Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-12-2005, 18:33
Üye Değil

Standart Türban ve Tutarsızlık

Türban konusu Türkiye'de adeta laikler ve anti-laikler arasındaki keskin ayrım çizgisi oldu aslında böyle olmasına da çalışıldı. Laik olmanın en önemli kriteri türbanın kamusal alanda kullanılmasına karşı çıkmak olarak koyuldu pek çok laik tarafından. Oysa laisizmin böyle bir kuralı yok. Avrupada da Fransa haricinde laisizme türban yasağını eklendiği görülmüyor. Peki Türkiye'nin özgün şartlarında türbanın kamusal alanda kullanımının yasaklanması gerekli mi, laikliğin olmazsa olmaz şartı mı?

Bunu yanıtlamak için bence Türkiyede türban takma isteğinde belirleyici unusurun kişinin sadece dinsel inancı gereği mi türbanı takmak istediği yoksa bunun ötesinde siyasal İslamın bir bayrağı olarak propaganda aracı olarak mı takmak istediğinin belirlenmesi temel kıstasdır.

Benim son yıllardaki kişisel gözlemlerim türban takma isteminin çoğunlukla sadece dinsel ibadeti yerine getirme isteğinden doğduğu yönündedir. Çok sayıdaki bu gözlemlerim, türbanın kamusal alanda da takılmasına izin verilmesi yönündeki düşüncelerimin esas kaynağıdır. Ancak kamusal alandaki üç kurumda türban yasağının hala devam etmesinden yanayım, bunlar:

1) İlköğretim kurumları
2) Liseler
3) Yargı kurumları

İlköğretim ve lise çağında olanların reşit olmamaları ve dinsel biçimlendirme altına girmemeleri, kararlarını yetişkin dönmede vermeleri gerektiği nedeniyle, öğretmenlerini ve personelini de öğrencileri etkilememeleri amacıyla kabul etmiyorum. Yargı kurumları ise hassas kurumlar olduğu için karşıyım, örneğin türbanlı bir yargıcın mesleğine uygun olmadığını düşünüyorum.

Türban savunucusu İslami çevrelerin ve özellikle de gösteriler yapıp, imza kampanyaları yürüten bayanların çoğunluğunun tutarsız olduğuna inandığımı da belirtmeliyim. Bunun nedeni, bu çevrelerin türbana gösterdikleri hassasiyeti Kuran'ın diğer kurallarına karşı göstermemiş olmaları nedeniyledir. Neden sadece türbana karşı hassasiyet var da diğer İslami kurallara karşı yok?

Örneğin Nur Suresi 2. ayeti zina eden bekar erkek ve bayana 100 kırbaç vurulmasını emreder. Bu "vahiysel" kanunun yasalara geçmesi amacıyla neden gösteriler ve imza kampanyaları yapılmıyor? Neden bu konuda sessiz kalıyor türbanlı bayanlarımız?

Kuran'da, erkeğin eş sayısı 4 ile sınırlandırılıyor. Yani erkek isterse ömür boyu 1 eşle yaşayabilir ama isterse de 4 eş sahibi olabilir. Bu hak erkeğe verilmiştir Kuran'da. Ama bildiğiniz gibi TC yasaları çoğu modern dünya devleti gibi bir eşe izin veriyor. Peki islami çevrelerimiz türban konusunda gösterdikleri çabayı neden eş sayısındaki yasal düzenleme konusunda da göstermiyorlar?

Kuran'da, kadın erkeğin sözünü dinlemezse erkeğe önce eşini uyarması hala dinlemezse yatağını ayırması, daha da dinlemezse dövmesi istenir. Geçtiğimiz yıllarda biliyorsunuz medeni yasa düzenlendi ve artık erkeğin karsını dövmesi yasal olarak suç kapsamında, yani kadın gidip karakola şikayet edebilir ve kocası ceza da alabilir. Peki soruyorum ey tesettürlü bayanlar bu kanunun çıkacağı zaman nerelerdeydiniz? Sesiniz niye çok az çıktı?
Alt 20-12-2005, 19:38
Aliminyum Aliminyum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Cevap verin ey gazi battal ülkesinin kara yağız balası yiğit şahbazların anaları olan tesettürlü bayanlar. Size soruyo.
Alt 21-12-2005, 02:12
mehmet1965 mehmet1965 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Sorun turban mi?

