; hem evrensel-insan dusuncesiyle; hem de bir ozgur birey olarak; sitede olup bitenleri; evrensel-insan'in disaridan bakis acisi ve notr algisiyla gozlemliyorum.
Ilk gordugum sey; TD sitesinin ust duzey ve taninan cogunlugunun; sitenin amaciyla; kendi ideolojikinancsal/dogrularinin arasindaki amaclarinin D.O.ile O.D lik arasindaki "secimde; kendi ideolojik/inancsal dogrularinin one cikmasi ve bunun sonucu gelen, O.D.G. Grubu.
Ikinci gozlemim; D.O., yani site amacinin; Dinlerden ozgur olmayanlara karsi, kullanilan daha "yumusak, musamali, sekter olmayan, hosgorulu, v.s " bir yazi dili ve uslubu kullanirken; O.D., Yani grupsal amacin, bu gruba karsi olanlara karsi kullanilan daha "sert, musamasiz, sekter ve hosgorulu olmayan v.s." bir yazi dili ve uslubu.
Ucuncu gozlemim; bu yazi dili ve uslubu farkini; O.D. grubunu gorememesi ve uyarilara ragmen, gormemeye devam etmesi.
Dorduncu gozlemim; Sitenin ileri gelenlerinin; konu D.O. olunca daha mantiksal yanasabildigi ve kisisel yanasmaktan ziyade tuzugu one cikardigi durumlarda; konu O.D. olunca; daha duygusal yanastigi ve gerekli gorulen durumlarda tuzugu one cikarmaktan ziyade, kisisel duygulariyla hareket ettigi.
Besinci gozlem; bu yanasim farkindan dolayi, farkinda olmadan; O.D. olmayan D.O. Uye veya yanlilarini; D.O. olmayanlara nazaran ikinci plana itip; O.D. yi; D.O.'un onune koydugu ve farkinda olmadan onlara yazi dili ve uslup olarak "itici" yanastigi.
Herhalde buyuk bir tesadufki; D.O ve O.D arasindaki simetrik karsitligin; yazi dili ve usluba da ayni karsitlikta yansimasi genel gozlemimdir. Bunun bilincli yapildigini soylemek, en azindan bu kisa zamanda; hem mantisiz, hem de abes olur. Cunku bu degisim, henuz cok tazedir.
Konumuzun ozune gelirsek; bu gozlemler site siari ile site amaci arasinda, sanki bir tezatlik yaratmis gibi gozukmektedir. Nedir bu gozuken tezatlik; sitenin siari olan her turlu dusunceye ozgurluk ile; bu ozgurlugu, belirli bir ideolojik/inancsal/dogrunun; yonlendirmeye yonelmis olmasi, adiyla; O.D. Grubunun.
Bu gozlemlerden sonra sorulacak soru sudur. Sitenin ileri gelenlerinin kisisel tercihi olan O.D. ile; sitenin tercihi olan D.O. arasinda nasil bir bag kuracagidir. Cunku D.O. 'nun amaci D.O. olmayanlar iken; O.D.'nin amaci O.D. olmayanlar olacaktir.
Buradaki en buyuk celiski; D.O. de olupta O.D.'de olmayanlarin yer almasiydi. Belki bu celiski O.D. ile cozulmek istendi. Su andaki durum. D.O. nun daha da sinirlastirilarak; sadece O.D'ye donusmesi tehlikesidir. Yani acikca soylemek gerekirse; D.O. olmayanlari sitenin amaci adina bastan tasviye eden dusunce; simdi de isteyerek veya istemeyerek; bilerek veya bilmeyerek; O.D. olmayanlarida tasviyeye gidecektir. Bu ise aslinda; hem demokratik alanin, hem de ozgurluk alaninin daha da kisitlanmasi ve sadece O.D. ye indirgenmesi demektir.
Soru sudur? Bu epistemolojik gerceklikte gozuken durum, amacmidir? Degilse bu nasil onlenecektir.
Aslinda siyasetin de sorunu budur. Hedef alinan kitleler gelistirilmek isterken; kadrolarin daraltilmasidir.
Buradaki bir celiskide; ozgurluk icin, yola cikanlarin; kendilerinin ne kadar ve neyden ozgur olduklari sorusudur. Ya da; ayni ozgurluk amaci icin yola cikanlarin; kendi aralarindaki kisisel ozgurluk sinirlari ayni konularda ve ayni duzeyde ve bilinctemidir?
Bence yol yakinken; tum sitenin gelecegini dusunenler; kendi kisisel ideolojik/inancsal/dogrusallarinida degerlendirerek; ne yapmak ve ne yapilmak istendigini; oturup; eni konu bir daha dusunmeliler.
Yoksa; hic farkinda olmadan; hem sitemize, hem de bunca farkli degerlilikler tasiyan uye ve yazar arkadaslarimiza "yazik olur"
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

