Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 22-12-2005, 00:16
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Dinlerin ne zararı var?

Karl Marks "Dinler afyondur",
Voltaire "Bütün dinler gereksizdir,elimde olsa hepsini kaldırırım" demiş.

Dinlerin gereksizliği ve zararları üzerine benzer görüşler çok fazla.
Dinlerin toplum ahlakı ve düzenini sağlayan bir kurum olduğunu düşünenler de çok.

Dine inanmayanlar arasında dahi "din olmasa insanlar çok daha bencil, acımasız ve kural tanımaz olurdu" görüşünde birleşenler mevcut.

Bunun yanında dini inançlar nedeniyle insanların her şeyi Allah'tan beklediği,haklarını aramadığı,dünyanın nimetlerinden yeterince yararlanılmadığı,ibadet ve Allah'a yaranma adına ömrün heba edildiği,din adına cinayetlerin,savaşların,işgallerin yaşandığı vb. ileri sürülüyor.
Alt 22-12-2005, 00:27
hasan_ hasan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

(+) devletler açısından: fakir ve umutsuz insanların pasifizasyonu sistem için olumlu bir unsur. Suçlarda nispi azalma gözlenebilir.

(-) bilimsel düşünceden yoksun, dinsel dogmalara hapsolmuş pırıl pırıl beyinler.

Dinsizlik herkese göre değildir. Herkes dinsiz olamaz. Bu sorumluluğu herkes kaldıramaz, belirli bir ahlaki birikime ulaşması bence şarttır.
Alt 22-12-2005, 02:07
Üye Değil

Tanrının olmadığı bir evrende insanlar suç işlemenin öteki dünyada cezasının olmayacağı bilinciyle daha fazla suç işler mi? Eğer din ve tanrı inancı eksikliğinden oluşan boşluk eğitim yoluyla insani değerlerle doldurulamazsa evet.

Bir de şu var ki, tanrının, en azından dinlerin tanrısının olmadığı evrende insanın tek medet umabileceği şey de diğer insanlardır. Böylece tanrıya sığınmak yerine diğer insanlarla daha sıcak ilişkiler, dostluklar kurmak zorunda olmamızın teorik zemini olur dinsizlik. Bu anlamıyla dinsizlik humanizmdir. Teorik olarak böyle ancak pratikte pek çok faktörün araya gireceği ve durumun karmaşıklacağını kestirmek de zor değil.

Çok net olan bir şey varsa o da dünyada her yıl din sektörüne harcanan milyarlarca doların, eğitim, sağlık ve benzeri daha faydalı alanlara yöneltilebileceği ihtimalidir.
Alt 22-12-2005, 04:34
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bende az bişeyler ekleyeyim. Pratikteki faydalarından biri de hiç şüphesiz kazanılan fazladan zaman yönünde olacaktır.

İbadet, iman vs. için harcanan zamana ek olarak kutsal kitapları okumak, öğrenmek için harcananlar. Orucun hangi hallerde bozulup hangi hallerde bozulmayacağı ve böyle tartışmaların boşu boşuna işgal ettiği tv. kanalları. bu kanallar üzerinde oruç öyle böyle açılırmı gibisinden tartışmalara saatlerce hapsolan mümin izleyicilerin harcadığı heba ettiği zamanlar geri kazanılmış olur...

Ayrıca önceki sene iftara yetişecem diye tam gaz giderken arabama salakça arkadan çarpan ve bi de kendi salaklığına kızıp o oruçlu ağzıyla bana küfredip oruçlu ağzının ortasına yumru yiyen taksi şöförüne çok faydası olurdu. Zira hem dudağı patlamamış olurdu hemde sigorta şirketinden aldığı hasarsızlık indirimini kaybetmemiş olurdu.

Fazla pratik oldu ama fayda faydadır

Bir soru: Din konusuna faydacı bir bakış açısıyla yaklaşmak doğru mudur?

Benim gözlemlerime göre genel uygulamada çok doğrudur. Zira ben ticaretle uğraşan dinci kesimin ben işimi ayrı dinimi ayrı tutarım dediğine hiç şahit olmadım. Din rahatlıkla ticari fayda unsuru olarak kullanılabilir. Caizdir... Adamlar her pazarlıkta 50 defa allahın adını veriyor, sanırsın para pazarlığı değil cuma hutbesi.... Bi de senet vermek yerine kuran a el basmayı önerenler var ki aman diyim öyle milleti dolandırıp dolandırıp 5 yılda bir günahlarından arınmaya hacca giden adam biliyorum... Bu aralar iyice yaşlandı her sene gider oldu, heran ölebilirim düşüncesiyle fazla günah biriktirmiyor
Alt 22-12-2005, 04:41
Üye

Standart Re: Dinlerin ne zararı var?

panteidar Diyor ki
Karl Marks "Dinler afyondur"
Abi tabi yaa biz bu konuyu nasıl unuttuk, nasıl es geçiyoruz...
Ben de diyorum neden laf anlatamıyorum, acaba yeterince açıklayıcı olmadı mı yazdıklarım, şimdi bu cevabın benim dediğimle ne alakası var diyorum... Offf şimdi tamam oldu
Sabah yeni uyanmışken yakalamak lazım bu arkadaşları, başka türlü zor...
Alt 22-12-2005, 17:43
Aliminyum Aliminyum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Din afyondur diyen Karl Marx'ın ideolojisinin hakim olduğu ülke diyelim mesela Rusya; Stalin ve Lenin geliyor akla, bir de yüzbinlerce sürgün, milyonlarca katliam falan. Sosyal kargaşa, iç karışıklıklar, özel mülkiyetin devlet eliyle talanı, George Orvwel'in hayvan çiftliği isimli bi kitabı var, gene aynı adamın 1984 isimli bi roman, tam size göre hem hafif hem maceralı hem sürükleyici falan. Orwel dinsizdir bu arada sizin gibi, sizden biri yani.

Sahi bi de Nietszche'niz vardı sizin. "Tanrı öldü, biz öldürdük" diyen şu düşünce soytarısı. Yaşamdaki tek ereğin "Güç" olduğunu ya da Dinsiz Allahsız Kitapsız bi topluma "Güç, gücü en iyi şekilde kullanarak hazzı mutluluğu bulmak" gibi şeyleri ikameye çalışan ve arkasından hitler'in bile kendisinden esinlendiği bi adam.

Her neyse. Dinsiz olduğunuzu iddia ededurun. Herkesin bi dini, bir ilahı vardır. İster akıl deyin ister Uzza ister Turan Dursun.
Alt 22-12-2005, 18:07
Üye

Benim allahım Lafonten olsun ozaman...
Masalları kurandakilerden iyidir. Hele karıncayla ağustos böceği ayeti var ki... Çalışmanın ne kadar sevap olduğunu anlatır..
(Böyle lafa böyle cevap kusura bakma )

Lenin, Stalin dönemi sovyet rusyasında yapılanların dinle alakası olduğunu savunan ilk kişisin, bence bunun patentini al... (tabi birazcık daha geliştirmen lazım bu düşünceyi )

Bahsettiğin kitapları okudum fena değil... Orwell'ın da ne olduğu belli değildir
Alt 24-12-2005, 20:45
Aliminyum Aliminyum isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

exclusive akıllı şey seni.
Sovyet Rusyası gösterdi Dinsizliğin ne mal bişey olduğunu, Kapitalist Amerika da gösteriyo İslamsız dinin ne mal olduğunu. Akıl, gülücükler saçarak kullanılmaz, aklı kullanmanın sonunda da gülücükler saçılması şart değil.

Önerilen Siteler