Beyler, Turkiye de turbanin nedenlerini ve sonuclarini irdeler isek bu tamamen bir siyasal dusuncedir. Cevremizde nice insanlar baslarini ortuyorlar buna kimsenin karsi ciktigi yok ve gormedim ve duymadim da. Ama simdiki olay daha baska amac icindir. Onemli olan islami kesimde bazi hedefleri one cikararak belirli mevzileri ele gecirmektir. Bugun turbani one surerek, yarin cuma gununu tatil olsun isteyerek, baska gunde insanlarin kapali giyinmesini haremlik selamlik uygulamasini, sakalin mecburi olmasini vs, vs, Her siyasi hareketin belirli stratejileri vardir ve bunlari en masumhane bir sekilde halka kabulettirebilmek icin insanlarin en zayif taraflarini kullanirlar. Bizler insanlarin kapanmasina veya acilmasina birsey diyemiyoruz ama ileride bu mecburiyete dayanacaktir ve normal giyinmek istiyecek kadinlarimiz baskilar ile karsi karsiya kalacaktir. Islamiyeti incelerve arastirirsak bunun kacinilmaz oldugunu goruruz. Islami rejimlerde yasiyanlar bize guzel ornek teskil ediyor. Bu rejimlerde isteyen kadinlar basi acik ve normal giimli sokakta dolasabiliyorlar mi? Sudi aarabistanda iranda afganistanda. Kimse demesin ki bu devletler farkli turkiye farkli. Hayir beyler. Islamiyet aynidir. Diger rejimler her devlette ayri uygulama yontemleri olabilir. Ama islamiyet arabistan da ne ise sibirya da odur. Bunun tartismasi dahi olamaz. fasizmi kominizmi tartisabiliriz, iyi ve kotu yonunu elestirebiliriz. ama Islamiyetin bir yasasini dahi tartisamazsiniz.
En basidinde Muhammed 52 yasinda iken 9 yasinda bir kizla evleniyor. ayni olay avrupa da asya da veya diger kitada olsa bunu tartisabiliriz. Ama islamiyette bunu tartisamazsin. Iste aradaki fark bu. Diger rejimleri er zaman iyi ve kotu tarafini konusursun kotu taraflarini elestirebilirsin ama Islamiyette ve diger dinlerde bu kesinlikle olamaz.
Alt 26-12-2005, 16:27
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Kur'an'da türban ya da tesettür yoktur.
Başörtüsü arap geleneğidir.
Dışarı çıkarken kapanma ise o dönemde yaşanan iç savaşa karşı bir güvenlik önlemidir.
Nur Süresi 31 ile yakaların yani göğüslerin örtülmesi kastedilmiştir.
Alt 26-12-2005, 17:22
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bir anımı aktarmak istiyorum...

Bizim okulun türbanlıları eylem yapacaklarmış 3 kız 1 erkek kapıda el ilanı dağıtıyor.. Bende hacı gibi sakallıyım o gün, hemen verdiler ilanı bende aldım okudum ne yazıyo diye:

şu gün şu saatte eylem vs vs... biz dini inanışlarımızın gerektirdiği şekilde yaşamaya karar vermişsek bu seçim bizimdir, kimse karışamaz vs vs...

Böyle şeyler yazmışlar gittim kıza sordum bölümün ne diye, cevap hukuk. ötekine sordum, kamu yönetimi..

Yahu dedim "şimdi siz bu kitabı okuyup çok beğendiyseniz, bütün hayatınızı ona göre yaşamak istiyorsanız sizin bileceğiniz iş tabii ama ben şunu anlamıyorum: sen hem türban takmak istiyorsun hemde haremlik selamlık olmayan dersliklerde kız erkek karışık derse girmek istiyorsun. hem 'dinimi sonuna kadar yaşamak istiyorum' diyorsun hemde o dine göre senin şahitliğinin bile yarım şahitlik sayılacağını bile bile 'avukat olucam, mahkemede müvekkil savunacam' diyosun bu nasıl iş?"