25-09-2009, 10:47
|
|
Denetimdeki Üye
|
|
|
|
Sitede hizipleşme olacak, ÖDG gibi düşünmeyen herkes siteden atılacak ya da baskı görerek ayrılacak, sonuçta Turan Dursun sitesi non-teistlerin toplanacağı bir site değil, kendi "liberal sosyalist" düşüncesini dayatan siyasi bir forum haline gelecek. Farklı görüşte insanlar geldiğinde "siz gerçek anlamda dinden kopamamışsınız, aslında hala Müslümansınız, gerçek ateistler sadece bizim gibi düşünür" gibi saplantılara girecekler. Daha önceden bir Islamiyeti terkedenler forumunda yazdığım için biliyorum. Zaten "baskı grubu" ifadesiyle niyetlerini belli etmişler.
Çok kalabalık olmayan, düzenli müdavimlerin olduğu küçük ve orta boy forumlarda bu tür hizipleşmeler sık sık yaşanır ve forumdaki tartışma ortamını boğar. Benim bir sosyal demokrat olarak, mutlak AKP düşmanlığım dışında, görüşlerim belki ÖDG grubundan çok farklı olmayabilir ama bu tür hizipleşmelerden rahatsızım. Özellikle de sitedeki mod ve meclis üyeleri bu şekilde hizipleştiği zaman.
Ahmet Altan (s.a.v.) olmasa ne yapardık! Geceleri yatmadan önce Ahmet Altan'a (s.a.v.) dua ediyorum. Bir de Ahmet Altan'a (s.a.v.) hakaret eden faşistler var ki, o kâfirlerin hepsi tasfiye edilmeli! Düşündükçe gözlerim kararıyor, nefret içinde çırpınıyorum! Bir gün hepsini yok edeceğiz. Bir gün herkes Taraf okumak zorunda kalacak. Elhamdüllaltan!
|

25-09-2009, 10:53
|
 |
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
evrensel'den:
|
Bu gozlemlerden sonra sorulacak soru sudur. Sitenin ileri gelenlerinin kisisel tercihi olan O.D. ile; sitenin tercihi olan D.O. arasinda nasil bir bag kuracagidir. Cunku D.O. 'nun amaci D.O. olmayanlar iken; O.D.'nin amaci O.D. olmayanlar olacaktir.
|
Başta bu gözlemin olmak üzere, diğer tespitlerine de katılıyorum. Dikkatli ve titiz bir gözlem yapmışsın evrensel. Tehlikeye de doğru bir şekilde işaret etmişsin. Tebrikler.
‘Barışı sabote etmek için Türklerle savaştık. Öldük ve öldürdük… Sevr Antlaşması ve ‘büyük Ermenistan’ hayali gözlerimizi kör etti. Kandırıldık ve Rusya’ya bağlandık… Tehcir doğruydu ve gerekliydi…’
''Askerî operasyonlara katıldık. Kandırıldık ve Rusya’ya bağlandık. Tehcir doğruydu ve gerekliydi. Gerçekleri göremedik, olayların sebebi biziz. Türklerin millî mücadelesi haklıydı. Barışı reddetmemiz ve silahlanmamız büyük bir hataydı. '' Ovanes Kaçaznuni (Ermenistan'ın 1. Başbakanı)
|

25-09-2009, 11:26
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
.......................................
......................................evrensel-insan
|
Genelleme yapmak yanlıştır, Ö.D'ların tamamını sitenin ileri geleni olarak algılamak bu yanlışın başlangıcıdır. Ortada bir ''hain'' baskısı varsa doğal olarak üyeler taraf olurlar yada site'ye girmezler bir daha. Benim gibi çömezler bu oluşumda yer alıyorsa düşünmek lazım, gerçi bazı ''yurtsever'' kişiler hemen ben ve benim gibileri yaftaladı düşünmeden ama zaten bu yaftalama nedeniyle bir tepki doğduğunuda sitede benzer bir çok konuda yazdı bazı arkadaşlar. Olay açık ve nettir, bir grup uzun zamandır kendisi gibi olmayanları ''hain'' olarak nitelendirmektedir, gene bu grup sadece kendi bakış açıları ile ilişkili konularda peydah olmakta ve baskı yapmaktadırlar, site'ye üye olduğum günden beri bu ''hain'' baskısını hissediyorum, ''milliyet-Kemalizm vb.'' konularda sadece muhatap alıp cevap yazan kitlenin militarize bir eylem şeklinde diğerlerini ''hain'' diye yaftalaması beni rahatsız etmiştir. Bu nedenle destek verdiğim yeni oluşumda ise ''yalaka ve hain'' olmakla yaftalandım. İşi gücü kendisi gibi olmayanları yaftalamak olan ve vatan-millet-sakarya edebiyatı yapan, işi kanunlar ve Mustafa Kemal arkasından sopa göstermeye götüren, ırkçı dayatmaları tek zorunluluk olarak karşımıza çıkaran bir zihiyetten elbette ayrılan bir kitle olacaktı ve bu oldu. Ne güzel oldu bence, mücadelenin olduğu yerde bilinç gelişir, su akar yolunu bulur merak etmeyelim...
|

