Girişi ben yapayım. Bende Goohel Earth 5.0.11 pro var. Detaylar oldukça güzel. Diğer sürümler ne derece iyi bilemiyorum. Ben gene de başlayayım.
Gelibolu Yarımadası Milli Parkı'nı oldukça iyi bilirim. Birkaç kez bisikletimle gezdim. Bir kez ise 21 kişilik bir gruba rehberlik yapmıştım. Gelibolu Savaşlarının çeşitli safhalarının geçtiği mekanların koordinatları tarih severleri memnun edebilir.
Bu savaşın sormak istediğin safhaları varsa, onların nerede geçtiğini merak ediyorsanız sorabilirsiniz.
İlk olarak çok duyduğumuz Conk Bayırı ile başlıyorum:
Enlem: 40°15'3.25"N
Boylam: 26°18'27.71"E
Bu nokta Conk Bayırı'nın tepe noktası. Bu noktanın batısındaki yamaç Conk Bayırı olarak anılıyor. Türk anıtlarının en yoğun olduğu bölge bu yamacın tepesi. Bu tepe ancak birkaç gün kadar Anzacların eline düşmüştür. Atatürk'ün göğsündeki saate şarapnel parçasının çarptığı yer de burasıdır.
Bu nokta aynı zamanda bu cephede yabancı güçlerin Çanakkale Boğazı sularını görebildiği tek yer olabilmiştir. Çünkü hep yamaçların batı taraflarında kaldıklarından Çanakkale Boğazını görememişlerdir. Conk Bayırının üstünde tamamen zoomladıktan sonra CTRL-sol mouse tuş kombinasyonuyla doğuya doğru bakarsanız Çanakkale Boğazı sularını ince bir çizgi olarak görebilirsiniz.