ötekine döndüm "senin de durumun aynı, sanki senin dinin kadının toplumdaki rolünün ne olduğunu açıkça belirtmemiş gibi kalkıp kamu yönetimi okuyorsun, yani o dinde varmı hiç kadın yönetici diye bişey? muhammed gidip de bi kadına al şu şehri ya da şu kervanı da sen yönet demişmi hiç? hiç bir savaşta kumandanlığı kadına vermiş mi? bir cuma namazını da bir kadın idare ettirmiş mi hiç?" dedim..

Velhasıl ayaküstü biraz tartıştık ama bişey çıkmadı. Bide hem yaşım büyük olduğu için hemde (bizim okulun hocaları gibi) ateist ateist konuştuğum için beni hoca felan sandılar pek cevap vermediler...

son olarak "sizin ya din seçiminiz yanlış ya da meslek seçiminiz, ya da çok uyanıksınız, ne bu dünyanın nimetlerinden vazgeçiyorsunuz, ne de öteki dünyanın" diyip yanlarından ayrıldım.
Alt 26-12-2005, 21:14
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Türban konusu, dini siyasete alet eden partilerin Türkiye'nin başına açtıkları beladır.

AKP,iktidara gelmeden önce,neredeyse her hafta cuma namazı sonrası Beyazıt Cami önünde gösteri yaparlardı.Her cuma bir olay çıkarırlardı.
O zaman, Irak işgal de edilmemişti.

AKP iktidar olunca gıkları çıkmıyor.Üstelik Irak'da müslümanlara işkence yapılırken,kadınların ırzına geçilirken dahi umursamadılar.

AKP yerine başka bir iktidar olsaydı,kıyameti koparırlardı.
Buradan anlaşılıyor ki bunlar maşa olarak kullanılıyorlar.
Alt 26-12-2005, 22:44
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hocam bunlarınki "vitrin islamı" göstermelik islam... Adamlar amerikanın ırak'ı Türkiye üzerinden vurmasına izin vereceklerdi nerdeyse.

şu 3 mart tezkeresini chp engellemeseydi Türkiye şimdi müslüman katili olacaktı ama anlayan kim... Hatta teskerenin engellenmesine ramen bir amerikan askeri gemisinin limanlarımıza geldiği ama kayıtlarda-tutanaklarda gözükmediği şeklinde iddialar var...

bizim memleketin insanlar yine de kalkar akp'ye oy verir eşleri türbanlı diye... cehaletin gözü körolsun...
Alt 04-01-2006, 13:10
muhammetordusu muhammetordusu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

NUR SÜRESİ: 31. AYET dikkatli okuyun beyler
mü'min kadınlara da söyle,gözlerini haramdan asakınsınlar,ırzlarını korusunlar yüz ve el gibi görünen yerler müstesna zinet yerlerini göstermesinler BAŞÖRTÜLERİNİ ta yakalarının üzerine kadar salsınlar zinetlerini,kocalarından,yahut babalarından,kocalarının babalarındanyahut oğullarından,erkek kardeslerindenerkek kardeslwerinin oğullrındsan,kız kardesinin oğullarınddan müslüman kadınlardansahip olduları kkimselerden,erkekliği kalmamiş hizmetçilerden ,ve henüz erkekliğe vakı folmamiş erkek çocuklarda
n baskasına göstermesinler,
gizledikleri zinetler bilinsin diye ayayklarını yere vurmasınlar .ey müminler hep birlikte tövbe edinki kurtuluşa eresiniz.
Alt 04-01-2006, 13:12
muhammetordusu muhammetordusu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ya arkadsşlar tamam yani cehaletin gözü körolsun diye niye kendikendinize beddua ediyorsunuz allah allah
Alt 04-01-2006, 13:47
sevilay81 sevilay81 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

bence bırakında cehaletin gözü kör olsun demeye devam etsinler, uyarmak sizemi kaldı. çünkü bu gidişle bu gerçekten cahil insanların başka türlü akıllanacakları yok.
islamda başörtüsünün olup olmadığını tartışmak zaten yersizidir. çünkü vardır. yukarıda arkadaş ayetleri gayet güzel belirtmiş.
siz bunu tartışma konusu yapamazsınız, bu hükmü yanlış bulup bunu tartışabilirsiniz.

2Allah´ın iyiliği insanları uyandırmaktan bıkmaz. gerçek kaynağı biteviye akar, ama insanlar herzaman imansız, boyun eğmez ve başkaldırıcıdırlar" epiktetos

Önerilen Siteler