25-09-2009, 11:45
|
 |
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
değerlendirmede yapılan tesbitlerin dar olması, bazılarının taraflı gibi durması, kesin ifadeler kullanılması ve ortaya konan sonuçların olumsuz bir bakış açısına sahip olması nedeniyle bu değerlendirmeyi basit buluyorum.
|

25-09-2009, 11:48
|
|
Denetimdeki Üye
|
|
|
|
güneşinzaptıyakın´isimli üyeden Alıntı
Bu nedenle destek verdiğim yeni oluşumda ise ''yalaka ve hain'' olmakla yaftalandım.
|
Evet ama sitede kendini "baskı grubu" olarak gören ve üst düzey üyeleri olan milliyetçi bir grup yok. Sitede hem milliyetçiler hem de milliyetçi olmayanlar yazmalı. Turan Dursun bir non-teist sitesi olduğuna göre buraya her ideolojiden ve her felsefeden non-teist insanların gelmesi kaçınılmaz.
Ahmet Altan (s.a.v.) olmasa ne yapardık! Geceleri yatmadan önce Ahmet Altan'a (s.a.v.) dua ediyorum. Bir de Ahmet Altan'a (s.a.v.) hakaret eden faşistler var ki, o kâfirlerin hepsi tasfiye edilmeli! Düşündükçe gözlerim kararıyor, nefret içinde çırpınıyorum! Bir gün hepsini yok edeceğiz. Bir gün herkes Taraf okumak zorunda kalacak. Elhamdüllaltan!
|

25-09-2009, 12:56
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Molloch´isimli üyeden Alıntı
Evet ama sitede kendini "baskı grubu" olarak gören ve üst düzey üyeleri olan milliyetçi bir grup yok. Sitede hem milliyetçiler hem de milliyetçi olmayanlar yazmalı. Turan Dursun bir non-teist sitesi olduğuna göre buraya her ideolojiden ve her felsefeden non-teist insanların gelmesi kaçınılmaz.
|
Ben böyle bir grup olduğunu görüyorum, benim gördüğüm gibi başka insanlarda görüyor, elbette istenen saygı ve sevgi içinde herkez'in düşüncesini ifade etmesidir, tüm bunlar mevcut kanunlar çerçevesinde yapılmalıdır, yapılan münazaralara ne kadar çok fikir katılırsa o kadar iyidir, zaten tüm bunları savunan İnsanlar ÖD'de birleşmişlerdir. Kimse yoğurdum ekşi demez, o yüzden de kendilerini baskı grubu olarak adlandırmazlar ama yaptıkları pratikte budur. Konulara sloganlarla cevap yazmak olmadı bir gram fikir beyan etmeden karşı tarafı yaftalamak baskının ta kendisidir...
|

25-09-2009, 13:36
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
bu sitedeki tek baskıcı grup bellidir...yeni kurdukları grupları ilede örgütlenmişlerdir.
|

25-09-2009, 14:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger negri;
değerlendirmede yapılan tesbitlerin dar olması, bazılarının taraflı gibi durması, kesin ifadeler kullanılması ve ortaya konan sonuçların olumsuz bir bakış açısına sahip olması nedeniyle bu değerlendirmeyi basit buluyorum. -negri-
Yapilan bir seyi elestirmek en kolayidir. Asil zor olan, elestirenin de kendi degerlendirmesini ortaya koyabilmesidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

25-09-2009, 14:41
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger gunesinzaptiyakin;
Ö.D'ların tamamını sitenin ileri geleni olarak algılamak bu yanlışın başlangıcıdır.-g.z.
Ben "tamamini" diye bir kelime kullanmadim. Bu da senin algin olsa gerek.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|